ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:307/500)

Ciasto orzechowe z galaretką 170

sztywno i łączymy z ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Masa maślana: - 25 dag dobrej jakości masła - 2 pełne kopiaste łyżki kakao naturalnego - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 5 łyżek likieru - 3 żółtka 1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko zagotować, lekko(...)łyżce likieru i miksować.  Poncz: - 1/2 szklanki wody - sok z połowy cytryny - 6 łyżek likieru Dodatkowo: - galaretka czerwona i zielona - czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta. Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać na ciasto gdy zacznie tężeć.  2. Z masy

Apetyczna babeczka
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 190

serowe bułeczki to pyszna i szybka opcja na weekendowe śniadanie. Czy z jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią wrażenie. Lekkie, wilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który(...)tylko kwaskowaty.   Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny, przyda się 300g. Szybko wyrabiamy ciasto na lekko podsypanej mąką

Karo in the Kitchen
Sześć makowców Babci Anielki 230

farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz: 700 - 800g niebieskiego(...)czasie jajka ucieramy z resztą cukru. W trakcie ucierania dodajemy na przemian przesianą mąkę oraz ostudzone masło i sól. Następnie masę tę dobrze łączymy ze śmietanowo-drożdżowym zaczynem. Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z mąki pełnoziarnistej z ananasem 89

ciasto jakieś? Nie mam pojęcia, może pszenna pełnoziarnista się nada? Akurat miałem taką z naturo.pl . No to szybkie myślenie, opracowanie receptury i ogień! 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 125 g cukru trzcinowego 4 jajka 6 łyżek mleka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia ananas (lub inne owoce, które lubimy) Masło z solą i cukrem ucieramy

Marder&Marder Manufacture
Brownie z malinami i nutellą 320

Mocno czekoladowe ciasto brownie wilgotne w środku z malinami, które redukują nadmiar słodyczy oraz orzechowym posmakiem nutelli. Czyli coś co łasuchu kochają najbardziej.  Składniki: 200 g gorzkiej dobrej czekolady min. 65 % kakao 200 g masła 200 g cukru białego (ok. 3/4 szklanki) 3 jajka 130 g mąki pszennej ok. 100 g malin  1/2 słoiczka nutelli   Wykonanie(...)ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i nadal miksując na najniższych obrotach wlewamy naszą roztopioną czekoladę z masłem (ważne aby płyn nie był ciepły). Do masy przesiewamy mąkę i łączymy ją mieszając szpatułką tak długo aż składniki się połączą. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy nasze płynne ciasto, małą łyżeczką robimy kleksy

W Moim Magicznym Domu
RAFAELLO BEZ PIECZENIA 241

posypania.Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec", a nie "Rafaello"? ;-) Składniki: 0,5 l mleka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka u mnie 75 krakersów (na 3 warstwy) 100 g zmielonych migdałów 100 g płatków migdałowych Sposób wykonania: Żółtka ucieramy mikserem(...)mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje i otrzymamy budyń. Budyń studzimy (najlepiej przykryć go, aby nie zrobiła nam się na wierzchu zeschnięta skórka). Miękkie masło (wcześniej wyjęte z lodówki) ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki. Do utartego kremu dodajemy zmielone migdały. Mieszamy je z budyniowym kremem. Na papierze

Walijskie Pichcenie
Sernik z Kulkami Orzechowymi 507

Wszystkie składniki łączymy razem i zagniatamy. Ciasto lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na dużą, prostokątna formę 24 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy dłońmi i lekko dociskamy. Na ciasto układamy kulki orzechowe. Zalewamy serem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 – 70 minut. Chłodzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie w chłodnym miejscu, najlepiej całą(...)budynie rozrobione w mleku. Delikatnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką do połączenia. Masę serową wylewamy na kulki orzechowe.   Kulki orzechowe: 250 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%   Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie.   Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej

Made By Mom And Son
Sucharki biszkoptowe 143

mąkiSposób przygotowania:Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy do białości. Gdy masa będzie jednolita dosypujemy partiami mąkę i mieszamy. Całość przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190`C.Pieczemy około 15 minut, bądź do zarumienienia ciasta.Po upieczeniu ciasto odstawiamy do lekkiego ostudzenia a następnie kroimy na cienkie plasterki które

