KRUSZONKA: cukier 10 dag, mąka tortowa 10 dag, masło lub margaryna 10 dag miękką palmę ucierać z cukrem w robocie z 10 minut następnie dodawać po jednym jajku "L" co 2 minuty następnie powoli dosypywać mąkę z proszkiem i wanilią w proszku zmieloną jeszcze wyrabiać wszystko z 2 minuty na cieście gęsto ułożyć opłukane i osuszone truskawki, duże przekroić
W Mojej Kuchni Lubię" Wiecie co najbardziej lubię w grudniu? To, że 'coraz bliżej święta'. Dla mnie 6 grudnia to początek świątecznego nastroju - świąteczne piosenki, kolędy i tak dalej. Pieczenie
Słodkie Przyjemnościmało bo zniknęła zaraz ja zrobiłam zdjęcie. składniki: rolada 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus truskawkowy 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 1 galaretka truskawkowa Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
Monia miesza i gotujegorącej wody Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać szafran i dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać mleko z szafranem i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać
Oryginalny smakpomimo dużego dodatku miodu jest miękkie. Najmłodsza córeczka wyjadała ciasto, które zdążyło tylko wystygnąć. Wielka blacha ciasta, a znika w mgnieniu oka. Polecam, bo pyszne, ale straaasznie słodkie! Składniki: Biszkopt: - 5 jajek; - 1/2 szklanki miodu; - 1/4 szklanki cukru; - 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1 szklanka wystudzonej herbaty; - 2/3 szklanki oleju; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dom-agi.plpieczenia 1,5 łyżeczki, jabłko winne 4 duże, mąka tortowa 1 łyżka, brzoskwinie 3 sztuki, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut, masa będzie zważona - ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem miksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę
W Mojej Kuchni Lubięsię uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie, można zrobić w większej blaszce. Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jaj 15 dag cukru 12 dag mąki tortowej 3 łyżki kakao 40 g masła Biszkopt jasny: 3 jajka 3 łyżki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier
Wanilia i KardamonWitajcie dzisiaj wrzucam przepis na mój własny prywatny sernik:)Należy on do mokrych ciast:)Nie jest suchy a smakuje lepiej niż sklepowy:)Zdjęcia będą póżniej bo mam nie na tym kompie;) SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki tortowej 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI MASA SEROWA:) 1 kg twarogu ja daję już gotowy(...)zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do lodówki, drugą wyłożyć na blachę. Ser, jajka, cukier, margaryna, budyń, aromat wszystko zmiksować na gładką masę. Na pierwszą część ciasta wyłożyć masę serową, na to osoączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Następnie z 5 białek ubić pianęz 1 szkl. cukru. Zalać brzoskwinie. Na to pokruszyć drugą część ciasta. Piec
Moje Słodkie Piekiełkomałą prostokątną foremkę ale równie dobrze można posłużyć się tortownicą o średnicy 18 albo 20 cm. CIASTO: 4 jaka 90 g cukru 50 g oleju 50 g mleka 20 kakao 100 g cieplej wody 100 g mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Wybijamy osobno żółtka i białka. Do żółtek dajemy 50 g cukru i ubijamy(...)koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, aby jak najmniej stracić z puszystości. Przelewamy do formy i pieczemy 35 minut w 165 stopniach C, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej studzić odwrócone do góry nogami, wtedy nie opada tak bardzo. KREM: 200 g konfitury z figi 350 g mleka 2 budynie śmietankowe 100 g masła w temperaturze pokojowej Mleko
MamaOskarkaszklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 2 łyżki kakao, 20 sztuk śliwki, 1/2 szklanki śmietana 30 %, 1 łyżka cukier puder, - ile potrzeba czekolada zmielona jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć
W Mojej Kuchni Lubiętortowa 2 szklanki, kardamon mielony 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, przecier jabłkowy 300 ml/słoik, jabłka 5 sztuk, cynamon 1 łyżeczka, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 1 łyżka, gorzka czekolada - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut na kogel-mogel wsypać mąkę, kardamon, proszek do pieczenia i zmiksować na gęste ciasto
W Mojej Kuchni Lubiętemu. Ponieważ przepis jest prosty i ciekawy, a rogaliki wyśmienite to dzisiaj prezentacja ich wypieku.0,5kg mąki tortowej, przesianej70g drożdży0,5 szklanki mleka letniego1 łyżka cukru250g tłuszczu, masło, Kasia1 jajkoWszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i "zatopić" w głębokim naczyniu z wodą.Czekamy ,aż kula wypłynie .Trwa to różnie ,od pół do jednej
Kulinarny karnet ChristopheraDelikatna, puszysta masa z borówkami zamknięta w biszkopcie i otulona czekoladą, to zapowiedź pysznego ciasta, czy deseru. Tym razem nawet szkoda czasu na wstęp. Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - ekstrakt waniliowy - szczypta
mojewypiekiinietylkoCiasto: 20 g drożdży 1/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 250 g mąki tortowej 50 g miękkiego masła 1 jajko (na 16 szt.) Drożdże rozpuściłam w letnim mleku i pozostawiłam do wyrośnięcia. Masło połączyłam z mąką, jajkiem, cukrem i wyrośniętym zaczynem. Zagniotłam ciasto. Krótki oddech... i lecimy dalej. Ciasto podzieliłam na 2 części i każdą z nich rozwałkowałam na kształt
bastalenasklepach cena truskawek zaczyna powoli maleć, więc ruszyłam moje zamrożone zapasy z poprzedniego lata i zrobiłam ciasto truskawkowe. SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 140 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g kakao (1 kopiasta łyżka) 1 łyżka wody Na warstwę serkowo-truskawkową 500 g serka śmietankowego(...)przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Warstwa serkowo-truskawkowa: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując jednak tylko
Passions hobbies life