sztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Ucierać około 3-4 minuty. Dodać olej, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać rozgniecione banany, wymieszać. Do formy do babeczek wkładać papilotki, wlewać do nich ciasta na 2/3 ich wysokości. Piec
Zrób to smacznieminut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy) i pozostawiamy w uchylonym aż wystygnie. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Jajka, żółtka i cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem i ucieramy kogel - mogel, a następnie podgrzewamy na małym
Czary - gary w kuchniprzygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem, zakładamy rant formy i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 minut. 2. Sernik: Miękką margarynę ucieramy wraz z przesianym cukrem pudrem oraz
Kuchnia w czekoladziejajecznej, mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru,dolewamy szklankę ciepłej wody, wsypujemy 6 łyżek mąki pszennej typ 650, mieszamy,posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli,1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn. Ciasto zagniatamy. Nie może się
Maminek kulinarnyKiedy w lodówce zalega twaróg a naleśniki sie przejadły wtedy wyobraźnia pracuje ;) Mini pączusie wyszły smakowite i zajeło mi to nie więcej niz 20 min.Składniki
NaKońcuJęzykamały banan kilka mrożonych malin Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej i sok z pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy po łyżce
Mienta blogzaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmuffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 C. Piec ok. 25 minut. Serka waniliowego użyłam do wyłożenia na wierzch babeczki. Rada:Można takie muffinki przygotowac z kremem z serka waniliowego. 10 dag masła 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy
Słodkości i nie tylkoPyszny sernik na czekoladowym cieście, z wiśniami i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony, wiśnie doskonalą równoważą jego smak. Pięknie wygląda. Delikatny w smaku, po jednym kawałku ma się ochotę na więcej :) Polecam! :) Składniki na spód: 50 g masła 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g mąki pszennej Czekoladę połamać(...)budyń waniliowy 2,5 łyżek oleju 50 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana gęsta konfitura wiśniowa Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dolewać po łyżce oleju, nadal ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, wsypać proszek budyniowy i posiekaną czekoladę, wymieszać. Pianka wiśniowa: 2 białka 1 kisiel wiśniowy bez cukru 2 łyżki cukru Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo
Domowa cukiernia Ewylimonki – szczypta soli Wykonanie: Z limonek otrzeć skórkę (na najdrobniejszych oczkach) i wycisnąć sok (powinno być go ok. 180-200 ml). Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem. Masło ucierać z cukrem (aż będzie jasne i puszyste) – cukier dodawać stopniowo. Potem dodać po kolei jajka i miksować. Na koniec dodać skórkę z limonki. Dodać sok z limonki i porcjami(...)puszysta. Z takiej ilości składników babka limonkowa mieści się w formie o pojemności około 2,3 – 2,5 l. Zwykłą formę trzeba oczywiście wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać
Pociąg Do Kuchnigotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy! Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Masa(...)ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Schłodzoną śmietanę ubijamy i odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Śliwki myjemy i drylujemy rozcinając je całkowicie. Kruche ciasto wyjmujemy
Nie tylko w kuchniNazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek. Na ile nam się uda, łaczymy składniki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Śmietanę ucieramy z masłem orzechowym ( miałam masło orzechowe z kawałkami orzechów), 200 g cukru, mąką ziemniaczaną, chwilkę miksujemy. Gdy składniki już się dobrze połączą, dodajemy mascarpone , 1 jajko rozbijamy ( z białka ubijemy
Słodkości i nie tylkoMakowiec japoński jest bardzo łatwym i pysznym ciastem do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako prosty deser na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego(...)maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 60 minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego: 200 g suchego maku mielonego 100 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3 jabłka łyżka
Kuchcik gotujepierwsze „warzywne” ciasto, ale na pewno nie ostatnie. Całej rodzinie tak bardzo przypadł do gustu jego smak, że pewnie zdążę je zrobić w tym roku jeszcze kilka razy :) W cieście w ogóle nie czuć cukinii, ale dzięki jej obecności pozostaje ono bardzo długo wilgotne i świeże (4-go dnia smakowało tak samo jak tuż po upieczeniu). Choć w przepisie jest(...)deserowej czekolady Wykonanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy przesiane kakao oraz sól i cynamon. W misie miksera ucieramy (na średnich obrotach) masło z cukrem i esencją waniliową na gładki i puszysty krem. Dodajemy kolejno jajka (mieszając po każdym dodaniu). Na niskich obrotach miksera stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę mączną , cukinię oraz
MyCookBook.plDziś mam dla Was słodki przepis na jedno z tych ciast, które wymagają większej ilości pracy, a zarazem tych, których efekt końcowy wynagradza trud przygotowania. Ciasto przygotowała mama, a przepis otrzymała od koleżanki z pracy. Połączenie puszystego biszkoptu, z waniliowym, budyniowym kremem, malinowym dżemem i śmietankową pianką tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się nie oprze. Troszkę można powiedzieć(...)minut bez termoobiegu. Po upieczeniu rzucamy. Studzimy. KREM BUDYNIOWY: Żółtka ucieramy na puch dodając pod koniec cukier – do białości. Dolewamy 200 ml mleka oraz dosypujemy mąkę i budynie, Mieszamy. Resztę mleka gotujemy, wlewamy masę cienki strumieniem i cały czas mieszamy. Po zagotowaniu odstawiamy przykryte o wystudzenia. Masło ucieramy, dodajemy całkowicie zimny budyń łyżka po łyżce. Miksujemy na gładki krem
Ostra na SłodkoMakowiec japoński Pyszny i bardzo wilgotny makowiec bez dodatku mąki pszennej. Idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jest proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i efektowne. Polecam! Użyłam blaszki o wymiarach 32×20 cm Składniki: 8 jajek szczypta soli pół litra mleka 400g maku 250g cukru pudru 200g miękkiego masła 200g kaszy manny 1 łyżeczka proszku(...)czasie mak odcedzamy na sitku z nadmiaru mleka *** *** Następnie mak musimy rozdrobnić, możemy to zrobić blenderem lub przepuszczając przez maszynkę do mielenia *** *** Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku oraz kilka kropli olejku pomarańczowego lub migdałowego *** *** Cały czas miksując dokładamy partiami zmielony mak. Następnie dodajemy kaszę manną oraz proszek
Blog z ApetytemPuchatka ma również drugą nazwę z którą się spotkałam, dla niektórych osób jest to po prostu Chatka Baby Jagi, nie mniej jednak jest to jedno i te same pyszne ciasto, nie za słodkie, fajne w smaku :) źródło : babeczka.zuzka Składniki : 500 g twarogu śmietankowego lub 2 kostki białego sera po 250 g (ten należy wcześniej dwa razy zmielić) troszeczkę więcej(...)fistaszki) polewa : 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany Herbatniki układamy na folii aluminiowej w trzech rzędach obok siebie. Twaróg ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i miękkim masłem na gładką masę. Dzielimy na pół, jedną część zostawiamy białą i do niej dodajemy bakalie, natomiast do drugiej dodajemy kakao. Masę z dodatkiem kakao
charlotte gotujeBabcią w fartuszku i uśmiechemzarażającą, z wielką, jasną kuchnią w mieszkaniu pegeerowskim na wsi, ze starąangielką nadal stojącą właśnie w tej kuchni.Zapach przypomina te rodzinne chwile, kiedy gorące ciasto drożdżowe parzyłopalce i język, a jego aromat wypełniał całe piętro bloku. Dziadek, zawsze radosny, wpadał zmęczony do domu, przywiedziony tym zapachem.Dopadał do blachy, a z niej znikała większa część. Babcia(...)razie to nie grozi. Wielkanocą właśnie nie mogło zabraknąć drożdżowego wypieku. Nie, i już! Nie mau mnie paschy - nie znam jej smaku. Nie występują mazurki. Zawsze, natomiast,króluje babka ucierana, sernik "pokoleniowy" i ona. Baba drożdżowa.Tym razem troszkę inna niż zwykle. CYNAMONOWA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI. 100g świeżych drożdży 250g mąki pszennej 100g stopionej margaryny 3 jajka
