buntowniczki, postanowiłyśmy na przekór wszelkim konwenansom smacznie złamać kulinarne prawa. Otóż - tort nasz wcale słodki nie jest, jest za to bardzo wyrazisty. Biszkopt jest zielony. Masa wcale nie jest ucierana. Zamiast czekoladowej wkładki występuje rybka, a typowa "wisienka na torcie" zerwała się z drzewa oliwnego. A, no i jeszcze jedno - na przekór wszystkim i wszystkiemu - jemy go na obiad(...)posypanego koperkiem wędzonego łososia.5. Do pozostałej części serka wyciskamy czosnek - główkę (2 ząbki zostawiamy do dekoracji). Mieszamy dokładnie.6. Na łososia kładziemy kolejną porcję serka, tak aby góra ciasta przykleiła się do łososia. Pamiętamy jednak by troszkę serka zostawić.7. Nakładamy delikatnie nasz "szpinakowy biszkopt".8. Dekorujemy! - Pozostawiony serek, odrobina wędzonego łososia, pokrojone oliwki i pokrojony w plasterki czosnek
Wypisz Wymalujjest ciepła, odstawiamy w chłodne miejsce, na ok. 1 godzinę. Kiedy będzie już wystudzona, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. WAŁKOWANIE: Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Będzie twarde jak kamień, ponieważ, zarówno miód, jak i masło stwardnieją. Na tym etapie jest to jego prawidłowa konsystencja. Odkrajamy kawałek, resztę chowamy do lodówki(...)stwardnieją. Ciastka studzimy, najlepiej na kratce i dopiero wówczas zaczynamy dekorowanie. W przypadku ciepłych ciastek, cała dekoracja spłynie. Zdobić ciastka można również przed samym podaniem. LUKIER: W miseczce ucieramy białko z cukrem pudrem, do tego momentu, aż masa stanie się gładka. Nie należy uprzednio ubijać jajka. Wtedy zamiast lukru otrzymamy usztywnioną pianę. Wedle uznania można dodać kilka kropel soku
Kuchnia od dwojgaciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać litrem(...)wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem
królestwo garównajmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (o średnicy(...)przez sito. Przecier powinien być gęsty, w przypadku, gdyby był zbyt płynny należy go zagęścić przez gotowanie. Serek rozmieszać delikatnie ręczną trzepaczką (serka mascarpone nie ubijamy), połączyć ze śliwkami. Ciasto przekroić w poprzek na dwie części. Ja wyrównałam brzegi ciasta. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden blat posmarować kremem (2/3 kremu), przykryć drugim blatem. Całość posmarować pozostałym kremem
królestwo garówmiseczce umieścić mąkę pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia i 1 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych. Wymieszać. Miękkie masło utrzeć, aż się napuszy. Wsypać cukier i kontynuować ucieranie, po chwili wbić jajko. Cukier brązowy jest trudno do rozpuszczenia w maśle, więc nie należy się przejmować jeżeli będą widoczne jego kryształki. Czekoladę gorzką rozpuścić nad kąpielą wodną, wlać do masła(...)orzech włoski, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez około 15 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Ciasteczka , Dla dzieci Tagged: czekolada , mąką pełnoziarnista , płatki owsiane , żurawina
https:KKuchniaMniamCiasto zbyt nie zalicza się do dietetycznych, ale są truskawki! W końcu sezon w pełni, więc należy z nich korzystać. Torcik znakomicie nadaje się na przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi. Składniki: Biszkopt: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia aromat Masa: 165ml śmietanki 30% 2 łyżki erytrytolu ok. 500g truskawek Sposób przygotowania: Biszkopt(...)Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę, Dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Masa Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z erytrytolem na sztywną masę. Ostudzony biszkopt przekrajamy na pół. Z obu stron smarujemy masą. Dekorujemy odszypułkowanymi i umytymi truskawkami. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego
Truskawkowa Fiestamasło do smażenia, 2 łyżki drobnego cukru wymieszanego z z ¹⁄₂ łyżeczki cynamonu WYKONANIE Twaróg rozcieramy widelcem lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do miseczki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy do twarogu, mieszamy. Dorzucamy karmelizowane jabłka, płatki migdałów i opcjonalnie także smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem(...)Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, przez około pół minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
cool and mintyBiszkopt ciemny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Poncz: Zimną herbatę mieszam z sokiem z cytryny i spirytusem. Każdy z upieczonych biszkoptów(...)równe blaty. Biszkopty nasączam przygotowanym ponczem. 4. Masa jajeczna: Jajka ubijam razem z cukrem nad kąpielą wodną (ubijam do momentu, aż masa będzie gęsta). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram. 5. Masa orzechowa : Orzechy włoskie mielę. Mleko gotuję razem z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję orzechy
Tradycyjna kuchnia Kasiinnych dodatków) ozdoby cukrowe kolorowa posypka cukrowa. Przygotowanie: Sernik pieczemy dzień wcześniej. Masło i jajka najlepiej wyjmij trochę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej, ale nie jest to konieczne. Jednak ucieranie masła będzie trudniejsze i dłużej potrwa. Twaróg "zmiel" w malakserze na gładką masę lub zmiel przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną pienistą masę(...)piekarnik na 160stC. Przygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka
Anioszek w kuchniwyklejamy spód i boki do wysokości ok. 3 cm foremki o średnicy 22-24 cm. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze(...)minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Cukinię i bakłażana przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy na długie cienkie paski. Marchewkę obieramy i przy pomocy obieraczki wycinamy podłużne pasy. Mozzarellę ucieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy śmietanę, jajko i starty ser. Doprawiamy kardamonem, gałką muszkatołową, chilli, czosnkiem, solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza
My Culinary Artsmak tego ciasta. Z pysznymi bakaliami z Piątnicy. Znika jeszcze gorący... Uwielbiamy ;)Składniki:200 g masła2 i 1/2 szkl mąki pszennej5 jajek3/4 szkl cukru pudu lub więcej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy300-400 g bakalii - np. w dowolnej kombinacji :ananas suszony, mango suszone, orzechy nerkowca, orzechy pecan, orzechy brazylijskie, rodzynki, skórka kandyzowana.....Wykonanie:Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem
Malinowe Pocałunkikakao 2 jajka 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 100 g dobrej jakości masła w temperaturze pokojowej 350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (typu crunchy) sporą szczyptę soli Miękkie masło ucieramy z połową masła orzechowego i cukrem. Dodajemy jajka, krótko miksujemy, a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Mieszamy łyżką, a kiedy stanie się to trudne(...)zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Z reszty ciasta i masła orzechowego lepimy
Ratunku obiadprzez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy białkiem. Pieczemy w 200 °C 15-20 minut. Upieczone rurki lekko studzimy, lekko smarujemy białkiem i posypujemy grubo mielonymi orzechami laskowymi. Obtoczone rurki wstawiamy na 3 min. do gorącego(...)Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem: W garnku mało przypalającym się podgrzewamy bardzo mocno mleko, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W salaterce mikserm ucieramy jajko i żółtka z cukrem na kogel mogel, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy
Mia Cucina Sofietajest to ciasto z serii zawsze udających się. Składniki do mrówkowca zawsze mamy w domu. Polecam zrobić bo wszystko miksujemy i pieczemy do suchego patyczka. Można polać polewą i ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszne! Składniki : * kostka Kasi bądź masła roślinnego * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 szklanka maku(...)łyżeczki proszku do pieczenia * olejek migdałowy Przygotowanie : Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym jajku. Dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olejek zapachowy oraz dodać mak. Piec najlepiej w keksówce przez godzinę w 180 stopniach aż do suchego patyczka
Magiczne Życie Martyszczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery. Red Velvet od zawsze było pozycją na mojej liście "do zrobienia" i zastanawiamsię teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem.Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć", a tociasto należało prawdopodobnie do owych...W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle(...)ewentualnie jakiś mocno gęsty ser wiaderkowy) 2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny szklanka cukru pudru dodatkowo: 2 opakowania świeżych truskawek (bardzo dużych) ok. 20 małych bezików Spody: Miękkie masło ucieram z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, białą masę - najwyższe obroty, ok. 10 minut ucierania. Cały czas ubijając, dodaję po jednym jajku. Do osobnego naczynia przesiewam mąkę
W kuchni Karmel-itki