szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany
Blondynka GotujeTrochę nerwów mnie kosztował ten bochenek .... Nie piekę chleba często, ale zakwas, czyli Stefana, dokarmiam regularnie więc jest w pełni sprawny. Zaczyn wczoraj wyrósł pięknie, coś
Smaczna Pyzasuchej fasoli ( u mnie drobny jaś) 2 szt niewielkie jabłka 200 g pieczarek 2 szt. średnie cebule 75 g rozpuszczonego masła 2 ząbki czosnku 1 garść płatków owsianych sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pieprz ziołowy 1 jajko 2 łyżki masła do podsmażenia cebuli, pieczarek i jabłek 1 szt. średni ugotowany i przepuszczony przez praskę ziemniak. Wykonanie(...)temu fasolę łatwiej uda się zblendować. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy chwilkę razem. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Dusimy ok 10 min. Do fasoli dodajemy zawartość patelni, ugotowany ziemniak oraz płatki i jajko, Blendujemy na gładką masę. Dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ręką. Doprawiamy do smaku. Masa musi
Mieszam w GarnkuJabłko obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy 4 łyżki płatków owsianych górskich i mieszamy. Jeśli potrzebujemy zagęścić masę na ciastka możemy dodać około 4 łyżek zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej, jeśli dziecko może jeść gluten. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na dużej blasze wykładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy na papier porcje ciasta
Dieta bez mlekaCiasto kruche orzechowe: 120g masła 50g cukru kryształu 1 żółtko +/-150g mąki tortowej 80g drobno posiekanych lub mielonych orzechów włoskich Szczypta soli Masa serowa: 1 kg podwójnie zmielonego twarogu lub dobrej jakości „wiaderkowego” 5 jajek 150g cukru kryształu ¾ szklanki soku jabłkowego 1 duży budyń śmietankowy na ¾l mleka 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka kajmaku 5 jabłek
Kuchnia w czekoladziejabłkami 3. Tort kakaowo-wiśniowy z rurkami 4. Muffinki Snickers 5. Sękaczek 6.Chatka Baby Jagi 7. Popękane ciasteczka cytrynowe 8. Mrówka 9. Brazylianka 10. Kubanka 11. Sernik Królewski 12. Oczy carycy 13. Najprostszy piernik 14. Bajaderki 15. Muffiny Leśny Mech 16. Muffinki Reniferki 17. Puszyste pierniczki 18. Muffiny kokosowo-karmelowe 19. Muffiny kajmakowe 20. Piernikowe choineczki 21. Ciasto
Czerwona Porzeczkamąki oraz płatków owsianych i cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni(...)otula słodyczą rabarbar. Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować z gałką lodów, tak jak crumble z jabłkami , bitą śmietaną czy odrobiną mascarpone... SKŁADNIKI NA NADZIENIE (na 4 porcje): 350 g truskawek (mrożone wcześniej odmrozić) 250 g rabarbaru 3 łyżeczki brązowego cukru 4 łyżeczki wody SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat Ilonybarszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki: pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy(...)jabłko starte na tarce o drobnych oczkach i grzyby. Często mieszając smażymy ok 10 minut. Dodajemy żurawinę i wino - przykrywamy patelnię i dusimy ok 10 minut. Dodajemy wodę, zdejmujemy przykrywkę i smażymy często mieszając ok 10-15 minut. Kapusta jest przepyszna z samym chlebem ale idealnie tez się sprawdzi jako nadzienie tartaletek Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami Ciasto
sierotka maRysia w kuchnijabłkiem i marchewką :) 3. Herbata z cytryną i sokiem z czarnego bzu - walka z pierwszymi objawami przeziębienia. 4. Nowe zasłony do sypialni (pod kolor ścian ) :) 5. A na obiados... pizza! :D 6. Jeden z przepięknych zachodów słońca uchwyconych z naszej kuchni :) (w rzeczywistości są one jeszcze piękniejsze :)) 7. Przed Wielkanocą :) Koszyczek ze święconką i dekoracja świątecznego stołu - baranek z ciasta
My simple kitchenciasto na 10 kulek i wałkujemy, podsypując mąką jeśli się klei. Powinny nam wyjść ciastka o średnicy ok.8-9 cm. Zwijamy brzegi, smarujemy dżemem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami. Ps. Ze względu na sezon użyłam rabarbaru, ale panuje tutaj dowolność - z gruszkami, jabłkami
Powiedz dietom nieCzas czytania: 2 min Sok z buraków , sok ananasowo – imbirowy to już znacie, teraz przyszła pora na sok z ogórka w końcu jest sezon ogórkowy
SprawdzonaKuchnia.plCiasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Trafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata