sprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć do wysmarowanych brzegów tortownicy, a na łączeniach złączyć papier przy użyciu szpilki. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu i układamy na durszlaku lub sicie, by ociekły z nadmiaru płynu. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem(...)wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wylewamy polewę na ciasto, rozprowadzamy i ewentualnie dekorujemy posypkami lub kokosem. Sernik pozostawiamy w chłodnym miejscu, by polewa stwardniała. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site
Smakowy Rajplastyczne, choć wilgotna. Z łatwością ulepicie z niej kulki, które dobrze jest wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Jeśli chcecie cieszyć się ciepłymi ciasteczkami codziennie, przygotujcie większą porcję ciasta, uformujcie kulki i umieście w zamykanym pojemniku. Do czasu użycia przechowujcie w lodówce i sukcesywnie wyciągajcie i pieczcie, taką ilość ciastek, na jaką w danej chwili macie ochotę. SKŁADNIKI(...)wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy miękkie masło z dwoma rodzajami cukru, aż zrobi się jasne i puszyste (około 7-10 minut). Cały czas miksując, dodajemy jajko, a gdy połączy się z masą, zmniejszamy obroty
cool and mintykilkakrotnie mieszamy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy do połowę. Dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy. Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku, aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wklepujemy. Schładzamy
Gotowanie moimi oczamitłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie : Drożdże rozkruszamy i dodajemy do nich po łyżce mąki, cukru, mieszamy to w1/2 szklance ciepłego mleka Drożdże rosną w ciepłym miejscu, a my ucieramy jajka z pozostałym cukrem pudrem (ja ustawiłam metalową miskę nad garnuszkiem z gotującą wodą- zrobiłam łaźnię wodną, uważac, by masa jajeczna nie była zbyt gorąca) - jajka lepiej i szybciej(...)łaźni dodajemy stopniowo mąkę, olej, sól, drożdże i pozostałe mleko -wyrabiamy Gdy składniki połączą się dodajemy dynię utartą na drobnych oczkach i ponownie wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta Pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 1 godz. ( - sprawdzamy patyczkiem) Można posypać kruszonką, samo ciasto po upieczeniu jest
Proste Potrawybułka tarta Przygotowanie: żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianą, dodajemy do utartych żółtek i mieszamy. Dodajemy mąkę, pozostały cukier, migdały, skórkę z cytryny, cynamon, przyprawę do piernika, czekoladę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszamy na gładką masę i ciastem napełniamy keksówkę, wcześniej posmarowaną masłem
Niezły MłynekWłaściwie, od tego ciasta powinnam zacząć przygotowania do tegorocznej Wielkanocy :-). Tradycyjne angielskie ciasto wielkanocne – Simnel Cake. Bogate w kandyzowane i suszone owoce, przypominające Christmas Cake, lecz lżejsze. Pieczone z masą marcepanową i marcepanem udekorowane. 12 złotych kul marcepanowych użytych do dekoracji symbolizuje 12 apostołów, z pominięciem Judasza. Warto upiec już dzisiaj! Ciasto to, jak keks, owinięte w pergamin(...)wbijać jajka, ucierać do połączenia po każdym dodaniu. Po każdym dodaniu jajka dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać resztę suchych składników, mleko, wymieszać. Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać
Gotowanie-ukMagda Pachnące piernikiem ciasto jest zawsze mile widzianym dodatkiem do gorącej kawy. Takie zwykłe, piernikowe ciasto można ciekawie urozmaicić dodając do niego gorącego espresso – świetnie podkręci smak przypraw, a także przeplatając go kleksami z kremowego serka. Niewielkie patenty, a dobrze znane, może już lekko nudzące się piernikowe ciasto, dostanie zupełnie nowego wyrazu. Składniki (na formę o bokach około 23x23cm(...)Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Do małej miseczki przekładamy kremowy serek, dodajemy do niego jajko, cukier, sok z cytryny, mąkę oraz ekstrakt waniliowy i ucieramy wszystko razem łyżką do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy. Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek, sodę, sól, przyprawę piernikową oraz cynamon. Odstawiamy. Do dużej miski wlewamy
Smaczna Stronapłynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku, w oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, suche składniki dodajemy do masy maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę(...)masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę znad pary...studzimy...wkładamy do lodówki,żeby krem zgęstniał, dekorujemy kremem i orzechami ciasto...smacznego Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: /źródło "Kuchnia
Anioły w kuchnikajmak, orzechy i kawa. Mogliście już widzieć to ciasto, bo robiłam je wcześniej w postaci tortu, postanowiłam jej jednak upiec w blaszce i nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, bo zdecydowanie ilość cukru była zbyt duża. Przyznam, że trzeba się trochę napracować, ale naprawdę warto, bo ciasto smakuje po prostu obłędnie. Ciasto czekoladowe: 1 szklanka cukru 6 jaj 6 łyżek mąki(...)ucieramy na puch (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem
Cynamonowe szczęściemiękki puch. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika
My simple kitchenktórą najchętniej zjadłabym sama ;)Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka cukru4 jajka1/2 szklanka oleju2 łyżeczki proszku do pieczeniaSok z 1 cytrynyLukier:1 szklanka cukruSok z 0,5 cytrynyJajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, a następnie powoli wsypujemy całą mąkę i mieszamy przez chwilę wyłączonym mikserem (zapobiegniemy "eksplozji" mąki na całą kuchnię), dodajemy proszek, olej oraz na koniec dodajemy(...)wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę również bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Cukier wraz z sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę chwil. Następnie ozdabiamy babkę. Gotowe! :) Dodaję do akcji
