ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:308/500)

Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 178

zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny ! Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi. Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)solą, soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3  sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej  i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników. Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z rabarbarem i pomarańczą 167

sezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) .     Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy(...)brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i ze skórką z pomarańczy. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, jajka i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać. 4. Do rabarbaru dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i następnie dodać go do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm

Mała Cukierenka
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 169

wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki (co najmniej 30 min- lub na krócej do zamrażarki). Czas na nadzienie. Wybieramy ulubioną, dość głęboką patelnię- spędzimy z nią dość dużo(...)złocistej zasmażki. Dolewamy śmietankę, a potem mleko- po każdym dolaniu dokładnie mieszając. Ucieramy na drobnej tarce ser i dorzucamy do sosu. Łączymy sos z serem i cały czas mieszając wbijamy jajko. Kiedy sos jest gładki i jednolity, solimy i pieprzymy, oczywiście jeżeli mu czegoś brakuje. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Nakłuwamy dość gęsto widelcem. Równomiernie rozkładamy na nim brukselki, pokruszony boczek

les mirabelles
Ciasto Czekoladowe z Migdałami (Brownies z Migdałami) 242

cukier puder Ciasto Czekoladowe z Malinami (Brownies z M igdał ami) - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkie m, a po wystygnięciu wody obieramy ze skórki . Gdy migdały przeschną podprażamy do bardzo lekkiego zrumienia na suchej patelni i małym ogniu. Gdy prze st ygną siekamy na mniejsze kawałki.     Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem(...)boki smarujemy tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy

Słodka Strona
Czekoladowe ciasto z cukinią 162

Ciasto znalazłam na  stronie , którą lubię i często na nią zaglądam. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i wilgotne, polecam tym, którzy lubią takie ciasta. Składniki: (tortownica 24 cm) 100 g masła 500 g cukinii (około 2 małe sztuki) 1 szklanka cukru pudru 2 i 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puszystą masę ( około 5 minut). Następnie dodać olej i ucierać dokładnie na jednolitą masę (1 minutę). Kolejno dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować 2 minuty. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać sypkie składniki w trzech partiach, przeplatając maślanką również w trzech partiach. Na końcu powstałą masę zmiksować z cukinią. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 50 minut

talerz przyjemności
Przekładaniec czekoladowo-migdałowy 138

Prosty przekładaniec. Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, wykwintne w smaku. Po dodaniu korzennych przypraw zamiast olejku migdałowego – rozgrzeje w zimne wieczory.     Przekładaniec czekoladowo-migdałowy Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 10 Składniki ciasto 225 g mąka pełnoziarnista lub bezglutenowa 3 łyżka kakao 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja migdałowa(...)Dodajemy mokre i ucieramy na puszystą masę. Przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Pieczemy w 180 st. C przez 40 minut. Olej, erytrol ubijamy blenderem na kremową masę. Dodajemy kakao, esencję i mleko i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżeczki mleka, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Upieczone ciasto studzimy w formie przez

Kucharzyca
Tort Sachera (Sachertorte) 168

więcej... Składniki: CIASTO CZEKOLADOWE: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła niecała szklanka cukru (trochę więcej niż 3/4 ) 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 7 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g migdałów szczypta soli   Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę(...)wbijamy w suchy, czysty garnek lub miskę, w której będziemy potem ubijać z nich pianę, natomiast żółtka dodajemy PO JEDNYM do masy czekoladowej i za każdym razem wmiksowujemy w ciasto. Gdy wszystkie żółtka są już wbite to dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane na drobno migdały (ja je zblendowałam). Wszstko miksujemy na jednolitą masę. Pianę z białek

Jedzeniomania
Migdałowy serniczek z ricotty z nutką cytryny 97

Dzisiaj mam dla Was wspaniałe bezglutenowe ciasto na bazie mielonych migdałów z intensywną cytrynową nutą. Bardzo lubię takie nietypowe ciasta, bo ile można jeść tradycyjne serniki i szarlotki? Od czasu do czasu warto przygotować coś niecodziennego i próbować swoich sił w innych daniach. Jak większość moich przepisów – ten też jest bardzo prosty i przygotujemy go z zaledwie 6 składników(...)masło i połowę ksylitolu, ucieramy do momentu otrzymania jasnej, puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy żółtka, ziarenka wanilii oraz otartą skórkę cytrynową. Następnie dodajemy migdały, ricottę i mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy drugą połowę ksylitolu, cały czas ubijając. Pianę z białek dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto

Be Fit Be Strong
Mazurek czekoladowo-orzechowy 187

ugotowane i starte na tarce żółtka i masło, które siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przenosimy (razem z papierem) do blaszki o wymiarach około(...)gładką pastę. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajka, kakao, zmielone orzechy i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i za pomocą szprycy wyciskamy rozetki przy brzegach podpieczonego spodu. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Nadzienie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Rozprowadzamy na upieczonym cieście i posypujemy uprażonymi

Oryginalny smak
Ucierane ciasto z brzoskwinimi 172

owoców ja mam akurat wysyp brzoskwiń na ogrodzie więc postawiłam właśnie na nie,Można również zamiast lukru po prostu posypać cukrem pudrem jak kto woli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta . oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam,hihi :) naprawdę pycha...... SKŁADNIKI: 4 jajka około 500 gram mąki pszennej 300 g cukru 2 łyżeczki cukru(...)waniliowy i cukier wszystko ucieramy do uzyskania puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt naturalny, a następnie olej.  dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie(już nie robotem), ale stanowczo drewnianą łyżką. Formę możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułka tartą jak wolicie. Wylewamy ciasto do formy i układamy

Swojskie jedzonko
Prosta Puszysta Babka z Likierem 130

Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta Puszysta Babka z Likierem Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 220ml likieru typu advocaat(...)miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem. 4. Zmniejszyć obroty miksera na średnie/niskie i wlać likier, krótko wymieszać, patrz FILM . Dodać przygotowaną mąkę i znów krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem, powstanie rzadkie ciasto. 5. Ciasto wlać do przygotowanej formy i blaszkę

Mała Cukierenka
Torcik Sachera 346

czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Ucieramy miękkie masło , dodajemy cukier puder . Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny

Słodkości i nie tylko
Bananowiec bez pieczenia 151

Ciasto bananowe przekładane herbatnikami wykończone galaretką to deser dla tych co nie lubią piec ciast. Składniki: (blacha 21x21) 2 budynie bananowe z cukrem 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka sok z cytryny 200 g miękkiego masła ponadto: 2 galaretki pomarańczowe ok. 45 sztuk herbatników 3 banany 2 szklanki mleka i cukier zagotować, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Wlać(...)zimnego budyniu i ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników, a na to 1/3 część masy. Banana pokroić w plastry i ułożyć na masie, a następnie przykryć herbatnikami częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze i ciasto wstawić do lodówki

talerz przyjemności
Placek dyniowy z bakaliami 221

mnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ... Składniki:( duża porcja, na dwie keksówki )* 1 szklanka mąki pszennej(...)cukrem. Nie przerywając miksowania, dodawać kolejno po jednym jajku. Ucierać do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa jajeczna stanie się puszysta.Do masy jajecznej dodać mąkę z dodatkami oraz startą na tarce dynię. Na koniec wsypać orzechy i morele, uprzednio posiekane ( lub inne bakalie ) - całość dokładnie wymieszać.Ciasto przelać do dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia.Piec w 180 stopniach

kolorowotorcikowo
Ciasto leśny mech -ciasto ze szpinaku 215

planowałam szpinakowe ciacho,  słyszałam różna opinie, jednym smakowało innym nie. Postanowiłam sama to sprawdzić i nie żałuję, ciasto przepyszne, szpinak wcale niewyczuwalny.  Piękne wizualnie i godne polecenia ciasto ze szpinaku, u mnie z bitą śmietaną, brzoskwiniami i  granatem na wierzchu.  Warto je upiec np na Święta:) Szczerze polecam :) 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) kupicie tutaj(...)zostawiam na sitku. Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam olej, cały czas miksując wsypuję porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  Do odsączonego szpinaku dodaję 2-3 łyżki masy i rozdrabniam go za pomocą blendera.   Następnie przekładam go do reszty masy i miksuję całość aż się razem zmiesza. Ciasto przekładam do blaszki

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania