ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:305/500)

KEKS 113

włoskich, 10 dag skórki pomarańc zowej. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę.  Białka oddzielam od żółtek, wstawiam do lodówki.  Ciągle ucierając masę dodaję po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę.  Z pozostałych białek ubijam sztywną pianę, delikatnie dodaję ją do ciasta.  Bakalie mieszam dokładnie z łyżką mąki, dodaję

JejKuchnia
Pizza na cienkim spodzie 174

Ciasto wychodzi cienkie, chrupiące i aromatyczne. Czas wykonania nie powinien przekroczyć 1 godziny. Składniki na dużą blachę piekarnika:  - 2 szklanki mąki - 75g świeżych drożdży - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru - jajko - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oregano - łyżeczka soli - 1 mały koncentrat pomidorowy - zioła prowansalskie  - składniki na wierzch pizzy według uznania  Sposób wykonania: Drożdże ucieramy(...)jednolitą masę, a następnie oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie około 15 minut rozwałkowujemy je i układamy na blasze. Tak przygotowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Teraz przychodzi czas na własną inwencję :) na ciasto kładziemy wszystko na co mamy ochotę. Pamiętajmy jednak aby warstwy kłaść tak aby na wierzchu znalazły

Qchnia po prostu
Kule śniegowe, czyli amerykańskie popękane / połamane ciasteczka czekoladowe- Chocolate Crinkle Cookies 126

gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki soli Ok. ½ szklanka cukru pudru Miękkie masło ucieramy (malakserem lub ręcznie przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia, po czym dobrze wyrabiamy. Na koniec dosypujemy stopniowo mąkę i jeszcze raz całość ciasta dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto chłodzimy około godziny w lodówce. Do talerza

Smakowy Raj
Sernik gotowany babci Stasi 150

zamiast tortu. Składniki na ciasto 4 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 6 dkg masła (można użyć margaryny) 2 jaja 3 łyżki śmietany Krok po Kroku 1 Miód i margarynę rozcieramy, dodajemy śmietanę i sodę, a jajka miksujemy z cukrem. Wszystkie składniki łączymy z mąką i wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy na 5 równych części. Każdy(...)masła 2 szklanki cukru ( ja dodaję 1.5 szkl.) 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić budyniem) Krok po Kroku 1 Masło, cukier, jajka i mąkę ucieramy i łączymy z serem i doprowadzamy do wrzenia. Placki przekładamy gorącą masą serową i odstawiamy na kilka godzin (ja pozostawiam na noc w lodówce). Polewa 8 dkg masła 8 dkg cukru

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ciasto z truskawkami, kruszonką i bezową kratką 187

Dzisiaj mam dla Was smaczne ciasto, idealne na codzienne delektowanie się nim. Najpierw kupiłam truskawki, a potem zastanawiałam się jakie ciasto upiec. Szukałam również inspiracji w książkach i znalazłam, w książce Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla”.   Wybór trafny, bo ciasto okazało się naprawdę pyszne. Trochę zmian, ale wyszło to na dobre i dla ciasta i dla nas, degustatorów :) (foremka(...)misy miksera przełożyłam masło, wsypałam cukier (2 łyżki) i cukier waniliowy. Ucierałam na wysokich obrotach miksera. Kiedy masa maślana stała się   puszysta, nie przerywając ucierania dodawałam po jednym żółtku. Wszystko dokładnie wymieszałam. Teraz do masy maślano jajecznej wyspałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierałam aż z masa i nabrała konsystencję grudkowatą i przypominała kruszonkę. Truskawki opłukałam, odsączyłam

Kuchnia u Krysi
Ciasto z rabarbarem 93

lubią rabarbar polecam przepis znaleziony na blogu Mała Cukierenka . Ciasto jest pyszne i proste w sam razy do poobiedniej kawki :) Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm): Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej): 60 g margaryny 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) skórka otarta z 1 cytryny(...)jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki  połączą się w jednolitą masę. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę,  krótko wymieszać. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy

cucinare
Naleśniki z białym serem i cynamonem. 218

rano tylko usmażyć. Pysznie pachnące cynamonem, chrupiące i bardzo sycące. Zjecie dwa i będziecie najedzeni na cały dzień. Zróbcie koniecznie. Smacznych inspiracji Wam życzę i miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mleka półtorej szklanki mąki tortowej 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią ) 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) Nadzienie(...)mielony według uznania 4 łyżki cukru Wykonanie pysznych naleśników: 1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.  2. Smażenie: Po tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron.  3. Nadzienie: Ser biały ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy, budyniem w proszku i żółtkiem

Izabelawkuchni
Świąteczne pierniczki ze słodkim dodatkiem 202

kostka masła  Przygotowanie: Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ugniatamy na jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasteczka pieczemy w piekarniku około 15 minut. Lukier – składniki: - 1/5 szklanki cukry pudru - 1 białko jajka - 2 łyżki soku z cytryny  Przygotowanie: Jajko ucieramy z cukrem pudrem oraz cytryną, a gdy pierniczki są już gotowe dekorujemy

Związek na patelni
BABKA CYTRYNOWA 199

margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywno.Żółtka ucieramy z cukrem i margaryna.Dodajemy otarta skórkę z cytryny i sok.,a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Doda ubitą piane z białek,lekko wymieszać łyżką.Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy i piec w 180st.przez

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Muffinki dla Celinki 133

mleku. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy aromat i miękką margarynę i miksujemy. Dodajemy mleko, mąkę i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Na dno foremek wykładamy po łyżce ciasta, na nim układamy odsączone owoce i przykrywamy ciastem do wysokości 2/3 foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Pierniczki kakaowe serca 294

zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut.  Ucieramy lukier i za pomocą szprycy lub zwykłego pędzelka dekorujemy przestudzone pierniczki. Jeśli lukier jest za rzadki

Moje Kuchenne Rewelacje
Halloweenowe ciasteczka 139

szkl   Przygotowanie Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Początkowo siekamy nożem, potem wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na cienki placek (0,3-0,5cm). Wykrawamy różne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180st. Studzimy Białko ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dekorujemy ciasteczka za pomocą szprycy. Z przepisu wychodzi około 50 ciasteczek

Gotowanie moimi oczami
Mini serniczki czekoladowe 466

rozpuszczamy ją. Dolewamy mleko, odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg, wsypujemy proszek budyniowy i kakao. Wlewamy czekoladową śmietanę. Starannie mieszamy. Na dno każdej papierowej foremki wkładamy po ciastku Oreo. Nakładamy na nie po porcji ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Studzimy 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki marchewkowe 163

startą marchewkę. Dobrze jest odcisnąć trochę soku z marchewki żeby babeczki nie były za mokre. Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut. Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie robimy polewę. Serek ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i dekorujemy babeczki. Smacznego

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania