ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:83/219)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. 145

południu została już tylko garść okruchów i nieodparta pokusa, żeby upiec jeszcze jedna blaszkę... Polecam!!! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 3 żółtka 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli żółtka są zimne, bo nie wyjęliśmy jajek wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza) to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę

Rozpustne gotowanie
brzoskwinie z puszki w kruszonkowym cieście... 194

jajka - szczypta Sól 3/4 szklanki cukier 30 dag mąka tortowa 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 puszka brzoskwinie z puszki - ile potrzeba cukier puder 1 łyżeczka mielona wanilia Bourbon Madagaskar Royal Brand zimny tłuszcz pokroić na kawałki i dodać pozostałe składniki z mąką przesianą z proszkiem mikserem spiralami wyrobić ciasto jak na kruszonkę ciasto schować do lodówki na 1 godzinę

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki nadziewane 154

Składniki: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody  1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki mąki tortowej 4 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody masa 250 g masła roślinnego 200 g serka homogenizowanego śmietankowy 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru pudru słoiczek wiśni drylowanych Wykonanie: Olej, wodę, cukier, kakao gotujemy w rondelku(...)odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, dodajemy żółtka, przestudzoną polewę i delikatnie mieszając wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy do foremek silikonowych do 3/4 wysokości foremki.Ustawiamy babeczki na blaszce wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C pieczemy około 15 -20 minut. Masło roślinne ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym

kgwjanczewo
Ciasto ze śliwkami 143

Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto ze śliwkami stanie się ulubionym ciastem całej twojej rodziny. Idealne ciasto jak dla mnie, słodkie a zarazem kwaskowate, to ten wspaniały smak śliwek. Składniki: 20 szt. śliwki w ęgierki 4 szt. jajka 3 szklanki mąka pszenna tortowa 1 szklanka cukier 2 łyżeczki proszek do pieczenia pół szklanki wody cukier waniliowy cynamon połowa szklanki oleju(...)zmiksować. Blaszkę dokładnie wysmarować tłuszczem lub wyłożyć po całości papierem do pieczenia. Śliwki dokładnie umyć, wypestkować, pokroić na pół a następnie wsypać cynamon i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście jedna obok drugiej. Piec ciasto w 180C przez 40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, nakłuj je patyczkiem (np. do szaszłyków, wykałaczką) – po wyjęciu powinien

Smaczne Potrawy
Ciasto czekoladowe 183

się spędzać na świeżym powietrzu. To szybkie w przygotowaniu ciasto, idealnie nadaje się na przyjęcie w ogrodzie. Ciasto jest bardzo puszyste i smaczne. Składniki: - 220g mlecznej czekolady - 0,5 szklanki cukru pudru - 250g margaryny Kasi - łyżka kakao - 1,5 szklanki mąki tortowej - 7 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Polewa: - pół kostki margaryny - pół szklanka cukru pudru - 3 łyżki(...)przygotowujemy roztapiając pół kostki margaryny z połową szklanki cukru pudru, 3 łyżkami kakao i 2 łyżkami gorącej wody.  Wszystko chwilę zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto

Pan i Pani Smith w kuchni
Torcik Wuzetka 355

się spodobała, że postanowiłam ją upiec i to już drugi raz ! Ciasto jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach dopełnione śmietankowym nadzieniem z wisienką z nalewki. Zapraszam każdego do zrobienia i zasmakowania w torciku wuzetce. Składniki 6 jajek 3 czubate łyżki ciemnego kakao 3/4 szkl mąki tortowej większe pół szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 litra śmietany

Gotowanie...to proste !
Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką 355

musimy się martwić żelatyną, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa: 1L śmietanki(...)Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić

Mała Cukierenka
WIENIEC DROŻDŻOWY Z SEREM 111

może być lepszego w niedzielne popołudnie, niż unoszący się zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego ? Pałaszowanie go zanim wystygnie ;) Tak było u mnie wczoraj, a dzisiaj pozostały okruszki, przepis i zdjęcia :)   SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli  2 kostki sera(...)Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem, posypujemy rodzynkami i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Roladę przecinamy na pół

Kuchnia w opałach
Bananowe muffinki z orzechami i nutellą 211

Najszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne.Składniki:2 szklanki przesianej mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Polvorones de chocolate 196

Polworony, w wersji orzechowej, już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z

Grahamka, weka i kajzerka
Drożdżówka z miski ze śliwkami 175

trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym.  Drożdżówka w sam raz na nadchodzący sezon śliwkowy. Zapraszam... Ciasto: 22 g drożdży suchych lub 45 g świeżych 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka, ciepłego 3/4 szklanki oleju 3 całe jajka 4  szklanki mąki tortowej szczypta soli Kruszonka: 100 g mąki tortowej 80 g masła 30 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru(...)ciepłym miejscu. Po tym czasie miksujemy chwilę mikserem do połączenia składników z końcówką tzw. hakiem lub wyrabiamy ręcznie. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 25×37 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Układamy w niewielkich odstępach od siebie połówki śliwek, skórką do dołu. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego

Kubki smaku
Ciasto „Tulipan” 509

razem… mam wszystko. Ona to ciasto nazywa „Tulipan”.W tym przypadku nazwa może być myląca, gdyż tradycyjny „tulipan” powinien być pieczony w formie keksowej i wówczas, po upieczeniu i przekrojeniu ma kształt, jak kielich tulipana. Ale skoro skorzystałam z jej przepisu – nazwy nie zmieniam.Składniki:                                                            - 6 jaj                                                               - 2 szklanki mąki tortowej- 250g masła- 1,5 szklanki drobnego(...)kakao- 0,5 szklanki suchego maku- 1 kisiel wiśniowy- 2 łyżki mąki tortowej (można zamiast mąki dać kisiel cytrynowy)  Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubiłam na sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam do 4 miseczek. Do pierwszej dodałam 2 łyżki mąki, do drugiej

mojewypiekiinietylko
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1093

smakowało inaczej. :-)  Znalezione tutaj (klik) , nie zawiodłam się kolejny już raz ;-) Z przepisu wychodzi duża blaszka 40x25cm , super wysokiego pysznego ciasta. Składniki ciasta: - 510g mąki orkiszowej (u mnie typ750)  lub 3 szklanki* mąki tortowej - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy) - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki(...)jajka - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego) - 1/2 szklanki mleka (może być roślinne) 1,5-2 szklanki owoców sezonowych (mrożonych nie rozmrażać) Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej (lub tortowej) - 100g ksylitolu (lub cukru) - 80g zimnego masła - 1 czubata łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) * szklanka o pojemności 250ml Suche składniki: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia oraz

Smaczne Zdrowe
Pomarańczowy puszek 188

Przy weekendzie zostawiam Wam przepis na lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy. Składniki Biszkopt: 6 jaj wiejskich 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła(...)obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 35 minut w temp 160*c  Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta

Wanilia i Kardamon
smaczne, łatwe ciasto drożdżowe na maślance z kokosem i śliwkami... 170

szklanki, mąka tortowa 3 szklanki, drożdże suche 1 opakowanie, wiórki kokosowe 14 łyżek, śliwki 20 sztuk składniki temperatura pokojowa - do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i na kogel-mogel ubić na dużych obrotach z 3 minuty wlać w trakcie ubijania maślankę, olej, gdy się składniki połączą wyłączyć i wsypać mąkę, drożdże ciasto wyrabiać na średnich obrotach

W Mojej Kuchni Lubię