suszonych daktyli 5 łyżek soku z limonki (może być sok z cytryny) Daktyle przeznaczone na ciasto zalać gorącą wodą (powinno być jej tyle, by przykryła owoce) i odstawić na 20 minut. Wodę odcedzić, ale pozostawić do dalszej części przygotowania ciasta. Daktyle zmiksować na pulpę. W misce wymieszać masło orzechowe, pulpę z daktyli, olej kokosowy, zmielone siemię lniane(...)gdzie pojawiły się pęknięcia lub braki ciasta. Ponownie lekko rozwałkować, by dokleić odcięte kawałki do reszty ciasta. Prostokąt przeciąć wzdłuż w połowie. Na środek prostokątów wyłożyć po połowie nadzienia. Rozłożyć je równomiernie, a następnie przykryć brzegami ciasta. Aby lepiej skleić te brzegi, warto odwrócić uformowane ciasto sklejeniem do dołu. Pokroić oba kawałki ciasta na 8 kawałków (w sumie 16). Jeśli
Weekendy w domu i ogrodziebananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciasto francuskie na słodko
Dorota Smakujeciasto na ok. 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy np. serduszka. Każdy smarujemy żółtkiem. Na środku wciskamy połówkę migdała. Pieczemy przez ok. 10-15 min. w 180 st. C. Aby pierniczki zmiękły muszą poleżeć w wilgotnym miejscu (ok.2 tygodnie). Można również do pudełka z piernikami włożyć pokrojone jabłko ale trzeba uważać aby nie spleśniało
Domowy Smak JedzeniaNajlepiej tydzień. Kapustę szatkujemy, marchew i jabłko trzemy na tarce a czosnek i cebulę drobno kroimy. Mąkę rozrabiamy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, aby powstał nam gęsty sos. Dodajemy do niego przyprawy i trochę sosu sojowego, mieszamy wszystko z warzywami i wkładamy do słoików. Z wody i mąki robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Kimchi kładziemy
Kryzysowa Książka Kucharskanajwięcej pracy jest z obieraniem papryki, ale jak się ją przykryje folią aluminiową albo włoży do foliowej torebki, to już pójdzie jak z płatka. Bardzo dobrym pomysłem było wrzucenie jabłka do zupy, stała się ona bardziej delikatna, choć z pazurem poprzez dodanie pieprzu cayenne. Zupę można podać z pieczonymi grzankami, świeżym pieczywem czy groszkiem ptysiowym. Nie dodałam już(...)garnka, wrzucić czosnek i obrane jabłko oraz zalać bulionem. Doprawić pieprzem czarnym i cayenne. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Zestawić z ognia, zmiksować blenderem, posypać estragonem, w razie potrzeby doprawić przyprawami i jeszcze chwilę pogotować. Zupę podawać z pieczonymi grzankami i jogurtem greckim lub czystą z mini tartami z ciasta francuskiego. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychCiasto powstało w wyniku zorganizowanej przez jeden z portali kulinarnych akcji testowania przepisów wybranego użytkownika. Jest naprawdę szybkie, łatwe i całkiem smaczne, a przepis wart wielokrotnego powtarzania, ale już z mniejszą ilością proszku do pieczenia, którego posmak na języku nieco mi przeszkadzał. Fajną modyfikacją byłoby wymieszanie jabłek ze śliwkami, które też doskonale komponują się z cynamonem :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyjaglana na mleku sojowym z cynamonem, jabłkiem (również w środku), ricottą, rodzynkami i miodem gryczanym~ Szósty jubileusz, no nie wierzę :) Ażeby go smacznie uczcić zjadłam jedną z najlepszych jaglanek! Wszystkie dodatki połączyły się ze sobą idealnie. I to nic, że wiosna pełną parą, a w miseczce nieco jesiennie ;) Teraz czas upiec jakieś ciasto, dawno tego nie robiłam! Planuję dziś też
breakfast of dreamskostki masła 1 jajko Wykonanie: Jabłka i gruszki umyjcie, obierzcie ze skórki, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie z dwiema łykami cukru i cynamonem. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sól, wymieszajcie. Masło pokrójcie w kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia
GRUBY WAŁEKMożna je podać na wiele sposobów. Moim faworytem jest jogurt naturalny, małe kawałki jabłka i odrobina cynamonu do zapachu. Były przepyszne! :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 jabłko pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu naturalnego Sposób przygotowania: W blenderze miksujemy otręby(...)mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt naturalny i miód. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy obrane i pokrojone w drobne kawałki jabłko i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (lub jak ktoś ma patelnię teflonową, są o wiele lepsze) nakładamy łyżką wymieszane ciasto. Przykrywamy przykrywką i zmniejszamy ogień. Każdą stronę smażymy ok. 3 min lub krócej, aż do zarumienienia. Polecam
Truskawkowa Fiestakwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Pasja Smakuimieniny. Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki jasne (np cytrynowe) 1 łyżka masła Masa budyniowa(...)używamy). Delikatnie wymieszać dodając łyżkę wody. Przelać do przygotowanej formy i piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół. Przygotować masy. Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić razem z masłem. Do ciepłych dodać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Poddusić jeszcze przez chwilę, aż galaretki dobrze się rozpuszczą. Odstawić, aż masa delikatnie stężeje
Sto kolorów kuchniTakie placuszki owsiane to szybki i zdrowy deser dla małych i dużych. Do przygotowania w pół godziny – już ze smażeniem Składniki na ok. 8-10
Słodki sentymentBabeczki z rozmarynem całkowicie mnie zaskoczyły. Czegoś takiego dobrego już dawno nie jadłam. A przepis jest taki prosty i szybki do zrobienia. Cały sekret leży w
dolcevitainmykitchenSłyszysz? To jesień. Dym z kominów już sączy, delikatną strużką szarą. Idziemy wieczorem do parku, trzymamy dłonie w kieszeniach. Chłód. Ale naszych relacji. SAŁATKA Z BURAKÓW
W kuchni Karmel-itkiCiasto kryzysowe/kwarantanna powstało z tego co u mnie w domu było :).!Jest to moja odpowiedź na zapotrzebowanie w słodycze kiedy trzeba siedzieć w domu a ma się ochotę na coś słodkiego. Wyszło przepyszne, kwaskowatość masy budyniowo-galaretkowej i słodycz masy śmietanowej plus rodzynki dało bardzo przyjemny efekt! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 litra napoju lub soku owocowego, u mnie(...)tymbark jabłko-wiśnia 3 budynie śmietankowe 2 galaretki, u mnie porzeczkowe ale mogą być wiśniowe, truskawkowe lub inne ok 300 gram herbatników 250 gram serka mascarpone 330 ml śmietany 30% może być 400 ml ja miałam mniejsze opakowanie, 1 śmietanfix 2 łyżki cukru pudru ok 200 gram rodzynek w czekoladzie, możemy zastąpić drażami lub tartą czekoladą, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie
Blog kulinarny S9.PLłyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego. ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)- u mnie było 40 dag Przygotowanie : Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka Następnie pozostałe składniki,( tj. ja dodałam wpierw część mąki z proszkiem(...)szklanki cukru * 1/3 kostki masła * 1 jajo * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szkanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki połączyć, wyrobić kruszonkę. Wyłożyć na owoce na cieście. Piec ok 60 min w 180* przepis stąd Moje uwagi: ze względu na to, że ciasto piekłam w prodiżu z użyciem"komina"kruszonki mi pozostało. Po dodaniu jajka była wilgotna
Proste PotrawyMieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Składniki na ciasto kokosowe: 8 białek 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 2 galaretki pomarańczowe Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy z cukrem ok. 7 minut. Wsypujemy galaretki i jeszcze chwilę smażymy. Studzimy. Składniki na krem kawowy: 2 budynie śmietankowe
Domowe ciastamonardy. Wakacje to czas zbioru jabłek a także kwiatów nasturcji. Kwiaty dodajemy do sałatek ale też dekorujemy nimi codzienne desery i świąteczne torty. Z suszu robimy aromatyczne herbaty. Pomysłów na wykorzystanie ich jest wiecej. Płatki aksamitki dodajemy do octu a kwiaty lawendy do cukru. Z róży robimy konfiturę. Kwiaty cukinii smażymy w cieście. Jesienne zbiory jarzębiny czy nawłoci dają
prawdziwe jedzeniepieczenia, sól oraz cukier trzcinowy. Teraz łączymy wszystko i mieszamy. Ciasto na racuchy powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto na racuchy bananowe odstawiamy na 15 do 20 minut. W tym czasie banana kroimy w plasterki. Przed smażeniem racuchów plasterki banana możemy wrzucić od razu do ciasta . Można też układać owoce na racuszkach bezpośrednio w czasie smażenia. Więcej przepisów(...)racuchy: Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia , Racuchy jogurtowe z ananasem , Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście racuchowym Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Gdy tłuszcz jest gorący łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta racuchowego . Placuszki smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy z bananami posypujemy cukrem pudrem. Można też podać je z dodatkiem naturalnego jogurtu
Korniszonkipieczenia, sól oraz cukier trzcinowy. Teraz łączymy wszystko i mieszamy. Ciasto na racuchy powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto na racuchy bananowe odstawiamy na 15 do 20 minut. W tym czasie banana kroimy w plasterki. Przed smażeniem racuchów plasterki banana możemy wrzucić od razu do ciasta . Można też układać owoce na racuszkach bezpośrednio w czasie smażenia. Więcej przepisów(...)racuchy: Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia , Racuchy jogurtowe z ananasem , Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście racuchowym Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Gdy tłuszcz jest gorący łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta racuchowego . Placuszki smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy z bananami posypujemy cukrem pudrem. Można też podać je z dodatkiem naturalnego jogurtu
Gotujemy i jemyulubionej o smaku pieczonego jabłka) masa krówkowa z puszki Wykonanie : Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cukier. W drugiej misce wbijamy jajko, miksujemy z stopionym i przestudzonym masłem oraz maślanką. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy . Do foremek wyściełanych mankiecikami dajemy ciasto do wysokości 1/3 formy
cucinarechwili odlać i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć, mieszając, na suchej patelni (ew. dodać łyżkę masła), gdy lekko zmiękną dodać rodzynki i zestawić z palnika, dodać ew. imbir lub cynamon do smaku. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć
Rodzinka w kuchniIdealne ciasto do herbaty, kakao, czy kawy! Czas przygotowywania: 15 minut Czas pieczenia: 60 minut Ilość porcji: keksówka 22/30 cm Składniki: • 4 jajka • 150 g masła • 250 g mąki pszennej tortowej • 150 g cukru - pół szklanki • 4 łyżki śmietany 12 % • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2-4 małych jabłek
AniaGotuje.plsmażenia Przygotowanie: 1) Obrać jabłka oraz banana i pokroić w plasterki. 2) Do żółtek oddzielonych od białek dodać mleko i dokładnie wymieszać mikserem. 3) Cały czas mieszając stopniowo dodawać mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. 4) Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do wcześniej przygotowanego ciasta. 5) Na koniec dodać pokrojone owoce
Fitsweet.meszkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 8 g suchych drożdży - 1 opakowanie 450-500 ml ciepłej wody Wykonanie: Suche składniki należy wymieszać ze sobą: mąkę, ziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski
Ze smakiem bez glutenujest w tym cieście najlepsze? Zero miksera, zero wygniatania - po prostu sypiesz składniki do miski mieszasz i gotowe . Podczas pieczenia delektujesz się zapachem cynamonu, a już po godzinie szarlotka (jeszcze ciepła) podana z ulubionymi lodami rozpływa się w naszych ustach. Moi kochani do dzieła ! Składniki: duża tortownica 1,5 kg jabłek - u mnie papierówki 1,5 szkl
Garnkowe fanaberiesmażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem: 2 łyżki twarożku półtłustego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki erytrolu lub syropu z agawy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki zmiksować lub wymieszać widelcem. Wyłożyć na omleta. Podawać z dowolnymi owocami np. kiwi, banan, jabłko. Smacznego
Chocolate Muffin Blogotrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy wałek grubości ok 5 cm. Kroimy na 1-centymetrowe plastry, które układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Aby ciasteczka były bardziej miękkie wkładamy do pojemnika kawałek jabłka. Nam takie najbardziej smakowały
Smakołyki Asiokoło 350 kcal): około 100g jabłka startego na dużych oczkach 2 jajka 10g mieszanki otrębów 30g mąki żytniej 0,5-1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia około 1/4 szklanki wody 10g mielonego, odtłuszczonego lnu Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćulubionej o smaku pieczonego jabłka) masa krówkowa z puszki Wykonanie : Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cukier. W drugiej misce wbijamy jajko, miksujemy z stopionym i przestudzonym masłem oraz maślanką. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy . Do foremek wyściełanych mankiecikami dajemy ciasto do wysokości 1/3 formy
cucinareprzez kolejne dwa razy. Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Nakładaj łyżka do lodów, wtedy babeczki będą równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piecz przez około 30- minut. Kiedy babeczki się upieką, wystudź je. Po środku zrób otworek na konfiturę. Użyłam wycinarki do gniazd nasiennych jabłek. Sprawdza się znakomicie. Otwór
AZgotuj!końcu nie samą dynią czy jabłkami człowiek żyje), zapraszam Was dzisiaj na pierogi z mięsem. Powiem skromnie, że nie przepadam akurat za pierogami z mięsnym nadzieniem, ale te bardzo mi posmakowały. A w połączeniu z podsmażoną cebulką to już niebo na talerzu. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) i się nie zawiodłam :) Składniki: Ciasto: 375 g mąki 1 szklanka
My simple kitchenroku baba z ciasta żytniego. Obecnie sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze skupia 58 członków i może się pochwalić 200 produktami. Tymczasem na liście produktów tradycyjnych są 73 produkty ( w całej Polsce jest ich ponad 1300), w tym papryka radomska (wiedzieliście, że w Polsce jest prawdziwe zagłębie paprykowe?!), likier radziwiłowski, kapłony staropolskie, jabłka grójeckie czy sójka mazowiecka, czyli ... pieczony pieróg. Pełną
KUCHARNIAWszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka. Na każde kółko kłaść po jednej śliwce, zlepiać. Gotować od wypłynicia niecałą minutkę. Podawać polane masłem, lub z bita śmietaną i ze śliwkami oraz herbatką. U mnie herbata ARONIA classic BiFix . Herbatka owocowa Aronia to doskonałe połączenie owoców aronii z suszonym jabłkiem i kwiatem hibiskusa. Stanowi wyśmienity napój
Z Kuchni Do Kuchnipolecam dodać do nich np. jabłko/ cukinię/ kakao lub inny dodatek. Dziś podaję przepis bazowy :) ~ Placki jaglane z jogurtem naturalnym ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy jaglanej 100g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mniej niż 1/2 sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta ( 1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy
Kuchenny Skrawek Nieba