Emcia Pichcipszenną oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1) i piec około 15 minut w temp. 200ºC (grzanie góra-dół). Ciasto nie może zacząć się rumienić, ponieważ w tych miejscach, gdzie się przypiecze za mocno - będzie się kruszyć. Gdy ciasto wystygnie - pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości(...)lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto delikatnie pokroić w niewielkie kwadraciki o wymiarze około 3 x 3 cm (fot.5) . Ponownie przykryć folią i wstawić do lodówki. Teraz czas na krem maślany. Będzie on nam służył jako izolator i masa wygładzająca. Masło przełożyć do miski i ucierać je za pomocą miksera, przez 6 – 10 minut na średnich
Świat Ciastabiszkopcie torcików. Wilgotne ciasto a’la brownie i krem na bazie lekko słonego serka philadelphia z dodatkiem świeżych malin. Ciasto nie wymaga żadnego nasączania i upieczemy go bez użycia miksera. Dla amatorów treściwych ciast. Mały kawałek skutecznie zaspokoi głód na słodkie. Bardzo podzielne i ładnie równo się kroi. Polecam pyszne ciasto na różne okazje. Pasują(...)masa była bez grudek. Do masy powoli cienkim strumieniem wlewamy gorącą kawę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem – samo dno tortownicy – jest dość płynne więc należy uważać. Pieczemy w temp 170*c przez minimum 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem , gdyby było jeszcze płynne piec jeszcze parę minut. Studzić w piekarniku
Wanilia i Kardamonwyrośnięcia na ok 10 minut. Żółtka i jajo ucieramy z cukrem oraz aromatem cytrynowym na puszystą, jasną masę. Ciągle mieszając małym strumieniem wlewamy roztopione, lekko przestudzone masło, drożdże i przesianą mąkę. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja mam sylikonową. Jej nie trzeba smarować tłuszczem
Słodki Zakątekżurawiny, orzechów Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać - sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika
Cooking Monsterwody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę. Możemy dodać
Ostra na Słodkozaczynamy dodawać żółtka (jedno po drugim). Po każdym dodaniu ucieramy przez ok. 10 sekund na niskich obrotach (do połączenia). W dalszej kolejności dodajemy olej i ocet i krótko mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części
MyCookBook.plślimaczki. Ta przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsc aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe bułeczki można polać lukrem ( do 150g cukru pudru dodajemy 3 łyżki wody i ucieramy aż powstanie gęsty lepki lukier
Bon appetit mon amiedłońmi i na koniec wygładzić ciasto wodą. Wylepiamy dokładnie, ciasto ma być bardzo cienkie, więc jest to trochę mozolna praca. Gotowy spód wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut, i tak postępujemy z pozostałymi blatami. Gdy mamy gotowe 6 blatów, robimy krem. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie
Piekę, bo lubięszklanki mąki pszennej 480 -2 łyżki oleju Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do reszty wody wsypujemy sól, dodajemy rozczyn, stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, wyrabiamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rośnie. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy
Maminek kulinarnylodówki na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy w środku dziurkę. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C ok. 10-15 min. W między czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo chałwę. Na koniec alkohol
W kuchennym oknie Ewypominąć) 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około
Mała Cukierenkapominąć) 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około
Mała Cukierenkałyżeczka kardamonu Banana kroimy w drobną kostkę, a jabłko ucieramy na grubych oczkach. Wrzucamy do dużej miski. Następnie wlewamy wszystkie płynne składniki, a potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego
Marder&Marder Manufactureobłożeniu ciasta masą udekorować je pokruszonymi ścinkami. Ciemne ciasto ładnie kontrastuje z jasnym tłem. Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów : 400 g miękkiego masła 2 łyżki masy kajmakowej z puszki różowy barwnik w żelu Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak. Z masy odłożyć około 1/5 ilości. Do pozostałej części
Trzeci talerzmigdały w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy nutellę i pojedynczo jajka. Miksujemy na wolnych obrotach ok. 3 minut. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, tak by powstał nam ładnie czekoladowy kolor. Ciasto przelewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa dlatego już niczym
Aga w kuchnispodu z kruchego ciasta. Składniki:-30 dkg maku-1 szklanka cukru-6 jajek-kilka kropli aromatu migdałowego-polewa czekoladowa Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku. Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek. Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym
Maminek kulinarnypodanych składników na ciasto robimy kruszonkę.2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia. Na kruszonkę wykładamy dżem. Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych. Oddzielamy żółtka od białek.Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem.Dodajemy twaróg, stopione masło i mąkę ziemniaczaną
Maminek kulinarnyżółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę a następnie wodę. Jeśli dodamy wody gazowanej naleśniki będą bardziej miękkie. Łączymy pianę z białek i masę z żółtek. Dodajemy łyżkę oleju i porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto
prawdziwe jedzenie