ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:70/219)

Kostka wiśniowa 193

mojprzepisna.pl | Kostka wiśniowa Ciasto, które zrobiłam na pierwsze urodziny synka. Goście byli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko

moj przepis na
Proste ciasto z bananami i bakaliami 181

bakaliami jest lekko wilgotne i słodkie.  Szybkie do przygotowania i proste.  Daktyle możecie zastąpić rodzynkami. Przepis na poniższe ciasto dostałam od koleżanki z pracy.  Składniki na 1 małą keksówkę: 4 dojrzałe banany 300 g mąki pszennej tortowej 150 g zwykłego cukru 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonego masła garść orzechów włoskich kilka(...)połączenie składników. Na sam koniec wlać ostudzone masło oraz wsypać posiekane orzechy wraz z daktylami. Wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 60-70 minut w  150ºC  (tzn. do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić. Przed samym podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe 208

Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne i chrupiące. UWAGA: Ciasto na półksiężyce musi leżakować przez całą noc. Na około 60 dużych półksiężyców lub 75 małych. SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 280 g masła 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 80 g płynnego miodu 150 g zmielonych migdałów

Passions hobbies life
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 206

najbardziej szanowanych francuskich kucharzy, znany na całym świecie. Ciasto można wykorzystać nie tylko do tych rogalików. Składniki na ciasto ( wyjdzie około 30 rogalików): pół kostki świeżych drożdży - 50 g 0,5 litra mleka 3,2% 1 kg mąki tortowej  (użyłam typ 405) plus troszkę do podsypywania 24 g drobnej soli (dałam 3 płaskie łyżeczki, czyli troszkę mniej niż(...)orzechów włoskich skórka otarta z pomarańczy 100 g płatków migdałowych  2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta sok z połówki pomarańczy pół szklanki cukru pudru zmielone migdały - 80 g Wykonanie: Zrobienie rogalików warto rozłożyć sobie na dwa dni. W pierwszej kolejności zarobić ciasto. Mleko podgrzać w rondelku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Leśny skrzat 235

mojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt

moj przepis na
jabłka cynamonki w cieście ucieranym... 204

łyżka cukier waniliowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 połówek jabłka średnie, - ile potrzeba cynamon jajka, zimne masło, cukier zmiksować mikserem - masa będzie "zważona" ale to ma tak byćwsypać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć na gęste ciastotortownica 24cm - papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i tartą bułką ciasto rozsmarować na blaszceumyte jabłka przekroić na połowę

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa pizza: ciasto na pizze jak z pizzerii 5983

Post Domowa pizza: ciasto na pizze jak z pizzerii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
banany pod śliwkami w ucieranym cieście... 183

masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, banan 2 sztuki, śliwki 15 sztuk, cukier puder - ile potrzeba jajka "XL", miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę utrzeć na gęste ciasto tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki jogurtowe-pomarańczowe 191

60ml oleju roślinnego 2 jajka sok z 1/2 pomarańczy 150 g mąki tortowej Młynomag 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukru  Jajka, olej, jogurt i sok z pomarańczy roztrzepać w jednej misce.W drugiej wymieszać mąkę, sodę, cukier.Połączyć składniki suche i mokre. Ciasto wykładać do foremek do 3/4 wysokości.Piec w 170 stopniach przez 25-30 minut.Po wystudzeniu

Moje domowe kucharzenie
Rożki drożdżowe nadziewane fasolą 179

Ciasto drożdżowe w nietypowym kształcie i z nietypowym nadzieniem. Składniki: 5 dag drożdży, 15 dag cukru pudru, ½ kg mąki tortowej, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 3 żółtka jaja, 1/8 litra śmietany, 1 cukier waniliowy. Składniki na nadzienie: 1 szklanka fasoli (dowolnej), 4 szklanki wody, 25 dag cukru pudru, 1 cytryna, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rumu, 1 aromat migdałowy. Wykonanie(...)Odcedzić, zmielić, dodać cukier, sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru- odstawić. Mąkę usiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, drożdże, śmietanę ( 2 łyżki śmietany odłożyć) , cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (jeżeli jest za twarde to dodać

Tradycyjna Kuchnia
śliwkowiec z pianką pod kruszonką... 160

masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, śliwki 22 sztuki, kruszonka - w opisie żółtka, cukier, miękka palma utrzeć mikserem na kogel-mogel wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem, dodać śmietanę 18% i utrzeć gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować tłuszczem i tartą bułką, do blaszki

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką pieczone na kamieniu 153

kamień możecie kupić tutaj ). Ja, jak to ja - spróbowałam potestować go na swój sposób, czyli zrobiłam na nim ciasto drożdżowe. Wyrosło tak samo jak to pieczone tradycyjnie w formie, ale dużo szybciej. I jest (było?) pyszne! :)   Składniki: 500 g mąki tortowej 1 paczka drożdży instant 50 g masła (może być margaryna, ale jestem zwolenniczką masła w wypiekach) 1 szklanka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 315

węglowodany, bo jak doskonale wiecie pieczywo i makaron to również spora dawka tuczących węglowodanów, ale gluten nie ma tu nic do rzeczy. Gluten nie tuczy. Tuczą zawarte w ciastach, makaronach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz i wszelkie dodatki, z którymi je spożywamy.   Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że całkowite odstawienie glutenu z diety pozwala schudnąć(...)wyczyszczona z otrębów. Śnieżnobiała. Świetna na pizzę, ravioli, lekkie włoskie bułki i chleby, np. foccacia.   TYP 400-450 pszenna – mąka tortowa. Mocno zmielona, przesiana, delikatna, lekka jasna mąka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do lekkich ciast biszkoptowych i francuskich.   TYP 450 pszenna – mąka krupczatka . Mocno kaszkowata, z widoczną bardzo drobną granulacją, sypka. W barwie lekko kremowa

Karo in the Kitchen
drożdżowy makowiec "saute"... 158

Składniki: drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, mąka tortowa 4 szklanki czubate, jajka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko ciepłe 200 ml, masło lub margaryna 100 gram, masa makowa 1 puszka drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/4 szklanki ciepłego mleka i zostawić przykryte na 30 minut do zaczynu wsypać mąkę, resztę(...)wyrabiać hakiem robota, w treakcie wlać stopion, letnie masło i wyrabiać z 8 minut misę robota nakryć talerzem i do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, u mnie wyrosło dobrze ciasto wyjąć na stolnice podsypaną mąką, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i nałożyc po całości mak, ciasno zawiną i włożyć do kesówek, posmarować wierzch wodą ciepłą piec w 210 około

W Mojej Kuchni Lubię