ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:22/762)

JABŁECZNIK Z POŁÓWKAMI JABŁEK 177

Przepyszna szarlotka z połówkami jabłek na cieście bez użycia jajek. Pomimo tego, ciasto jest kruchutkie i niezwykle smaczne.  SKŁADNIKI Ciasto: blaszka 26x21 cm 2 szkl. mąki, 200 g masła, 150 g serka waniliowego, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 małych jabłek, cynamon, lukier WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części ( większą(...)mniejszą). Większą część rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie, posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, polewamy lukrem. Źródło przepisu znajdziesz

słodki bratek
Pierożki drożdżowe z jabłkami 144

kryształ do posypania  Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem.Do mąki dodać masło lub margarynę,śmietanę,żółtko i roztarte drożdże,następnie zagnieść ciasto. [Do naczynia miksującego thermomiksa włożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść  2 min/interwał ]. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub użyć takich   jabłek .Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,wykrawać(...)krążki,następnie na każdy krążek nakładać porcję jabłek i zlepić jak pierogi .[ja na rozwałkowanym cieście położyłam porcję jabłek zostawiając małe odstępy, przykryłam ciastem i odcinałam pierożki używając pierożnicy ].Pierożki ułożyć na blaszce, każdy pierożek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kryształem.Następnie piec  około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia

Moje domowe kucharzenie
Rolada z jabłek – kuchnia podkarpacka 230

kuchnia podkarpacka Rolada z jabłek to jedna z tych nieznanych perełek podkarpackiej kuchni, które zachwycają swoim smakiem, prostotą i pomysłowością. To wyjątkowe ciasto to zaledwie kilka pokrojonych jabłek zalanych ciastem biszkoptowym i zwiniętych w roladę. W efekcie jednak dostajemy piękną, zwartą roladę, która ma delikatną wilgotną strukturę i bardzo przyjemny aromat jabłek z cynamonem. Ciasto przygotowuje się(...)ściereczkę (Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka) Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, nakrywamy je czystą ściereczka o większym rozmiarze, którą wcześniej zwilżamy wodą. Całość obracamy nad stołem do góry dnem w taki sposób, aby na stole leżała ściereczka, a na niej ciasto z przyklejonym u góry papierem do pieczenia. Z ciepłego ciasta delikatnie ściągamy papier. Pomagając sobie ściereczką delikatnie

Trzeci talerz
Klasyczne placki z jabłkami 172

Klasyczne placki z jabłkami to danie, które możemy podać zarówno na obiad, ale również jako deser dla dzieciaków. No i nie tylko… przygotowanie placków

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto z rabarbarem i jabłkami 113

zachęca w tej chwili do wychodzenia na zewnątrz, dlatego warto posiedzieć przez chwilę w kuchni, a potem  zadowolić rodzinkę pysznym ciastem. Polecam gorąco. Ciasto z rabarbarem i jabłkami CIASTO 2 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag margaryny 2 jajka NADZIENIE 1 jabłko(...)cukier. Wyrobić całość dokładnie i pod koniec dodać 2 jajka. Wyrobić. Wyłożyć powstałe ciasto na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać delikatnie bułką tartą. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodać po trochu mąki. NADZIENIE: Rabarbar i jabłko pozbawić skórek. Następnie pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Całość wyłożyć na ciasto w brytfannie. POSYPKA: Wszystkie składniki włożyć do miski i połączyć je razem

Gotuję Testuję
Tarta rustykalna z jabłkami 157

Była tarta ze śliwkami, mamy tartę z jabłkami. To ciasto jest tak uniwersalne,że nie tylko to tego rodzaju tarty się nada. Możemy go wykorzystać na wiele sposobów, a właściwie pomijając cukier może być też ciastem wytrawnym do tarty np.z kozim serem czy grzybami. Składniki: 300 g mąki razowej eko 150 g zimnego masła(...)nasienne. Kroimy na plasterki i takie kępki plasterków. Następnie na rozwałkowanym już cieście będziemy układać te kępki raz pionowo, raz poziomo aż powstanie taka szachownica. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy jabłka, a brzegi ciasta zakładamy na owoce do środka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Życie zaczyna się w kuchni
Ślimaczki cynamonowe z jabłkami 89

