ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:382/500)

gazpacho vel chłodnik pomidorowy 116

składniki: 550 g świeżych pomidorów 1 papryka, czerwona 2 ogórki gruntowe 1 cebula, średniej wielkości 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu

Domowy Smak Jedzenia
gofry czekoladowe 118

składniki: 160 – 170 g mąki 3 łyżki miodu 80 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 – 270 ml mleka 30 g kakao

Domowy Smak Jedzenia
ciasto anielskie 409

stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy(...)zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Podgrzewamy cały czas i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy zmielone orzechy oraz alkohol i miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na 4 części

Domowy Smak Jedzenia
Seromakowiec z żurawiną - a może seromak lub sernik na makowcu? 169

nigdzie się nie zgubił 😊 Przepis na seromakowiec już na blogu był kilka lat temu. Jest to jednak takie ciasto, które właściwie za każdym razem może być troszkę inne. Tym razem do masy makowej dorzuciłam sporo żurawiny. Wspaniale pasuje do takich ciast, a ja uwielbiam nią zastępować rodzynki. Zresztą żurawina jest bardzo zdrowa, więc korzysta na tym i smak, i nasz(...)rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do twarogu, białka odstawić. Twaróg utrzeć z miękkim masłem, żółtkami i połową cukru. Na końcu dodać esencję waniliową i jeszcze chwilę ucierać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃. 5 białek ubić z resztą cukru z masy makowej. Piana powinna być sztywna. Dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Formę ze spodem ciasteczkowym wyjąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec śnieżny – kuchnia podkarpacka 215

podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd i został opublikowany(...)orzechów włoskich mielonych 1/2 szklanki mleka 3 żółtka spirytus do smaku (1-2 łyżki) Wykonanie: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Mieszamy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ucieramy aż do połączenia składników. Dodajemy orzechy z mlekiem i spirytus. Wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki. Polewa czekoladowa: 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao

Trzeci talerz
Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym 226

mierzone u góry). Ponieważ ciasto jest kruche zamiast je wałkować, wykładamy nim każdą foremkę. Foremki z ciastem przed pieczeniem trzymamy w lodówce przynajmniej 30 minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się w pieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół). Foremki układamy na dużej aluminiowej blaszce. Babeczki pieczemy około 20-25 minut(...)wyciągnięciu z piekarnika i przestudzeniu każdą foremkę odwracamy i lekko ściskamy brzegi. Ciasteczka same z nich wyskoczą. Przed nałożeniem kremów babeczki całkowicie studzimy. Przygotowanie kremu maślanego: Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnego jednolitego kremu. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu czekoladowego. Przygotowanie kremu czekoladowego: W niewielkim garnku zagotowujemy

Trzeci talerz
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 245

budynie waniliowe3 łyżki mąki ziemniaczanejPONADTO:10-12 dużych śliwek2 łyżki cukru brązowego Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.Masło rozpuścić.Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy(...)Wstawić do lodówki.W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut.Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania.Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek

kolorowotorcikowo
Babka z wiórkami czekoladowymi 141

pieczenia Połowę tabliczki czekolady (50g) ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy drobno nożem. By czekoladę łatwiej się tarło warto ją uprzednio umieścić na chwilę w lodówce. Masło ucieramy z cukrem na kremową masę. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier waniliowy ciągle miksując. Do miski wbijamy po jednym jajku na przemian z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Następnie wszystkie(...)miksujemy. Na końcu dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy naszą masę na wysokość 3/4 formy ( ciasto bardzo mocno rośnie). Babkę umieszczamy w nagrzanym na 180 stopni Celsjusza piekarniku na 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu babki polewamy ją roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia

Kolizje Smaków
Piernik z orzechami 699

orzechów (lub szklanka orzechów i szklanka rodzynek, suszonych moreli, śliwek itp)Składniki na polewę:- 3 łyżki gorzkiego kakao- 3 łyżki masła- 3 łyżki mleka- 3 łyżki cukruPrzygotowanie:1. Mikserem ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy miód. Cały czas miksując dodajemy: kakao, przyprawę do piernika, gałkę muszkatołową, sodę, proszek do pieczenia, pieprz. Następnie dodajemy roztopione masło.2. Wciąż miksując dodajemy powoli - małymi(...)Dodajemy orzechy (ewentualnie rodzynki, suszone śliwki itp) i mieszamy łyżką.4. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pilnujemy żeby ciasto się nie przypiekło zbyt mocno. Ja po pół godziny pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Łącznie pieczemy ok. 45 - 50 minut.Przygotowanie polewy:1. W garnuszku bardzo powoli podgrzewamy mleko z cukrem

Kraina Tysiąca Smaków
Babka na Białkach 168

wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki z kominem. Autorka pisze, że można babkę upiec w dwóch małych keksówkach. Pieczemy ok. 45 minut do tak zwanego suchego patyczka(...)wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy 15 minut w formie. Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy na kratce. Wystudzoną albo posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy. Ja polukrowałam (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody). SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Makowiec z lekką budyniową pianką 4980

dajemy do zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut. Blaszkę smarujemy na spodzie masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy (na grubych oczkach) większą część ciasta, ugniatamy lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Wyjmujemy z piekarnika. Składniki nadzienie makowe(...)sitkiem. Możemy użyć również maku zmielonego (ja taki kupiłam w Lidlu), zalać go wrzątkiem do przykrycia i odsączyć za pomocą lnianej szmatki. Do misy miksera dajemy miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników. Białka

kruche babeczki
Torcik makowy 262

wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim biszkopt przy uchylonych drzwiczkach, żeby trochę ostygł- po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy, gdy wystygnie, delikatnie rozpiąć obręcz tak, żeby nie uszkodzić ciasta- biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia i kroić na drugi dzień po upieczeniu MASA BUDYNIOWA- z mleka odlać pół szklanki, dodać do niej mąki i dokładnie rozetrzeć- pozostałe mleko zagotować(...)zgęstnienia- ugotowany budyń pozostawić do ostygnięcia- masło do masy musi mieć temperaturę pokojową (nie należy jednak trzymać go za długo poza lodówką, gdyż temperatura masła i budyniu podczas ucierania powinna być podobna)- masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU- biszkopt przekroić dużym, ostrym nożem na trzy blaty- kilka

Smakołyki Bereniki
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 256

otrzymania gładkiej, puszystej konsystencji. Ciasto wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy trójkąty o długich bokach. Każdy płat ciasta smarujemy nadzieniem pozostawiając wolne brzegi i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na min. 40 minut(...)smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości rogali marcińskich) w temperaturze ok. 180 stopni do zrumienienia. Lukier: Gdy rogaliki przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.  Przygotowanym lukrem polewamy

Słodka Strona
Salceson - najprostsze ciasto z jabłkami 184

dużo rozpisywać... Ciasto z jabłkami zwane potocznie salcesonem, w smaku jest przepyszne, a jego wykonanie zajmuję chwilę. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru trzcinowego   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu  120 ml mleka 2% 2 średnia jabłka  aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz cukrem. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, aromat waniliowy i mleko. Wszystko miksujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sernik na zimno z galaretką truskawkową. 1583

masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy ser, dokładnie ucieramy ( miksujemy ) na jednolitą masę. Pod koniec ucierania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko mieszamy. Spód dużej tortownicy wykładamy biszkoptami jeden obok(...)upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-)  Zamiast truskawek możemy oczywiście dać inne owoce np. maliny, brzoskwinie

Przepisy i porady kulinarne
Mini Pączki Hiszpańskie (Pączki Wiedeńskie - "Gniazdka") 199

smażone ciasto parzone. Ciasto przygotowane jak na tradycyjne ptysie jednak usmażone jak klasyczne pączki to połączenie powodujące, że ciasto jest delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach.  Pączki Hiszpańskie to świetna alternatywa zarówno dla pączków jak i ptysi oraz eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować w Ostatki oraz Tłusty Czwartek. Mini Pączki Hiszpańskie - Składniki: Ciasto(...)Pączki Hiszpańskie - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.  Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o boku ok. 8-9 cm i delikatnie smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego

Słodka Strona
Niebieski tort urodzinowy. Projekt WIOSNA!!! 373

Spód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka.  I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę - z wysokości około 60 cm. Ponownie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami i pozostawiamy tam do wystygnięcia.  Ja swoje biszkopty(...)blaty. Masa kokosowa.200 g wirek kokosowych;2 szkl. mleka;150 g masła;1/2 szkl. cukru pudru.Mleko gotujemy, wsypujemy wiórki i gotujemy jeszcze chwilę aż lekko zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzone wiórki.Gotową masą przekładamy blaty tortu. Na jedną z warstw dodałam również dżem jagodowy.Smacznego!!! Świetna również do rolady :)  Oooo!!! Ale się rozmarzyłam... Rolada mojej

Miksturownik
Baranek orzechowy 152

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na  drugi dzień jest  do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek(...)pieczenia 1,5 łyżeczki esencja waniliowa 1 łyżeczka szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem do białości stopniowo dodając po jednym jajku , cały czas ucierając ( ja robiłam to mikserem). Do utartej masy dodać przesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną

Ala piecze i gotuje