ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:372/500)

Ciasto z mąki kokosowej z borówkami (bez cukru) 195

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto na bazie mąki kokosowej.  Brak pszennej mąki i cukru sprawa, że to przepis idealny dla osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyków, insulinoopornych)  :)  Ciasto z gatunku tych mało słodkich - można dać ewentualnie więcej erytrolu lub dla tych co mogą - posypać cukrem pudrem :)  SKŁADNIKI (na tortownicę(...)jajek M 3 łyżki erytrolu/ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego (zimnego) 1.5 szklanki borówek - czyli czarnych jagód :)  PRZYGOTOWANIE Jajka ucieramy ze słodzidłem mikserem/w malakserze około 8 minut na puszysto. Nie przerywając miksowania dodajemy olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy masę do tortownicy

Moje Kuchenne Rewelacje
Deser w słoiczku z truskawkami i kiwi 168

sól. Jajka ucieramy mikserem z cukrem. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy i mieszamy z maślanką. Wszystko razem mieszamy, dodajemy migdały i miksujemy, aż do połączenia się składników. Teraz potrzebujemy albo formę na muffinki, albo inne małe formy wielkością przypominające słoiczki w których będziemy podawać deser. Lepiej żeby foremki było trochę większe, bo zawsze można lekko poprzycinać ciasto. Wypełniamy 12 foremek ciastem

KasiaiKrzysiu.pl
Jednoporcjowe ciasto kokosowe z jagodami goji 157

pierwszy rzut przygotowałam ciasto z tej mąki i z dodatkiem jagód goji. Wszystko wyszło genialnie! Mąką ma specyficzny kokosowy smak, więc pozostałe składniki świetnie się komponowały! Składniki: 4 łyżki mąki kokosowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 tabletek słodziku 1 banan 5 łyżek wody gazowanej aromat śmietankowy jagody goji - do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem

Truskawkowa Fiesta
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 166

Rozlewamy ciasto na dwie formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.   Krem: 400 g kremowego serka (soft cheese np. Philadephia) 250 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g borówek 200 g malin   Śmietanę ubijamy na sztywno. Oddzielnie ucieramy ser z cukrem

Made By Mom And Son
CYTRYNOWO CZEKOLADOWA BABKA 111

odrobina wody Masło ucieramy z cukrem. Kiedy się połączą w jedną masę dodajemy pojedynczo jajka. Następnie wcześniej przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec sok i skórkę z cytryny. 1/3 masy odlewamy do osobnej miseczki, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników. Do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki wylewamy jasne a następnie ciemne ciasto. Wstawiamy do piekarnika

KuchcikoweLove
Babka marmurkowa 117

Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaję po jednym jajku cały czas miksując masę. Na końcu dodaję ekstrakt z wanilii i sól. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Teraz do masy dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko. Miksuję jedynie do wymieszania składników. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Ciasto dzielę na dwie

Mango Papaja
Sernik krakowski 179

wierzch. Ja całość ciasta rozwałkowałam i podpiekłam w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru. Masa serowa: 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie (ja używam siedleckiego w "kiełbaskach") 8 jajek 100 g masła 250 g cukru 3 łyżki cukru z wanilią (lub ziarenka z jednej laski wanilii) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek Ucieramy masło z cukrami

Cynamonowe szczęście
Tort "Doniczka" 132

pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 17-20 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z drugą częścią składników i dosypujemy niebieski barwnik. Blaty studzimy i zdejmujemy papier, dzielimy każdy na dwa placki. Każdy placek dzielimy na 4 okręgi i zamieniamy kolory, tworząc szachownicę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno

Gotowanie moimi oczami
Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami 220

lodówce. Odrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nim foremki na babeczki, foremki układamy na blasze i pieczemy babeczki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Babeczki zostawiamy do wystygnięcia. Pomadę przygotowujemy w rondelku, wsypujemy cukier i śmietankę, gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia przez chwilę ucieramy pomadę drewnianą łyżką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KONFITURA Z RÓŻY 143

Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser. 20 dag płatków róży 50 dag cukru Sok z  jednej cytryny 2 szklanki wody Płatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone płatki polać sokiem z cytryny, (z sokiem należy uważać niektóre róże same w sobie mają kwaskowy smak) Następnie płatki z sokiem ugniatać lub ucierać np. w makutrze

RAROSSA
Czekoladowe cupcakes z agrestem i kremem maślanym 172

gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek wkładamy agrest i przykrywany resztą masy. Agrest, który wyjedliśmy i nie starczyło do muffinek można zastąpić na przykład płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.       Masło do kremu trzeba wyjąć z lodówki jakieś pół godziny wcześniej, żeby doszło do temperatury pokojowej. Ucieramy mikserem

sama złodycz
czekoladowo- migdałowy but 181

kakao. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Odlewamy z mleka szklankę i resztę zagotowujemy z cukrem. Do mleka zimnego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy  rozpuszczoną mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy. Następnie masę studzimy i w tym samym czasie ucieramy margarynę na biały

ciastkarnia na kruchym spodzie
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet 185

Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja:  200 ml śmietanki 30%,  3 łyżki serka mascarpone,  2 łyżki cukru pudru,  cukier błyszczący do posypania,  20g startej czekolady.   Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać

Z miłości do słodkości
Serniczek z nutą kawową 276

sztywną pianę. Żółtka ucieramy z serkiem, dodajemy śmietanę, żelatynę, pianę oraz ajerkoniak, całość mieszamy. Część tężejącej masy wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy biszkopty zanurzone na chwilę w rozpuszczonej kawie, a następnie wylewamy resztę masy i na wierzchu znów wykładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta

Zainspirowana w kuchni
Babka 131

kakao Masło ucieramy z cukrem ok 5 minut. Potem dodajemy jajko po jaku i miksujemy aż masa stanie się puszysta. Nie należy się przejmować jeśli masa się lekko zważy to nie mam wpływu na efekt końcowy :) W między czasie mąki i proszek mieszamy  ze sobą i dodajmy do zmiksowanej masy. Wszytko dokładnie mieszamy i 3/4 ciasta wlewamy do blachy

Delicious Titbits
Szampan i maliny - ciasto 463

Szampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia; szczypta soli; Wykonanie: Masło utrzeć z 100 g cukru i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodać 3 żółtka i nadal ucierać. Białka z 4 lub 5 jaj ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Do utartego masła dodać startą skórkę z limonki, wymieszać. Następnie dodać białka, lekko wymieszać, dodać

In my kitchen
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 146

prostokątną blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175* ok. 20-30 min (do tak zwanego "suchego patyczka"). Wystudzić.     2.   Ciasto czekoladowe:  Jajka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier. W międzyczasie  czekoladę rozpuścić razem z masłem (przestudzić).  Do masy przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną,   proszek(...)energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie budyń szczelnie przykryć folią spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem oraz (opcjonalnie) pod koniec ucierania można dodać likier wiśniowy. 4.   Napar kawowy:   kawę mieloną zaparzyć w 1/2 szklanki wody, przestudzoną przelać przez siteczko (aby pozbyć się fusów). Do naparu można dodać

Kulinarna (nie)codzienność
3 Bit - ciasto bez pieczenia 203

mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mleko z budyniem cały czas energicznie mieszając. Podgrzewamy około 2 minut uzyskując jednolity gęsty budyń. Przykrywamy przykrywką i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy mikserem na puszystą jasną masę, następnie dodajemy stopniowo łyżka po łyżce masę budyniową cały czas miksując. Powinniśmy uzyskać jednolity gładki krem. Krem budyniowy wykładamy na drugą warstwę herbatników i przykrywamy(...)Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy startą na tarce zmrożoną czekoladą oraz posypujemy przez sitko kakao

Qchnia po prostu
Pierniczki – przepis na świąteczne pierniki 97

wyprzedzeniem. Przygotowania do pieczenia pierników Na pewno, żeby zrobić pierniczki świąteczne , potrzebujesz trochę wolnego czasu, który spędzisz w kuchni. Samo wyrabianie ciasta nie jest aż tak wymagające, ale później ich wykrawanie i pieczenie już bardziej. Ciasto na pierniki potrzebuje też czasu, aby stwardniało. Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam ten moment. Piękny, unoszący się w powietrzu korzenny smak pierniczków(...)dodać miód oraz resztę składników. Jajka zmiksuj na puszystą masę. Dodaj do ostudzonej masy i mieszaj. Możesz to robić energicznie rózgą (samodzielnie) albo z pomocą miksera z końcówką do ucierania. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia do masy na pierniczki . Na końcu dodaj sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i wymieszaj. Na tym etapie konsystencja

Rozdomowiona
Ciasto Tortowe Cappuccino z prażonymi orzechami-łatwe, pyszne HIT +FILM 116

rodzajów biszkopta-jasnego i kakaowego, przełożonego pysznym kremem z dodatkiem kawy cappuccino, całość posypana jest prażonymi na patelni orzechami włoskimi. Ciasto jest jednym z moich ulubionych, na prawdę wspaniałe. Zapraszam Zapraszam też na film, na którym pokazuję jak zrobić to ciasto krok po kroku. SKŁADNIKI *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm BISZKOPT JASNY  -4 jajka -1/3  szkl cukru(...)zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.  Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 20-25 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy, i kroimy na dwa spody. (spody

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku