ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:386/500)

Trociniak przekładany 326

Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty(...)zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. 3. Jabłka: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do ostudzenia. jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych

Na Ciasteczkowych Papierach
Babka cytrynowo – pomarańczowa 147

przesiać przez sitko. dodawać do masy po łyżce cały czas mieszając. Dodać mielone migdały,skórki z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut. Zostawić babkę w formie 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach(...)pomarańczy połączyć z cukrem pudrem i polać zimną babkę. Udekorować według uznania. Thermomix – do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy, utrzeć czas 1 minuta, obroty 5 – ucierać, 2 minuty obroty 5 – dodawać co jakiś czas po 1 jajku – dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, zmielone migdały, sok z cytryny i pomarańczy, rum ,czas

Kuchnia Pokoleń
Power Fruits Sernik na zimno z owocami:) 145

SKŁADNIKI na masę serową: 1 kg sera w wiaderku (z lidla) 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru kryształu 0,5 l śmietany 30% można dodatkowo dodać aromat cytrynowy Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy.  Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy śmietanę na sztywno.  Do masy serowej delikatnie(...)Taką masę wylewamy na wcześniej wyłożone Galaretki owocowe, które ułożone są na 1 części BISZKOPTA i przykrywamy drugim.   GALARETKI OWOCOWE  Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej 2 banany garść borówek amerykańskich garść malin kiść  winogron (chociaż nie polecam gdyż ciężko się kroi) 2-3 nektaryny   Galaretki (wszystkie

Moje Słodkie Piekiełko
Tort żydowski 333

Wykonanie: Zagnieść jak na ciasto faworkowe i odłożyć na 2 godziny. Zważyć całość, podzielić dokładnie na 15 części, piec 15 krążków. Każdy krążek przygotować rozwałkowując 1/15 całego ilość ciasta na papierze do pieczenia wyciętym w rozmiarze tortownicy. U mnie były to krążki dużej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. C przez 7 minut każdy. Uwzględnić cechy własnego(...)Masy: Przygotowałam 3 rodzaje mas i przekładałam nimi na zmianę placki. Do mas dodałam ok 100 ml spirytusu, choć doradzano mi 200 ml. Oczywiście alkohol dodajemy w końcowej fazie ucierania masy. Masa budyniowa: ½ l mleka ¼ szkl cukru 1 laska wanilii 1 płaska szklanka mąki spirytus Gotować budyń dodając ziarnka z wanilii i skórkę, którą później usuniemy z budyniu

Sto kolorów kuchni
Bułeczki czekoladowo-cynamonowe 100

ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach  25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy ostrym nożem na plastry o grubości  centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ruloniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, aż uzyskają złoty koloru. Potem przygotowujemy lukier: jego składniki ucieramy w miseczce i malujemy nim obficie bułeczki tuż po wyjęciu z piekarnika. Studzimy na kratce. Razem ze mną piekły: Ewa w kuchni Smaczna pyza Matka wariatka Blogotowanie z pasją Prawo

Kulinarne przygody Gatity
Tartaletki z kremem budyniowym 136

drylowane wiśnie)Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie).Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej średnicy niż foremki - dokładnie wylepić. Piec około 5-10 minut na zloty kolor w 180*C. Ostudzić.Każdą galaretkę rozpuścić(...)stężenia. Pokroić w kostkę.Budyń ugotować wg opakowania ale jednak w 750ml mleka. Budyń można dosłodzić według upodobań.Ostudzić, Margarynę utrzeć na puch, dodawać kolejno po łyżce budyniu, ucierać do połączenia składników. pod koniec dodać wódkę i dokładnie wymieszać.Wystudzone kruche ciastka wypelniać budyniem. Udekorować galaretka i owocami

Garnkowe fanaberie
Babka tęczowa 161

Puszysta, delikatna a na dodatek kolorowa ucierana babka.Składniki:-6 jajek-szklanka cukru-szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka-czerwony kisiel w proszku-cukier wanilinowy-łyżka kakao-łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego)-2 łyżki oleju-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy(...)rozpuszczenia cukru.Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy.Powstałe ciasto dzielimy na 4 części.   Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy.   Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy.   Do trzeciej suchy mak i mieszamy łyżką.Do czwartej przesiane kakao i też mieszamy łyżką

