Magda Delikatne i puszyste ciasto idealnie spełnia się jako podstawa do letnich owoców. Do tego chrupiąca kruszonka i mamy smaki lata w najlepszym wydaniu. W tym cieście śmiatankowo- cytrusowa nuta świetnie komponuje się borówkami. Do tego jest bardzo proste do upieczenia a to bardzo zachęca do wypróbowania, trzeba się tylko wykazać cierpliwością czekając aż się upiecze i ostygnie(...)kruszonkę: 100g zimnego masła 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru Zaczynamy od przygotowania kruszonki – do miski wsypujemy cukier oraz mąkę i dodajemy kawałki zimnego masła. Palcami ucieramy składniki, aż utworzą się drobne grudki kruszonki. Odstawiamy do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar usuwamy. Do miski przesiewamy mąkę i proszek
Smaczna Stronawykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie. Krem: 500 ml mleka 160 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki(...)mleko wlewamy wymieszane z pozostałym mlekiem mąki. Mieszamy na małej mocy palinka, uważając żeby nie przypalić od spodu. Powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie budyń ucieramy z kostką masła na puszysty krem. Polewa: 1 czubata łyżka kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 100 g masła Kakao, cukier, wodę zagotowujemy. Dodajemy masło. Ponownie zagotowujemy
Made By Mom And SonCzęsto mam gości i dobrze mieć coś w lodówce do kawy :) Proponuje szybki deser z serkiem mascarpone i masą krówkową mmm pycha Do przygotowania 6
Niezły Młynekgotującego się wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy aż do zagotowania, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dosypujemy cukier kryształ. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy powoli zimny budyń oraz ok 100g wiórek kokosowych. 2. Na wyłożoną folią spożywczą formę wykładamy warstwę krakersów- jeden koło drugiego, na to ok 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa(...)krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieCiasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami – Dzisiaj kolejne pyszne ciasto w Małej Cukierence :). Mocno kokosowe, na kakaowym biszkopcie z owocami. Jest smaczne, wilgotne, kremowe, waniliowe i troszkę kwaskowate od owoców. Bardzo mi smakuje. W przygotowaniu nie jest trudne, nie użyłam żelatyny, ani budyniu. Krem jest na serku mascarpone, śmietance i wiórkach kokosowych. Radzę więc użyć dobrego serka mascarpone. Zamiast(...)jeżyn można użyć malin, brzoskwiń. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 25g kakao bez cukru 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 110g cukru 50ml oleju 1/3 łyżeczki proszku
Mała Cukierenkaciasto z pewnością gościło na nie jednym stole. Przepisów jest mnóstwo które różnią się jedynie ilością poszczególnych składników. Według mnie jedynie co je różni to konsystencje warstwy. Ja lubię gdy warstwy są widoczne a nie takie "zlewające się". Dlatego ten przepis odpowiada mi najbardziej i z nim się z Wami dzielę. Składniki: 60 herbatników szkolnych 1 puszka masy(...)cukrem, wlać rozmieszane budynie i zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch) i odłożyć do wystudzenia. Mało utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać porcjami zimy budyń i ucierać aż powstanie gładki krem. Bita śmietana: Żelatynę zalać małą ilością wody do napęcznienia. Lekko podgrzać przed dodaniem do śmietany. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać letnią
Ala piecze i gotujetemperaturę pokojową ! 1. Masło/margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy twaróg, a następnie po jednym jajku cały czas miksując. Teraz ocieramy skórkę z pomarańczy która wcześniej powinna być porządnie wymyta i sparzona. 2. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy teraz końcówkami do gęstego ciasta (hakami) 3. Ciasto pieczemy w 180 stop
Gotowanie...to proste !dwie, trzy łyżeczki wody i ucieram grzbietem łyżeczki do uzyskania gładkiej jednolitej pasty. Lekko oprószam mąką i przykrywam na 15 minut. Kiedy zaczyn podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny
I tu będę miała takie tepszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm, pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Masa chałwowa: Mleko zagotowujemy z cukrem, zdejmujemy z ognia dodajemy żółtka cały czas mieszając oraz mąkę. Masę ponownie nastawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Masło ucieramy, dodajemy porcjami wystudzoną masę oraz chałwę
Zainspirowana w kuchnisernikowego z wiaderka. W takim przypadku ucieramy masło z żółtkami, a następnie dodajemy ser i pozostałe składniki. Ja jednak zachęcam do używania dobrego tłustego lub półtłustego twarogu i samodzielnego mielenia. Można wówczas przed upieczeniem na wierzchu narysować widelcem kratkę, jak robiły to nasze mamy i babcie. U mnie tym razem oblany czekoladą. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru
Praktyczna plwaniliowy,brązowy cukier i ucierałam z miękką margaryną. Dodałam jajko,aromat i miksowałam na gładką masę. Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej
potrawyregionalnewlać masę i ugotować budyń. Ostudzić. Ucieramy masło na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Pod koniec dodać 150 g wiórków i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Krem podzielić na trzy części. Na dno formy wyłożyć krakersy, przykryć je krem w ten sposób powstaną 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy wiórkami kokosowymi, ciasto przykryć folią spożywczą. W stawiamy
magiczna kuchnia Kasiposmarowania Drożdże wkruszamy do miski i ucieramy z cukrem. Kiedy staną się płynne dorzucamy dwie łyżki mąki, mieszamy i zalewamy je ciepłą wodą. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu, by ruszyły. Mąkę przesiewamy, wsypujemy sól i dolewamy do niej piwo, które powinno być w temperaturze pokojowej oraz letnie roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli
Kuchenna Kontrrewolucyaprzepyszny, ni to drożdżowy, ni to ucierany. Jest po prostu bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość. Jak widzicie po tytule, ma kilka nazw, w zależności od miejsca w którym mieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto, a dokładnie
CookYourselfminut do lodówki. Po tym czasie ciasto na każdej tartaletce przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut, do zezłocenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem cytrynowy: lemon curd (całość + 2 łyżki do dekoracji) 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki Mascarpone ucieramy z lemon curd. Śmietanę ubijamy na sztywno
Made By Mom And Son