ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:322/500)

Piernikowe gwiazdki 131

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)piernika i pozostały cukier. Serek homogenizowany ucieramy z miodem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości

My Chcemy Jeść
Babka na śmietanie 159

posypania blachy Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem

peggiwkuchni
Ciasto cytrynowo- śmietanowe 195

Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. 2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny(...)wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. 3. Robimy masę śmietanową: zimną śmietanę przelewamy do miksera, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix i miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta. 4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynową i rozsmarowujemy, na masę cytrynową wykładamy ubitą śmietanę i rozsmarowujemy, przekładamy górą biszkopta. Ciasto posypujemy

Kuchnia u Bietki
Ciasto biszkoptowe z mleczną masą, delicjami, galaretką i truskawkami + film 85

Ciasto biszkoptowe z mleczną masą, delicjami, galaretką i truskawkami to znakomity pomysł na wyjątkowe okazje, stanowi również pyszny smakołyk na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Jest to ciasto, którego warstwy świetnie się ze sobą komponują tworząc doskonałą całość.     składniki na tortownicę 26 cm biszkopt 3 jajka 1/3 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1/2 szklanki mąki pszennej(...)misce umieszczamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę. Do masła opcjolnalnie dodajemy cukier puder, można pominąć tą czynność. Następnie dodajemy serek homogenizowany, wsypujemy mleko w proszku i całość miksujemy do połączenia się składników. Na biszkopt przekładamy mleczną masę i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na masie układamy ciastka delicje. Na wierzch ciasta wlewamy chłodną, lekko tężejącą galaretkę z truskawkami

Smakowite Dania
Czekoladowe fondant po polsku 163

wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki)175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki4 jajka 200 g cukru masa:350 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówka(...)utrzeć  z cukrem pudrem i szczypt a soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbić jajko, a potem dodać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wprost do ucieranej masy. Całość zmiksować i rozsmarować  masę na spodzie tortownicy, wcześniej wysmarowanej masłem. Druga warstwa: czekoladę połamać na kawałki, roztopić  ją z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Lekko

pieprzny smaczek
Bezglutenowe Brownie, czyli prosty przepis na ciasto czekoladowe krok po kroku 137

zisiaj zapraszam Was na ciasto warte grzechu, czyli na bezglutenowe brownie, lub jak kto woli – ciasto czekoladowe W dodatku wcale nie takie tuczące, bo bez mąki i z niewielką, jak na ciasto, ilością cukru. Czasami lubię uraczyć się jakąś słodką przekąską, zwłaszcza do kawy. Dawniej w każdy weekend było u mnie ciasto, ale ostatnio brak czasu nie pozwala(...)kroku Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g każda) 250 g margaryny lub masła 4 średnie lub duże jajka (albo 5 małych) 70 – 100 g cukru zwykłego lub brązowego (w zależności od tego, jak słodkie ciasta lubicie ) szczypta soli papier do pieczenia opcjonalnie: ½ łyżeczki sody oczyszczonej (warto ją dodać, aby ciasto bardziej wyrosło) Sposób przygotowania

Okiem Blondynki by McBlondi
SERNIK GRYSIKOWY Z RODZYNKAMI 144

białego wiejskiego zmielonego) 1 szkl. cukru 3-4 łyżki cukru waniliowego (w zależności jak słodki sernik lubicie) 1 szkl. Kaszy manny 250 g masła 8 jajek 2 garści rodzynek CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej (450g) 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia  ½ łyżeczki sody 250 g margaryny (lub masła)  50 g smalcu(...)przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki.  SERNIK: Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie

Marcepanowa kuchnia
Keks - najlepszy! 353

bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać rum. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dosypywać po łyżce mąki, na koniec miksować jeszcze 2 minuty Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać dokładnie łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać z ciastem

Kulinarne Inspiracje
Sobota w kuchni 145

Naprawdę, gdy świeci słońce, a temperatura sprzyja porzuceniu kurtki, nie chce się siedzieć w kuchni… zbyt długo ;) Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i deser kokosowo-śliwkowy. To na deser i podwieczorek. Deser śliwkowy z mąki kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki(...)wody Ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z mięsem mielonym i 1/2 łyżeczki soli. W garnku gotujemy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałą sól i lubczyk. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości

Kucharzyca
KETO TIRAMISU (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 684

letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki migdałowej 30 g mąki kokosowej 5 g łupin babki jajowatej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) Opcjonalnie – słodzik (stewia/ erytrol – keto, LCHF), cukier – DO, ksylitol itd. Składniki na krem: mascarpone – 500 g 6 żółtek 3 białka opcjonalnie słodzik   Przygotowanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić(...)mieszając. Formę posmarować tłuszczem (masło klarowane lub olej kokosowy). W zależności od wybranej opcji podania ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę lub do tortownicy (ok 30 cm). Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni a następnie przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto odstawić do wystudzenia i przygotować krem. Przygotowanie kremu: Oryginalny krem do tiramisu składa się

Ola la LCHF
Słodkie środy - Babka bananowa z żurawiną 122

tartej 100 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE: Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka i dalej mieszamy. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy rozgniecione banany, połowę żurawiny i mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i z wierzchu posypujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto łaciate z jabłkami 329

Ciasto łaciate z jabłkami to smaczne, bardzo szybkie do przygotowania ciasto, świetnie też wygląda. Wzorek w kształcie łat dodaje mu uroku. Moje siostrzenice na jego widok powiedziały, że to ciasta wygląda jak krówka Składniki: 4 jajka 150 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju 3 łyżki kakao 100 ml wody 1 jabłko Masa(...)waniliowy Winiary cukier wanilinowy Winiary czekolada, krokant, powidła śliwkowe Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Jabłko obieramy i kroimy w grube plastry. Żółtka ucieramy z cukrem aż masa zrobi się biała, dodajemy olej i wodę, miksujemy na najwyższych obrotach. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką silikonową. Mąkę mieszamy z proszkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłkowa babka jogurtowa. Pyszna i szybka babka z jabłkiem. 196

wypieku. Dziś postanowiłam zrezygnować ze śmietany na rzecz jogurtu, a całość wzbogacić soczystym jabłkiem, do tego zmiana proporcji i... Tak oto upiekłam pyszną jabłkową babkę jogurtową. Dzięki uprzejmości PapilArt ciasto upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Po spróbowaniu przygotowałam jeszcze jedną babkę, którą zabrałam w gości. Pierwszą oczywiście zostawiłam dla siebie i bliskich do kawy lub herbaty ;) Spróbujcie(...)wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy całość mikserem (puszysta masa). Miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania