szczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane, to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje. Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze. Również te kupne. Jednymi z moich(...)które kojarzą Wam się z Waszym dzieciństwem. :) No dobrze... trochę się rozgadałam. Jeśli dobrnęliście do końca, jest nagroda - przepis na błyskawiczne śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa
Poranek na słodkoPrzyszła jesień a wraz z nią powróciły przyprawy korzenne. Tym razem propozycja tarty z jabłkami i cynamonem. Ciasto trochę inne ponieważ zamiast cukru użyłam suszonej żurawiny która osłodziła nam ciasteczko. Dodatkowo w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedziele" mamy dowolność wypieków, więc mój słodki wypiek dodaję(...)tarce, odciskamy sok. Mieszamy jabłka z cynamonem. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy na dno i boki formy. Zostawiamy trochę ciasta na wierzch. Na spód formy wyłożonej ciastem nakładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Wierzch przykrywamy cienkimi paskami ciasta tworząc taki koszyczek. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tartę pieczemy
Życie zaczyna się w kuchniPyszne i proste do przygotowania racuszki z jabłkami. Bez drożdży. Wystarczy składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać. Potem zanurzamy w cieście krążki jabłek i smażymy na rumiano. Prawda, że to proste? Doskonałe na słodki, bezmięsny obiad czy kolację. Polecam. 500 ml mleka 2 jajka 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli ok 400 g mąki pszennej(...)wlewamy mleko, dodajemy żółtka,cukier, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną, aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy je z przygotowanym ciastem. Jabłka (najlepiej wybrać w miarę miękkie) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie krążki. Krążki jabłek zanurzamy w cieście
Smaki Na Talerzuciasto. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajka, żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedną część przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół). Drugą część ciasta wykładamy na brytfankę tej samej wielkości wyłożoną papierem do pieczenia. Na surowe ciasto wykładamy(...)dodajemy). Kiedy zmiękną, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, żeby żelatyna zdążyła się rozpuścić. Gorące jabłka wykładamy na ciasto z serem i przykrywamy pojedynczym ciastem. Placek najlepszy jest na drugi dzień, kiedy ciasto z wierzchu zmięknie od jabłek. Nie musi być przechowywane w lodówce, ale warto je przykryć folią, by pozostało wilgotne. Wierzch ciasta można polać polewą
Trzeci talerzjedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia. Jabłeczniki nr 9 (2008). Robiłam je wielokrotnie. Uwaga! W cieście kruchym nie ma cukru, ale słodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 1 litrowy słoik(...)wymieszać z cukrem i cynamonem. 3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać. 4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta. Jeśli używamy prażonych jabłek to warstwę ciasta należy posypać bułką tartą. Jeśli nie, to wykładamy jabłka, na to pianę i resztę ciasta startego na tarce jarzynowej. 5. Piec 50-60 minut
Kuchnia domowa AniKolejne ciasto z jabłkami? A czemu nie! Jabłek nigdy za wiele :) Tym razem jednak nieco inne ciasto... Lżejsze, bez dodatku tłuszczu, ale nadal pyszne! Mam w domu duuuuużo jabłek, planuję jeszcze szarlotkę, więc to nie ostatnie jabłkowe ciasto w najbliższym czasie :) Bałam się, że ciasto nie wyrośnie, albo wyjdzie zakalec...Na szczęście nic takiego nastąpiło! Ciasto pięknie(...)dzisiaj przygotowałam ciasto z użyciem jednej z tych herbat właśnie :) Tak, ciasto na herbacie! Jedliście kiedyś takie? Zachęcam do upieczenia! I do wypróbowania nowych herbat Teekanne! GRYCZANE CIASTO Z JABŁKAMI przepis autorski // tortownica 22cm ~250g mąki gryczanej ~3 jajka, w temp. pokojowej ~szklanka zaparzonej herbaty Fit&Slim Teekanne , ostudzonej ~150g cukru / ksylitolu ~płaska łyżeczka sody oczyszczonej ~łyżka soku
chili & sugarcóż :). Jak to mówią: głodnemu chleb na myśli. Dla kogo: dla szarlotkomaniaków dla lubiących ciasta z owocami dla kochających wilgotne ciasta Składniki na ciasto: 180g serka waniliowego 200g masła (kostka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru pudru żółtko 350g mąki pszennej ok. 8 jabłek szara reneta cynamon do oprószenia jabłek Składniki na polewę: 150g cukru pudru(...)wykładamy drugą część ciasta. Polecam wałkować ciasto przez folię spożywczą, gdyż jest bardzo delikatne. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Polewa: Składniki na polewę mieszamy ze sobą, do połączenia składników. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy ok. 10 minut i jeszcze ciepłe ciasto polewamy. Wykonanie w Thermomixie: Ciasto: Do naczynia miksującego wkładamy
Mania Wypiekaniaciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 1,5 cm. Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto(...)dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut. Smacznego :) Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość. BYĆ MOŻE SIĘ PRZYDA: Czasami zdarza się, że kupimy bardzo soczyste jabłka. Wówczas po ich starciu
Smak mojego domuPrzepyszna szarlotka z połówkami jabłek na cieście bez użycia jajek. Pomimo tego, ciasto jest kruchutkie i niezwykle smaczne. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka 26x21 cm 2 szkl. mąki, 200 g masła, 150 g serka waniliowego, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 małych jabłek, cynamon, lukier WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części ( większą(...)mniejszą). Większą część rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie, posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, polewamy lukrem. Źródło przepisu znajdziesz
słodki bratekkryształ do posypania Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem.Do mąki dodać masło lub margarynę,śmietanę,żółtko i roztarte drożdże,następnie zagnieść ciasto. [Do naczynia miksującego thermomiksa włożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść 2 min/interwał ]. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub użyć takich jabłek .Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,wykrawać(...)krążki,następnie na każdy krążek nakładać porcję jabłek i zlepić jak pierogi .[ja na rozwałkowanym cieście położyłam porcję jabłek zostawiając małe odstępy, przykryłam ciastem i odcinałam pierożki używając pierożnicy ].Pierożki ułożyć na blaszce, każdy pierożek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kryształem.Następnie piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia
Moje domowe kucharzeniekuchnia podkarpacka Rolada z jabłek to jedna z tych nieznanych perełek podkarpackiej kuchni, które zachwycają swoim smakiem, prostotą i pomysłowością. To wyjątkowe ciasto to zaledwie kilka pokrojonych jabłek zalanych ciastem biszkoptowym i zwiniętych w roladę. W efekcie jednak dostajemy piękną, zwartą roladę, która ma delikatną wilgotną strukturę i bardzo przyjemny aromat jabłek z cynamonem. Ciasto przygotowuje się(...)ściereczkę (Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka) Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, nakrywamy je czystą ściereczka o większym rozmiarze, którą wcześniej zwilżamy wodą. Całość obracamy nad stołem do góry dnem w taki sposób, aby na stole leżała ściereczka, a na niej ciasto z przyklejonym u góry papierem do pieczenia. Z ciepłego ciasta delikatnie ściągamy papier. Pomagając sobie ściereczką delikatnie
Trzeci talerzKlasyczne placki z jabłkami to danie, które możemy podać zarówno na obiad, ale również jako deser dla dzieciaków. No i nie tylko… przygotowanie placków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zachęca w tej chwili do wychodzenia na zewnątrz, dlatego warto posiedzieć przez chwilę w kuchni, a potem zadowolić rodzinkę pysznym ciastem. Polecam gorąco. Ciasto z rabarbarem i jabłkami CIASTO 2 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag margaryny 2 jajka NADZIENIE 1 jabłko(...)cukier. Wyrobić całość dokładnie i pod koniec dodać 2 jajka. Wyrobić. Wyłożyć powstałe ciasto na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać delikatnie bułką tartą. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodać po trochu mąki. NADZIENIE: Rabarbar i jabłko pozbawić skórek. Następnie pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Całość wyłożyć na ciasto w brytfannie. POSYPKA: Wszystkie składniki włożyć do miski i połączyć je razem
Gotuję TestujęByła tarta ze śliwkami, mamy tartę z jabłkami. To ciasto jest tak uniwersalne,że nie tylko to tego rodzaju tarty się nada. Możemy go wykorzystać na wiele sposobów, a właściwie pomijając cukier może być też ciastem wytrawnym do tarty np.z kozim serem czy grzybami. Składniki: 300 g mąki razowej eko 150 g zimnego masła(...)nasienne. Kroimy na plasterki i takie kępki plasterków. Następnie na rozwałkowanym już cieście będziemy układać te kępki raz pionowo, raz poziomo aż powstanie taka szachownica. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy jabłka, a brzegi ciasta zakładamy na owoce do środka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Życie zaczyna się w kuchniŚlimaczki cynamonowe z jabłkami Te szybkie i smaczne ślimaczki przygotowałam dla niespodziewanych gości. Dobrze, że miałam w lodówce świeże ciasto francuskie i jabłka w domu, raz-dwa trzy i mamy pachnące cynamonowe ciastka. Składniki : ciasto francuskie świeże - 1 opak ( 375 g ) masło - 30 g cynamon - 2 łyżeczki jabłka - 4 szt średnie cukier - 3,5 łyżki cukier(...)cukru z cynamonem lekko docisnąć cukier do ciasta. Dodać do startych jabłek rozpuszczone masło i cukier z cynamonem, dobrze wymieszać. Wyłożyć jabłka na ciasto rozprowadzić na całej powierzchni. Zwijać ciasto z jabłkami w roladę, zawinąć w papier i odstawić na 1,5 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200 stop. Wyjąć roladę i ostrym nożem pokroić
Kuchnia Danusi