Ślimaczki cynamonowe z jabłkami Te szybkie i smaczne ślimaczki przygotowałam dla niespodziewanych gości. Dobrze, że miałam w lodówce świeże ciasto francuskie i jabłka w domu, raz-dwa trzy i mamy pachnące cynamonowe ciastka. Składniki : ciasto francuskie świeże - 1 opak  ( 375 g ) masło - 30 g cynamon - 2 łyżeczki jabłka - 4 szt średnie cukier - 3,5 łyżki cukier(...)cukru z cynamonem lekko docisnąć cukier do ciasta. Dodać do startych jabłek rozpuszczone masło i cukier z cynamonem, dobrze wymieszać. Wyłożyć jabłka na ciasto rozprowadzić na całej powierzchni. Zwijać ciasto z jabłkami w roladę, zawinąć w papier i odstawić na 1,5 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200 stop. Wyjąć roladę i ostrym nożem pokroić

Kuchnia Danusi
Ciasto czekoladowe z jabłkami 302

Ciasto czekoladowe z jabłkami. Przepisy Thermomix. Składniki: 80 g orzechów włoskich 200 g masła 150 g cukru 4 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 700 g jabłek szara reneta Przepisy Thermomix. Ciasto czekoladowe z jabłkami. Wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Do naczynia Thermomix wsypujemy orzechy(...)dokładnie mieszamy (nie mieszamy w naczyniu Thermomix ponieważ misa jest za mała) Na blachę dajemy papier do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez 50 min. Poniżej znajdą Państwo film: Ciasto czekoladowe z jabłkami. Przepisy na Thermomix.   The post Ciasto czekoladowe z jabłkami appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 175

bułki tartej cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, śmietanę, smalec, cukier puder, żółtka, jajko i proszek do pieczenia. Składniki siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części (1/3 ciasta na wierzch i 2/3 na spód). Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania jabłek. Jabłka obieramy i ścieramy(...)jabłka i przykrywamy je rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta (łatwo będzie je rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Wierzch ciasta również nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra-dół), wkładamy ciasto i pieczemy przez około 50-60 minut. Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem. Placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Zapraszam też na inne dania KUCHNI

Trzeci talerz
Delicja bez pieczenia 128

Delicja bez pieczenia Wykorzystałam do tego ciasta jabłka, które przesmażyłam i włożyłam do słoików na zimę. Ciasto przygotowałam bez pieczenia z herbatnikami i biszkoptami, które przełożyłam serem i jabłkami. Polecam ciasto, bo jest przepyszne. Składniki : Masa serowa : 600 g  sera białego w kostce 2  jajka 1 i 1/2 szkl mleka 1 budyń śmietankowy duży(...)mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić. Masę serową podzielić na 2 części. Masa jabłkowa: Przesmażone jabłka przekładamy do rondla, mieszając, doprowadzamy, do podgrzania tak, aby były gorące, zdjąć rondel z ognia. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie wlać do gorących jabłek dokładnie wymieszać, ostudzić. Składanie ciasta: 1. herbatniki 2. połowa masay serowej 3. biszkopty okrągłe 4, masa jabłkowa 5. herbatniki

