ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:25/762)

Kruche z budyniem i jabłkami 360

Lubię prawie każde ciasto, ale jabłeczniki i serniki najbardziej Kruche z budyniem i jabłkami CIASTO KRUCHE: margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki mąka- 2 szkl żółtka jaj - 5 szt cukier - 3 łyżki MASA JABŁKOWA jabłka-1,5 kg galaretka cytrynowa -2 opak masło -1 łyżka MASA BUDYNIOWA budyń śmietankowy(...)opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki cukier puder PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE:  Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę, cukier i żółtka, zagnieść ciasto.  Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.  MASA JABŁKOWA:  Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondla włożyć masło rozpuścić

Kuchnia Danusi
Fit szarlotka (bez cukru, wegańska) 182

wegan). To co tam jest w tym cieście? Głównie płatki owsiane, banany, wiórki kokosowe (w ogóle niewyczuwalne), trochę erytrytolu i kasza manna, a w środku wiadomo - słodkie jabłka. Ciasto robi się naprawdę szybko, także już po godzinie - wliczając przygotowanie - można cieszyć podniebienie ciepłą szarlotką podaną np. z lodami waniliowymi. Pycha :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 6 jabłek(...)Wymieszaj ze składnikami suchymi. Ciasto podziel na 2 części. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż połowę ciasta i wyrównaj. Następnie wyłóż tarte jabłka. Na tarte jabłka wykładaj po odrobinie pozostałego ciasta (żeby nie wgnieść go w jabłka), następnie wyrównaj wierzch.  Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 40 minut

Domowa Cookierenka Agi
JABŁUSZKOWIEC CZYLI KUCH Z JABŁKAMI 198

naszej kujawskiej kuchni?!  W każdym razie ja uwielbiam wszelkiego rodzaju kuchy, czy to proszkowe czy drożdżowe. Dziś będzie kuch z jabłkami.  Proste ucierane ciasto z jabłkami, które znalazłam na blogu BERENIKI TUTAJ . Jest delikatne i wilgotne, a niewielka ilość cynamonu, którą dodałam do ciasta wzbogaciła jego smak.  Ciasto robi się dosłownie 15 minut(...)przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Ponieważ w tym momencie ciasto jest już bardzo gęste dolewamy mleko. Ucieramy do połączenia się składników. Utarte jabłka wsypujemy do ciasta. Mieszamy. Ja pokusiłam się jeszcze o dodanie odrobiny cynamonu, bo jabłka+cynamon to dla mnie idealny duet :). Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowana masłem i obsypaną bułką tartą

Walijskie Pichcenie
Szarlotka wspaniała 137

Delikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię! Składniki na ciasto,  tortownica o wielkości 24 cm : 2 szklanki maki 15 dag margaryny 1/2 szk cukru 1/4 kostki smalcu 1 jajo łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę(...)smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.  2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka.  3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Cynamonowe mini szarlotki 131

francuskie, soczyste i słodkie jabłko a do tego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte i pokrojone(...)pół szklanki cukru wymieszanego z łyżką cynamonu 1 rozkłócone jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 1,5cm. Na desce układamy dwa paski obok siebie a na nich prostopadle dwa kolejne (powinna powstać kratka). Na tak przygotowanym cieście układamy plaster jabłka i obficie posypujemy cukrem cynamonowym. Paski ciasta zakładamy na plaster

Życie ze smakiem
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką oraz "Portugalka" 153

wiaderka z opadającymi jabłkami (i gruszkami). I codziennie wymyślam sposób na ich przerobienie. Dziś zajadaliśmy się żabimi mordkami z Sielca , a kilka dni wcześniej upiekłam ciasto "imprezkowe" ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek i kruszonką. Ciasto znikało w oka mgnieniu głównie za sprawą pewnego młodego człowieka, który wciąż prosił o dokładkę 😉 Piekłam je z myślą o naszej wspólnej imieninowej(...)cukier i cukier waniliowy. Do miski wlać namnożone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać chłodne, stopione masło. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego zagnieść składniki kruszonki i wstawić ciasto do lodówki oraz obrać i pokroić jabłka na duże kawałki (u mnie ćwiartki i ósemki). Ciasto drożdżowe ponownie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Zefiryna z kruszonką 139

postanowiłam wykonać go w swojej wersji;)ciasto na blaszkę 22x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 5 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Jabłka i marmolada: 8 sporych jabłek(...)budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka 7 łyżek cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń. Nie studzimy całkowicie, a jeszcze ciepły wykładamy na ciasto. WYKONANIE: ½ ciasta kruchego ( boki brytfanki także wykładamy ciastem)   jabłka+  marmolada w środek każdej połówki jabłka   ciepła masa budyniowa   ½ ciasta kruchego starta na tarce o grubych oczkach   Pieczemy

