ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy zsiadłe mleko, jajko, sól, sodę i mąkę. Jeśli mleko jest gęste, wystarczy 1,5 szklanki mąki. W przeciwnym razie mąki dodajemy więcej. Ciasto mieszamy. Musi być gęste. Niewielkie placuszki kładziemy łyżką lub zwilżonymi dłońmi na rozgrzanym oleju. Spłaszczamy z wierzchu, żeby racuszki nie były zbyt grube. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor(...)cukrem pudrem. Tradycyjnie racuchy z dyni podawane były posypane właśnie cukrem pudrem lub polane śmietaną. W zasadzie nic więcej nie jest potrzebne, ale świetnie pasuje do nich miód, prażone jabłka lub dżem pomarańczowy. Przepis bierze udział w akcji Po więcej przepisów kuchni podkarpackiej zapraszam TUTAJ
Trzeci talerzTort makaronowy na słodko? Dlaczego nie :). Pomysł świetny, smak niebiański, przywołujący smaki dzieciństwa. Składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego wstążki Międzybrodzki ok 4 łyżki
Malinowe PocałunkiUsmażyłam placki z mąki pełnoziarnistej z malinami na maślance. Polecam Wam, bo są smaczne. Maliny możecie zastąpić innymi owocami takimi jak truskawki, jabłka czy jagody. Dzięki temu będziecie mieli za każdym razem inne placki i inny smak. Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 2 jajka 2 szklanki maślanki 1/2 szklanki cukru ( lub według własnego smaku) 2 łyżki oleju(...)malin olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie Do miski wlać maślankę, olej, wbić jajka, wsypać cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać widelcem lub mikserem. Gdy ciasto jest zbyt gęste można dolać odrobinę mleka. jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki. Maliny włożyć do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Ja jeszcze dokładałam maliny na placki w trakcie
O kuchni z uczuciemciacho na święta. Na obecną chwilę w lodówce mam ciasto bez bitej śmietany. Spróbowałam i w takim stanie jest już rewelacyjne. Jeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : * kg jabłek * galaretka cytrynowa * łyżka masła Masa jogurtowa : * litr jogurtu
Magiczne Życie MartyJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gdyż się nie klei do powierzchni stolnicy, ani do wałka. Nie wykorzystaliśmy ciasta w całości, więc połowę zabraliśmy ze sobą, zamroziłam je surowe, wczoraj wyciągnęłam z zamrażalnika, a rano ciasto było tak samo miękkie i elastyczne jak w dniu przygotowania. To wpływ dużej ilości tłuszczu. Farsz to truskawki obtoczone w cukrze i sos ze śmietany 36 % i sok z poduszonych(...)mój skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem . W sobotę zjedliśmy śniadanie przygotowane przez właścicielkę hotelu, a potem zajęliśmy się lepieniem pierogów. Ubraliśmy czerwone fartuszki z logo Smakfonia, zakasaliśmy rękawy i ruszyliśmy do boju, tworząc pierogi o różnych smakach, kształtach i kolorach. Podzieleni na dwu – trzy osobowe zespoły, poznaliśmy przepis na ciasto, o którym wspomniałam wyżej, które dzięki dodatkowi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie owsiankę? Ja bardzo. Owsianka z pieczoną gruszką to pyszny pomysł na zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie . To poranna dawka energii na dobry początek dnia. O
Oryginalny smakWbiłam jajko i dolałam kefir. Wszystko wymieszałam łyżką na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wyłożyłam łyżką porcje ciasta. Kładłam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek. Na każdym placku na środku robiłam łyżką lekkie zagłębienie i nakładałam w nie marmoladę. Marmoladę zakrywałam cienko ciastem. Placuszki smażyłam na małym ogniu z każdej strony na ładny rumiany(...)niedużych placuszków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link
Waniliowe ImprowizacjeNaleśniki są dobrym punktem wyjściowym do wielu potraw. Można je jeść na słodko, z dżemem, z jabłkami, z twarożkiem, bądź z farszem wytrawnym np. pieczarkowym, warzywnym czy po prostu zapieczone z plastrem żółtego sera. Dzieciaki je uwielbiają, nie znam nikogo kto nie lubi naleśników. Zawsze przygotowuję naleśniki z tego podstawowego przepisu. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej(...)szklanki wody (najlepiej gazowanej), 1-2 jajka, szczypta soli, łyżka oleju rzepakowego. Mąkę przesiać do naczynia, dodać jajka, mleko, wodę, sól i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki, jeśli zbyt gęste - mleka lub wody. Naleśniki można smażyć od razu po zmiksowaniu składników, jednak najlepsze
Moja kraina smakówWitajcie, najprostszy a zarazem jeden z najszybszych sposób na obiad? Naleśniki a najlepiej budyniowe , które ostatnio cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem. Do ciasta warto dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub migdałowego co nada pięknego zapachu naleśnikom. A z czym zjeść? Najlepiej z tym czy lubicie najbardziej!;) Wartości odżywcze (bez dodatków): 295 kcal(...)porcji wychodzą 2 dość duże naleśniki) - 25 g budyniu waniliowego bez cukru - 25 g mąki kukurydzianej - jajko - szczypta sody oczyszczonej - woda - tyle aby powstała dość płynna masa - pół jabłka - olej do smażenia Wykonanie Jabłko ścieramy na tarce. Do miski wsypujemy mąkę oraz budyń. Dosypujemy sodę oczyszczoną. Wbijamy jajko i dodajemy starte jabłko. Na koniec dolewamy tyle wody by powstała
Health-Fit-LifePrzepis na te placuszki z jabłkami jest bardzo prosty i popularny.Placuszki są pyszne,leciutkie i bardzo puszyste.Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem. SKŁADNIKI duże jabłko 2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru olej do smażenia WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)pieczenia na przemian z mlekiem.Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę.Dodajemy do masy.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto i formujemy placuszki.Smażymy z obu stron na brązowy kolor.Usmażone placuszki wykładamy na talerz i ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar
Mała w garnku mieszamożna nazwać siekaniem- bo do perfekcji to mi sporo brakuje), a jak trzeba to nawet wygładzam masę na torcie ;) Mniejszy stosuję przede wszystkim do smarowania pieczywa, obieram nim jabłka i... filetuję mięso ;) Tak właśnie tym nożem! Jest na tyle ostry, że fajnie sobie radzi. Pomocne w każdej sytuacji! Jak już wspominałam, dostałam je parę tygodni temu. Miałam więc czas(...)takiego się nie stało :) Nadal sobie świetnie ze wszystkim radzą. Przyznaję, że myję je czasem w zmywarce- zwłaszcza nóż szefa kuchni, jeśli ma do czynienia z siekaniem ciasta, czy to na makaron, czy na kruszonkę. Zawsze jednak mają swoją "działkę" w koszyczku, więc nie dotykają nawet innych sztućców. Noży mam w domu już kilka, ale te naprawdę są najczęściej
Kuchnia w czekoladzieCiastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam(...)PRZYGOTOWANIE : Mąkę przesiać, twaróg rozkruszyć, zimne masło posiekać, dodać jajko, cukier i mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka. Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry
Kulinarne Fantazje Mariolisolą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać serek mascarpone i mleko. Zmiksować do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i orzechy. Miksuj kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę. Podawaj na ciepło(...)się z czymś kwaskowatym, dlatego ja podałam z musem jabłkowym. Polecam ten posiłek zarówno na obiad, jak i na kolację bądź jako deser. Smacznego! Mus jabłkowy Składniki: 3 średnie jabłka sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne i pokrój na drobno, przełóż do garnuszka. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj
Anioszek w kuchniKażdy z nas lubi drożdżówki, te z serem, jabłkiem, marmoladą. Mnie najbardziej smakują z budyniem. Według tego przepisu są delikatne, puszyste i pachnące. Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru budyń waniliowy Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko mieszamy(...)przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut. Do wyrośniętych drożdży dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę, cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. jedną godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Szklanką wykrawamy kółka, układamy je po trzy, aby jedno
Pyszności Słodkości