Jedno z ciast, które naprawdę szybko się robi! Wszystkie składniki miesza się razem i wystarczy przelewać do formy, a po upieczeniu cieszyć się wspaniałym smakiem. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej graham 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru aromat cytrynowy(...)Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajmy olej, kefir, a na końcu pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaucieramy z łyżką cukru na jasny i puszysty kogel-mogel, dodajemy do nich mleko zsiadłe i całość miksujemy. Miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i drożdżami. Do mąki z mlekiem i żółtkami dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i całość delikatnie mieszamy, już nie mikserem a łyżką, żeby piana za bardzo nie opadła. Odkładamy naszykowane ciasto
Karo in the Kitchenucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto
Marder&Marder Manufacturewody Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 3 łyżki śmietanki kremówki 60 g masła - ok 1/4 kostki Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram przez chwilę do połączenia składników. Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję porcjami do masy żółtkowej. Dokładnie wymieszam i na końcu dodaję przesianą mąkę pszenną z kakao. Wymieszam, odstawiam(...)Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą. Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez 30 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową
Ciasteczkowy Potwórciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym i kolorową posypką. Krem: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy
VioletoweKucharzenieciasto dużą warstwą cukru pudru ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. szklanka mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży, dojrzały banan 2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego łyżka surowego kakao 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady szklanka dużych truskawek Jajka ucieramy
Mienta blogskładniki: 90 g cukru pudru 125 g masła 100 g mleka w proszku (nie granulowanego) 50 g herbatników ok. 33 szt. migdałów ok. 25 g wiórek
Domowy Smak Jedzeniaananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło. Ręką łączymy składniki. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy tworząc równy spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy przez 10 minut. Tortownicę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tortownicę zabezpieczamy, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można(...)foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy robota, dodajemy śmietanę, budynie i „ucieramy” na niskich obrotach (nie należy masy napowietrzać). Następnie dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz porcjami cukier. Kolejno wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde miksujemy ok. 30 sekund, przed dodaniem następnego. Wiórki
mojewypiekiinietylkocytryny, 6 kostek czekolady. Przygotowanie: Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i nadal ucierać ( gdy budyń wystygnie zrobi się kożuch, wyciągnąć go, nie dodawać do masy gdyż zrobią się grudki). Przygotować biszkopt i bezy. Biszkopt przekroić na pół. Obie połówki dość mocno(...)biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by owoce się trzymały. Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę biszkopta - dookoła. Startą czekoladą obsypać boki ciasta. Na górze według własnej wizji ułożyć owoce. Tort włożyć do lodówki na ok.2h. Smacznego
W kuchni u Monikidalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem(...)mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 7. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać. 8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić
Mała Cukierenkakolejny stopień wtajemniczenia w sztukę cukierniczą. Nie był łatwy do zrobienia ale trzeba sobie stawiać coraz wyższe poprzeczki. Jestem bardzo zadowolona, ze udało mi się w końcu upiec to ciasto, bloczki wyglądały na talerzu uroczo i chyba wszystkim smakowały. Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne(...)delikatnie mieszając. Gotową masę wlewamy do brytfanki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Masa budyniowa: Gotujemy 4 budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy na biały puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dzieli na dwie części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją
ciastkarnia na kruchym spodziewreszcie mogłam się zająć pieczeniem. Przepis może się wydawać skomplikowany, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Jeśli się odpowiednio zorganizujemy, to nawet się nie obejrzymy, a ciasto już się chłodzi. SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz(...)gotować, ciągle mieszając, do momentu aż zacznie bulgotać. Zagotowaną masę odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i podawać porcjami masę budyniową, aż powstanie gładki krem (wszystko ucierałam mikserem :) ). Tak powstałą masę budyniową wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Przygotować piankę cytrynową. Galaretki rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywną pianę
