ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:314/500)

Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe – kuchnia podkarpacka 155

Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe - kuchnia podkarpacka Przekładane placki to specjalność kuchni naszego regionu. Przekładamy ciasta drożdżowe, placki na amoniaku i klasyczne kruche ciasto, ale smaczne są też przekładane placki biszkoptowe. Niektóre z ciast przekłada się przed pieczeniem, inne zaś dopiero po upieczeniu. Te drugie z reguły przekłada się gorącymi jabłkami lub smażonym serem. Wśród wielu odmian ciast przekładanych natknęłam się(...)jedna jest gorąca, a druga chłodna. Ciasto odstawione na kilka/kilkanaście godzin mięknie za sprawą temperatury jabłek i wilgoci zawartej w obu masach. Dzięki temu ciasto jest spójne, ale pozostaje delikatne i kruche. Ciasto można polać polewą czekoladową, albo oprószyć cukrem pudrem, choć ja wolę najprostszą wersję bez zbędnych dodatków. Przepis na kruche ciasto orzechowo-jabłkowe został opublikowany w gazecie

Trzeci talerz
Szarlotka z maślanką 415

leniwą niedzielę szarlotka będzie jak znalazł. Pyszna, wilgotna i kwaskowata od jabłek. Jeszcze tylko kawa i chillout. Nie mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras. *Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z maślanką. Szarlotka z maślanką Drukuj przepis Składniki 3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl(...)Dodać olej, maślankę i wymieszać. Dodać mąkę, proszek i ucierać na najmniejszej mocy. Przelać masę do średniej wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie było to 20x25 cm. Powkładać równomiernie jabłka i posypać cynamonem do smaku. Krok 3 Piec 45-55 minut w 180*C do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem pudrem.   function load(url, callback

CoolinarniePL
Czekoladowe brownie 190

urządzenia zakładamy ostrze do wyrabiania i dodajemy jajka, proszek kawowy, wanilię i cukier. Ucieramy przez 2 minuty na obrotach 7. Zmniejszamy obroty do 5, czas wydłużamy o 2 minuty i dodajemy ostudzoną mieszankę masła i czekolady, przesianą mąkę i sól. Ściągamy pokrywę i łopatką łączymy ciasto z orzechami i groszkami czekoladowymi do pieczenia. Wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

ladykitchen
Mini tort brzoskwiniowy 185

Bardzo proste i szybkie ciasto :)  Każdy kto nie lubi piec, lub kto twierdzi, że mu to nie wychodzi z pewnością powinien spróbować zrobić mini tort :) Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami np sezonowymi. Idealnie smakuje z truskawkami :) Składniki na biszkopt: 3-4 jajka łyżka oleju szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy zapach waniliowy łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)puszki brzoskwinii Przygotowanie: Ucieramy jajka z cukrem w kapieli wodnej do puszystej piany. Dodajemy budyń, proszek do pieczenia i zapach. Miksujemy i powoli dodajemy mąkę, a na koniec łyżeczkę oleju. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut do "suchego patyczka". Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix. Po przestudzeniu ciasta, przecinamy je i nasączamy ponczem i przekładamy

ChilliJemy
Sernik na owsianym spodzie 456

Nie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki

Słodkie Przyjemności
Wielkanocne kruche pisanki 99

żółtko szczypta soli 10 kropli ulubionego aromatu do ciasta- może być sok i skórka z 1 cytryny Zagniatamy ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na ok.0,5 cm i wycinamy ciasteczka.Pieczemy ok 10 minut w 180 st.C. Lukier: 13 dkg cukru pudru 1 białko Białko ucieramy z cukrem pudrem ok.10 minut na gładką i płynną masę

Przepisy mojej mamy
Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela 89

Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela. Znakiem szczególnym tego ciasta jest pewien detal – krzyż św. Jakuba w kształcie miecza. Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta i obsypać cukrem pudrem(...)Wiosną kiedy wszystko kwitnie wkoło możemy udekorować ciasto kwiatami migdałowca. Ale pamiętajcie, kwiaty migdałowca nie są jadalne ! * Jeżeli chcemy użyć kwiatów do dekoracji zabezpieczamy końcówki (łodygi) folią spożywczą , tak żeby nie miały bezpośredniego kontaktu z ciastem.   Składniki 250 g migdałów bez skórki 6 jaj 250 g cukru pudru skórka otarta z jednej pomarańczy skórka otarta z jednej cytryny kilka

Tajemnice Smaku
Pierniczki z białym lukrem! 147

gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków do 12 do 20 minut. - pierniczki studzimy na kratce LUKIER:  białko ucieramy z cukrem na gęstą, bardzo białą masę, za pomocą pędzelka bądź szprycy zdobimy pierniczki, odkładamy

SMYKWKUCHNI
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 129

odstawiamy do ostudzenia na ok. 30 minut. Zdejmujemy obręcz tortownicy (uprzednio nożem należy odkroić ciasto od brzegów formy), usuwamy papier do pieczenia, a biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Krem muślinowy: Mleko wraz ze śmietaną przelewamy do garnka. Podgrzewamy je, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z ziarenkami wanilii oraz cukrem pudrem, na gładką masę. Dolewamy do masy jajecznej kilka

MyCookBook.pl
sernikowy tort z wiśniami i bitą śmietaną 141

sposób przygotowania Rozbijamy jaja oddzielając białka od żółtek. Do misy przekładamy żółtka jaj i ucieramy je z cukrem, dodając następnie mąkę ( wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia). Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy je do utartej masy, całość mieszając delikatnie dużą łyżką, uważając aby ciasto nie siadło . Wykładamy dno tortownicy pergaminem, boki formy smarujemy masłem

Miód i pieprz
Babeczki drożdżowe 146

ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na 10-15 minut. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Pierniczki staropolskie 125

mleko wymieszane z sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.   Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką

Bajeczna Kuchnia
Ciasto drwala 225

cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu 60 g masła Przygotowanie: Ciasto: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle pokroić na połówki a orzechy trochę przesiekać nożem. Masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą utrzeć mikserem do białości. Wbić jajko i chwilkę ucierać aż się połączy z masłem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania