miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy na gładką masę (dark muscovado może zbić się w niewielkie kulki, nie przejmujcie się tym). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy , a następnie stopniowo mąkę, cały czas miksując. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy w sporych odległościach na blaszce
My Culinary Artszklanki cukru, 1 garść orzechów włoskich, 1 jajko.Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha
Aga w kuchniszklanki cukru, 1 jajko. Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z żurawiną do ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy
Aga w kuchnistarta skórka z pomarańczy Wykonanie:Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy
Kulinarne przygody GatityMargarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć
Ala piecze i gotujeskórkę i wyciskamy z niej sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchniSzybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania. ;) Składniki: -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao(...)budyń po łyżce i ucieramy krem, aż do wykończenia budyniu, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt przecinamy. Krem dzielimy na dwie części, Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem. układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką
Garnkowe fanaberieblaszkę 20x30 cm, wyrównujemy, pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 18 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. KREM: W misce łączymy szklankę zimnego mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy i budyń. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy resztę mleka(...)jeszcze przed zagotowaniem, dodajemy cienkim strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, a masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. Nie musimy dodawać całego budyniu - jedynie do pożądanej konsystencji (ja dodałam ok. 3/4 masy
My Culinary Artdokładnie oblepiamy. Foremki układamy w brytfannie i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (około 20 minut). Spody układamy na papierze do pieczenia i także pieczemy do zrumienienia. Okrawki ciasta po wycinaniu ponownie zagniatamy i formujemy cienki wałek, rozcinamy go na około 2cm kawałki i formujemy ogonki - jeden koniec formujemy w dziubek, aby zmieścił się do dziurek w spodach grzybków (pamiętając(...)budyń. Studzimy. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem aż zrobi się puszysta, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając na gładką masę. WYKONANIE: Do środka każdego kapelusza nakładamy krem, przyklejamy spód, a w dziurkę w nim wciskamy ogonek. Z podanych proporcji wychodzi średnio 20 grzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś
Kolorowy PrzepisownikWymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem. Krem: 1 opakowanie serka mascarpone 1 opakowanie(...)domowa konfitura truskawkowa (u mnie słodzona ksylitolem) Do dekoracji: 1 batonik Frupp malinowy ekspandowana kasza jaglana Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę, dodać serek Bieluch i dalej ucierać przez kilka minut. Na koniec dodać jogurt i ucierać jeszcze przez chwilę, aby masa nabrała puszystości. Dosłodzić wedle uznania ekstraktem ze stewii. Biszkopt przeciąć na 3 równe blaty. Każdy
FitKotserową: Żółtka oddzielam od białek. Masło ( temperatura pokojowa) ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę, cukier ma się rozpuścić. Do masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek) . Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość. Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca. Teraz wykładam resztę
Takie tam pichceniewystudzenia- wszystkie blaty po ostudzeniu można położyć jeden na drugim i schować na dobę do lodówki (jeśli nie mamy czasu, można od razu przełożyć kremem, pamiętając, by gotowe ciasto leżakowało przynajmniej jedną dobę w lodówce) MASA GRYSIKOWA- z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w niej kaszę mannę i wymieszać, resztę mleka zagotować z cukrem- gdy mleko zacznie się gotować, wlać(...)kilka minut gotować- tak powstały budyń zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia- masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem, do masy maślanej dodawać po łyżce budyniu grysikowego i ucierać do uzyskania jednolitej masy (nie będzie ona gładka jak masa karpatkowa, gdyż będą w niej widoczne ziarenka kaszy, które jednak po schłodzeniu masy nie będą wyczuwalne w smaku)- tak przygotowaną
Smakołyki Berenikichciała mi dać spokoju ale w kryzysowej sytuacji i tak pomogła Ciasto jest genialne, przepyszne i takie w sam raz dla mnie - nie za słodkie a super wilgotne. MNAM! Ciasto miodowe przekładane śmietaną Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 szklanki cukru (dałam 1/2 szkl.) 200 g margaryny 6 łyżek miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody(...)łyżeczki cukru waniliowego 1 opakowanie śmietany 18% - w sumie 12% też by się dobrze sprawdziła Do dzieła!!! Jajka ubijamy z cukrem zwykłym i waniliowym. W oddzielnym naczyniu ucieramy margarynę i stopniowo dodajemy do niej ubite jajka na przemian z mąką - dokładnie miksujemy. W rondelku podgrzewamy miód do płynnej postaci - dodajemy sodę i mieszamy. Czekamy aż się spieni na biało. Miód
sierotka maRysia w kuchniKochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Biszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki(...)składników ucieramy krem na puszystą masę. Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą. Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta
SMYKWKUCHNICiasto drożdżowe od zawsze jest jednym z moich ulubionych ciast. Kiedy chodziłam do szkoły pyszne drożdżówki można było dostać w pobliskim sklepie. Nic jednak nie pobije smaku własnych drożdżowych wypieków. Kremowy ser, kruszonka i to pyszne pulchne ciasto. Spróbujcie :) Składniki (9 sztuk): 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 60g roztopionego masła szczypta soli 1całe jajko + 1 żółtko(...)cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy również ser i żółtko. Odstawiamy przygotowane nadzienie do lodówki. W tym czasie w dużej misce przesiewamy mąkę i wsypujemy pozostałe składniki (roztopione masło dodajemy na końcu). Kiedy Rozczyn będzie gotowy, dodajemy go do mąki i wyrabiamy robotem przez minimum 5 minut lub ręcznie przez około 15 minut tak aby napowietrzyć dobrze ciasto, które powinno
ChilliJemy