Domowe ciasta
Jabłecznik na cienkim spodzie 303

jabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta. Składniki: ( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę ) CIASTO: * 200 g zimnego masła * 2 szklanki mąki pszennej * 2 żółtka * 1/2 szklanki cukru pudru NADZIENIE: * około 1,5 kg kwaśnych jabłek * 1/3 szklanki cukru * 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać(...)umyć i obrać jabłka. Jabłka pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić. Około 3/4  schłodzonego ciasta rozwałkować, wykleić nim dno oraz boki tortownicy, formując rant wysokości 3-4 cm. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej. Wyłożyć jabłka, odsączając nadmiar soku. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować. Przykryć jabłka ciastem. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec

kolorowotorcikowo
ciasto jabłkowe z marcepanem 174

które obecnie zajmują wiele półek w sklepach. Następnym naszym pomysłem, jest pyszne ciasto na kruchym spodzie, z jabłkami i marcepanową pianką. Ciasto robi się szybko, zawsze wychodzi i na pewno wszystkim będzie smakować. Ciasta z jabłkami to również świetny sposób na wykorzystanie nie najsmaczniejszych jabłek. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnych, a przypadkiem takie kupił to one idealnie(...)mieszając doprowadzamy do zagotowania. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do jeszcze ciepłej masy mlecznej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na kruche ciasto układamy jabłka i polewamy masą marcepanową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 ‚C (termoobieg 160 ‚C) na 45-50 minut. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Galette z jabłkami 210

łyżeczki cukru Sposób wykonania: Do mąki dodać cukier, sól, cynamon i drobno pokrojone masło. Całość siekać nożem a następnie szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Jabłka obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Cukier wymieszać z cynamonem. Plasterki jabłka posypać z obu stron cukrem(...)cynamonem. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o szerokości 35 cm.   Na wierzch ciasta układać plastry jabłka. Pozostawić około 2- 3 cm wolnego brzegu, żeby móc potem zawinąć. Gdy jabłka będą ułożone zawinąć brzegi ciasta. Całość przenieść wraz z papierem na formę. Gotową tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami 94

pracy. Bułeczki są słodzone głównie owocami, do całości jest dodana 1 łyżeczka cukru (którą można też pominąć) więc to doskonała alternatywa do kupnych, przesłodzonych bułek. Dzięki dodaniu do ciasta jabłka zachowuję świeżość do 3 dni, ale żeby smakowały jak prosto z piekarnika warto je lekko podpiec w piekarniku lub tosterze. Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami Ciasto: 1 jabłko(...)obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Połowę jabłka przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok 7-10 minut. Ciasto odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Pozostałą cześć jabłka wymieszać z cynamonem. Suszone owoce drobno posiekać. Jabłko, masło i owoce wymieszać na jednolitą masę

Smaczny zeszyt
Szarlotka pod pierzynką (z pianą z białek i kruszonką) 184

pianę: 5 białek 200g cukru (najlepiej drobnego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie tradycyjne: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręką lub wyrobić za pomocą miksera (masło najlepiej dodać pokrojone na małe kawałki). Przełożyć do miski i włożyć do lodówki do schłodzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier(...)pianę zetrzeć na tarce resztę ciasta lub pokruszyć w rękach. Piec jeszcze 25 minut w temp. 170 stopni.    Wykonanie w Thermomixie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do naczynia, masło najlepiej pokrojone na małe kawałki 2 minuty/kłosek-interwał. Przełożyć do miski i włożyć do lodówki do schłodzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki

Mania Wypiekania
Tradycyjna szarlotka z połówkami jabłek 831

Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone na wiórki zimne masło, całość rozcieramy w dłoniach na kruszonkę, wtedy dodajemy zimny prosto z lodówki serek homogenizowany i całość zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połową wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę   do pieczenia, na cieście układamy obok siebie połówki jabłek, oprószamy cynamonem oraz cukrem waniliowym, resztę ciasta rozwałkujemy na wymiary blaszki na stolnicy oprószonej mąką, ciastem przykrywamy jabłka, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i pieczemy około 45 minut-do zrumienienia. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Lukier: Mleko połączyć w kubku z aromatem cytrynowym, wsypywać partiami cukier puder i ucierać łyżką aż powstanie

Wanilia i Kardamon