Słodkie Przyjemności
Tort z kremem waniliowym i jagodami 135

minut w zależności od naszego piekarnika (jeśli pieczemy z termoobiegiem temperaturę zmniejszamy do 170 stopni), przed wyjęciem ciasta sprawdzamy czy się upiekło w środku (wbijamy patyczek- suchy oznacza, że ciasto jest gotowe, a lepiący, że jeszcze chwile trzeba je dopiec. Jeśli jest już ładnie zarumienione, a w środku nadal surowe to przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej). Po wyjęciu(...)się mleka, dobrze mieszamy i zagotowujemy, następnie masę studzimy. Masło ucieramy, gdy jest już puszyste stopniowo dodajemy chłodny budyń (po łyżce). Gotowy krem dzielimy na 5 części.      Upieczony biszkopt kroimy (ja kroiłam na pół, otrzymując 2 warstwy z każdej tortownicy, czyli były 4 warstwy). Pierwszą warstwę ciasta układamy na paterze, smarujemy 1/5 kremu, na krem wykładamy

Rozpustne gotowanie
Buraczane ciasto z marchewką i orzechami 183

ciasto do kawy z dużą ilością karotenu i buraków.  Składniki na 1 keksówkę : 1/2 szklanki buraków startych na małe wiórka 1 i 1/2 szklanka marchwi startej na małe wiórka 1/2 szklanki orzechów  włoskich 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 szklanka cukru szczypta świeżej wanilii  2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1. Cukier ucieramy(...)wszystko razem dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy, ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Orzechy i pianę delikatnie mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 60-70 minut

Apetyczna babeczka
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 216

rogali Ciasto: 3.5 szkl. mąki tortowej 2 żółtka (białka wykorzystamy do masy makowej) 1 szkl. mleka 30g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 50g masła do wyrobienia ciasta + 200g miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej(...)dobrze skręcony i nie będzie "strzelał" w zębach. Masę marcepanową ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem i śmietaną. Do utartej masy marcepanowej dodajemy stopniowo nasz mak z bakaliami. Kiedy już masa makowa połączona jest z masą marcepanową dodajemy pokruszone drobniutko biszkopty  (ja kruszę je przy użyciu wałka do ciasta),  skórkę pomarańczową, aromat i ubitą na sztywno pianę

Walijskie Pichcenie
Dyniowe babeczki z jabłkiem 147

u015bci wody, odcedzonej. ","Jab\u0142ka ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z puree z dyni i pozosta\u0142ymi mokrymi sk\u0142adnikami.","Mieszamy suche sk\u0142adniki i dodajemy do mokrych mieszaj\u0105c do uzyskania jednolitej masy.","Mase przek\u0142adamy do kokilek na muffiny. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Dynioe babeczki Danie Ciasto(...)Sposób przygotowania Puree z dyni możemy otrzymać poprzez zmiksowanie dyni: pieczonej przez ok. 30 minut w 180 st. C lub ugotowanej do miękkości w minimalnej ilości wody, odcedzonej. Jabłka ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z puree z dyni i pozostałymi mokrymi składnikami. Mieszamy suche składniki i dodajemy do mokrych mieszając do uzyskania jednolitej masy. Mase przekładamy do kokilek

Kucharzyca
Torcik na zimno z galaretką, mascarpone i borówką amerykańską 156

który marzył się mojemu młodemu, który jest fanem galaretek i takich właśnie torcików, lekkich z galaretką i owocami. Obiecałam, zrobiłam i już go nie ma ;)). A torcik, to spód - ciasto czekoladowe, potem śmietana z serkiem mascarpone i galaretką, do tego powrzucane borówki, a góra galaretki i owoce. prosty, szybki, kaloryczny he he, ale smaczny :)). Do torcika wypiliśmy wino Monte Santi(...)roztapiamy w kąpieli wodnej. W misce ucieramy masło z cukrem (ma zrobić się jasna puszysta masa), do niej dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do reszty, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy na samym końcu do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy

kruche babeczki
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 247

mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.   Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g(...)Ucieramy z cukrem i miękką margaryną do białości. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto

Walijskie Pichcenie
Łatek, czyli sernik z czekoladowo - bananową nutką 159

lodówce twaróg i banany :) Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu 1 ½ szklanki cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy Łatki, kropeczki: 4 banany 1 budyń waniliowy 1 łyżka kakao 6 łyżek masy serowej Miękką margarynę ucieramy z cukrem, jajkami, proszkiem(...)masą. Banany miksujemy na koktajl, a następnie dodajemy do nich budyń, kakao i 6 łyżek przyrządzonej masy serowej. Całość ponownie miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną kakaowym ciastem, po czym nakładamy na nią łyżeczką mus bananowo- kakaowy, tworząc łatki. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, około 50 minut. R E K L A M A google

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania