mleka roślinnego ~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam) ~łyżeczka octu jabłkowego ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~100-150g jabłka (lub innych drobno posiekanych owoców) Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad ich poziom i odstawiamy. Chia łączymy z mlekiem i również odstawiamy - na ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy nasiona(...)płatków i mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamswody Sposób przygotowania 1. Nadzienie z jabłek • Jabłka obrać pokroić w małą kostkę,Zalać wodą gotować około 10 minut dodać cukier i cukier waniliowy. Wyłączyć ogień wymieszać jabłka z galaretką zostawić aby wystygła od czasu do czasu przemieszać 2. Nadzienie z sera • Do śmietany dodać łyżkę cukru i łyżkę cukru waniliowego oraz serek mascarpone ubijać(...)Gofry • Białka ubić na sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko zmiksować dodać żółtka i rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto wychodzi dosyć gęste Połączyć delikatnie jak biszkopt z białkami smażyć w rozgrzanej gofrownicy 4. • Usmażone gofry posmarować serkiem i na górę położyć galaretkę jabłkową
W królestwie smaków Beatyciągle brak czasu, albo chęci, żeby usiąść przed komputerem. Ale już wracam z kolejną dawką przepisów. Pogoda ostatnio nie sprzyja temu, żeby długo stać w kuchni i piec wymyślne ciasta, ale sprzyja temu, żeby ten czas spędzić z dziećmi. Razem z Zuzią i Igą przygotowałyśmy robaczkowy deser, wygląda obrzydliwie, a smakuje pysznie Tym przepisem bierzemy udział organizowany przez Poki.pl , link(...)konkursu klik deser jest inspirowany grą Big Little Grub , gra sprawiła wielką frajdę dzieciom, ale nie tylko dzieciom, bo jest to także mój powrót do dzieciństwa. Wąż, który zjada jabłko, ale nie można zahaczyć o swój ogon, jedna z najpopularniejszych gier w moim dzieciństwie Z wężem kojarzą mi się dżdżownice, więc pomysł na deser. Nie chciałam, żeby dzieci jadły tłustej
dom-agi.plParówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkioraz keks z mieszanką keksową HELIO . SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jaj 1 szklanka mieszanki suszonych owoców posiekanych – u mnie morele, kandyzowana czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone śliwki, daktyle 1/2 szklanki orzechów laskowych posiekanych na 2 lub 4 kawałki 1/2 szklanki lekko rozgniecionych w ręku płatków migdałów łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 łyżeczki cynamonu(...)mieszam suche składniki z posiekanymi suszonymi owocami, orzechami, skórką pomarańczową. Jaja roztrzepuję widelcem. Dodaję do masy, mieszam łyżką. Formę smaruję olejem (opcja), wykładam papierem do pieczenia, przyklejam lekko. Wykładam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 170 C przez ok. 50-60 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę
Zasmakuj KuchniJestem ogromną fanką soków owocowych przygotowywanych samodzielnie. Jest on bez konserwantów i sztucznych barwników. Wiem co piję. Jest to moja witaminoza, pomimo że mam świadomość, że
Emskie SmakiDziś dzień w pełnym biegu i jedynie mogłam pomarzyć o książce i leżaku w słońcu. Jako absolwentka uczelni wyższej zmagam się z rekrutacjami i dzień spędziłam
Emskie Smakijakieś egzotyczne, i szczerze mówiąc nie miałabym pojęcia, co z nimi zrobić... Puszkowane marchewki, młode ziemniaczki, szparagi, mieszanki - np. marchewka i groszek, pieczarki, zielona fasolka, a także truskawki, agrest, jabłka, grejpfruty, gruszki, suszone śliwki i co tam jeszcze. A do tego jeszcze parówki, steki, makarony i zupy. Generalnie, w oku publiki, takie specjały są przeznaczone dla wąskiego grona(...)cenę (niska!), dostępność (każdy sklep) i brak ewentualnych resztek - niewielka pojemność opakowań + długa przydatność do zużycia. A zaradna, i przyciśnięta do muru dodajmy, Jack potrafi wykorzystać mandarynki do ciasta, lub chleba; kukurydzę na placuszki, duszony stek na gulasz, a marchewkę i mleko kokosowe na zupę. Ja na pewno wypróbuję kilka przepisów, zwłaszcza z tych najpopularniejszych i najłatwiejszych do znalezienia puszek
Lejdi of the housejabłkowe z orzechami włoskimi. 45 minut 14 muffinek Składniki 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju 2 średnie banany 1 jabłko 1 jajko 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Banany obieramy i kroimy na kawałki. Blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko(...)połączenia składników. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy włoskie i cynamon. Mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy, aż połączą się w jednolite ciasto. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki (około 2/3 wysokości) nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi
My Chcemy JeśćSkładniki na około 16 kawałków ciasta: 1 jajko L 1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka(...)szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 100 g) 1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g) 1/2 średniej wielkości cukinii (ok. 150 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1. Jajko roztrzepałam z cukrem. Dodałam mleko oraz rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam
Vroblewska-fitlifelodówki do schłodzenia. Zacząć przygotowywać polewę. Wykonanie polewy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Szybko zamoczyć końce patyczków do cake popsów w czekoladzie i wbić je w schłodzone kulki ciasta (mniej więcej do połowy). Włożyć kulki do lodówki do ponownego schłodzenia. Do reszty czekolady dodać 3 łyżki masła i wymieszać, aż masa stanie się jednolita. Jeśli będzie zbyt gęsta dodać dodatkową(...)Masę odłożyć na bok, by się ochłodziła (nie możemy dać jej zastygnąć). Dobrze schłodzone lizaki polewać białą czekoladą i posypywać dekoracjami cukrowymi. Odstawić do zastygnięcia. Polecam do kubka włożyć jabłko i wbijać do niego lizaki. Wtedy będą stabilnie zastygały. Przechowywać w lodówce
Mania WypiekaniaOstatnimi czasy rynek zalało mnóstwo wersji zdrowych batonów o przeróżnych kombinacjach smakowych (oczywiście jesteśmy z tego faktu bardzo zadowolone). Dla firm w tym momencie powstaje trudne
Candy PandasSkładniki na około 16 kawałków ciasta: 1 jajko L 1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka(...)szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 100 g) 1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g) 1/2 średniej wielkości cukinii (ok. 150 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1. Jajko roztrzepałam z cukrem. Dodałam mleko oraz rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam
Vroblewska-fitlifenagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około 12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem. Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy. Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód(...)posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać. Smacznego! Polecam również przepisy na: tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami
potrawyregionalnewytrawnych – teraz czas na ciasta. Wybrałam wersje fit najpopularniejszych ciast: makowca, sernika i piernika. Z jednej strony tradycyjne – z drugiej – w zupełnie innej formie. Makowiec to propozycja lekko odchudzona – smakuje bosko! Sernik jest bezglutenowy i bezcukrowy, zaś piernik – to mega zdrowe ciasto na bazie fasoli. Kiedyś myślałam, że ciasta w wersji fit na Święta(...)amaretto (lub aromat migdałowy) i masło (lub olej kokosowy). Mieszamy do połączenia. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do ostudzonego maku dodajemy: żółtka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy starte jabłka i mieszamy ponownie. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Białka ubijamy z ksylitolem (lub erytrolem/cukrem) na puszystą pianę
Poezja smaku