Kuchnia Danusi
Najlepsze! Ciasto z połówkami jabłek 1747

jabłek. Oczywiście nie mogłam nie sprawdzić przepisu. Zaciekawił mnie fenomen tego ciasta. A jest ono dosłownie wszędzie, na tę chwilę nie jestem nawet w stanie ustalić, kto był pomysłodawcą tego ciasta. W każdym razie powiem Wam szczerze tak - jest to jedno z najlepszych ciast z jabłkami, jakie jadłam. Mało ciasta, duży rozpływający się w ustach kawałek jabłka(...)wymieszać w misce. Dodać jajko, masło i serek waniliowy i wyrobić na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Na wysmarowanej tłuszczem (papierkiem po margarynie) blaszce ułożyć rozwałkowaną pierwszą połowę ciasta. Na nim ułożyć obok siebie obrane i wydrążone z nasion połówki jabłek wgłębieniem do dołu. Całość przykryć rozwałkowaną drugą połową ciasta. Piec

Mojewlasne.pl
Babcina szarlotka - najlepsza 712

Szarlotka... to pyszne kruche ciasto, jabłka, cynamon... I ten cudowny zapach w domu, który unosi się podczas jej pieczenia. Kiedyś na jakimś wykładzie pewna pani powiedziała: "Dziewczyny, pamiętajcie! Jak chcecie, by mąż był szczęśliwy i zadowolony, niech czuje zapach szarlotki wracając z pracy do domu":) Jak tam z tymi mężami czującymi świeżą szarlotkę w domu jest to nie wiem(...)podpieczony spód wyłożyć przestudzone jabłka. Następnie na jabłka przełożyć drugi rozwałkowany placek (razem z papierem - papier ma być na wierzchu:)), lekko docisnąć do jabłek i delikatnie ściągnąć papier. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec około 30-35 minut w temperaturze 180 st.C. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony. Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z blaszki i polukrować lub posypać cukrem

In my kitchen
Szarlotka z kruszonką bez cukru 150

musu jabłkowego) cynamon - ile lubicie :)  PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, słodzidło i pokrojone w kostkę zimne masło (możemy wykorzystać malakser/termomix itp). Robimy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na kwadrans(...)można wykorzystać mus jabłkowy wymieszany z cynamonem.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy ciasto się schłodzi dzielimy je na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażarki, a drugą wyklejamy dno blaszki (po kawałku ciasta i ugniatamy dłonią, aż wykleimy całe dno). Na ciasto wykładamy jabłka z cynamonem. Drugą połowę ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce (duże oczka

Moje Kuchenne Rewelacje
Racuchy z jabłkami 163

będzie nam być może nieco łatwiej przygotować placki – jednak musimy smażyć je nieco dłużej, zaś usmażone ciasto może być bardziej zbite i mączne w smaku. By nasze ciasto było jeszcze bardziej puszyste można użyć wody lekko gazowanej. Dla uzyskania ciekawej nuty smakowej, pokrojone jabłka możemy posypać cynamonem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-10 {margin: auto;} #gallery-10 .gallery-item(...)float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-10 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-10 .gallery-caption {margin-left: 0;} Racuchy z jabłkami - składniki Ciasto dokładnie mieszamy trzepaczką do jajek Jabłka kroimy na plastry Jabłka obtaczamy w cieście Racuchy smażymy na średnio rumiano Racuchy z jabłkami Racuchy z jabłkami Post Racuchy

Kulinarna Pokusa
Wielkanocny Mazurek z jabłkami 74

Mazurek z jabłkami to moja propozycja na super smaczne, wielkanocne ciasto. Kruche ciasto z jabłkami – któż go nie lubi? Zatem w formie mazurka wielkanocnego sprawdzi się to połączenie idealnie. Bardzo prosty do przygotowania, tani, smaczny i świąteczny. Stanowi bardzo porządny deser, ale też jest pomysłem na świąteczną, jadalną dekorację. Nie trzeba mieć robota kuchennego – i tak się(...)przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany). Potem na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko, nadają mu kształt prostokąta – ciastem należy wyłożyć dowolną formę prostokątną. Brzegi odcinamy za pomocą noża do pizzy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie ciasto pieczemy 30 min w 180st. Z okrawków ciasta, po rozwałkowaniu wycinamy kwiatki lub inne kształty

Dorota Smakuje