ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:583/762)

Surówka z kiszonej kapusty 477

kiszonej kapusty Smaczna, zdrowa i kolorowa surówka z kiszonej kapusty, jabłka i papryki. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Rewelacyjnie pasuje jako dodatek do obiadu, ale może także stanowić samodzielną przekąskę, która świetnie poprawia trawienie Polecam!     Składniki: 250g kiszonej kapusty z marchewką 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki lub garść rukoli 1 papryka (użyłam pół czerwonej(...)oliwy     *** Kapustę z marchewką kroimy mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Pietruszkę lub rukolę (użyłam rukoli) drobno siekamy i dokładamy do kapusty *** *** Paprykę kroimy na małe kawałki *** *** Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z papryką dokładamy do miski *** *** Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz kminkiem *** *** Na koniec dodajemy oliwę i ponownie mieszamy

Blog z Apetytem
Lato zamknięte w słoikach 165

się gałęzie a owoce były tak słodkie..... Wyjątkowe lato! Prawdę mówiąc paluchy mnie bolą od obierania, siekania całego tego dobrodziejstwa natury. A to jeszcze nie koniec. Czeka zbiór winogron, jabłek i orzechów. Oprócz tradycyjnych zapraw w tym roku postanowiłam zrobić powidła trochę  inną metodą. Zmieliłam śliwki na grubych oczkach po czym  odparowywałam w naczyniu żaroodpornym w piekarniku(...)marmoladkę brzoskwoniową. W tym roku po raz pierwszy zaowocowały moje jasne winogrona bezpestkowe. Ponieważ były bardzo słodkie wysuszyłam je w piekarniku. No i mam całkiem smaczne rodzynki  do ciasta

Gotuj Sam!
Pierniczki kakaowe serca 287

mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika  i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut.  Ucieramy(...)lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny.  Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego! A tu jeszcze jeden, sprawdzony od lat, pyszny pomysł na pierniczki:  KLIK, KLIK

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczone jabłka z żurawiną, orzechami i miodem 172

wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Przykrywam odciętymi wierzchołkami. 3. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania nadzienia do jabłek wykorzystałam żurawinę całą o smaku granatu, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR BAKALIE .    Żurawina o smaku granatu jest moczona w zagęszczonym soku z granatu, dzięki czemu(...)cennych witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał codziennie, ponieważ jest przepyszna. W mojej kuchni będzie jeszcze niejednokrotnie wykorzystywana

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybkie danie | Przepyszne racuchy / pancakes z bananami 222

Dziś przepis, który znają chyba wszyscy, ale wielu robi go trochę inaczej i zwykle z jabłkami.  P.S. Na zdjęciach wersja gigant, bo wszystkie małe racuszki zostały zjedzone, zanim chwyciłam za aparat. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki 1 duży kubek kefiru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka bananów 1 łyżka cukru szczypta soli olej kardamon lub cynamon (opcjonalnie(...)WYKONANIE Mąkę, kefir, jajko, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i ewentualnie kardamon lub cynamon wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Banany pokroić w plasterki i dodać do ciasta (można dawać banany na patelnie i zalewać ciastem, ale to bardziej czasochłonne).  Smażyć z obu stron na złoty kolor. SUGESTIA Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można go rozcieńczyć mlekiem

Zofiana
Pierniczki Katarzynki 176

przepisu: Z podanych składników wychodzi około 35 katarzynek. Ciasta na karzynki nie należy cienko rozwałkowywać . W przypadku gdy ciasto będzie cienkie, pierniczki po upieczeniu będą twarde. Najlepiej aby grubość ciasta wynosiła od 5 mm do 1 cm. Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde. Katarzynki należy upiec i  przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być(...)dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Aby przyspieszyć proces stawania się miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało. Ja przechowuję upieczone pierniczki w szczelnie zamkniętych

Gospodyni Miejska
Szarlotka z jabłkami z naszego sadu 198

Nasz sad w tym roku mocno obrodził późno-jesiennymi jabłkami, których nazwy odmiany niestety nie znam, ale wiem, ze są soczyste, twarde i lekko kwaskowate. Idealnie za to nadaje się na szarlotkę bo ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Crumble gruszkowo jabłkowe z migdałami i kakao 113

W sumie to ten tytuł powinien być jeszcze dłuższy ponieważ do moich owoców dorzuciłam jeszcze borówki ale stwierdziłm, że i tak zawiera już wiele informacji. Właściwie

Relaxtime
Tapioka z musem truskawkowo-jabłkowym 147

Święta się skończyły. Teraz trzeba wrócić do normalnego stylu żywienia. I tak dzisiaj proponuję lekki deser przygotowany na bazie z tapioki. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje

Smaki Ewy
Słodki gość - słodkie ciasto:) Bez jajek z morelami 331

tamtym tygodniu pisałam o słodkiej inspiracji mojej chrześnicy – a dziś kolejna. Kolejna chrześnica J I ciasto. Tym razem nie robione przeze mnie tylko przyniesione przez nią. Absolutnie przepyszne!!! Receptura pojawiła się już na blogu ale w rozdaniu z jabłkami i rodzynkami - dziś ją przypominam ze stosowną modyfikacją.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki(...)serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli morele (z kompotu/ z puszki/ świeże lub inne owoce np. jabłka) dodatkowo na polewę: 125 g śmietany 12% 3 łyżki cukru pudru Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Placuszki z białego sera i miodem -tylko z 4 składników 150

Placuszki można urozmaicać dodać jabłka czy inne owoce ale wtedy trzeba dać mniej grysiku . Na składniki są potrzebne .. Akurat zostało mi 500 dag białego sera dodać 4 jajka duże lub 5 małych 150 g kasza manna można dodatkowo dać 1 łyżkę masła orzechowego cukru tu nie dałam bo placuszki będą polewane miodem. Ale jak ktoś lubi słodkie placuszki(...)cukru można dodać .jeżeli chcemy dać np jagody czy maliny wtedy dajemy mniej grysiku ,a jak ciasto za rzadkie to dodać grysik Z porcji wyszło 15 placuszków

Moje Wyroby
Sprawiedliwy Handel i produkty Fair Trade! 130

różnią się od chipsów bananowych,  a tutaj... miłe zaskoczenie! Banany były miękkie i bardzo aromatyczne. Pyszności! Solo prezentują się może średnio, ale dobrze pasują jako dodatek do ciast czy placków. Herbata zielona z Indonezji Niefermentowana zielona herbata, łagodna w smaku, bez dodatków. Ma zdecydowanie mniej teiny, niż herbata czarna, jest też od niej znacznie bardziej przyjazna dla żołądka. Herbata(...)słodkim smaku z delikatną nutą kwiatową i aromatem orzechów. Idealna na uspokojenie nerwów po ciężkim dniu. Herbata owocowa truskawka/czarna porzeczka  Bardzo smaczna herbata, mocno owocowa. Zawiera duże kawałki jabłek, dzikiej róży, czarnego bzu, truskawek i porzeczek. Ciekawego smaku nadają jej z kolei rodzynki i kwiaty hibiskusa. Ze względu na brak teiny nie pobudza, więc można spokojnie popijać

Poranek na słodko
Dżem z jabłek i dyni 135

garnka ( najlepiej z grubym dnem), dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i smażymy często mieszając do momentu, aż dynia stanie się szklista  Kiedy dynia prawie się rozpadnie dodajemy jabłka i smażymy do połączenia składników, wtedy dodałam cukier, cynamon i sok z 1 cytryny- sok na wyczucie, do podkreślenia smaku dżemu, by nie był mdły Smażyłam do zagęszczenia masy(...)czystych słoików, zakrywamy dekielkami Ja jeszcze pasteryzuję, by mieć pewność, że dżem mi się nie popsuje.                     Użyję do przekładania ciast lub posmarowania naleśników :)                         Ten dżem wygląda niezwykle kolorowo i apetycznie

Proste Potrawy
Coleslaw 75

Czas czytania: < 1 min Coleslaw to jedna z naszych ulubionych sałatek. Prosta, szybka i można ją dowolnie modyfikować poprzez dodanie do wersji podstawowej kilku dodatków

SprawdzonaKuchnia.pl
Sok owocowy z ananasem z wyciskarki wolnoobrotowej + filmik 199

Bardzo lubię wyciskane soki , są zdrowe i pyszne , owocowe lubię najbardziej, ale warzywne też bardzo mi smakują.  Dziś proponuję jeden z moich ulubionych wyciskanych soków

Kawa z mlekiem
Bułeczki drożdżowe 139

się wczytać co w nich się mieści. Długie nazwy ulepszaczy i polepszaczy często nic nam nie mówią, dlatego polecam domową produkcję. Zajrzyj również: Bułki wrocławskie Bułeczki mleczne Bułeczki z jabłkiem i chrzanem Bułeczki z marchewką Przepis na bułeczki śniadaniowe Pyszne śniadanie - na stole drożdżowe bułeczki , dużo warzyw i innych smakołyków - tak widzę śniadanie w gronie rodzinnym. Mamy to szczęście(...)świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 3/8 szklanki roztopionego masła 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli Ciasto drożdżowe na bułeczki Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i wodzie. Mąkę mieszamy z solą. Do mąki z solą dodajemy rozpuszczone masło oraz naszą miksturę z wody, mleka, drożdży

MamaOskarka