ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:317/500)

Sernik puszek na mleku w proszku 150

Wykonanie – żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Następnie dodawać po łyżce twarożku. Dokładnie wymieszać. Do masy dodać proszek budyniowy, wlewać olej i mleko. Cały czas ucierać lub mieszać robotem kuchennym. Na koniec wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać, nie może być grudek. masa jest rzadka, ale tak ma być. Ubić białka na sztywną pianę(...)wymiarach 30 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki też. Blaszka musi być z wysokimi bokami około 5 cm. Na dnie rozłożyć biszkopty lub herbatniki i wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C , góra i dół. Blaszkę z ciastem włożyć w drugą blaszkę do której wlać wodę. Dzięki temu sernik będzie jeszcze lepszy. Piec 60 minut. Po tym czasie

Kuchnia Pokoleń
Tradycyjny mazurek wielkanocny 72

Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest polewa czekoladowa. Składniki: 30 dag mąki,  20 dag masła,  10 dag cukru pudru (1 szklanka),  3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,  1 cukier waniliowy,   puszka(...)mleka skondensowanego na kajmak  Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe,  pestki dyni i słonecznika Sposób przygotowania:  Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy).  Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut.  Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm.  Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około

Wymiar Zdrowia
Słonecznikowiec 160

jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty(...)Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu. Gotowym krem dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy pokruszony słonecznik. 3. Słonecznik: 200 g słonecznika podsmażamy na patelni

Na Ciasteczkowych Papierach
Delicja 239

ciasto gościło na moim świątecznym stole.  Jest to smak mojego dzieciństwa.  Jako mała dziewczynka bardzo lubiłam to ciasto.  Jest ono proste w wykonaniu, nie za słodkie- słodycz ciasta przełamana dżemem, dodatek galaretki i bananów to coś co posmakuje nie jednemu wielbicielowi ciast.  Przepis pochodzi z domowych zapisków natomiast przepis na polewę  pochodzi ze strony(...)dodać cukier i ubijać. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, olej i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już chłodne przekrawamy go na dwie części. Krem karpatkowy: 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Krakowskie smaki Ani
Sernik z malinami 190

warstwy) . Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu

Moja Delicja
Pascha wielkanocna 138

Pascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy. Przygotowany jest z białego sera ucieranego z cukrem i żółtkami. Według

Kulinarne przygody Gatity
Śliwkowiec 227

żółtka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm  35 cm i pieczemy w 180 C przez około 30 minut. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Drugą szklankę mleka wraz z cukrami zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy budynie, mieszamy i chwilę gotujemy. Budyń zestawiamy i cały czas mieszając dodajemy żółtka. Masę odstawiamy do wystudzenia. 300 g masło ucieramy stopniowo(...)rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kompieli wodnej, dodajemy do niej resztę masła, śmietanę oraz lekko tężejącą galaretkę. Czekoladową masę przekładamy na wierzch ciasta i odstawiamy go w chłodne miejsce do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem) 153

grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej

Smakowy Raj
Ciasto czekoladowe z cukinii 120

całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu zetrzeć cukinię na dużych oczkach (razem ze skórą), dodać ją do ciasta. Wsypać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach

I LOVE LIFE
Ciasto migdałowe 348

stąd pomysł na ciasto właśnie z nimi w roli głównej.  Inspiracji szukałam w internecie. Natknęłam się na przepis który znajdował się na  blogu grumko i delikatnie go zmodyfikowałam. Ciasto w smaku jest bardzo dobre.  Idealnie pasuje do pysznej herbatki...bo kawki nie pijemy:) Składniki: - 200g surowych migdałów    w skórkach - płatki migdałowe do dekoracji - 220g masła(...)Ucieramy masło z cukrem na gładką jednolitą masę.  Dodajemy jajka, migdały, olejki i bardzo dokładnie mieszamy.  Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników.  Wykładamy na formę, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45- 50 minut W rondelku mieszamy śmietankę z czekoladą i powstałą polewą dekorujemy ciast

Pan i Pani Smith w kuchni
Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi 192

jajka lekko ubite widelcem1/3 łyżeczki aromatu waniliowego2 łyżki rodzynek100g wiórków kokosowych1/2 łyżeczki sody1/3 łyżeczki proszku do pieczenia250g mąki pszennej (użyłam tortowej)90g pokruszonych płatków kukurydzianychWykonanie:Margarynę utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.  Następnie dodać  jajka,  chwilę wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem(...)pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.  Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką .  Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
OPONKI SEROWO-ŚMIETANOWE 121

etapie przygotowywania, ciasto jest dosyć mokre, tak ma być. Wystarczy podsypać je mąką, uformować kulę i i delikatnie rozwałkować na gruby placek. Tego ciasta nie trzeba, a nawet nie należy wygniatać. Pracujemy z nim krótko, tylko z zewnętrzną warstwą, która jest oprószona mąką. By oponki nie wchłaniały tłuszczu warto dodać trochę spirytusu do ciasta.  SKŁADNIKI OPONKI 250 g twarogu(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu olej roślinny do smażenia LUKIER MALINOWY 1/2 szklanki cukru pudru sok z ćwiartki cytryny 3-4 maliny WYKONANIE LUKIER: w miseczce ucieramy cukier puder, stopniowo dodając sok z cytryny, do otrzymania gęstej jednolitej polewy, która z trudem (ale jednak) spływa z łyżki.  Dodajemy porwane na mniejsze kawałki maliny i delikatnie mieszamy. OPONKI

cool and minty
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY 219

przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Gdy masa się rozkruszy dłońmi zagnieść kruche ciasto i wyłożyć do przygotowanej wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego, gęstego sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego (ja używam ser "Juliko", jest(...)kilkoma łyżkami sera i cały czas ucieramy, dodajemy także ekstrakt waniliowy i skrobię lub proszek budyniowy. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do nagrzanego do 160*C piekarnika, pieczemy ok.90 minut tortownica i ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia

Smaczne Zdrowe
Czekoladowa babka piaskowa 153

razem z proszkiem do pieczenia.Białka ubijamy na sztywno.W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier puder i rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę. Wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Kremowe ciasto z ananasem. (bez pieczenia) 175

masa zgęstnieje. Budyń studzimy. Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy na gładką masę następnie dodajemy po jednej łyżce budyniu cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na dnie foremki o wymiarach 36x25 cm wykładamy herbatniki, następnie masę budyniową, znów herbatniki a na górę masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego

Moje-pitraszenie

Proponowane wyszukiwania