ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:391/500)

Ciasto "Truskawkowa rozkosz" 361

łyżeczki żelatyny Wierzch śmietanowy 400 ml zimnej śmietany 18% 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki ok. 100 g małych biszkoptów gorzka czekolada Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego. 3 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać(...)dodać cukier. Piekarnik włączyć na 160 stopni C. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i od razu zacząć miksować jajka z cukier na puszystą masę, która w trakcie ucierania powinna zmienić kolor na coś, co przypomina biel i potroić swoją objętość. Zdjąć miskę z garnka i wciąż mieszając za pomocą rózgi, dodawać stopniowo mąki. Nie mieszać zbyt długo

Weekendy w domu i ogrodzie
gruszki z budyniem w ucieranym ciachu... 136

Składniki: jajka 3 sztuki, masło 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 3

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z polewą Crème brûlée 181

naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni (bez termoobiegu) około 60 minut. Creme brulee: W misie miksera umieszczamy żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym.  Ucieramy do momentu, kiedy żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy. Dodajemy śmietanę i miksujemy, niezbyt długo, tylko do połączenia się składników. Sernik wyjmujemy z piekarnika, sprawdzamy czy na środku jest ścięty(...)galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy ciasto na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy brązowym lub białym cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z kajmakiem 186

mnie połączenie idealne, będzie smakowało wszystkim wielbicielom karmelu. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z kajmakiem Przygotowanie: 2 h + chłodzenie Składniki(...)kajmaku – 100 g masła – 150 g cukru pudru (biały, brązowy lub połączenie obydwu) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, chodzi o masło, jajka, śmietana. Zacznij ucieranie mikserem od miękkiego masła, a następnie dodawaj do masła po jednym żółtku i po 2-3 łyżki cukru pudru. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę. Ucieranie potrwa 8-10 minut

nietylkopasta.pl
Ciasto z kaszy jaglanej. Bez mąki i proszku do pieczenia. Słodycz zdrowa i wartościowa. 171

otartej skórki cytryny Przygotowanie: Przepłukaną kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy cukry z żółtkami. Kiedy kasza ostygnie - mieszamy z utarta masą. Dodajemy  migdały i skórkę cytrynową (migdały można posiekać lub zetrzeć, ale fajniejsze są te w płatkach - chrupią). Na koniec(...)już zależy od naszego piekarnika). Dla wykończenia można oprószyć waniliowym cukrem pudrem, ale i bez tego smakuje pysznie. Słodko, mlecznie, wilgotno. Jak widać receptura nie jest skomplikowana, a ciasto oprócz słodyczy i kalorii niesie sycące wartości. Przepis zdecydowanie do polecenia - u mnie w pracy ciasto bardzo przypadło do gustu

Kuchnia po mojemu
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA – ciasto bez pieczenia 524

Zapraszam Was na przepyszne ciasto bez pieczenia , na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym , które rewelacyjnie przełamują smak. Kropka nad I to chrupiące płatki migdałów z kokosem! Ciasto zwane również Pani Walewska albo Pychotka. Jest niesamowicie łatwe do zrobienia i szybkie. Idealne do popołudniowej kawy, albo np. na rodzinną imprezę! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał(...)łyżki * masło – 200 g * cukier z wanilią – 1 łyżka DODATKOWO: * herbatniki – 200 g * powidła śliwkowe – ok. 150 g * płatki migdałów + kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia

Ostra na Słodko
Babka górnicza. 132

trzymanie z mamą miksera, dosypywanie mąki (pół do miski, pół dookoła miski), ale przede wszystkim obserwowanie, jak to wszystko się razem ze sobą miesza. Na moje pytanie, czy robimy ciasto, biegnie do szafki, wyciąga miskę i głośno krzyczy "bziummm..."     Babeczkę tę często przygotowuję, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście, lub dopadnie mnie, lub męża chęć na coś słodkiego. Pomimo(...)kostki margaryny 1 jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao      Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc

Rozpustne gotowanie
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI 340

olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza – 1 szt * cytryna – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem. Wlewamy rozpuszczoną margarynę(...)kroimy na 3 blaty. KREM: Połowę mleka gotujemy, w reszcie rozprowadzamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka , dodajemy olejek pomarańczowy i energicznie mieszamy, odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy łyżka po łyżce budyniu. CAŁOŚĆ: Do tortownicy wkładamy 1 makowy blat, pokrywamy 1/3 kremu ( następnie kolejno: blat, krem , blat, krem ). Wyrównujemy wierzch i wkładamy