W kuchni Karmel-itkismakuje lepiej! Idealnym posiłkiem jest ciasto z jabłkiem i kardamonem. Zapach, który unosi się bezpośrednio po upieczeniu jest nie Ziemski! Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju 3 łyżki mąki gryczanej 1 łyżka karobu lub kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu mielonego cynamon aromat jabłko Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie
Truskawkowa Fiestazawsze coś z nich przygotowuję. Ciasto które upiekłam składa się z dwóch owoców - gruszki i jabłka oraz produktów z sklepu "Coś dla zdrowia" . Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytytolu 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki gryczanej 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżka karobu szczypta proszku do pieczenia aromat gruszka jabłko Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą pianę. Następnie
Truskawkowa Fiestawkładamy masło i wsypujemy cukier - ucieramy na jasną masę. Następnie cały czas ucierając dodajemy jajko oraz banany. Gdy wszystko się połączy dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Do masy na sam koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy
Cooking Monsterjest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy może znaleźć taką , która pokocha. Te drożdżowe są chyba najbardziej wpisane w tradycję . Chociaż akurat w moim domy na świątecznym stole rzadko gości. Może nie znalazłam jeszcze tego jedynego przepisu i powalającego smaku. Wciąż poszukuję i testuję różne przepisy . Dziś skusiłam się na babkę parzoną. Ciasto drożdżowe przygotowywane nieco inna metodą. Babka
Malinowa Kawiarenkamasy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, lub kąpieli wodnej i odstawiamy żeby wystygła. Jajko ubijamy z połową cukru pudru. Drugą połowę cukru pudru ucieramy z masłem i dodajemy kakao
Lili w kuchninaturalnego Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim tortownicę o średnicy 22 cm Masa serowa: 80 g masła opakowanie cukru waniliowego 30 g cukru 3 jajka 200 ml mleka kokosowego 350 g sera na serniki tabliczka białej czekolady opcjonalnie suszona żurawina Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrami na puch, dodajemy
Cynamonowe szczęścieśmietany, 30 g masła, ciasto na tartę (wycinamy w nim 4 małe spody na tartę), 150 g czekolady Wykonanie: Pieczemy spód tarty. W osobnej misce łamiemy naszą czekoladę na drobne kosteczki. W garnku podgrzewamy śmietanę (aż do wrzenia). Następnie zalewamy nią naszą czekoladę. Mieszamy, tak by równomiernie rozpuścić czekoladę. Dorzucamy masło. Razem ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy. Równomiernie rozprowadzamy
MODA NA BIOcałość miksujemy, w trakcie ucierania wlewamy szklankę śmietany kremówki i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Na spodzie herbatnikowym układamy pokrojone brzoskwinie, na owoce wylewamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na masę serową przekładamy ubitą kremówkę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ćwiartkami brzoskwiń dekorujemy wierzch sernika. Ciasto wstawiamy na 4 godziny do lodówki
Smakowite Daniaoprószania. Do każdej foremki wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180ºC. Po wystudzeniu wyjąć i udekorwać np. lukrem.Lukier królewski:1 białko, ok. 40 g (najlepiej postarzone przez noc w lodówce)200-250 g cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynybarwniki (ewentualnie, najlepiej w żelu lub proszku)Białko ucierać z cukrem i sokiem z cytryny przez kilka
Food Squarepołowy cytryny WYKONANIEWszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok 15 min każdy placek.Szklankę mleka zagotować z cukrem. pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy , mieszamy-studzimy.Masło ucieramy i dodajemy po łyżce kaszy
W kuchennym oknie Ewyproszkiem do pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać lukrem.Przykładowy przepis na lukier:Kilka dużych łyżek cukru pudrusok z cytrynyCukier puder wsypać do miski, dodać sok z cytryny. Ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli lukier jest zbyt
Praktyczna pl