Kremowy sernik z musem pomarańczowym Iście świąteczne ciasto. Lekki i delikatny sernik z pysznym musem z pomarańczy. Palce lizać! Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników ok 6 łyżek mleka Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej(...)Blaszkę o wymiarach 26x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy
Blog z ApetytemBądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Składniki4 żółtka80 g cukru2 łyżki cukru z ziarenkami waniliiłyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej150 ml mleka krowiego250 ml mleka kokosowegoSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową(...)masła280 ml wody5 jajSposób przygotowania:Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło i szczyptę soli. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie powstały grudki . Ciasto zdejmujemy z gazu gdy masa będzie odchodzić od ścianek - po około 6 minutach podgrzewania. Odstawiamy do wystudzenia - ja pozostawiam na 10-15 minut.Ostudzone ciasto przekładamy do miski i miksujemy
Słodkie Przyjemnościnazwy) i postanowiłam wypróbować przy najbliższej okazji. Okazja trafiła się dość szybko i dziś mogę Wam zaprezentować... Magiczne ciasto warstwowe proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Do ciasta należy przygotować: 100 g dobrej jakości masła 600 ml mleka (lekko ciepłego) 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 szklankę mąki 1/3 szklanki naturalnego kakao 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżeczki białego octu winnego Do polewy (mojego pomysłu): 4 czubate łyżki masy krówkowej 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Cały czas miksując, dodajemy masło, a następnie mąkę i kakao. Mleko dodajemy stopniowo, miksując na najniższych obrotach lub mieszając trzepaczką. Masa stanie się płynna, tak ma być
Ratunku obiadproszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około
Rozpustne gotowaniebabkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra z aksamitnym, delikatnym smakiem masy serowej. To takie typowo niedzielne ciasto, choć i w Święta znajdzie amatorów. Polecam!!! Składniki na babkę kakaową z serem na dużą formę babkową (lub średnią i kilka babeczek ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)dżem ucieramy mikserem. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować), wykładamy masę serową (ja wyłożyłam najpierw połowę masy serowej, posypałam kakao słodzonym i na nim rozsmarowałam resztę sera), a na wierzch resztę ciasta. Pieczemy
Rozpustne gotowaniewymiarach 21×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty. składniki na ciasto z białek: 1 szklanka białek 1/2 szkl mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą(...)termoobiegiem. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 budynie waniliowe 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy. masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego 0,9 l 2 galaretki pomarańczowe wykonanie: Mus jabłkowy podgrzewamy, doprowadzamy
Domowy Smak Jedzeniawyklejamy dno natłuszczonej tortownicy. Ser biały ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku i wlewamy śmietanę. Dosypujemy wiórki kokosowe i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na kruchy spód, w odstępach dodajemy praliny kokosowe Lindor i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 60-70 minut. Uwaga! Do piekarnika poniżej ciasta wkładamy naczynie z gorącą wodą – dzięki temu sernik
Ostra na Słodkowróciłam do ciast typowo bezglutenowych, ponieważ zostałam obdarowana takimi produktami i jakoś muszę je dobrze spożytkować. A co może być lepszego niż deser, a dokładnie pyszne ciacho? Z dodatkiem świeżych i soczystych gruszek, które nadają wilgotności ciastu oraz kakao, które świetnie przeplata się ze smakiem cynamonu. Trzy główne aromaty, które zapewniają naprawdę świetny efekt. Mimo że ciasto jest na mące(...)tylko cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem), ale dla podkreślenie smaku i wyglądu możecie zrobić polewę czekoladą i dodatkowo czym jeszcze posypać. Ciasto zachowuję swoją świeżość nawet do 3 dni trzymane w lodówce. Zachęcam również do skorzystania z przepisu na CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ Z ORZECHAMI LINK Wartości odżywcze 1 porcji: (wyszło 12) 209 kcal
zdrowo i aktywniewróciłam do ciast typowo bezglutenowych, ponieważ zostałam obdarowana takimi produktami i jakoś muszę je dobrze spożytkować. A co może być lepszego niż deser, a dokładnie pyszne ciacho? Z dodatkiem świeżych i soczystych gruszek, które nadają wilgotności ciastu oraz kakao, które świetnie przeplata się ze smakiem cynamonu. Trzy główne aromaty, które zapewniają naprawdę świetny efekt. Mimo że ciasto jest na mące(...)tylko cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem), ale dla podkreślenie smaku i wyglądu możecie zrobić polewę czekoladą i dodatkowo czym jeszcze posypać. Ciasto zachowuję swoją świeżość nawet do 3 dni trzymane w lodówce. Zachęcam również do skorzystania z przepisu na CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ Z ORZECHAMI LINK Wartości odżywcze 1 porcji: (wyszło 12) 209 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzucyklu coś dobrego do kawy. Miękkie kruche ciasteczka pachnące masłem i słodką wanilią. Tak naprawdę to przepis powstał z potrzeby wykorzystania zalegającego w szafce mleka w proszku. Zaletą ciasta jest bardzo dobra struktura utrzymująca swój pierwotny kształt. Ciastka nie zawierają dużej ilości proszku do pieczenia, to też nie wyrastają zbyt mocno. Smakują dobrze z kawą zbożową, przepis na miłe niedzielne(...)waniliowego/jedna laska wanilii 150 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Wykonanie: 1. Masło i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ucieramy na jasną, puszystą masę. 2. Jajka przed dodaniem do masy rozbełtać a następnie, powoli dodać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zawrzenie się