Ostra na Słodko
Karpatka 452

minut aż brzegi ciasta będą zrumienione. Po wyjęciu ciasto studzimy. Jeśli pieczemy na tej samej blaszce to dobrze jest poczekać aż blaszka przestygnie zanim rozsmarujemy na niej drugą część ciasta. Pieczemy drugą część tak samo i studzimy. 2. Dwie szklanki mleka z przygotowanym cukrem wlewamy do większego rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Obie mąki mieszamy i rozrabiamy na gładką masę(...)pozostałym mlekiem i dobrze mieszamy, na dość dużym ogniu, aby nie było grudek i tak żeby nie przypalić masy. Masę zostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło/margarynę kilka minut ucieramy a następnie dodajemy -ciągle ucierając- po jednej łyżce ostudzonego budyniu aż masa zrobi się puszysta i kremowa. Na jeden blat wykładamy masę, przykrywamy drugim, lekko dociskając i wstawiamy na kilka

UgotujmyTo.pl
Torcik na zimno z jagodami i 4 urodziny bloga 125

gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki 2 duże jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę topie w kąpieli wodnej. Studzę. W misce ucieram masło z cukrem, na puszystą, jasną masę. Dodaje przestudzoną gorzką czekoladę. Białka oddzielam od żółtek, po jednym żółtku dodaję do masy, białka ubijam na sztywną piane ze szczyptą soli. Make(...)wymieszać, na końcu dodać letnią żelatynę. Chwilę wstawić do lodówki. Jak masa zacznie nam się siadać, odebrać trochę (niekoniecznie), do reszty dodać jagody, wymieszać. Warstwę z jagodami wyłożyć na ciasto, na nią warstwę z odłożonej części śmietany. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą

kruche babeczki
Babka pisakowa z orzechami włoskimi 148

miękkiego masła 1 szklanka cukru4 jajka, oddzielnie żółtka i białka4 łyżeczki waniliiziarenka z połowy laski wanilii50g białej czekoladygarść orzechów włoskichSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając.Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy razem z proszkiem do pieczenia w oddzielnej(...)piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. Smacznego!P.S. Zachęcam do udziału w konkursie, więcej szczegółów o tu :) Miłosnego dnia

Słodkie Przyjemności
Świąteczny kuferek z piernika 120

cukierki czekoladowe Wykonanie: Ciasto na kuferek • Miód, cukier i masło rozpuścić i wystudzić. • Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki wymieszane z jajkiem i zagnieść ciasto. • Ciasto pozostawić w lodóce, najlepiej na noc. • Następnego dnia rozwałkowywać ciasto partiami(...)otwarcia kuferka. Wyciąć też mały prostokącik na zamek do kuferka. • Na każdej części narysować czubkiem noża słoje drewna i ponaklejać malutkie sęki z ciasta. • Wymiary pudełka: 25x15x10 denko, wys. boku 6 cm, listewki szer. 1,5 cm. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. • Po wyjęciu z piekarnika na gorąco docinać

To co kocham
Piernik Staropolski- przygotowanie i pieczenie 164

tego kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;) Składniki: 500 gramów naturalnego miodu(...)koniec dodajemy ubite orzechy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia kamionkowego bądź garnka emaliowanego. Dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 5-6 tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje i po podanym czasie uda się go rozwałkować.  Uwagi co do wykonania piernika:  Piernik pieczemy na tydzień przed świętami w temperaturze

Krakowskie smaki Ani
Ciasteczka żurawinowe z kokosem 131

ciasteczka żurawinowe obtaczane w prażonym kokosie. Niebo! Polecam :)"Składniki:100 g cukru100 g masłajajkołyżeczka ekstraktu pomarańczowegosok z 1/2 cytryny100 g żurawiny270 g mąki50 g wiórków kokosowychSposób przygotowania:Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z połówki cytryny. Mieszamy - łopatką albo mikserem. Mąkę mieszamy razem z suszoną(...)folię spożywczą.Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy ją obtaczając ją tym samym w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20  minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Studzimy na kratce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kolorowa Babka Wielkanocna 194

Kolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki:250 g masła6 jajek1,5 szklanki cukru0,5 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowykisiel wiśniowy/truskawkowykisiel cytrynowy(...)opcjonalnie)łyżka kakao0,5 szklanki makucukier puder (do posypania)Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą mąkę wraz

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania