ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:23/762)

Roze z jablka w ciescie francuskim 138

fejsbukowym cyklu Wypiekanie na śniadanie tym razem swoją propozycję na wspólne wypiek  rzuciła nam Monika z bloga  Matka wariatka . Zapraszam, więc na boskie  róże z jabłka w cieście francuskim, które nie tylko obłędnie smakują, ale i pięknie wyglądają. Poniżej, pod przepisem(...)znajdziecie listę osób, które z nami piekły.  Inspiracja z bloga  Ala piecze i gotuje. Róże z jabłka w cieście francuskim Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na 7 ciasteczek Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 czerwone jabłka 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka  powideł śliwkowych 1/2 cynamonu  cukier puder Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka na kruchym cieście 62

Moje ulubione kruche ciasto z dodatkiem soczystych jesiennych jabłek. Czas wykonania to naprawdę 5 minut. Poziom trudności żaden - przedszkolaki robią je z wielką radoscią, ja tylko obsługuję piec :) Składniki na średnią blachę: 1,5 szklanki mąki  1,5 szklanki kaszy mannej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju  małe opakowanie cukru z wanilią 1,5 łyżeczki(...)jabłka. Jeśli lubisz ciasto owocowe możesz dodać nawet dwa razy więcej jabłek. Chodzi o to żeby ciasto było całe przykryte warstwą jabłek. Teraz kruszymy resztę ciasta na jabłka i posypujemy przyprawami. Ja zazwyczaj używam suszonego cynamonu i imbiru ale możesz użyć ulubionej przyprawy do szarlotki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180° przez 50 minut. Zazwyczaj zostaje zjedzone

prawdziwe jedzenie
Szarlotka z dżemem porzeczkowym i budyniową pianką 761

następnie dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wstawić do lodówki i schłodzić również 1/3 ciasta. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Oprószyć delikatnie cynamonem i wymieszać. Pianka budyniowa. Białka ubijać ze szczyptą(...)jabłka i wyłożyć piankę budyniową. Wyrównać, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta, przy użyciu tarki jarzynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 60 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , jabłka

https:KKuchniaMniam
Tarta jabłkowa 159

jabłkowa. Szybkie, tanie, łatwe i bardzo atrakcyjne ciasto. Podejrzewam, że większość z Was wszystkie produkty, potrzebne do upieczenia tego ciasta, ma w obrębie swojej kuchni. Tarta jabłkowa przygotowana według tego prostego przepisu to dowód na to, że można zrobić wrażenie na domownikach w bardzo prosty sposób. Potrzebujecie jednak nieco cierpliwości przy wykrajaniu jabłek, ale można to wszystko opanować. Kruche(...)jabłka Przygotowanie ciasta : w misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać aż powstanie a’la kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Po 30 minutach ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Najlepiej zrobić to przez folię, ponieważ łatwij nam będzie przełożyć ciasto do blaszki. Wysmarowaną tłuszczem

Pieguskowa Kuchnia
Szarlotka z budyniem 96

jadam, ale w tej kompozycji jest naprawdę wspaniały i pasuje idealnie! Sukcesem dobrej szarlotki jest idealne kruche ciasto, to z dzisiejszego przepisu właśnie takie jest, delikatne, a jednocześnie kruche! Osobiście uwielbiam szarlotkę ma cienkim kruchym cieście. Cienkie warstwy ciasta pozwalają dokładnie wyczuć jabłka i warstwę budyniową. Myślę, że szarlotka w tej wersji posmakuje wam na pewno. Print Szarlotka(...)schłodzić w lodówce około 30 minut. Jabłka umyć i obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce (ostrze do siekania kapusty). Jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy jabłka będą już miękkie dodać cukier i cynamon , wymieszać, jeśli jabłka będą miały dużo soku należy

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka na kruchym spodzie 221

Szarlotka z dużą ilością jabłek <3 W tym cieście najważniejsze są właśnie owoce, im więcej tym lepiej, pyszniej :) Obowiązkowo z cynamonem! Łatwa i szybka do zrobienia, najlepsza z dodatkiem jabłek miękkich, będą świetnie rozpływać się w buzi po upieczeniu. Polecam :) Ps. Jeśli tak jak ja lubicie zakupy, hurtownia odzieżowa to coś(...)dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm natłuścić, wyłożyć je ciastem. Jabłka umyć i obrać, zetrzeć je na szatkownicy, dodać kaszę, cukier i cynamon, delikatnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć, na tarce o grubych oczkach, pozostałe ciasto

Domowa cukiernia Ewy
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście 156

zachowali podane proporcje masła i mąki. Jakie są najlepsze jabłka do szarlotki? Jakie są najlepsze jabłka do szarlotki? Bez wątpienia polecam kwaśne i twarde jabłka, które nie będą puszczały soku. Dwie popularne odmiany jabłek do szarlotki to przede wszystkim: antonówka szara reneta Klasyczna szarlotka na kruchym cieście. Przepis mojej babci 1.) Do dużej miski wsypuję mąkę(...)jajko oraz proszek do pieczenia. 2.) Dłońmi wyrabiam ciasto. Oczywiście możesz wyrabiać ciasto na stolnicy lub dużej misce. Kruche ciasto z początku wyrabiania będzie sprawiło wrażenie sypkiego. Z czasem w trakcie ucierania masła powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto nadal byłoby kruche, możesz dodać łyżkę wody lub kwaśnej śmietany 18%. 3.) Z ciasta formuję kulę i zawijam ją folią po woreczku

