rozpustę. Na pierwszy ogień poszedł keks nadziany bakaliami w polewie z białej czekolady. Czas przygotowania: 90 min.Składniki na formę (silikonową) 23x10 cmKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI na ciasto:500 g mąki pszennej250 g masła lub margaryny1 szklanka cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mleka1 łyżeczka aromatu rumowego1/2 szklanki rodzynek1/2 szklanki suszonych moreli1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy1(...)kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cedratu. Dodajemy odrobinę mąki i mieszamy.Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.Masło ucieramy z cukrem na jednolita pasę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka mieszając masę na niskich obrotach miksera. Dodajemy 1/2 mąki cały czas mieszając. Wlewamy mleko i wsypujemy pozostałą część mąki. Mieszamy
kulinarnyJawidać dobry zwyczaj zbierania przepisów znowu się opłacił :) Oczywiście zmieniłam przepis nieznacznie- polewa i orzeszki na górze :) Ciasto jest wyśmienite! Polecam na świąteczny stół, czy niedzielne spotkanie przy kawusi :) Ciasto: 180g margaryny 220g cukru 3 jajka 100g czekolady ( najlepiej deserowej) 1 duży cukier waniliowy 200ml letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można(...)cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą tortownice średnicy 24cm z oczkiem. Następnie mielimy orzechy laskowe na miałką mączkę. Czekoladę trzemy na drobnej tarce. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, do której dodajemy kolejno po jednym jajku ciągle ucierając mikserem. Następnie dodajemy na przemian letnie mleko i startą czekoladę, po czym dodajemy
Smakowy Rajpogoda nie miała znaczenia! Ciasto migdałowe – składniki:3 jajka (żółtka i białka oddzielone)140 g cukru55 g mąki ziemniaczanej140 g rozdrobnionych migdałów bez skórkiotarta skórka z 1 pomarańczy135 ml soku pomarańczowegoszczypta soli, masło do wysmarowania tortownicyPolewa:3 łyżki mleka3 łyżki cukru pudru3 łyżki kakao100 g masła (pokrojonego w kostkę)garść płatków migdałowych Ucieram żółtka z cukrem, aż zrobi(...)wstawiam na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.Sprawdzam patyczkiem czy jest suche w środku zanim wyjmę z piekarnika. Zostawiam do wystygnięcia. Z takiej ilości składników ciasto wychodzi bardzo cieniutkie, więc można zrobić z podwójnej porcji albo użyć mniejszej formy.Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam
UgotujmyTo.plMoja rodzina jak i ja uwielbiamy takie ciasto , a że jest sezon na śliwki i jest ich pełno w sklepach , pomyślałam że dawno nie piekłam takiego ciasta , proste a przy tym bardzo smaczne , fajnie smakuje do pysznej kawy zapraszam serdecznie . Składniki ( na tortownicę 32 cm ) 2 szklanki mąki tym 405 8 jajek 1 szklanka cukru(...)mleka 4 łyżki oleju 1 zapach śmietankowy Wykonanie Na wstępie oddzielamy białka od żółtek , z białek ubijamy pianę na sztywno , a z naszych żółtek ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę . Kiedy mamy ubite białka , odstawiamy je na chwilkę a zajmujemy się masą z żółtek , do utartych żółtek dodajemy naszą mąkę , zapach śmietankowy ,proszek
Mój Smakśrednicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy ( patrz FILM ). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia: 6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu(...)lepiej można było wyrównać tort. 13. Masło utrzeć, ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać resztki ganache’u i dokładnie wymieszać ( patrz FILM ), żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta. 14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny. Udanych
Mała CukierenkaMasa z żurawiny120 g żurawiny suszonej Kresto2 łyżki cukru150 ml wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 75 ml wiśniówkiPolewa 100 g białej czekolady4 łyżki kremówkiPrzygotowanie:Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały(...)zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście.Warstwy ciasta: ciasto
Ala piecze i gotujemiski wlać olej, wodę, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Dodać cukier z prawdziwą wanilią, skórkę pomarańczową, wymieszać. 4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na wilgotne składniki. Ciasto wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. 5. Białka
Mała Cukierenkasię o modyfikację ciasta Doroty Świątkowskiej. Od siebie dodałam otręby śliwkowe, część cukru białego zamieniłam na brązowy, a do ciasta włożyłam połówki fig. I to jest już zupełnie inne ciasto... Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm) 4 jajka (białka i żółtka osobno) 150 g mielonych migdałów ze skórką 120 g mielonych otrębów śliwkowych 100 g cukru 80 g białego cukru(...)ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie dodawać na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia oraz ricottę i kwaśną śmietanę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy po łyżce białego cukru, miksując po każdym dodaniu. Białka dodać do ciasta
Czerwień i błękitserii. Na chwile obecną można je kupić w specjalnej cenie TUTAJ! Wspaniale komponuje się z deserami i oczywiście tego nie mogłoby tu dziś zabraknąć. Mam dla Was przepis na ciasto inspirowane węgierskim TORTEM DOBOSZA. Nazwa tort Dobosza wywodzi się od nazwiska jego twórcy – Jozsefa Dobosa, który po raz pierwszy zaprezentował go pod koniec XIX stulecia, w Budapeszcie, przedstawiając nieznany dotychczas(...)Czekoladę roztapiamy na kąpieli, odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy przesiane kakao cały czas ucierając. Wlewamy rum, zaraz po nim roztopioną, przestudzoną czekoladę ( hartując wcześniej ). Wszystko dokładnie miksujemy. CAŁOŚĆ: W tortownicy układamy biszkoptowy blat ( bardzo delikatnie nasączamy rumem lub herbatą z rumem ), smarujemy porcją kremu. Przykrywamy kolejnym ciastem oraz kremem – tak robimy do wykończenia
Ostra na Słodkowymaga od nas dużo czasu, a jak wiadomo przed świętami jest go stanowczo za mało ... Wielkanocna babka z kremem SKŁADNIKI: ciasto : 5 jajek 250 g mąki wrocławskiej 200 g cukru drobnego do wypieków 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 1 szczypta soli krem : 100 ml soku z cytryny(...)ucieramy do białości dodając cukier oraz masło. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sok stale ucierając. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. Przekładamy co utartych żółtek i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie mieszamy łyżką. Formę do babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproszku do pieczenia około 30 dag jabłek pokrojonych w drobną kostkę- ale spokojnie może być 50 dag cynamon, łyżka wiórek kokosowych Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej, ucieramy Dolewamy mleko, dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem - miksujemy Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do całości - mieszamy Masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia(...)przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się udaje), sprawdzać patyczkiem. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym Gazety wyborczej- Palce lizać. Zrobiłam je trochę po swojemu :) W tamtym przepisie ciasto posypano 35 dag porzeczek ( wypróbuję w sezonie ), ale zrobiono je jeszcze z mniejszej ilości składników. Ja już je podwoiłam. Ciasto wyszło bardzo pyszne, a ważne, że robi się je dość szybko.Wydatek
Proste PotrawyBardzo szybki i letni sernik z sezonowymi owocami – wiśniami, malinami i agrestem. Słodyczy nadają bezy, które stanowią spód ciasta. Idealny na rodzinne spotkania. 1 galaretka o smaku agrestowym 1,5 szklanki wrzątku 100 g malin 100 g agrestu 50 g wiśni Masa serowa: 2,5 łyżki żelatyny 100 ml wody 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła(...)Jajka ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki masła i twaróg. Mieszamy. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (wstawiamy szklankę do garnka i podgrzewamy). Dodajemy 2 łyżki masy serowej i hartujemy żelatynę. Przelewamy ją do masy serowej. Dokładnie mieszamy i gotową masę serową wlewamy na zastygnięta galaretkę z owocami. Na górze miski wykładamy bezy (utykamy je ciasto). Sernik
VioletoweKucharzenieOstatnio "chodzi za mną" twaróg, sery, i ogólnie nabiał. Postanowiłam zrobić maxymalnie serowy sernik, bez ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem
Z butelką mleczka w tleLekki i puszysty- taki właśnie jest sernik na bazie jogurtu greckiego. Jest to ciasto pieczone a wygląda i smakuje jak sernik na zimno. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu- jest to idealny przepis na osłodzenie sobie początku tygodnia. Tuż po wyjęciu z piekarnika wypiek trzęsie się jak galareta, ale nie trzeba wpadać w panikę- po schłodzeniu jak najbardziej nadaje się(...)biszkopty. Ucieramy żółtka z pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jogurt. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, nasionka wanilii. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Łączymy delikatnie z masą jogurtową. Wylewamy na biszkopty, pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odkrawamy brzegi, dzięki czemu środek ciasta się
Wrzosowa Polanałyżki soku z cytryny. Białka ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania kogla mogla. Suche skłądniki łączymy ze sobą. Dodajemy do żółtek. Pod koniec łączymy z burakami, olejem oraz cytryną. Mieszamy delikatnie i dodajemy ubitą pianę z białek. Do foremek w kształcie serca wlewamy ciasto. Pieczemy w 180°C przez ok. 30 minut (do suchego
Słodki Zakątek