postanowiłam wykonać go w swojej wersji;)ciasto na blaszkę 22x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 5 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Jabłka i marmolada: 8 sporych jabłek(...)budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka 7 łyżek cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń. Nie studzimy całkowicie, a jeszcze ciepły wykładamy na ciasto. WYKONANIE: ½ ciasta kruchego ( boki brytfanki także wykładamy ciastem) jabłka+ marmolada w środek każdej połówki jabłka ciepła masa budyniowa ½ ciasta kruchego starta na tarce o grubych oczkach Pieczemy
Domowe ciastajabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta. Składniki: ( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę ) CIASTO: * 200 g zimnego masła * 2 szklanki mąki pszennej * 2 żółtka * 1/2 szklanki cukru pudru NADZIENIE: * około 1,5 kg kwaśnych jabłek * 1/3 szklanki cukru * 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać(...)umyć i obrać jabłka. Jabłka pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić. Około 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować, wykleić nim dno oraz boki tortownicy, formując rant wysokości 3-4 cm. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej. Wyłożyć jabłka, odsączając nadmiar soku. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować. Przykryć jabłka ciastem. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec
kolorowotorcikowoktóre obecnie zajmują wiele półek w sklepach. Następnym naszym pomysłem, jest pyszne ciasto na kruchym spodzie, z jabłkami i marcepanową pianką. Ciasto robi się szybko, zawsze wychodzi i na pewno wszystkim będzie smakować. Ciasta z jabłkami to również świetny sposób na wykorzystanie nie najsmaczniejszych jabłek. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnych, a przypadkiem takie kupił to one idealnie(...)mieszając doprowadzamy do zagotowania. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do jeszcze ciepłej masy mlecznej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na kruche ciasto układamy jabłka i polewamy masą marcepanową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 ‚C (termoobieg 160 ‚C) na 45-50 minut. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plłyżeczki cukru Sposób wykonania: Do mąki dodać cukier, sól, cynamon i drobno pokrojone masło. Całość siekać nożem a następnie szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Jabłka obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Cukier wymieszać z cynamonem. Plasterki jabłka posypać z obu stron cukrem(...)cynamonem. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o szerokości 35 cm. Na wierzch ciasta układać plastry jabłka. Pozostawić około 2- 3 cm wolnego brzegu, żeby móc potem zawinąć. Gdy jabłka będą ułożone zawinąć brzegi ciasta. Całość przenieść wraz z papierem na formę. Gotową tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Na słodko lub wytrawniepracy. Bułeczki są słodzone głównie owocami, do całości jest dodana 1 łyżeczka cukru (którą można też pominąć) więc to doskonała alternatywa do kupnych, przesłodzonych bułek. Dzięki dodaniu do ciasta jabłka zachowuję świeżość do 3 dni, ale żeby smakowały jak prosto z piekarnika warto je lekko podpiec w piekarniku lub tosterze. Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami Ciasto: 1 jabłko(...)obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Połowę jabłka przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok 7-10 minut. Ciasto odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Pozostałą cześć jabłka wymieszać z cynamonem. Suszone owoce drobno posiekać. Jabłko, masło i owoce wymieszać na jednolitą masę
Smaczny zeszytpianę: 5 białek 200g cukru (najlepiej drobnego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie tradycyjne: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręką lub wyrobić za pomocą miksera (masło najlepiej dodać pokrojone na małe kawałki). Przełożyć do miski i włożyć do lodówki do schłodzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier(...)pianę zetrzeć na tarce resztę ciasta lub pokruszyć w rękach. Piec jeszcze 25 minut w temp. 170 stopni. Wykonanie w Thermomixie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do naczynia, masło najlepiej pokrojone na małe kawałki 2 minuty/kłosek-interwał. Przełożyć do miski i włożyć do lodówki do schłodzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki
Mania WypiekaniaCiasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone na wiórki zimne masło, całość rozcieramy w dłoniach na kruszonkę, wtedy dodajemy zimny prosto z lodówki serek homogenizowany i całość zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połową wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia, na cieście układamy obok siebie połówki jabłek, oprószamy cynamonem oraz cukrem waniliowym, resztę ciasta rozwałkujemy na wymiary blaszki na stolnicy oprószonej mąką, ciastem przykrywamy jabłka, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i pieczemy około 45 minut-do zrumienienia. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Lukier: Mleko połączyć w kubku z aromatem cytrynowym, wsypywać partiami cukier puder i ucierać łyżką aż powstanie
Wanilia i Kardamonpogoda sprawia, że nie chce się pichcić w kuchni, lecz dzisiaj u mnie było odwrotnie. Zachciało mi się jakiegoś ciasta z jabłkami i ... na szybko zrobiłam kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Składniki na ciasto: 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia (250g) 400g mąki zwykłej 150g cukru Beza(...)wiórka kokosowe i delikatnie wymieszaj. Wstaw całość do gorącego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 45 minut. Zajrzyj również tu: 1. Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2. Szybkie i łatwe ciasto z majonezem 3. Gniazdka/Hiszpańskie pączki Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują
My World by Dagmara RekPyszne kruche ciasto z delikatną pianką budyniowo czekoladową i jabłkami do niedzielnej kawusi. W moim domu uwielbiają takie ciasta Budyniowe z jabłkami SKŁADNIKI: Ciasto kakao - 3 łyżki margaryna -1 kost mąka -500 g cukier kryształ -3 łyżki żółtka jaj -5 szt proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA białka jaj -5 szt olej(...)opak cukier -250 g sól - szczypta DODATKOWO jabłka - 5 szt PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier i żółtka. Połączyć składniki, szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalnika na 60 minut
Kuchnia Danusijajeczną, dodać kawałki masła, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Włączyć wypiekacz na odpowiedni program (ciasta na proszku do pieczenia) w wersji o najmniejszej masie. Jabłko obrać i pokroić na drobne kawałki. Gdy automat da sygnał dodać płatki migdałowe i kawałki jabłek. Piec do zakończenia programu. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. ----- Podobne: Kruche ciasto warstwowe a la pleśniak
Weekendy w domu i ogrodzieCudowne ciasto z mnóstwem orzechów i wyraźnym smakiem jabłek . Orzechówka z jabłkami jest prosta, smaczna i ładnie się prezentuje Składniki: 700 g jabłek 130 g masła 8 łyżek cukru 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 10 dag mielonych orzechów 1 cytryna (otarta skórka(...)minut (po 30 minutach przykrywam tortownicę folią aluminiową, żeby nie spiec za bardzo jabłek). Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. W rondelku podgrzewam dżem morelowy i wylewam ciepły dżem na letnie ciasto. Odstawiam do wystygnięcia. Orzechówka z jabłkami gotowa, można podawać ją z lodami, bitą śmietaną, można posypać też cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego Artykuł
Słodki sentymentsmakuje jak najlepsze glutenowe ciasto! Jest naprawdę przepyszne. Jedno z najlepszych, bezglutenowych ciast jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie! Inspirację znalazłam na blogu Dulcisss in forno - przerobiłam przepis na bezglutenowy :-) SKŁADNIKI: 250 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie Nutrfree Mix per dolci 250 g cukru 250 g serka mascarpone 50 g skrobi ziemniaczanej 4 jajka 3 jabłka skórka starta(...)Odstaw mikser. Mąki wymieszaj z proszkiem i powoli dodawaj do ciasta - wymieszaj drewnianą łyżka do połączenia składników. Dodaj starte jabłko i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w plastry i rozłóż na cieście. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz
Kuchnia bezglutenowaświątecznym objadaniu się ciastami naszła mnie ochota na chleb bez dodatku cukru, ale jednak ze słodkimi akcentami. W szafce znalazłam zapas suszonych latem jabłek. Zamiast wody, użyłam piwa i wyszedł słodko-goryczkowy chleb na codzienne kanapki. Składniki : 550 g mąki pszennej chlebowej saszetka (7g) suchych drożdży łyżeczka soli ok. 400 ml jasnego piwa duża garść suszonych jabłek Mąkę(...)solą i drożdżami. Stopniowo dolewać piwo i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć mokrą konsystencję, więc nie będzie odchodzić od łyżki. Odstawić na ok. 10 minut. Do ciasta wrzucić jabłka. Zagniatać ciasto (łyżką) ok. 2 minut, wciskając jabłka do środka. Zagniatanie ciasta powtarzać 2 razy co 10 minut. Chodzi o to, by jabłka jak najlepiej wmieszały się
Weekendy w domu i ogrodzienazwą ciasto japońskie ale mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto z jabłkami wybrzydzać nie będę) Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne bakalii i na prawdę bardzo smaczne. Polecam(...)jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę składników. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy do piekarnika na 40 minut w temp. 180 stopni
ciastkarnia na kruchym spodziepołączenie idealne. Dzięki jabłkom ciasto jest wilgotne, przyjemnie chrupią orzeszki i całościowo jest super smaczne:) Dosyć słodkie, jak większość ciast siostry Anastazji;) Polecam bardzo:) Ciasto kruche: 250 g mąki 80-100 g cukru pudru 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego (16g) 150 g masła lub margaryny (zimne) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 200 g masła(...)starte na dużych oczkach tarki. Całość zalewamy delikatnie ciastem orzechowym, wyrównujemy. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch możemy udekorować polewą kakaową lub czekoladową i posypać mielonymi orzechami lub po prostu posypać cukrem pudrem. Uwagi: Ciasto wychodzi dosyć słodkie. Ja co prawda wykorzystałam do niego słodkie jabłka, ale i tak myślę, że następnym razem wykorzystam
Smaki Na Talerzu