ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:368/500)

Jagodzianki 91

partia w tym roku. Zimą możecie zrobić je z mrożonych jagód. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jagodzianki Czas przygotowania 1 godz Czas gotowania 17 min Porcje 18 Składniki Składniki na ciasto: 580 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 2 czubate łyżki serka mascarpone 100 masła 2 jajka 6 łyżek cukru 0,5 l jagód (świeże lub mrożone(...)jajeczną. Wyrabiamy kilka minut mikserem. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę. Jagody mieszamy z cukrem pudrem. Jeśli używacie mrożonych jagód, należy je wcześniej rozmrozić (najlepiej na sitku) i osączyć z nadmiaru soku. Łyżką nabieramy wyrośnięte ciasto , w dłoni formujemy placek, na środek nakładamy łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Odkładamy zlepieniem do dołu na blachę

To co lubię - gotuję i polecam
Najlepszy sernik z wiśniami i czekoladą 202

wiśniami i czekoladą oraz migdałami upiekłam już w piątek, gdyż najlepszy jest jak postoi dzień lub dwa. W niedzielę wielkanocną ten sernik będzie smakował najlepiej. Sernik to ulubione ciasto Piotra, może jeść sernik w każdej ilością i pod każdą postacią, jaką mu zaserwuję. Uwielbiam piec serniki, eksperymentować z ich smakami, ale nie bardzo lubię je jeść. Gdy zobaczyłam zachwyt Piotra(...)jajko. Zagnieść kruche ciasto. Ja wymieszałam wszystko hakiem robota. Wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 193

stolnicy wałkujemy blat ciasta na grubość 4 mm. Wycinamy foremką okrągłe ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 22-25 minut w temp. 160 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce.   DEKORACJA: Białko, cukier puder i sok z pomarańczy, za pomocą rózgi- trzepaczki ucieramy na jednolity

SMYKWKUCHNI
Ciasto marchewkowo-bananowe 138

zachęcam do upieczenia ciasta marchewkowego, które znika w kilka minut. Bynajmniej przez moją rodzinę, bo jak chciałam kolejny kawałek to już niestety go nie dostałam. Składniki: 2 średnie obrane marchewki 1 banan 2 jajka 5 łyżek ksylitolu  5 łyżek oleju 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z ksylitolem

Truskawkowa Fiesta
Złote kukurydziane babeczki z gruszką 160

dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek

Słodkie okruszki
Różane babeczki drożdżowe na Wielkanoc! 193

babeczek. Po ułożeniu ciasta w foremkach, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy jeszcze na 12 minut i wstawiamy do ciepłego pieca.  Pieczemy: duża babka- godzinę, babeczki po 35 - 40 minut. Temp. 170 stopni C. Studzimy całkowicie. LUKIER NA BABECZKI: - 3/4 szklanki cukru kryształ - 1 duże białko - barwnik Cukier mielimy na puder w młynku, za pomocą trzepaczki ucieramy lukier z białkiem

SMYKWKUCHNI
Ciasto czeskie 153

margarynę. Zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dzielim y je na 3 ró wne części. Z każdej część rozwałkow ujemy cienki placek . Każdy placek pieczemy w 180 stopniach oko ł o 15 minut.  masa grysikowa: Kaszę manną gotujemy na mleku z cukrem, a następnie studzimy. Zimną kaszę ucieramy z masłem

Bon appetit mon amie
Kukurydziane muffiny z soczystą gruszką. Idealna złota słodkość dla dzieci i dorosłych. 149

dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek

Słodkie okruszki
Ciasto z gruszkami 195

gruszek z ogródka! Ciasto idealnie nadaje się na jesienne popołudnia z rodziną przy herbacie. :) Składniki: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2% aromat waniliowy 2 obrane i pokrojone w kostkę gruszki  Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem

Truskawkowa Fiesta
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 553

ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki(...)gotującego się mleka wsypujemy cukier i cały czas mieszamy, aż się rozpuści, a następnie budyń, który mieszamy aż będzie gotowy. Ugotowany budyń studzimy. Gdy jest już całkowicie zimny, ucieramy kostkę masła, do której dodajemy po trochu zimny budyń. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita masa, po czym odkładamy około 2 łyżek kremu do dekoracji. Banany kroimy w kosteczki około 5mmx5mm

Smakowy Raj
MUFINKI Z BORÓWKAMI 121

cukrem ucieramy w mikserze do momentu, kiedy cukier będzie całkowicie niewyczuwalny. Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami  mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy całość.  Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką

Walijskie Pichcenie
KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16072

cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch

RAROSSA
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANKĄ I BORÓWKAMI – BEZ PIECZENIA 224

Dziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam! Serio! Z ręką na sercu! Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato! Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce – możecie śmiało! Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona! Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem(...)cytryny, gotujemy. Do reszty wody dodajemy żółtka, 2 budynie, mieszamy. Budynie wlewamy na gotującą wodę i cały czas mieszając gotujemy gęsty kremowy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło na kremową masę, dodajemy łyżka po łyżce budyń. W trakcie studzenia budyniu galaretkę cytrynową zalewamy 200 ml wrzątku, a galaretki krystaliczne zalewamy 750 ml wrzątku. Odstawiamy. SPÓD: Na blachę

Ostra na Słodko
Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia + film 116

Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia na herbatnikach, to prosty w wykonaniu smakołyk z masą budyniową, biszkoptami i polewą z mleka w proszku. Jest to efektowne i pyszne ciasto, które będzie idealną propozycją na różne okazje a co najważniejsze przygotujemy je bez użycia piekarnika.     składniki na formę 24 x 26 cm masa budyniowa 750 ml mleka 3 budynie waniliowe(...)folią spożywczą tak aby folia dotykała powierzchni budyniu. ( W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch ). Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, następnie do masła partiami dodajemy po jedej łyżce budyniu, cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie równe części. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia

Smakowite Dania
Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia 2339

Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia – Dzisiaj proponuję kolejne, pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami. Ciasto składa się z dwóch kremów, dość mocno cytrynowego i śmietanowo – waniliowego. Jest nie za słodkie, troszkę orzeźwiające, soczyste od truskawek, moim domownikom bardzo smakowało. Ładnie wygląda z przezroczystą galaretką. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudne, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia Składniki: Spód: około 230g podłużnych biszkoptów Krem cytrynowy: 500ml wody 150ml soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny 170-180g cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3 żółtka 200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Krem śmietanowy: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
Ciasto architekta wg. siostry Anastazji 197

było w moim przypadku) i bardzo smaczne. Mamy tu dwa biszkopty, masę budyniową i serową, a jakby tego było małą są też banany. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Ciasto ze względu na pracochłonność polecam na specjalne okazje.   Biszkopt jasny: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tradycyjnie(...)mieszamy proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem (ilość zależna od upodobań smakowych, ja dodałam 2 łyżki i krem był mało słodki) wlewamy mleko z rozrobionymi budyniami i zagotowujemy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao Masa serowa: 50 dag serka homogenizowanego

Cynamonowe szczęście
Prosty sernik 143

też nie upadnie po wystudzeniu. Mimo, że jego przygotowanie nie jest czasochłonne, warto zarezerwować sobie więcej czasu na pieczenie i chłodzenie. Moja forma ma średnicę 16 cm, jeśli robicie ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki i wydłużyć nieco czas pieczenia, nie wolno jednak zwiększać temperatury. Składniki: 0,5 kg sera (może być z wiaderka) 3 jajka 0,5 szklanki(...)cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g herbatników Jak zrobić prosty sernik? Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki kruszymy drobno blenderem lub w robocie kuchennym. Do herbatników wlewamy około połowę rozpuszczonego masła – masa powinna mieć

Ciastkozercy
Tort ananasowo-truskawkowy 190

Puszysty biszkopt przełożony kremem ananasowym, truskawkami i bitą śmietaną. Tort idealny dla wielbicieli nie słodkich ciast. Oczywiście można dozować ilość cukru w kremie, zależy kto co lubi. Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając(...)pieczenia przesiewamy przez sito i w dwóch partiach dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 min. w 180  º C. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, wówczas lepiej będzie się kroił. Krem ananasowy: puszka ananasów opakowanie

Anielskie wypieki
Ciasto truskawkowe bez pieczenia (z kremem grysikowym). 231

tarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie kasze mannę? Ja uwielbiam ją na mleku z dodatkiem domowej konfitury lub z syropem truskawkowym . Postanowiłam więc wykorzystać stary(...)mieszać by masa była wyraźnie gęsta. Odstawić do całkowitego wychłodzenia. Kiedy masa jest już całkowicie chłodna i osiągnęła temperaturę pokojową to zabieramy się za zmiksowanie jej z masłem. Masło ucieramy na puch (można dodać troszkę cukru) i łyżka po łyżce stale miksując dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę. Na końcu wkręcamy sok z cytryny. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania, dać jednak

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto Confetti 170

klasycznego biszkoptu. Chciałam aby frosting nie był tak słodki jak w klasycznych przepisach i chciałam aby był rzadszy, więc zmniejszyłam o połowę ilość cukru. W efekcie wyszło smaczne ciasto. Postanowiłam sobie jednak, że niedługo zrobię je ponownie i popracuję nad jego wyglądem. Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli(...)szklanki posypki cukrowej, kolorowej Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. W drugiej misce maślankę i białka miksujemy. Cukier i skórkę z cytryny wymieszać, rozertrzeć między palcami.Masło ucieramy na puch,, dodajemy cukier ze skórką cytrynową i miksujemy. Następnie wlewamy ekstrakt cytrynowy. Do powstałej masy dodajemy 1/3 części mąki, po przemiksowaniu dodajemy 1/2 mieszanki maślanki i białek, potem ponownie

Blondynka Gotuje
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 235

mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy mleko z mąkami. Całość gotujemy do powstania gładniej masy budyniowej. Po ugotowaniu okrywamy budyń ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo- po 1 łyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy do kremu.  Żelatynę rozpuszczamy(...)łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy

VioletoweKucharzenie
Szarlotka japońska 350

jest mocno myląca, bo ciasto prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z Japonią, a dodatkowo to w zasadzie makowiec z dodatkiem jabłka :) Na początku trochę się go obawiałam, jednak niepotrzebnie - ciasto w smaku okazało się zachwycające - mocno makowe, a do tego niesamowicie mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Ukochanej Babci, odrobinę go zmodyfikowałam(...)masła 1 czubata łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy, a następnie do dajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ubijania, dodajemy mak, kaszkę manną i proszek do pieczenia. Dodajemy utarte jabłka i bakalie

My Culinary Art
Tort mimoza 237

tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze  180ºC około 30 - 40 minut.   Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm rzucamy je(w formie) na kocyk leżący na podłodze.  Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu, lub jeszcze lepiej dnia nastepnego, przystępujemy do krojenia(...)krążki..., albo odkroić większą górkę... Z całego biszkoptu odcinamy beżową skórkę, górę kroimy na małe kwadraciki, lub drobimy na okruszki, którymi obsypiemy torcik. Krem budyniowy: W nieprzywierającym garnku ucieramy cukier z jajkami do białości, wsypujemy przesianą mąke i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W innym garnuszku gotujemy mleko wraz z paskiem skórki cytryny( u mnie cytryna bio); nie dopuszczamy

Mia Cucina Sofieta
Zimowe mini torciki 166

białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń, przyprawę korzenną i dopełniamy mąką, mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 min w piekarniku(...)móc przełożyć kremem. Do tego przepisu najlepiej piec biszkopt w prostokątnej formie. Nie powinien być za wysoki, aby zachować proporcję z kremem. KREM: Orzechy drobno kroimy oraz ucieramy w moździerzu. Można także przekręcić przez maszynkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody i zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem dodając po jednej łyżce ciągle miksując. Dodajemy orzechy

Kuchnia od dwojga
Pyszny sernik na Święta 67

Bardzo zimne masło zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajka proszek do pieczenia, cukier i śmietanę- szybko zagnieść najlepiej mokrymi rękoma Ciasto zawinąć i schować do lodówki na minimum 20 min. do schłodzenia W tym czasie zmielić ser Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki, upiec na lekko rumiano przez ok. 15-20 min. Do miski wybić żółtka, oddzielnie białka(...)cukier zachowując około 1/3 szklanki do ubicia z białkami Żółtka ubić dobrze z cukrem, dodać do tego miękkie masło- utrzeć Zmielony ser dodajemy po kilka łyżek i cały czas ucieramy Wsypujemy budyń- mieszamy Ubijamy białka na pianę dodając w trakcie pozostawiony cukier Sztywna pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie wkręcamy najlepiej drewnianą łyżką Na podpieczony spód wykładamy

Proste Potrawy
Ciasto z mąki kokosowej z borówkami (bez cukru) 206

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto na bazie mąki kokosowej.  Brak pszennej mąki i cukru sprawa, że to przepis idealny dla osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyków, insulinoopornych)  :)  Ciasto z gatunku tych mało słodkich - można dać ewentualnie więcej erytrolu lub dla tych co mogą - posypać cukrem pudrem :)  SKŁADNIKI (na tortownicę(...)jajek M 3 łyżki erytrolu/ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego (zimnego) 1.5 szklanki borówek - czyli czarnych jagód :)  PRZYGOTOWANIE Jajka ucieramy ze słodzidłem mikserem/w malakserze około 8 minut na puszysto. Nie przerywając miksowania dodajemy olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy masę do tortownicy