vaniliowoczekoladowapianę, brzoskwinie miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i miksując na wolnych obrotach porcjami dodajemy ser. Wlewamy masło, wsypujemy budyń i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy zmiksowane brzoskwinie i pianę ubitą z białek – wszystko razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C
Ostra na Słodkoorzechowy: ½ szklanki cukru pudru 300g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 szklanki mleka 300g masła Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią i na min. 30 minut wkładamy do zamrażalnika. Ze schłodzonego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości czereśni. Nagrzaną patelnię smarujemy z obu stron pędzlem namoczonym(...)ogniu. Ostrożnie wyjmujemy i studzimy. Jeśli w trakcie wypiekania ciasto wyrosło na boki, to delikatnie je obrywamy, tak by po sklejeniu dwóch połówek nie było „ozdobnej” falbanki. Krem: Orzechy włoskie mielimy na wiórki, zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy miód. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia i napęcznienia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Gdy nabierze białości, stopniowo dodajemy po łyżce
Kuchnia w czekoladziepieczenia - 1 łyżka kakao - 150 g porzeczek Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy porcjami jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz maślankę. Do utartej masy dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Do foremek na muffinki dodajemy porcję ciasta ciemnego a na nią ciasto jasne. Muffinki pieczemy
Zainspirowana w kuchnimiski, ucierać dodając co chwilę po łyżce cukru. Ucierać tak długo aż masa mniej więcej podwoi swoją objętość a masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać małe porcje ciasta formując koło (ciasto powinno być dobrze rozsmarowane by było cienkie). Wstawić
Zrób to smaczniełyzeczka BG proszku do pieczenia Wykonanie: Biszkopt - jajka dokładnie ucieramy z cukrem za pomocą robota (na możliwe jak najgęstszą masę). Dolewamy ocet, następnie stopniowo dosypujemy, dokładnie mieszając łyżką, suche składniki, czyli mieszankę mąk, kakao, proszek do pieczenia i wanilię (należy je wcześniej wymieszać razem i przesiać przez sito). Ciasto wylewamy do tortownicy (jest to porcja na mały tort, moja
Quinoa Raz!niebiańskiego w smaku jak i wyglądu. Zachęcam do przygotowania ciasta z tym sezonowym warzywem! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej typ 450 1 szklanka mąki pszennej graham typ 1850 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy rabarbar Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, proszek
Truskawkowa Fiestaprażonych orzechów ziemnych Wykonanie: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę z cukrem. Nie przerywając dodajemy jajko, masło orzechowe i wanilię. Następnie mąkę z proszkiem i sodą, sól, płatki owsiane. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy lekko posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w dość sporych
Malinowe Pocałunkiwierzchu układamy paski z kruchego ciasta tworząc kratkę. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego ostudzenia. ~150g cukru pudru ~kilka łyżek soku z cytryny Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do powstania lukru. Lukrem pokrywamy wierzch ostudzonego
chili & sugarproszek do pieczenia mieszam razem w misce. Wbijam żółtka, ucieram. Dodaję drobno posiekane masło, mieszam do połączenia składników. Na końcu daję śmietanę, wszystko wymieszam przez kilka minut i rozsmarowuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 15 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, ubijam białka na sztywną pianę dodając
Ciasteczkowy Potwórhomogenizowane , dodajemy 2 łyżki cukru pudru i całość miksujemy.W trakcie ucierania dodajemy po łyżce śmietany a także schłodzoną żelatynę i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch sernika ozdabiamy borówkami amerykańskimi, lekko dociskając aby delikatnie wbiły się w masę serową. Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki
Smakowite Daniasycące, a robi się je w bardzo prosty sposób ;)Naleśniki z pieczarkamiSkładniki na ciasto:1 szklanka mleka1 szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki2 jajkasólSkładniki na nadzienie:30 dag pieczarekcebulanatka pietruszkiser żółtysólpieprzPrzygotowanie:Jajka ubijamy i dodajemy do nich mleko, wodę i mąkę. Wszystko ucieramy na gładką masę.Pieczarki i cebule podsmażamy i doprawiamy. Studzimy. Smażymy cienkie naleśniki
Lawendowe Niebośrednią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA :Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.Gotujemy do momentu zgęstnienia.Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.Dodajemy zimny!!! budyń.Dokładnie mieszamy. PONCZ :Wodę mieszamy
Ostra na Słodkopuder do posypaniamasło i bułka tarta do wysmarowania foremkiPRZYGOTOWANIEJajka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopione - jeszcze ciepłe, choć nie gorące masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy
Moje Kuchenne Rewelacje