Kuchnia w opałachczasie wyjmujemy i studzimy. 2. Masa: kisiele gotujemy wg przepisu na opakowaniu lecz w 3 szklankach wody. Do gorącego gotowego kisielu wsypujemy galaretkę agrestową. Dokładnie mieszamy i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kisielu cały czas ucierając do dokładnego wymieszania masy. 3. Pianka: galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku, mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno(...)biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na którą wylewamy piankę z bitej śmietany. Całość dekorujemy plasterkami kiwi. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachmąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki z cytryny Śliwki dzielimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Składniki kruszonki ścieramy w palcach. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 1/4 mleka, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, 6 łyżek cukru, pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat(...)mąki. Miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręcznie, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 12 prostokątów. Na dłuższych bokach nacinamy brzegi. Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy śliwki. Nakładamy kruszonkę i zawijamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia
Maminek kulinarnyczekolady deserowej (ja dałam mleczną ) 50 g posiekanych orzechów laskowych (mogą być w zamian też włoskie) Wykonanie: Czekoladę oraz orzechy, które nie są posiekane, siekamy na drobne kawałki. Masło ucieramy razem z cukrem za pomocą miksera, dodajemy jajko. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko w jedną masę. Dodajemy posiekane składniki i wszystko razem już mieszamy(...)ręcznie :) chyba, że ktoś zaryzykuje mikserem ;) ... Mając już gotową masę, formujemy ciasteczka w wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Wykładamy na blachę, oczywiście nie zapominając o papierze do pieczenia ciast :) nasze ciasteczka pieczemy w temperaturze 180*C około 10-13 minut :) Smacznego
W Moim Magicznym Domudokładnie foremki. Wysmarowane foremki wylepiamy dokładnie ciastem. Warstwa ciasta w foremkach powinna być dość gruba, ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche i babeczki mogłyby się pokruszyć. Foremki z ciastem wkładamy na 10 minut do zamrażalki, a następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 15-18 minut. Kremem pâtissière: 300 ml mleka 3 żółtka(...)cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii W garnku zagotowujemy mleko z wyskrobanymi ziarenkami wanilii. Po zagotowaniu natychmiast odstawiamy na bok. Cukier i żółtka ucieramy mikserem do uzyskania jasnej masy, następnie wsypujemy wymieszane mąki i dalej miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. Masę z żółtek wlewamy do ugotowanego mleka, mieszamy aby pozbyć się grudek. Garnek ponownie
Smakowity Blog Kulinarnyktóre przecinamy na pół i ze sobą łączymy 4. Uszy: 2 koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki(...)wiśnie z kompotu gotowy krem do tortów smaku waniliowym 3-4 łyżki kakao 300 ml mleka czekolada Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na miękki puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Ucieramy na gładki krem. Z 300 ml mleka przygotowujemy krem do tortów z proszku
My simple kitchenodcedzić z wody i osuszyć. Cytrynę i pomarańczę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osuszyć. Skórkę z owoców zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania należy dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać startą skórkę, szczyptę soli, dżem pomarańczowy i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, na mąkę wyłożyć rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową (bakalie lekko obtoczyć w mące) i wszystko razem wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, dobrze jest sprawdzić czy jest ono upieczone. Składniki na lukier: 150 g cukru
In my kitchenWafle to szybka słodka przekąska. Jest już kilka propozycji na blogu. Tym razem zapraszam na wersję kajmakową z powidłem.Składniki:1 opakowanie wafli1/2 puszki masy kajmakowej1/2
Kuchnia domowa Aniszpinaku (może być mrożony)300 g białego sera (tłustego lub półtłustego)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masła Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy starty czosnek i dalej podsmażamy(...)Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody. Dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Biały ser rozrabiamy za pomocą widelca i wrzucamy do szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników.Połowę każdego naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Przekładamy do brytfanki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury
Słodka StronaOstatni weekend obfitował w wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną
Apetyczna babeczkapuder 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozwinąć ciasta. Pierwsze ciasto podzielić na 12 części (kwadraty) na środku każdego kwadratu wyciąć kieliszkiem kółko. Kwadraty z kółkiem ułożyć na drugim cieście i przyciąć na równo z kwadratami z kółkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, posmarować roztrzepanym jajkiem i w środek każdego kółka nałożyć po łyżeczce powideł. Wycięte kółka również posmarować(...)ułożyć na blasze. Piec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Zimne polać lukrem. Lukier: Do soku dodawać stopniowo cukier puder i ucierać do momentu uzyskania lejącego lukru. Zainspirowała mnie Danusia
Ala piecze i gotujeSernik malinowy pychota :D Składniki: 1 kg sera twarogu 500 g malin + ok 100 g do dekoracji 2 galaretki malinowe 40 g cukru pudru
Niezły Młynekciasto naleśnikowe: 30g masła 250g mąki pszennej 2 jajka 250g mleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Masło rozpuszczam a następnie dodaję wszystkie składniki, miksuję i odstawiam na 10-15 min. Krem serowo-cynamonowy 1 jajko 40g cukru 1 cukier wanilinowy 1 cukier cynamonowy 100g śmietany 12 lub 18% 400g twarogu Jajko, cukier, cukier wanilinowy i cynamonowy ucieram
Olikowa kuchnia