Moje Kuchenne Rewelacje
Deser w słoiczku z truskawkami i kiwi 183

sól. Jajka ucieramy mikserem z cukrem. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy i mieszamy z maślanką. Wszystko razem mieszamy, dodajemy migdały i miksujemy, aż do połączenia się składników. Teraz potrzebujemy albo formę na muffinki, albo inne małe formy wielkością przypominające słoiczki w których będziemy podawać deser. Lepiej żeby foremki było trochę większe, bo zawsze można lekko poprzycinać ciasto. Wypełniamy 12 foremek ciastem

KasiaiKrzysiu.pl
Jednoporcjowe ciasto kokosowe z jagodami goji 166

pierwszy rzut przygotowałam ciasto z tej mąki i z dodatkiem jagód goji. Wszystko wyszło genialnie! Mąką ma specyficzny kokosowy smak, więc pozostałe składniki świetnie się komponowały! Składniki: 4 łyżki mąki kokosowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 tabletek słodziku 1 banan 5 łyżek wody gazowanej aromat śmietankowy jagody goji - do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem

Truskawkowa Fiesta
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 175

Rozlewamy ciasto na dwie formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.   Krem: 400 g kremowego serka (soft cheese np. Philadephia) 250 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g borówek 200 g malin   Śmietanę ubijamy na sztywno. Oddzielnie ucieramy ser z cukrem

Made By Mom And Son
CYTRYNOWO CZEKOLADOWA BABKA 121

odrobina wody Masło ucieramy z cukrem. Kiedy się połączą w jedną masę dodajemy pojedynczo jajka. Następnie wcześniej przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec sok i skórkę z cytryny. 1/3 masy odlewamy do osobnej miseczki, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników. Do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki wylewamy jasne a następnie ciemne ciasto. Wstawiamy do piekarnika

KuchcikoweLove
Babka marmurkowa 131

Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaję po jednym jajku cały czas miksując masę. Na końcu dodaję ekstrakt z wanilii i sól. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Teraz do masy dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko. Miksuję jedynie do wymieszania składników. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Ciasto dzielę na dwie

Mango Papaja
Sernik krakowski 190

wierzch. Ja całość ciasta rozwałkowałam i podpiekłam w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru. Masa serowa: 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie (ja używam siedleckiego w "kiełbaskach") 8 jajek 100 g masła 250 g cukru 3 łyżki cukru z wanilią (lub ziarenka z jednej laski wanilii) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek Ucieramy masło z cukrami

Cynamonowe szczęście
Tort "Doniczka" 141

pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 17-20 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z drugą częścią składników i dosypujemy niebieski barwnik. Blaty studzimy i zdejmujemy papier, dzielimy każdy na dwa placki. Każdy placek dzielimy na 4 okręgi i zamieniamy kolory, tworząc szachownicę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno

Gotowanie moimi oczami
Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami 231

lodówce. Odrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nim foremki na babeczki, foremki układamy na blasze i pieczemy babeczki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Babeczki zostawiamy do wystygnięcia. Pomadę przygotowujemy w rondelku, wsypujemy cukier i śmietankę, gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia przez chwilę ucieramy pomadę drewnianą łyżką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KONFITURA Z RÓŻY 156

Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser. 20 dag płatków róży 50 dag cukru Sok z  jednej cytryny 2 szklanki wody Płatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone płatki polać sokiem z cytryny, (z sokiem należy uważać niektóre róże same w sobie mają kwaskowy smak) Następnie płatki z sokiem ugniatać lub ucierać np. w makutrze

RAROSSA
Czekoladowe cupcakes z agrestem i kremem maślanym 180

gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek wkładamy agrest i przykrywany resztą masy. Agrest, który wyjedliśmy i nie starczyło do muffinek można zastąpić na przykład płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.       Masło do kremu trzeba wyjąć z lodówki jakieś pół godziny wcześniej, żeby doszło do temperatury pokojowej. Ucieramy mikserem

sama złodycz
czekoladowo- migdałowy but 189

kakao. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Odlewamy z mleka szklankę i resztę zagotowujemy z cukrem. Do mleka zimnego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy  rozpuszczoną mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy. Następnie masę studzimy i w tym samym czasie ucieramy margarynę na biały

ciastkarnia na kruchym spodzie
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet 192

Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja:  200 ml śmietanki 30%,  3 łyżki serka mascarpone,  2 łyżki cukru pudru,  cukier błyszczący do posypania,  20g startej czekolady.   Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania