Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie(...)BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI - 1 białko - niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu, aż cała masa będzie gęsta i bardzo biała. Po podniesieniu trzepaczki lukier spływa gęstym strumieniem. Pamiętajcie, ze białko ma różny rozmiar, w zależności czy użyjemy jajka
SMYKWKUCHNIwydaniu. Spróbujcie koniecznie. Spód: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3/4 kostki masła lub margaryny 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23,5 x 35,5 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 10-15 minut(...)brzoskwiń (w sezonie można śmiało użyć świeżych) Ser mielimy (jeśli nie używamy gotowego zmielonego). 4 białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka i 1 jajo ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem. Dodajemy olej, budyń, mąkę ziemniaczaną i mleko i całość miksujemy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek
Cynamonowe szczęścieznalazłam w pobliskim warzywniaku rabarbar, trochę się zdziwiłam, ponieważ kojarzy mi się on z pełnią lata. Uwielbiam połączenie kruchego, maślanego ciasta i kwaskowatego rabarbaru. Odrobina chrupiącej kruszonki dopełnia smaku. Składniki (na formę o średnicy 26cm.) -125 g masła -2 szklanki mąki przennej (ok. 300g.) -125 g cukru kryształ -5g cukry waniliowego -łyżeczka proszku(...)nieduże kawałki. Zasypać cukrem i zostawić na noc w lodowce. Masło rozpuścić i za pomocą miksera utrzeć z mąką. Dodać jajka, cukier i proszek do pieczenia i dalej ucierać, aż składniki się połączą. Masę wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i posmarowanymi masłem brzegami. Wyłożyć na całość rabarbar. Z masła w temperaturze pokojowej, cukru
Smakuj życie!miały temp. pokojową. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do utartej margaryny z cukrem dodajemy stopniowo po 1 żółtku (po każdym dokładnie ucieramy masę na niskich obrotach miksera). Z całości mąki odkładamy do miseczki 2 łyżki, a resztę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy ją do masy. Dodajemy cukier waniliowy(...)maku II miseczka - 2 łyżki kakao III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao 2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku 5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego
charlotte gotujepodaję przepis na pyszne, delikatne ciasto cytrynowe :) Jak dla mnie takie słodkości są świetne ! Mimo tego, że mamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz banalne w wykonaniu :)A więc do dzieła kochani ! Składniki na biszkopt :3 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki(...)fixy lub żelatyna (ja dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szkl wody)1/3 - 1/2 szkl cukru pudruDodatkowo:herbatnikiczekolada do polaniaPrzygotowanie:Biszkopt:3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę.Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą
charlotte gotujeżadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard. Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów.Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-( Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka poziomkowa Na sos: 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietany 30% 2 żółtka 1 całe(...)zmniejszamy ilość wody. Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy nasionka wanilii lub cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu,doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy i studzimy. Żółtka i całe jajko ucieramy na puch z cukrem. Kiedy masa będzie już gęsta a cukier niewyczuwalny, powoli, cały czas mieszając, wlewamy do niej mleko z wanilią. Następnie masę przelewamy znowu do garnuszka, który stawiamy
Walijskie PichcenieProste i szybkie do zrobienia ciasteczka...a jakie smaczne...polecam...I jak to u mnie czasem bywa...pieczenie z przygodami...margaryna z cukrem się uciera...wyciągam z szafki resztę składników...a tu brak proszku do pieczenia..a kakao tylko tyci tyci...No i co robić? ano ..zamiast proszku do pieczenia dałam prawie całą łyżeczkę sody..no i dałam resztki kakao(...)proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżeczki kakao 12, 5 dkg cukru pudru Kupiec Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto, rozwałkować.Wycinać foremką różne kształty [ u mnie serca], układać na blaszkę i piec około 10 minut w temperaturze 160 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Zostało mi trochę kruszonki
Moje domowe kucharzenieRobi się ją szybko, idealna dla niezapowiedzianych gości. Jest pyszna, mocno kakaowa! I rozpływa się w ustach... :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 225 g miękkiego masła
Gotuj z MąkąCheesecake ChristmasSkładniki.50 dag twarogu4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1 łyżeczka skórki cytrynowej1/2 szklanki rodzynek1/3 kostki masła1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kaszy manny1/2 łyżki mąki
Kulinarny karnet Christopherawidzicie u mnie na zdjęciach ciacho się co prawda nie rozlatywało, ale masy nie były jednak zbyt zwarte. No chyba, że macie w domu łasucha dla którego wygląd ciasta schodzi na drugi plan Polecam serdecznie Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 2 jajka – biała i żółtka oddzielnie – 0,5 szklanki cukru – 2,5 łyżki(...)połączyły i żeby nie było grudek, wówczas przelewamy masę do gotującego się mleka. Zmniejszamy gaz i gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Po zgęstnieniu odkładamy do ostudzenia, a po ostudzeniu ucieramy masło na puch i dodajemy do niego masę budyniową ciągle miksując, aby masa była gładka i jednolita. Na końcu dodajemy ajerkoniak. Nie wlewamy od razu całych 100 ml, żeby masa
Relaxtimedodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej(...)mleka zagotowujemy , pozostałe mleko łączymy z mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Do wrzącego mleka wlewamy mleko z mąkami energicznie mieszając, by nie powstały grudki, gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na 4 części. składniki na krem jabłkowy: 2000 g jabłek
Domowy Smak Jedzeniaszklanki cukru pudru Krem: 0,5 l mleka 2 łyż. mąki pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części. polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć(...)wymieszać aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka zagotować na małym ogniu. Do gotującego mleka dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić.Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach.Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową. (Można obydwa placki przygotować w polewie orzechowej
Wypieki UliWłaściwie nie potrafię powiedzieć, dlaczego ma opinię takiego trudnego ciasta, bo mojego sernika wiedeńskiego w zasadzie nie sposób zepsuć. Nawet jeśli zdarza mu się trochę opaść, wcale się tym nie przejmuję, bo nadal jest pyszny. Przygotuj kilogram dobrze odciśniętego tłustego białego sera (nie może być kwaśny. Możesz też ułatwić sobie zadanie i kupić zmielony już ser), dwie niepełne szklanki cukru(...)garnku, żółtka – w makutrze. Garnek z białkami wstawiasz do lodówki. Do żółtek dodajesz cukier, szczyptę soli, drobno pokrojoną wanilię, któryś z dodatków aromatycznych, sok z połówki cytryny. Ucierasz puszysty kogel-mogel, używając odpowiednich końcówek miksera. 2. Utrzyj masę serową Do kogla-mogla dodajesz porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając masę. Chodzi o to, żeby była gładka
Kocham Czekoladęprzepis Polskie Młyny kojarzą sie przede wszystkim z Mąką Szymanowską którą bardzo lubię i najczęściej jej używam ale firma ta posiada wiele innych produktów jak np.ryż jaśminowy,różne ciasta w proszku czy gofry i naleśniki w postaci sypkiej oraz nowość-różne rodzaje makaronów.Cała gamę tych produktów można znaleźć na stronie POLSKIE MŁYNY . Polecam serdecznie SKŁADNIKI(...)gotujemy na twardo.Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcjach tak jak pisze na opakowaniu.Odstawiamy do wystygnięcia,Do miseczki wkładamy oliwę musztardę sól i cukier do smaku i ucieramy łyżeczką na taki jednolity dressing. Mix sałat wkładamy do miski dodajemy zimny ryż i pokrojona w kosteczkę rzodkiewkę.następnie wlewamy nasz dressing.Na górze układamy pokrojone na ćwiartki jajka.Możemy jeszcze
Mała w garnku mieszaczęści. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm , wyrównujemy i pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 13-16 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. KREM: W misce łączymy szklankę mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy, budyń i cynamon. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich(...)zdejmujemy z ognia. Nakrywamy folią aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia - ja wystawiłam na balkon żeby było szybciej :) Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. W tym momencie należy uważać, żeby masa się nie zważyła. Po każdej dodanej łyżce bardzo dokładnie
My Culinary Artniedzielę obowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był arbuz i galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza(...)gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu [ ja masła nie ucierałam , tylko dodałam do gotującego się budyniu i dokładnie wymieszałam] . Wyłożyć na biszkopty ułożone w foremce . Ułożyć warstwę biszkoptów[ mi troszkę zabrakło]. Z arbuza usunąć pestki i za pomocą blendera zmiksować
Moje domowe kucharzenienastępnie wstawić do lodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej).Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, ok. 5 min. dodać płatki migdałowe i wymieszać.Ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć amaretto, wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć, nasączyć, wyłożyć resztę kremu, rozsmarować, nasączyć ostatni blat, ułożyć na masie i delikatnie docisnąć.Wstawić do lodówki do schłodzenia(...)kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Dowolnie ozdobićPosmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym i schłodzić ok. 3-4 godziny
Mix smakutych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki:ciasto:2 jajkaszklanka mleka (250 ml)szklanka wody gazowanej (250 ml)1,5 szklanki mąki pszennejłyżka olejuszczypta soli3-4 łyżki cukru nadzienie:ok. 400 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier(...)smażeniem dodajemy białka i delikatnie mieszamy.Naleśniki smażymy pojedynczo z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i niewielka ilością tłuszczu.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, cukier waniliowy i ucieramy. Najlepiej zrobić to za pomocą widelca.Każdy naleśnik pokrywamy nadzieniem serowym i składamy
Słodka StronaLubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)Składniki; 250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych, 100 g skórki kandyzowanej 1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej, 125 g miekkiego masła, 145 g cukru, 2 duże jaja, 185 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zalewamy 250 ml wody i gotujemy, poczym dodajemy skórkę pomarańczy i zostawiamy 3 minuty na gazie. Po tym czasie odstawiamy z gazu i dodajemy łyżeczkę sody. Studzimy.W tym czasie ucieramy w mikserze masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka.Cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, 3/4 łyżeczki sody, proszek do pieczenia i ostudzone śliwki ze skórką. Rostapiamy czekoladę w kąpieli wodnej
Anioły w kuchniSerniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie. Porcja na małą blachę SKŁADNIKI 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie
W kuchennym oknie EwyPrzepis na ciasto Kubanka można znaleźć na wielu blogach. Nic dziwnego, bo wygląda bardzo apetycznie i kusząco, a więc skusiłam się też ja. Przepis źródłowy ( tu ) zrobiłam na swoją standardową blaszką 20x30 cm z biszkoptem, który zawsze mi wychodzi oraz dokonałam drobnej zmiany w masie budyniowej. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam. KUBANKA Składniki: biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru(...)herbatników ciemnych wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany (opcjonalnie) Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do połączenia z białkiem. Do masy przesiewamy obydwie mąki oraz proszek i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
Bon appetit mon amiePyszne, wilgotne i pachnące cynamonem ciasto gruszkowe to idealny deser na jesienne smutki. Zamiast mąki pszennej możemy użyć mieszanki mąki bezglutenowej. Sos waniliowy dopełnia smaku. Możemy kupić gotowy i zaoszczędzić odrobinę czasu. Możemy również przygotować go samemu. POTRZEBUJEMY (na blachę 22-23 cm) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub mieszanek mąki bezglutenowej 10 dag masła w temp pokojowej(...)łyżeczka proszku do pieczenia dwie garście ulubionych bakalii w tym orzechów 1 duża lub 2 małe gruszki mąka + masło do formy Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, wbijamy po kolei jajka cały czas ucierając. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia , mąkę i mleko. Ucieramy, zmniejszają obroty miksera. Dodajemy pokrojoną w kostkę
WYSPA SZCZĘSLIWAjednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Zostawić kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt(...)zdjęciu z palnika przykryć folią spożywczą, aby nie powstał „kożuch”. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zimny budyń dodawać łyżka po łyżce do masła i ucierać aż zużyjemy cały budyń i powstanie jednolita masa. Masa kajmakowa: 400 g kajmaku (1 puszka) 200g masła ½ szklanki posiekanych orzechów Przygotowanie: Masło utrzeć na puch. Dodawać kajmak po jednej łyżce cały
Kulinarna (nie)codziennośćpieczenia choć kaloryczny, jest smaczny i zdrowy – jeśli nie zjecie go całego sami ;) Do wykonania paschy potrzebna jest gaza i najlepiej jakaś wysoka forma – albo do ciasta, albo doniczka, ostatecznie nawet plastikowa butelka po napoju przekrojona na pół (chodzi o tę połowę z dnem :P) Pascha migdałowa z wiśniami i czekoladą Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości(...)rodzynki dużych, jumbo 50 g suszone wiśnie lub kandyzowane 50 g czekolada gorzka 70% Sposób przygotowania Rodzynki i wiśnie moczymy we wrzątku. Czekoladę kroimy nożem na drobne kawałki Twaróg ucieramy z masłem, słodziwem i żółtkami. Do masy dodajemy śmietanę i dodatki. Mieszamy. Foremkę lub doniczkę wykładamy czystą gazą złożoną na pół. Do foremki przekładamy masę i dociskamy. Wkładamy do lodówki
KucharzycaJest umiarkowanie słodki, cudownie smakuje z bananami i kleksem bitej śmietany. Chrupiące, solone orzeszki dopełniają całości. Składniki na spód ciasteczkowy: 180 g ciastek owsianych lub herbatników 50 g masła Ciasta kruszmy na drobny pył. Masło roztapiamy. Dodajemy do pokruszonych ciastek i całość mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm natłuszczamy, po czym wykładamy dno i boki folią przeźroczystą, śniadaniową. Wykładamy(...)mleka 3 łyżeczki żelatyny Mleko podgrzewamy. Do gorącego wsypujemy żelatynę. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia się żelatyny. Nie powinno być żadnych grudek. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie ucieramy serek z masłem orzechowym. Wlewamy syrop klonowy lub złocisty. Ucieramy. Dodajemy przestygnięte mleko z żelatyną i całość ucieramy do połączenia. Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy ponownie do lodówki
Made By Mom And Sonmieszamy przez chwilę by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i cały czas mieszając czekamy by się budyń zagotował. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia. I znowu wracamy do ciasta :) Ciasto miksujemy dodając po jednym jajku. Masa musi być dobrze zmiksowana, tak by nie było żadnych grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej (na blaszce(...)rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, około 15 do 20 minut. Upieczone eklery pozostawiamy do wystygnięcia. Jeśli budyń jest już zimny, możemy przystąpić do dalszej obróbki kremu :) Miękkie masło ucieramy, po czym dodajemy do niego po trochu zimny budyń, cały czas miksując. Chodzi o to, by krem był gładki i jednolity. Eklerki przekrawamy na pół, smarujemy w środku kremem budyniowym
Smakowy Rajhakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Wycinamy donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki (średnica ok. 6-7 cm, a środek wyciąć małym kieliszkiem(...)surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Dzielimy na kilka porcji w zależności
Słodka StronaLubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)Składniki;250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych,100 g skórki kandyzowanej1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej,125 g miękkiego masła,145 g cukru,2 duże jaja,185 g mąki pszennej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wody i gotujemy, po czym dodajemy skórkę pomarańczy i zostawiamy 3 minuty na gazie. Po tym czasie odstawiamy z gazu i dodajemy łyżeczkę sody. Studzimy.W tym czasie ucieramy w mikserze masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka.Cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, 3/4 łyżeczki sody, proszek do pieczenia i ostudzone śliwki ze skórką. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy
Anioły w kuchniBabeczki miodoweNiemal każde ciasto przy odrobinie dobrych chęci nadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :)Składniki:70 g masła100(...)przyprawy do piernika0,5 szklanki mlekaSkładniki na krem:1 opakowanie budyniu waniliowego400 ml mleka (około 1,5 szklanki)4 łyżki miodu1,5 kostki masłaOddzielamy białka od żółtek. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem, miodem i żółtkami.Dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika, mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie
Ciastkozercy