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe 379

Bardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym.    Składniki: 2 jajka pół szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki  pół szklanki cukru(...)szczypta soli olej do wysmarowania foremki i bułka tarta W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy mąkę. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Można też wyłożyć foremkę papierem przeznaczonym do pieczenia w wysokiej temperaturze (200 stopni) lub w silikonowej foremce. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni czas pieczenia

prawdziwe jedzenie
Sernik doskonały 222

ciastach z owocami naszła mnie ostatnio ochota na sernik. Ten jest połączeniem czekoladowego ciasta i kremowego sera.Składniki:Warstwa jasna:- 1 kg sera- 1 szklanka cukru pudru- 6 jajek- 1 kostka masła- 1 budyń śmietankowy- 1 cukier waniliowy- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaWarstwa ciemna:- 1 szklanka cukru zwykłego- 1 kostka margaryny- 3 łyżki kakao- 6 łyżek wody- 1 łyżeczka cynamonu(...)szklanki mąki pszennej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 4 jajkaPrzygotowanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy warstwę jasną. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, budyń, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie ucieramy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka.Jak mamy jasną warstwę możemy przystąpić do przygotowywania ciemnej. Margarynę, cukier, kakao, wodę

Zainspirowana w kuchni
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 236

gdzie posmak majonezujest zupełnie niewyczuwalny. Ułatwia on za to rośnięcie i służy jako bazatłuszczowa. Przez jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwączy roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowychi banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru(...)szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję do sypkiej mieszanki majonez, sok z cytryny i żółtka. Ucieram wszystko razem. Powstaje dość grudkowata masa, jak wilgotny piasek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam

W kuchni Karmel-itki
Tiramisu - Thermomix TM 5 198

Składniki: 2 jajka 1 żółtko 4 tabletki stewii (rozgnieść na proszek) 250 g serka mascarpone 14 biszkoptów (krążki) kakao naturalne - do posypania 1/2 szklanki kawy folia

ClauditteMissCooking
Tort truskawkowo-kokosowy 172

jednym żółtku cały czas miksując.  Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy stopniowo  do masy jajecznej i delikatnie wymieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia,  wylewamy ciasto.  Pieczemy w temperaturze 180 stopni  około 25 minut.  Studzimy. Blat kokosowy: Białka z cukrem ubijamy na sztywno.  Wsypujemy wiórki kokosowe  i delikatnie mieszamy łyżką.  Tortownicę(...)stopni.  Studzimy. Krem budyniowy: W pół szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do pozostałej części gotującego się mleka z cukrem i ponownie zagotowujemy. Studzimy.  Masło ucieramy z cukrem pudrem  i dodajemy porcjami zimny budyń. Masa truskawkowa:  Truskawki kroimy na małe kawałki.  Zalewamy wodą, dodajemy cukier  i gotujemy około 5 minut.  W pół

Pyszności Słodkości
Serniczek Karmelowo Waniliowy Oreo 170

kubka cukru 2 op ricotty 2 jajka 1 laska wanilii 8 łyżeczek żelatyny 8 łyżek wody 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego 1 małe opakowanie ciasteczek Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem na puch, żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie serek mieszamy z jogurtem, dodajemy wanilię, mieszamy z żelatyną i delikatnie dokładamy do masy jajecznej mleko kondensowane podgrzewamy przez około 15-20 minut(...)odstawiamy aby zgęstniało na spód tortownicy wysypujemy zblendowane z rozpuszczonym masłem ciasteczka a na spód wylewamy naszą masę serową wstawiamy do lodówki, kiedy karmel ostygnie wylewamy go na wierzch ciasta dekorujemy okruszkami lub całymi ciasteczkami użytymi do zrobienia spodu

Luźna Kuchnia
Grzybki z ajerkoniakiem 162

cieście krążki. Połowę krążków wykładam na foremki na babeczki (ułożone do góry dnem). W drugiej połowie krążków robię na środku małą zakrętką dziurki.  3. Z trzeciej części ciasta robię 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzam w białku i obsypuję makiem. 4. Wszystkie przygotowane elementy układam na blaszce. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków(...)odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń oraz ajerkoniak. Ucieram. Masą wypełniam upieczone kapelusze grzybków, przykrywam krążkiem z dziurką.  6. Polewa : Z masła, wody, cukru

Tradycyjna kuchnia Kasi
Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 163

nadziewania Przygotowanie: Najpierw robimy rozczyn z 1 łyżki, 200 gram mąki, 200 mililitrów mleka i odstawiamy go w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Żółtka oraz 1 jajko ucieramy z cukrem i dodajemy je do rozczynu, tak samo jak: resztę mąki, mleka, roztopione masło, sok oraz skórkę z cytryny, spirytus, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia(...)żeby urosło. Formujemy pączki - najpierw płaskie placki, na środek których wykładamy nadzienie, a później typowe kulki - i układamy je na obsypanej mąką powierzchni w sporych odstępach. Raz jeszcze odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest

Życie zamknięte w smaku
Knoppers 1268

dodać mleka na raz - masa może się zważyć). Dodajemy mleko w proszku i krótko miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na bok. 2. Masa kakaowa: Orzechy bardzo drobno siekamy. Masło ucieramy razem z Nutellą i kakao na gładką masę. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.  3. Składanie: Na desce lub blaszce układamy jeden suchy wafel. Smarujemy go dokładnie kakaową masą. Kładziemy(...)blatem, obciążamy kolejną deską i jakimiś słoikami/puszkami/kartonami i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 4. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie całkowicie płynna, polewamy nią przygotowane ciasto (od strony białej masy). Wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki tym razem bez przykrycia. Po godzinie ciasto możemy już pokroić na kwadraty i podawać :) Smacznego! :) Przepis znalazłam na stronie Moje

My Culinary Art
Orzechowiec 154

smaki, ciasto nada się świetnie na Sylwestrową imprezę. Zapraszam na Orzechowiec, najlepszy z najlepszych!Składniki:250 g mąki140 g orzechów (1/2 włoskich i 1/2 laskowych)70 g mielonych orzechów arachidowychłyżeczka ekstraktu waniliowego4 jajka (w temp. pokojowej)50 g czekolady150 g masła150 g cukrułyżeczka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 szklanki ciepłego mleka100 g mlecznej czekoladygarść płatków migdałowychSposób przygotowania:Masło ucieramy razem

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe muffinki z kremem pomarańczowym na Walentynki 230

pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i wymieszać z cukrem. W drugim naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z olejem i mlekiem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Nie należy ucierać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Przelać masę do formy na muffinki do wysokości 3/4 i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 25min. W garnuszku(...)pierwsze bąble powietrza. Odstawić do wystudzenia. Muffinki wyrosną z górką, którą należy ściąć. Okruchy (100gramów) rozdrobnić i połączyć z czekoladą rozpuszczoną nad kąpielą wodną. Na płaskiej powierzchni zrobić z ciasta placek, a kiedy czekolada zwiąże, wyciąć małe serduszka. Krem pomarańczowy nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdy i wycisnąć na muffinki. Na wierzch nałożyć małe serduszka, ozdobić lukrem

https:KKuchniaMniam
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 200

rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już  z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam(...)Miksuję dalej, do chwili rozpuszczenia się całego cukru (sprawdzam, rozcierając odrobiną piany w palcach). Następnie dodaję po jednym zółtku,  cały czas mieszając, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Masło ucieram z sokiem z cytryny na gładką, puszystą masę. Dodaję po łyżce do masy jajecznej, ciągle miksując, aż do wyczerpania masła. W przypadku, gdy krem maślany się zważy (co niestety

W kuchni Karmel-itki
Tort chałwowo-orzechowy 133

Zdecydowanie polecam go osobom, które lubią bardzo słodkie ciasta, bo to właśnie takie jest. Nawet dla mnie kogoś kto zawsze mawia, że nie ma czegoś takiego jak zbyt słodkie ciasto to było jednak bardzo słodkie. Chociaż zauważyłam, że najlepsze było następnego dnia, kiedy stało się bardziej wilgotne i chyba już odrobinę mniej słodkie. Biszkopt kakaowy:  5 jajek 3/4 szklanki(...)jajka 150 g masła o temp. pokojowej 150 g margaryny o temp pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 300 g chałwy 2 łyżki likieru kawowego  Masło i margarynę ucieramy na puszystą masę. Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy. Wbijamy w całości do metalowej miski, dodajemy cukier i ubijamy na parze. ( Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy go cały czas

Słodka Kraina Wypieków
Mini torcik kawowy 117

urodziny zamiast ciasta chciałam upiec tort. Szło mi tak pod górkę, zwłaszcza z kremem, który był ciągle za rzadki, że już miałam ochotę wszystko wyrzucić! Ale szkoda by było składników... Dodałam galaretkę - coś tam wyszło... Efektowny ten wypiek nie był :) bo koniec końców odpuściłam sobie dekorowanie - to nie był mój dzień :) ale smakował doskonale. Nieplanowany dodatek galaretki sprawił, że wydawało(...)kakao, cukier i cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje cały czas mieszając wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy często mieszając, aby nie powstał kożuch. 3) Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń - cały czas ucierając. Dodajemy przestudzoną galaretkę cytrynową rozrobioną w około 1 szklance wody. Można skropić alkoholem. Chłodzimy. 4) Ostudzony biszkopt

Kolorowy Przepisownik