ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:323/500)

Gniazdka Kokosowe 144

dziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna(...)wsypujemy cukier puder, dodajemy masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy ekstrakt, żółtka i jajko - dalej miksujemy.Na gorącą patelnie wsypujemy wiórki i prażymy - na złoty kolor - odstawiamy do przestudzenia.W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy ostudzone wiórki, sól i mieszamy.Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego).Ciasto przekładamy

Słodkie Przyjemności
Kokosowe ciasteczka z czekoladą 110

Krem: 100g czekolady mlecznej  2 łyżki mleka 2o g masła Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Słoneczka z marmoladą różaną 136

różana do przełożenia ciasteczek Wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ugniatania. Chłodzimy w lodówce min. 30 min, a następnie wałkujemy na grubość ok 3mm i wycinamy okrągłe kółeczka. Z białka i cukru pudru ucieramy lukier. Smarujemy cieniutką warstwą każde kółeczko i układamy na blasze wyłożonej papierem

Kuchnia w czekoladzie
Babka z mandarynkami i zieloną herbatą 123

Składniki na lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki zielonej herbaty Wykonanie ciasta: Zaparzamy zieloną herbatę i odstawiamy ją do ostygnięcia - wystarczy pół szklanki. Myjemy i obieramy mandarynki. Miksujemy na mus mandarynkowy (jeśli trafimy na mandarynki z dużą ilością pestek staramy się je wyciągnąć).  Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Partiami dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem

Mania Wypiekania
ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i rodzynkami 190

można zostawić większe kawałki, ciasteczka będą jaśniejsze, ale czekolada bardziej wyczuwalna. Przygotowanie: Ucieramy mikserem masło, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jajka i znowu miksujemy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy płatki kukurydziane i rodzynki, oraz całość dokładnie mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzechów i rozkładamy w papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze

KasiaiKrzysiu.pl
Tęczowy tort 167

każdej dodajemy inny barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-13 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z pozostałymi dwoma częściami. Blaty studzimy i zdejmujemy papier. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy. Połowę kremu

Gotowanie moimi oczami
Nastroszone bułeczki drożdżowe 138

mleka -5 dkg masła -szczypta soli -aromat -marmolada -cukier trzcinowy na posypkę Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy szczyptę soli, aromat, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny
Ciasto Cappuccino 254

pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa cappuccino Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem, w pozostałym mleku łączymy mąkę, żółtka oraz cappuccino , wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy aby nie powstały grudki chwilę gotując, studzimy. Margarynę ucieramy do białości dodając partiami budyń. Ucieramy puszysty krem. masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczamy

kgwjanczewo
Biszkopt z masą truskawkową 179

białek ubijamy pianę, dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa truskawkowa: 2 kostki masła pół kilograma truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zmiksowane truskawki i bardzo dokładnie

Salonik smaków
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 89

kwiatów lawendy skórka otarkowana z połowy cytryny pół łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem. Kiedy cukier dobrze się rozdrobni, dorzucamy żółtko i kilka kropel aromatu oraz kwiaty i otartą skórkę. Następnie do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, co kilka chwil mieszając. Przez kilka chwil ciasto wyrabiamy ręką na gładką masę. Jest ona dość miękka, ciężko więc wykrajać

Kuchenna Kontrrewolucya
Racuchy z karmelizowana gruszka czyli Niedzielne Sniadanie odc.58 137

łyżki cukru 100 ml mleka 100 g maki pszennej 1 jajko olej Drożdże ucieramy w misce z cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki Bananowe 150

jajka284 g śmietany 12 %2 duże dojrzałe banany Sposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i rozdrobnione ( może być widelcem) banany. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Do maślanej masy dodajemy sypkie składniki na zmianę ze śmietaną. Po połączeniu wszystkich składników, przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (wyszło 18 średnich muffinek).Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Babka maślana 150

następnie dodajemy: żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy.Następnie ucieramy pianę z białek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.Następnie przekładamy ciasto do foremki na babkę, ja użyłam silikonowej, (jeżeli używacie tych metalowych to najpierw

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka owsiane z żurawiną 157

pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soligarść żurawiny pokrojonej na drobne kawałki Przygotowanie:Masło ucieramy mikserem na puszysty krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze

Smakowity Blog Kulinarny
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 160

kremu... Muszę Was uprzedzić, że sposób przygotowania babeczek jest dość nietypowy - najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy mąkę z dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania