ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:339/500)

Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki 208

dowolny czas (byle nie do samych świąt;) Porcje ciasta rozwałkować na placki grubości ok. 0,5 cm, z foremek wycinać świąteczne wzory.  Piec ok. 7-9 minut w temp. 180-200 st, uważając, by pierniczki się nie przypaliły. Z białek, które został robimy lukier do dekoracji. Ucieramy je z cukrem pudrem (można dodać kilka kropel

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gofry z karmelizowanym rabarbarem i marakują 197

łodyga Cynamon – szczypta Wykonanie – gofry: Oddzielam białko od żółtka – żółtko ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję mleko, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Białko ubijam na sztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników. Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie nakładam odpowiednią porcję ciasta i piekę na złoty kolor. Wykonanie – karmelizowany rabarbar: Na patelni podgrzewam

Kuchnia Bon Appetit
Najłatwiejsze ciasteczka z marmoladą 203

twarda marmolada – u mnie wieloowocowa Jamar Przygotowanie: Margarynę (miękką) ucieramy dokładnie mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze

Słodkie okruszki
Chleb 157

łyżka soli -łyżka oleju -1 l ciepłej wody Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 200 ml wody,  6 czubatych łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól,  wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę i mieszamy. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przelewamy do blaszek  i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy

Maminek kulinarny
Razowe pierniki. 149

Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem

Powiedz dietom nie
Drożdżowa chałka 166

części. Przygotować blaszkę i na niej zapleść warkocz. Ciasto pozostawić do podwojenia objętości. Gdy urośnie posmarować je białkiem, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut. Kruszonka: łyżka masła łyżka mąki  łyżka cukru  Wykonanie: Składniki dokładnie połączyć i ucierać do czasu, aż mieszanka będzie się kruszyć.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą 112

przejmować). Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy.  2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką warstwę skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką Fanty (w razie potrzeby można dolać

Na Ciasteczkowych Papierach
Drożdżówki z jabłkami 156

cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać

dom-agi.pl
Babeczki z budyniem malinowym i malinami 157

cukrem, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym całym jajku nie przerywając ucierania. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone dodać jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli   i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować budyń z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki.  Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie

Na słodko lub wytrawnie
Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 272

utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj do niego cukier i ucieraj jeszcze przez 2 minuty. Wbij jajko i dokładnie zmiksuj.Mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną i wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami 264

cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do formy (ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 165 stopni i pieczemy kolejne ok. 45 minut do suchego patyczka.Glazura:Cukier puder ucieramy z sokiem z dodatkiem niewielkiej ilości fioletowego barwnika i odrobiny niebieskiego (gdy lukier

Słodka Strona
Babka ananasowa 168

niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać Ananasy i aronię osączyć Mąki połączyć z proszkiem, ananasy i wiórki wymieszać razem i dodawać stopniowo do masy Dołożyć pokrojone ananasy i owoce aronii i wymieszać dokładnie Foremkę z kominem o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć ciasto, piec w temp. 185 stopni C przez około

Proste Potrawy
Kakaowe ciastka owsiane z rodzynkami 141

łyżeczki kakao1,5 garści (3 łyżki / 45g) rodzynekPrzygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy.2. Po trochu dodajemy mąkę, sodę, sól, cynamon, kakao, cały czas ucierając.3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką.4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy na oko 4-4,5 cm.5

Malowane smakiem
Falafle 172

godzin. Odlewamy wodę a kulki blenderem lub mikserem ucieramy na lepką masę. W trakcie mielenia dodajemy wedle smaku posiekaną natkę pietruszki, czosnek, cebulę i przyprawy (sól, pieprz, majeranek). Nie podaję proporcji bo nie każdy lubi duże ilości czosnku. Z podanych składników lepimy nieduże kotleciki a jeśli ciasto mamy zbyt wodniste możemy dosypać odrobinę dowolnej mąki. (czasem obtaczam je jak kotlety

prawdziwe jedzenie
Muffiny TOFFIFEE 198

tylko do połowy. Nakładamy łyżeczkęmasy kajmakowej, łyżeczkę nutelli oraz posiekanego orzecha laskowego. Zalewamy resztą ciasta.  Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przygotowujemy krem. Orzechy tłuczemy na bardzo drobno. Masło miksujemy na najwyższych obrotach. Wsypujemy do niego cukier puder i wlewamy likier, aromat, śmietanę. Ucieramy, aż masa zrobi siępuszysta i gładka. Dodajemy orzechy i mieszamy.  Krem można również

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję