Keks świąteczny(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki:(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny
Gotuj Z MuzykąMagda Gdy babcia, niekwestionowana mistrzyni drożdżowego ciasta, spróbowała tego wypieku, była zachwycona i naprawdę dumna. Ale co się dziwić skoro przestrzegałam jej niezawodnego przepisu i wykorzystałam patent na ponowne wyrastanie ciasta już wyłożonego do blachy. Wszystko to złożyło się na ten jakże udany, puszysty, pachnący masłem i smakujący bosko wypiek. Mimo trudu wyrabiania ciasta oraz czekania na jego wyrośnięcie, każdy(...)kruszonkę: 100g masła 6 łyżek mąki pszennej 8 łyżek cukru Dodatkowo: 600g świeżych jeżyn Zaczynamy od przygotowania zaczynu – do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier i ucieramy łyżką na pastę. Następnie dodajemy do nich mleko i przesiewamy mąkę – wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
Smaczna Stronaustach. Mogłabym jeszcze długo rozpływać się w zachwytach nad nim, ale lepiej będzie gdy przejdę do przepisu. Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę ciasta zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i zapiekamy(...)kiełbaskach z SM Siedlce) 1 jajo 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka Jajo i żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Wykładamy na podpieczony spód, a na wierzch sera
Cynamonowe szczęściechodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Nie dlatego, że wierzę w ich niezwykłe właściwości, bo wiem, że marketing to same kłamstwa i zniszczenie. Bądź co bądź to ciasto z goji, bananami i płatkami migdałów smakuje delikatnie i kremowo, a samo przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Składniki: 2 jajka pół kostki masła szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)ucieramy, dodajemy żółtka, banany i proszek do pieczenia. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę, uważając, żeby nie było żadnych grudek. Jeśli masa jest zbyt sucha (to zależy od wielkości bananów), możemy pomóc sobie kilkoma łyżkami mleka - ja w sumie dodałam jakieś pół szklanki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą razem z przygotowanymi wcześniej owocami goji dodajemy do ciasta, delikatnie
sama złodyczbudyniu i nadal ucierać, nie za długo aby masa się nie oważyła, na koniec wlać likier i zmiksować na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na całości warstwę herbatników przykryć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować kolejne 1/3 masy, przykryć herbatnikami i pokryć resztą masy. Ciasto chłodzić co najmniej
Pychotkaaagalaretka malinowa lub cytrynowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność. Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie(...)nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki pszennej 75 g masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera (może być z wiaderka) 2 jajka, białko i żółtko
MamaOskarkałyżki margaryny, 2 łyżki mleka + 1 łyżka śmietany, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao Dekoracja: wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, kolorowe cukierki WYKONANIE Ciasto kakaowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry a następnie żółtka, kolejno dodajemy:olej, mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Wykładamy na blachę. Pieczemy(...)Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy po trochu ser, aż powstanie jednolita masa, dodajemy ¼ szkl. mleka oraz olejek. Masę przekładamy do garnka o grubym dnie. W reszcie mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Masę serową gotujemy na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliła, do gotującej masy dodajemy rozrobioną mąkę, zagotowujemy, aby masa zgęstniała. Lekko przestygniętą masą przekładamy ciasto. Polewa kakaowa
słodki bratekżelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą
VioletoweKucharzenieProste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami – Kolejne, pyszne ciasto bananowe w Małej Cukierence. Do jego przygotowania można użyć bardzo dojrzałych bananów. Ciasto jest proste i szybkie, takie na ostatnią chwilę za nim przyjdą goście. Bardzo aromatyczne, wilgotne, mega smaczne :). Zamiast rodzynek można dać inne suszone owoce drobno pokrojone. Mnie ciasto najbardziej smakuje świeże, w dniu upieczenia. Polecam… Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 120g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć innego cukru) 3 jajka 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 100g drobnych rodzynek 100ml rumu
Mała CukierenkaSerniki należą do jednych z najłatwiejszych ciast, ale idealny powinien być przygotowany z sercem. Postanowiłam obalić przepis i dodać nasiona chia oraz suszoną żurawinę. Słodki spód z daktyli świetnie komponuję się z lekko kwaśnym smakiem żurawiny. Polecam! Składniki: Masa: 2 opakowania serka twarogowego naturalnego np. typu President 2 jajka 1/2 szklanki erytrolu 2 łyżki nasion chia 50g suszonej(...)Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy przez ok. 30 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestaucierać Dodać stratą marchew - dobrze połączyć składniki Jeśli lubimy orzechy i rodzynki to możemy jeszcze dodać i delikatnie zamieszać Pieczemy przez co najmniej 1 godz. w temp. 190 -200 stopni C- sprawdzić patyczkiem . Ja piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm, w prodiżu.Jest już młoda całkiem duża marchewka, więc można ją wykorzystać do tego łatwego ciasta
Proste Potrawyszklankę mąki i wykładamy ciasto. W tej mące ze stolnicy wyrabiamy całość(mąka ze stolnicy wchłonie się w ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde dodajemy ok. 3 łyżki śmietany). - Ciasto dzielimy na 5 części (mi wyszły 4 ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdą pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach(...)przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.*masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie zważyKażdy blat ciasta nasączyć naparem
RAROSSAciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać. 4. Do maślanej masy dodać w trzech partiach mąkę z maślanką, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy
Mała Cukierenkaśliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać. 4. Do maślanej masy dodać w trzech partiach mąkę z maślanką, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Ciasto przełożyć
Mała Cukierenkapieczenia, żurawinę i morele dajemy do jednej miski i mieszamy. 2. Masło ucieramy z erytrotylem/cukrem. Jak masa będzie jasna i puszysta dodajemy jajka. Miksujemy. Masa będzie wyglądać jakby była zważona, ale tak ma być. 3. Dodajemy resztę wymieszanych składników. Miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 4. Po tym czasie blaszkę wykładamy
kruche babeczki