ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:339/500)

Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 152

kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata Autorka: Paola Gavin Wydawnictwo(...)Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie każdy ma jakieś wczesne wspomnienia z jajem w roli głównej. Ucieranie kogla mogla u babci, jaja ze wsi, płynne żółtko, czy jajko

Ugotowane pozamiatane
Ciasto dyniowe z migdałami 116

nabierają jesiennych barw. Dynia królowa jesieni to faworyt, aby upiec wyśmienite ciasto. Dzięki migdałom będzie jeszcze lepsze! Składniki: 2 jaja 1 łyżka erytrytolu 1 łyżka oleju 5 łyżek mąki żytniej 1/2 szklanki puree z dynii 2 łyżki migdałów 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy olej. Ponownie miksujemy. Następnie dodajemy

Truskawkowa Fiesta
Ciasteczka owsiane z żurawiną 144

łyżeczka cukru waniliowego - 1 szklanka suszonej żurawiny - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz cukier waniliowy. Do masy wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki, żurawinę oraz posiekaną czekoladę Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy porcjami ciasto i formujemy małe ciasteczka. Pieczemy w 180 C około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Bezglutenowe ciastka korzenne czyli Slodki Czwartek odc.119 206

utartego w moździerzu albo mielonego) Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Ucieramy ręcznie lub mikserem posiekane masło, cukier i sól. Stopniowo dodajemy do masy roztrzepane jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę owsianą i  ryżową dodajemy do miski z masłem razem z sodą oczyszczoną, przyprawami i kakao. Wyrabiamy ciasto na niskich obrotach. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strucla z makiem 176

makową równomiernie rozsmarować na cieście. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć od zewnętrznej strony do środka - formując strucel. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez 20 minut sam dół, następnie przełączamy piekarnik na góra- dół i pieczemy jeszcze ok 40 minut, aż się ładnie zarumieni.  Ucierać przesiany cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny

Niezły Młynek
Babka herbaciana z rodzynkami 111

ognia, a bakalie odcedzamy na sitku. Herbatę zostawiamy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy herbatę i dodajemy rodzynki. Całość należy dobrze ze sobą połączyć za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do babki (moja miała średnicę

MyCookBook.pl
Dyniowe ciasteczka owsiane 186

piekarnik do 180 o C, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i miodem. Dodajemy masło oraz puree z dyni i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki oraz przyprawy. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, aż całość dobrze się połączy. Lekko zwilżamy dłonie wodą. Nabieramy niewielkie porcje ciasta i dłońmi formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Układamy

Czerwień i błękit
Serniczek Dyniowy z Karmelizowaną śliweczką 170

mokrego piasku przekładamy na wyłożoną papierem tortownicę żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki Smacznego

Luźna Kuchnia
Pączki z czekoladą i rodzynkami 158

łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtko i jajko ucieramy z cukrem. Margarynę topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrabiamy w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykrawamy

Kuchnia w czekoladzie
Zdrowe ciastka 120

młynku- Kamis) 1 łyżeczka sody oczyszczonej płatki migdałów Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i jajami przez 5 minut na najwyższych obrotach za pomocą miksera. Dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami, solą i sodą oczyszczoną. Na koniec dodajemy dodatki- czekoladę i orzechy i mieszamy całość za pomocą łyżki. Z ciasta formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia

Wielki apetyt
Najlepsza Babka Piaskowa 190

pieczenia babki smarujemy tłuszczem i na jej dno wykładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 50-60 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy. Gdy babka piaskowa całkowicie ostygnie możemy przygotować lukier: Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa

Słodka Strona
Amoniaczki – legendarne kruche ciasteczka na każdą okazję :) 134

białka 2 łyżki cukru kryształu lub 200g twardej marmolady Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą, a następnie dodajemy jajka i żółtka. Mleko podgrzewamy, by było letnie, po czym dodajemy do niego amoniak i mieszamy z resztą masy ciastowej, na koniec dodajemy mąkę. Całość wyrabiamy na ciasto, które po kawałeczku wałkujemy na grubość około 3-5mm i wykrawamy

Smakowy Raj
Buleczki drożdżowe na śmietanie 152

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy łyżeczkę cukru, ucieramy aż cukier rozpuści się. Drożdży  nie odstawiamy do wyrośnięcia tylko od razu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło i zagniatamy widelcem aby powstała "kruszonka". Gdy mamy zrobioną kruszonkę dodajemy ocet i śmietanę i zagniatamy średnio twarde ciasto. Teraz mamy do wyboru: albo ciasto wałkujemy na placek o grubości około

Amatorka kuchenna
Serniczki w kokilkach z sosem pomarańczowym i bezą! 158

aromat!Polecam!Przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl konkurs- Ciasta czy ciasteczka z firmą BIELMAR.3majcie mocno kciuki ;-))SKŁADNIKI:- 500 g sera białego zmielonego - 3 żółtka- 100 g cukru pudru- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 100 g margaryny PALMA firmy BIELMARMargarynę ucieraj z żółtkami i cukrem na puszystą masę, dodawaj porcjami ser i mąkę

SMYKWKUCHNI
Wielkanocna babka cytrynowa 156

Spytałem znajomych, jakie ciasto najbardziej kojarzy im się z Wielkanocą, i okazało się, że babka. Ja najbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję. Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale i tak jest pyszna! Składniki: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 125 g masła(...)będzie gotowa, nie przerywając ucierania, pojedynczo dodawać jaja. Dodać przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny (pamiętajcie, by cytrynę wcześniej sparzyć, by pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać. Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego

W SMAK
MOCNO CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI 172

studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodając po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta

Walijskie Pichcenie
Keks Angielski 215

pieczenie nie mogłam. Ale jak widzicie na załączonym obrazku leń wyjechał, a ja keksa upiekłam, tym bardziej wiedząc, że moja przyjaciółka uwielbia keksy. Co mój syn na to ciasto? Wiadomo obchodził łukiem, nawet spróbować nie chciał - nie lubi bakalii, więc już wiadomo dlaczego :) Keks wyszedł pyszny! Najlepszy jednak jest na drugi trzeci dzień po upieczeniu, choć mi smakował jeszcze ciepły(...)pieczenia przesiewamy i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując szybko do połączenia się składników. Na koniec za pomocą łyżki musimy wmieszać bakalie, namoczone rodzynki i pozostały rum. Ciasto przekładamy do keksówki o długości

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowe 126

się nie narobić? Jest sposób – ciasto czekoladowe wzbogacone aromatem pomarańczy. Bez mąki, bezglutenowe, więc przy okazji pokazujemy, że nie tylko pieczemy cudowne ciasta, ale znamy się na trendach. Ciasto banalnie proste i genialne w smaku. Potrzebujemy: 300 g czekolady (min. 70%) 260 g masła 8 jajek 250 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z dwóch lasek(...)Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę na małym ogniu topimy razem z masłem, delikatnie mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy wanilię i cukier. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy połowę czekolady z masłem i mieszamy, dodajemy resztę i znowu mieszamy to razem. Dodajemy szczyptę soli, migdały lub orzechy i skórkę pomarańczową i znów mieszamy. Białka

ladykitchen
Babka z dynią i rodzynkami 118

Wilgotna ciekawa w smaku babka. Mało kto zgadnie, że jest w niej dynia. Dzieci się nią zajadały!   Dla kogo: dla fanów dyni dla lubiących ciasta z warzywami dla lubiących zdrowe wypieki Składniki: 500g dyni (świeżej lub ze słoika) 220g masła 200g cukru (najlepiej drobnego) opakowanie cukru waniliowego (16g) 5 jajek 400g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g rodzynek(...)miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucamy do rondla i podlewamy 50ml wody. Dusimy od przykryciem, aż o czasu gdy płyn wyparuje. Następnie dynię miksujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dosypujemy cukier waniliowy. Miksujemy, dodając po jednym jajku. Na przemian dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksowaną dynię. Gdy składniki się skończą dosypać

Mania Wypiekania
Sernik wyśmienity babci Basi 338

Masło ucieramy z żółtkami i połową cukru, powoli dodajemy kartoflankę i budynie wymieszane z proszkiem do pieczenia. 4. Do masy dodajemy utartą skórkę z cytryny ( wcześniej wyparzoną i umytą ) sok, oraz bakalie . 5. Białka z cukrem ubijamy i dodajemy do sera , delikatnie mieszając. 6. Do masy „maślanej ” dodajemy po łyżce sera.   Składniki na ciasto : 3 jajka

Pysznosci Babci Basi
Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 881

się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Do kremowej masy dodać wiórki kokosowe, mak, aromat i wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia(...)obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 6. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. 7. Spód ostrożnie wyjąć z blaszki, odwrócić do góry dnem i zdjąć papier, włożyć go z powrotem do blaszki (ja wkładam również z powrotem papier, na którym się piekł). Na wierzchu ciasta poukładać

Mała Cukierenka
Cytrynowa kostka – owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem 141

ciasta. Idealne dla niespodziewanych gości albo wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego ale nie mam czasu tkwić w kuchni dłużej niż 20 minut.   Naszykujcie sobie blachę do pieczenia o wymiarach ok. 18-27cm lub trochę mniejszą, ewentualnie minimalnie większą. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, piekarnik nastawcie na 180⁰C, niech już się nagrzewa. Miękkie masło ucieramy(...)cukrem. Gdy już będzie jednolicie utarte, dodajemy płatki owsiane. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masła i płatków, ucieramy razem. Mnie wygodnie i szybko udało się to zrobić w robocie planetarnym, ale spokojnie można i ręcznym mikserem. Masa będzie przypominać okruszki – zupełnie jak kruszonka. Podzielcie ją na 2 części. Wysypcie na dno formy jedną część

Karo in the Kitchen
Kokosowy sernik na śmietanie 205

Miało wyjść magiczne ciasto, bo powinno się pięknie rozwarstwić: kokos na dole a śmietankowa masa na górze. Może wypowiedziałam nie to zaklęcie, albo magiczna mikstura nie była odpowiednia, bo nic nadzwyczajnego się nie wydarzyło. Wydarzył się natomiast pyszny niby sernik, puszysty i lekki jak chmurka. Również magiczny, bo znika w niewyjaśniony sposób. Zapraszam na kokosowy sernik, który podpatrzyłam w czasopiśmie(...)Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową (wiórki), roztopione masło i ocieploną śmietankę i mleko. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę.Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy

Mia Cucina Sofieta
Torcik bez pieczenia z masą z kaszy mannej 178

Torcik bez pieczenia z masą grysikową Torcik bez pieczenia to idealny deser dla każdego, kto niezbyt mocno czuje się w pieczeniu tradycyjnych biszkoptów. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci, w czasie rodzinnych świąt oraz jako niedzielny deser. Składniki potrzebne na torcik bez pieczenia ok. 300 g prostokątnych herbatników pół filiżanki czarnej kawy bez cukru pół szklanki kaszy(...)szklanka cukru pudru, ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy łyżka kakao Kaszę manną gotujemy na gęsto w pół lita mleka. I oczywiście następnie studzimy. Gdy grysik jest już zimny, masło ucieramy z cukrem, powoli dodając wystudzoną  kaszę. Można robić to ręcznie w makutrze lub oczywiście mikserem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zapach waniliowy, a do drugiej kakao

Korniszonki
Milky Way - przepis z 2002 roku 997

Cześć! Przepis na to ciasto dostałam od bratowej w 2002 roku. Bardzo często piekłam je w tamtym czasie. Potem dostawałam następne przepisy i tak się odciągnęło, że aż nie robiłam go do tej pory.  W końcu zebrałam się w sobie i upiekłam Milky Way-a.  Dodam, że to ciasto bardzo smakowało dzieciom. Teraz nawet kiedy moja córka jest(...)jednym żółtku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszałam.  Na koniec dodałam wodę i olej. Mieszałam do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na cieście.  Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem do pieczenia, blaszka o standardowych wymiarach 21 x 25 cm. Piekłam ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni.  Składniki na masę

Pieprzyć z Fantazją