Ania gotuje
Szarlotka orkiszowa z kratką 180

Szarlotka na razowym cieście kruchym z dużą ilością pysznego jabłkowego nadzienia, takiej nie znajdziecie w żadnej cukierni. Doskonała dla tych co liczą kalorie ponieważ największą część ciasta stanowią niskokaloryczne jabłka. Przepis na standardową dużą foremkę bo ciasto znika zwykle w bardzo szybkim tempie :) Ciasto: 500 g mąki razowej z orkiszu 300 g masła 125 g cukru pudru 1 łyżka(...)schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Rozgrzać piekarnik do 190 ° C. Podpiec spód przez około 10-15 min, aż do zarumienienia się ciastaJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić po garnka z grubszym dnem bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.W trakcie duszenia, gdy jabłka

maniapieczenia
JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ 130

Pyszna szarlotka, na półkruchym spodzie z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną. Przepis jest prosty, przygotowanie kruchego ciasta, jabłek oraz bitej śmietany jest łatwe, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna i efektowna. Możemy upiec je na walentynki i ozdobić czekoladowymi serduszkami, polecam(...)Przygotowanie :  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy ciasto i wykładamy jabłka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 35-40 minut. Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wyciągamy z formy, rozkładamy równomiernie bitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Waniliowa szarlotka 201

szklanki cukru 1 laska wanilii cynamon   Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier oraz masło, posiekać, dodać pozostałe składniki. Zagnieść  ciasto, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1,5 godziny. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać(...)łyżki wody, przesmażyć, pod koniec dodać cukier , wanilię oraz cynamon. Blaszkę 22x34 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki, podpiec przez 15 minut w  temperaturze 180°C.  Na ciasto wyłożyć jabłka. Rozwałkować 2 częścią ciasta i wyłożyć na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez

magiczna kuchnia Kasi
Szarlotka czy jabłecznik? 205

Może to nie sezon na jabłka, ale ostatnio tak mi się zachciało ciasta na ciepło z lodami, że nie wytrzymałam :)) Musiałam sprawić sobie taką przyjemność i mam nadzieję, że Wam również ją sprawię tym przepisem, pomimo, że żadna to nowość, a w necie jest tego mnóstwo. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 0,5 szklanki(...)wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nadzienie powinno mieć widoczne kawałki jabłek. 3/4 ciasta przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równo wylepić. Resztę ciasta włożyć do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180 C. Na ciasto wyłożyć jabłka i wyrównać. Resztę ciasta zetrzeć na jabłka na tarce o dużych oczkach. Wstawić do piekarnika i piec

Anielskie wypieki
Bezglutenowa szarlotka 279

kokosowa, ziemniaczana/ 4 żółtka 6 łyżek cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 220 g masła jabłka: 1,5 kg jabłek kronselka i antonówka 6 łyżek cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki cynamonu 50 ml wody kwasek cytrynowy Ciasto kruche: Do miski przesypuję mąki, dodaję żółtka, sól, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło. Całość kroję nożem(...)piekę 10-15 minut aż się zrumieni. Jabłka: Jabłka obieram, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję kwasek cytrynowy szczyptę albo sok z cytryny, wodę, cukier i przesmażam aż zrobią się miękkie. Odstawiam do wystygnięcia. Na podpieczony ciepły spód wykładam jabłka. Ścieram drugą cześć ciasta i wysypuję na jabłka. Ciasto posypuję z wierzchu

wesoła kuchnia
Szarlotka z budyniem 176

ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch. Różni się od typowych szarlotek z przesmażonymi jabłkami czy ciast przekładanych jabłkowym dżemem tak bardzo, że aż ciężko mi ją nazywać szarlotką. P o prostu - najsmaczniejsze ciasto z jabłkami jakie jadłam - nic dodać, nic ująć. SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia(...)międzyczasie nastawić 2,5 szkl mleka z 4 łyżkami cukru. Gdy się zagotują, wlać rozrobione w 1/2 szkl mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na jabłka. 4. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta. Szczypać po kawałku i układać na wierzchu. Zamiast tego można je zetrzeć na tartce, ale wtedy musiałoby troszkę dłużej się chłodzić. 5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego

Kto ugości moich gości?
RÓŻE Z JABŁEK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 170

Róże zrobione z jabłek i ciasta francuskiego wyglądają bardzo elegancko i są naprawdę przepyszne. Składniki: 1 paczka gotowego ciasta francuskiego, 2 jabłka, 3 szklanki wody, 3 łyżki cukru, dżem najlepiej jabłkowy (ja nie miałam i użyłam truskawkowy), cynamon. Wykonanie: Jabłka rozkroić na 4 części, wydrążyć z nich gniazdka nasienne. Jabłka pokroic na cienkie plasterki(...)robię, ponieważ nie wszyscy moi domownicy lubią cynamon). Na cieście ułożyć plasterki jabłek, tak żeby skórka wystawała na około 1,5cm ponad ciastem. Drugą połową ciasta przykrywamy jabłka. Zwijamy w rulonik. Gotowe różyczki układamy na blaszce do muffinek i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze

Zrób to smacznie
Pieczone jabłka w cieście cynamonowym 176

Jeśli lubicie jabłka pieczone, to może być to Wasze ciasto ulubione.  Jabłka obieracie, gniazda z nich wydrążacie, składniki na ciasto miksujecie, do jabłek dodajecie, tylko pieczecie i ciepłe jeść już możecie.  Proste do przygotowania, a jaka radość smakowania :) Składniki na keksówkę ok. 30/12 cm: 4 średniej wielkości jabłka, 4 duże jajka, 100 g roztopionego(...)pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką. Układamy na niej jabłka, otworami do góry ( po długości, jedno koło drugiego). Jabłka zalewamy ciastem. Rada: ciasta jest praktycznie tyle, że wypełnia jabłka tylko do połowy, nie ma co się martwic bo wyrośnie :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, skręcamy temp. do 175°C i pieczemy

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania