jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka(...)oraz aromatem.Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia powoli dodawać mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt - przykryć górną częścią ciasta. Całość polać lukrem*. Wierzch makowca ozdobiłam kandyzowaną skórką z pomarańczy.*zbyt duża ilość lukru spowoduje, że ciasto może się okazać zbyt słodkie, dlatego należy uważać z jego ilością
Słodka StronaBułeczki o delikatnym miękiszu i zaskakującym środku. Tang Zhong dał puszystość, kurczak w curry smak, który był niespodzianką dla tych, którzy zdążyli spróbować bułeczki. A było
Grahamka, weka i kajzerkaubóstwiam ;) Składniki na tortownicę 24 2 1/2 szkl maki tortowej 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 4 żółtka 6 dużych jabłek Pianka: 4 białka, 2/3 szkl cukru, 1 budyń wanil. lub śmiet. bez cukru 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą
Gotowanie...to proste !ciasta na róże karnawałowe. Polecam szczególnie osobom które będą robiły faworki po raz pierwszy, z takiego ciasta musi się udać :-) Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże tace faworków. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej zwykłej 1 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 7 żółtek 250 g śmietany 18 % lub 22 % 1 łyżka spirytusu 1 łyżka
Na słodko lub wytrawnieNadzienie to jabłka prażone z cynamonem. Całość przykryta jest śnieżnobiałą pierzynką i chrupiącą, złocistą pierzynką. Ekspresowe ciasto na jesienne wieczory :) Spód: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1/2 słoika prażonych jabłek 1 łyżeczka(...)składniki. Chłodzimy w zamrażarce. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy po jednym jajka i dalej ucieramy, aż masa się połączy. Dodajemy mąki i proszek. Wyrabiamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wylepiamy dokładnie dno. Pieczemy 10 minut 200*C. Wyjmujemy ciasto, wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Białka ubijamy
Chocolate Muffin BlogSkładniki na formę 21 x 25 cm: 3 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao ciemnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g margaryny (min 80% tłuszczu) 3 jajka po kilka kostek drobno połamanej czekolady mlecznej i gorzkiej pół szklanki rodzynek 2 garście orzechów włoskich 1 małe jabłko dobrze(...)skórką bezpośrednio do miski. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką. Mikser nie jest tym razem potrzebny :) Dodaj rodzynki, połamaną czekoladę i orzechy rozgniecione na drobniejsze w rękach. Dokładnie wymieszaj z ciastem. Formę delikatnie posmaruj margaryną lub masłem. Wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 40-45 minut, do suchego patyczka. Przygotuj polewę
Anioszek w kuchnipyszne , troszkę zmieniłam w przepisie , zamiast żelatyny dałam galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej które fajnie łączą się ze słodkimi galaretkami cukrowymi które dodaje się do masy śmietanowej . Ciasto Bajka podałam na bajecznej porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold(...)Zapraszam :) Składniki na biszkopt jasny : 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciepłej wody 1/2 szklanki cukru Składniki na biszkopt ciemny : 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę śmietanową : 1 l śmietany kremówki
Sama słodycz i szczypta chilisię kleić do papieru. Inspiracja z blogu Moje Wypieki. Składniki na około 50 szt. malutkich 2-3 cm biszkopcików: 3 jajka 60 gr drobnego cukru 75 gr mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę od piekarnika wyłożyć matą silikonową. Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Mąkę przesiać, odstawić. Białka oddzielić(...)delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku, zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Wyciskać w niewielkich, 1-2 cm odstępach od siebie krążki o średnicy około 2 cm i wysokości ok 1,5 cm. Posypać cukrem
moj przepis naKRUSZONKA: cukier 10 dag, mąka tortowa 10 dag, masło lub margaryna 10 dag miękką palmę ucierać z cukrem w robocie z 10 minut następnie dodawać po jednym jajku "L" co 2 minuty następnie powoli dosypywać mąkę z proszkiem i wanilią w proszku zmieloną jeszcze wyrabiać wszystko z 2 minuty na cieście gęsto ułożyć opłukane i osuszone truskawki, duże przekroić
W Mojej Kuchni Lubię" Wiecie co najbardziej lubię w grudniu? To, że 'coraz bliżej święta'. Dla mnie 6 grudnia to początek świątecznego nastroju - świąteczne piosenki, kolędy i tak dalej. Pieczenie
Słodkie Przyjemnościmało bo zniknęła zaraz ja zrobiłam zdjęcie. składniki: rolada 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus truskawkowy 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 1 galaretka truskawkowa Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
Monia miesza i gotujegorącej wody Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać szafran i dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać mleko z szafranem i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać
Oryginalny smakpomimo dużego dodatku miodu jest miękkie. Najmłodsza córeczka wyjadała ciasto, które zdążyło tylko wystygnąć. Wielka blacha ciasta, a znika w mgnieniu oka. Polecam, bo pyszne, ale straaasznie słodkie! Składniki: Biszkopt: - 5 jajek; - 1/2 szklanki miodu; - 1/4 szklanki cukru; - 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1 szklanka wystudzonej herbaty; - 2/3 szklanki oleju; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dom-agi.plpieczenia 1,5 łyżeczki, jabłko winne 4 duże, mąka tortowa 1 łyżka, brzoskwinie 3 sztuki, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut, masa będzie zważona - ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem miksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę
W Mojej Kuchni Lubięsię uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie, można zrobić w większej blaszce. Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jaj 15 dag cukru 12 dag mąki tortowej 3 łyżki kakao 40 g masła Biszkopt jasny: 3 jajka 3 łyżki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier
Wanilia i Kardamon