ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:346/500)

Torcik brownie z malinami 169

biszkopcie torcików. Wilgotne ciasto a’la brownie i krem na bazie lekko słonego   serka philadelphia z dodatkiem świeżych malin.  Ciasto nie wymaga żadnego nasączania i upieczemy go bez użycia miksera. Dla amatorów treściwych ciast.  Mały kawałek skutecznie zaspokoi głód na słodkie. Bardzo podzielne i ładnie równo się kroi. Polecam   pyszne ciasto na różne okazje. Pasują(...)masa była bez grudek. Do masy powoli cienkim strumieniem wlewamy gorącą kawę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem – samo dno tortownicy – jest dość płynne więc należy uważać.   Pieczemy  w temp 170*c przez minimum  1 godzinę.   Przed wyjęciem sprawdzić ciasto drewnianym   patyczkiem , gdyby było jeszcze płynne piec jeszcze parę minut. Studzić w piekarniku

Wanilia i Kardamon
Babka drożdżowa z czekoladą 121

wyrośnięcia na ok 10 minut. Żółtka i jajo ucieramy z cukrem oraz aromatem cytrynowym na puszystą, jasną masę. Ciągle mieszając małym strumieniem wlewamy roztopione, lekko przestudzone masło, drożdże i przesianą mąkę. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja mam sylikonową. Jej nie trzeba smarować tłuszczem

Słodki Zakątek
Pieguski z polentą 163

żurawiny, orzechów Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać -  sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika

Cooking Monster
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 205

wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę. Możemy dodać

Ostra na Słodko
Kolorowa babka kisielowa 932

zaczynamy dodawać żółtka (jedno po drugim). Po każdym dodaniu ucieramy przez ok. 10 sekund na niskich obrotach (do połączenia). W dalszej kolejności dodajemy olej i ocet i krótko mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części

MyCookBook.pl
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 147

ślimaczki. Ta przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsc aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe bułeczki można polać lukrem ( do 150g cukru pudru dodajemy 3 łyżki wody i ucieramy aż powstanie gęsty lepki lukier

Bon appetit mon amie
Tort miodowo - orzechowy 243

dłońmi i na koniec wygładzić ciasto wodą. Wylepiamy dokładnie, ciasto ma być bardzo cienkie, więc jest to trochę mozolna praca. Gotowy spód wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut, i tak postępujemy z pozostałymi blatami.  Gdy mamy gotowe 6 blatów, robimy krem. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie

Piekę, bo lubię
Zwykłe bułki pszenne 149

szklanki mąki pszennej 480 -2 łyżki oleju Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do reszty wody wsypujemy sól, dodajemy rozczyn, stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, wyrabiamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rośnie. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy

Maminek kulinarny
Ciastka przekładane masą chałwową 183

lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy w środku dziurkę. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C ok. 10-15 min. W między czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo chałwę.  Na koniec alkohol

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 188

pominąć)   1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około

Mała Cukierenka
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5444

pominąć)   1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około

Mała Cukierenka
Muffiny bananowo jabłkowe z otrębami orkiszowymi 143

łyżeczka kardamonu Banana kroimy w drobną kostkę, a jabłko ucieramy na grubych oczkach. Wrzucamy do dużej miski. Następnie wlewamy wszystkie płynne składniki, a potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Tort – pomysł na dekorację IV 209

obłożeniu ciasta masą udekorować je pokruszonymi ścinkami. Ciemne ciasto ładnie kontrastuje z jasnym tłem. Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów : 400 g miękkiego masła 2 łyżki masy kajmakowej z puszki różowy barwnik w żelu Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak. Z masy odłożyć około 1/5 ilości. Do pozostałej części

Trzeci talerz
Babka z nutellą przełożona kremem orzechowym 222

migdały w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy nutellę i pojedynczo jajka. Miksujemy na wolnych obrotach ok. 3 minut. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, tak by powstał nam ładnie czekoladowy kolor. Ciasto przelewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa dlatego już niczym

Aga w kuchni
Makowiec bez ciasta 610

spodu z kruchego ciasta. Składniki:-30 dkg maku-1 szklanka cukru-6 jajek-kilka kropli aromatu migdałowego-polewa czekoladowa   Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku.   Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem.   Oddzielamy żółtka od białek.   Ubijamy pianę z białek.   Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym

Maminek kulinarny
Sernik 178

podanych składników na ciasto robimy kruszonkę.2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia.   Na kruszonkę wykładamy dżem.   Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych.   Oddzielamy żółtka od białek.Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem.Dodajemy twaróg, stopione masło i mąkę ziemniaczaną

Maminek kulinarny
Naleśniki bez mleka 158

żółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę a następnie wodę.  Jeśli dodamy wody gazowanej naleśniki będą bardziej miękkie.  Łączymy pianę z białek i masę z żółtek. Dodajemy łyżkę oleju i porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto

prawdziwe jedzenie
Bananowiec 165

upalne dni najlepiej smakują ciasta na zimno z galaretką, ciasto które przygotowałam będzie w sam raz na taką pogodę. Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach, ma mocny bananowy smak. Szybko się go przyrządza i najważniejsze że jest bez pieczenia. Składniki: 1 op. okrągłych biszkoptów 9 bananów 250 gram masła Sok z całej cytryny 0,5 szklanki cukru pudru(...)Obydwie galaretki rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Banany obieramy, dwa odkładamy do dekoracji wierzchu, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy pozostały sok z cytryny oraz stopniowo dodajemy starte banany. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby

Bajeczna Kuchnia
Mini babeczki nadziane dżemem z czarnej porzeczki. 135

gęstej śmietany 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ok pół kg czarnych porzeczek ok pół szklanki cukru kryształu 2 łyżki wody Przygotowanie; Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż będzie puszysta masa. Następnie dodajemy jajka, nadal miksując. W następnej kolejności dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą a na końcu śmietanę. Miksujemy już(...)Foremkę na babeczki natłuszczamy ( ja użyłam silikonowej więc jej nie ma konieczności natłuszczać). Wykładamy do 3/4 wysokości babeczek i pieczemy około 20 min. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobrze dopieczone. Wyjmujemy i studzimy. Porzeczki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie odsączone przekładamy na patelnię lub do garnka o grubym dnie i używając widelca lekko je rozgniatamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Chatka z ptasim mleczkiem 187

Moja fascynacja czosnkiem niedźwiedzim nadal trwa, ale nie obawiajcie się, w ciastach i deserach go nie będzie. Chatka Puchatka , czy inaczej chatka Baby Jagi to ciasto z gatunku serników przygotowywanych bez pieczenia, czyli popularnie zwane „ na zimno ”. Mój przepis na trochę inną wersję – Chatka z ptasim mleczkiem. Składniki: - 550g tłustego twarogu (u mnie mazurski) - 250g serka mascarpone - 250g miękkiego(...)proszku - 24 szt. ptasiego mleczka czekoladowego - 42 szt. herbatników (u mnie Elitki) Polewa czekoladowa: - 100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej - 120ml śmietanki kremówki Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg (nie mieliłam), mascarpone, bitą śmietanę w proszku oraz obie esencje. Na stole rozkładamy folię aluminiową. Układamy z herbatników prostokąt

mojewypiekiinietylko
Ciasto z ryżem preparowanym 187

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Kujawski Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową

Salonik smaków
Ciasto truskawkowo kokosowe 265

nasz polskie truskawki. Sezon jest zbyt krótki by nie korzystać z tych pysznych owoców. Tak, więc dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków jak dla mnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta(...)dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa

Ala piecze i gotuje
Ciasto ze śliwkami i migdałami 146

przepis na przepyszne ciasto z owocami i migdałami. Jeszcze tak delikatnego ciasta z owocami nie jadłam. Zresztą i inni domownicy również to zauważyli bo już na drugi dzień po cieście zostały tylko wspomnienia :-) Składniki: 175 g mąki pszennej ½ kg śliwek ( dałam mrożone ) 250 g miękkiego masła lub margaryny 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów(...)Dodatkowo do dekoracji Płatki migdałowe i 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy, nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym jajku.  Mąkę połączyć z mielonymi migdałami, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, i połączyć z utartą masą.  Wszystko dokładnie wymieszać ( ja zmiksowałam mikserem kilka minut

Na słodko lub wytrawnie
wiejski sernik 244

Sernik z wiejskiego twrogu Sernik to ciasto wyborne, a jeżeli do wypieku użyjemy świeżego wiejskiego twarogu to  taki deser nie będzie miał sobie równych. składniki 1,3 kg  dobrego sera  twarogowego ( najlepiej domowego) 1,5 szklanki cukru 8 jaj 1/2 szklanki słodkiej śmietany 3 łyżki mąki ziemniaczanej ( i trochę do obsypania rodzynek) 2/3 kostki  masła(...)wodą i odstawiamy na 30-40 minut. Ser twarogowy mielimy w maszynce (dwukrotnie), następnie r ozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek.  Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, po czym    dodajemy ser twarogowy, oraz  masło o temperaturze pokojowej. ( cały czas wszytko intensywnie mieszając) Białka jaj ubijamy na sztywną pianę

Miód i pieprz
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 152

ciasto znalazłam dawno temu na stronie Moje Wypieki. Musiał naprawdę sporo czasu odczekać, w moim zbiorze przepisów, zanim doczekał się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki(...)misie miksera i ucieramy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do gładkości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej

Mania Gotowania
Ciasto z ryżem preparowanym 672

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju kujawskiego Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej(...)łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej stopniowo dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą

Salonik smaków
Pascha Wielkanocna 461

Składniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka

kgwjanczewo
Ciasto Słodki Prezes 153

Ciasto Słodki Prezes Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami oraz masą budyniową.   Forma 24 cm X 24 cm 35 minut czas przygotowania 15 porcji Składniki: ·        4 szklanki mleka ·        3 budynie waniliowe bez cukru ·        6 łyżek cukru(...)szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy trzy budynie z sześcioma łyżkami cukru. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje, studzimy. 2.    Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. 3.    Na dnie tortownicy układamy herbatniki namoczone w mleku. 4.    Ciastka smarujemy cienko 1/3 masy kajmakowej. 5.    Posypujemy

Kulinarna Chwila
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 703

kremówki  Dodatkowo: truskawki świeże 1 galaretka truskawkowa   450 ml wrzątku  Przygotowanie:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie(...)waniliowym zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć  do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem. Masa truskawkowa: Truskawki z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem zmiksować w blenderze kielichowym na mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania