Pierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym. Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2
Moje pyszne gotowanieKażdy zna owsiankę! Na pewno nie raz w Waszych domach pojawia się na śniadanie. U mnie jest prawie codziennie dlatego tak uwielbiam ją urozmaicać, a dzięki
Niezły MłynekSezon na jabłka trwa więc mogę się tym nacieszyć, a jeszcze jak mam możliwość sama zebrać jabłek do swoich wypieków to rosnę :) Wszędzie jabłeczniki więc trochę
Niezły Młynekkuchni unoszą się cudne zapachy. To w piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu 1 łyżka maki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przysmaki KarolkiPyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy (16 gram) 25 dkg margaryny Palma 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18 % pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 1 szklanka orzechów włoskich mielonych pół szklanki cukru pół szklanki mleka(...)margaryny Palma Do obtoczenia orzeszków: kakao cukier puder 1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia. 2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut
Kuchnia u BietkiPolecam zwłaszcza na święta. Ciasto miodowe: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1,5 łyżeczki sody 150 g masła 2 łyżki miodu 2 jajka Masa serowa: 1 kg serka na serniki z wiaderka 4 jajka 200 g masła 1 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szkl mleka Polewa orzechowa: 70 g masła(...)łyżki cukru 2 łyżki miodu 200 g orzechów włoskich Ciasto miodowe : Mąkę, sodę i cukier posiekać z masłem. Dodać jajka i miód, zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Polewa orzechowa: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy i chwilę smażyć. Ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na wielkość blaszki (24x32
Smakołyki Asimąki pszennej 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki masła mała szczypta soli 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% około 9 łyżek masy orzechowej z kawałkami orzechów od Helio około 10 łyżeczek płatków migdałowych od Helio posypka czekoladowa (u mnie płatki czekoladowe) dodatkowo - masło i kasza manna do oprószenia foremek Przygotowanie: Do miski wsypujemy(...)Foremki z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (złote ciasto). Foremki wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Chłodne ciasto wyciągamy z foremek. Masę orzechową lekko podgrzewamy, aby ułatwić sobie jej nakładanie. Przykładowy i szybki sposób podgrzania: masę przekładamy do żaroodpornej miseczki i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce. Masa ma być miękka
Słodkie okruszkiGargamel” od siostry Anastazji jest wysokie, podzielne i długo zachowuje świeżość. Do tego rewelacyjnie smakuje. Jest więc świątecznym wypiekiem idealnym:) Co więcej o samym cieście? To ciasto piernikowe z jabłkowo-orzechową wkładką, przełożone prostym, aczkolwiek pysznym kremem przygotowanym na bazie masła i gęstej kwaśnej śmietany. Smaki idealnie ze sobą współgrają. Polecam. Ciasto piernikowe: 250 g masła 6 jajek
Smaki Na Talerzułyżką na przemian ciasto jasne i ciemne ciasto piec w 200C około 40-45 minut - do suchego patyczka, lekko przestudzone wyjąć z formy na kratkę polewę czekoladowo-orzechową roztopić wg instrukcji, polać ciasto i jak zastygnie posypać pudrem cukrem babka jest po prostu pyszna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięburakami. Warunek konieczny: nie mogą być surowe. Najlepiej ugotować warzywo lub upiec, np. przy okazji pieczenia zapiekanki lub warzyw . Burak nadaje ciasto odpowiednią wilgotność, ale nie jest w ogóle niewyczuwalny. Skorzystałam z przepisu abcdietaodkuchni , ale go zweganizowałam:). Składniki: Suche: 80 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (lub 80 g mąki żytniej), 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku(...)Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu możesz ciasto podzielić na dwie części i posmarować np. domowym masłem orzechowym, roztopioną gorzką czekoladą lub niskosłodzoną konfiturą. Wierzch ciasta możesz udekorować polewą czekoladową i owocami. Przepis bierze udział w akcjach: On jest szefem małej fabryki czekolady
Qlinarnie i QlinarnieSzarlotka z lodami to klasyk wśród ciast. Co powiecie na urozmaicenie tradycyjnego przepisu o orzechową piankę? Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 1 łyżka smalcu 35 dag cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe 1 kg jabłek 1 budyń wiśniowy lub malinowy 1/3 szklanki orzechów włoskich tłuszcz do formy lody Wykonanie: Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść(...)zatrzymania soku z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor
Tradycyjna KuchniaMasło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych produktów kojarzących się z kulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony, używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek. Ja osobiście masło
Mania Gotowaniamyślę, że każdemu przypadnie do gustu. Jagielnik jest wegański, bezglutenowy i bez cukru. Do posłodzenia wykorzystałam ksylitol, a dodatkowa słodycz to oczywiście karmel z daktyli, wzbogacony orzechową nutką i posypką z chrupiących fistaszków Ciasto nie wymaga użycia piekarnika, więc pewnie niektórych ucieszy ta zaleta Pewnie zrobię jeszcze trochę bardziej owocową wersję, żeby przełamać słodycz całego ciasta i dodać odrobinę kwaskowatości
Fitkottutaj tylko dodatkiem do całości. Trzeba przyznać, że wszystko fajnie się razem komponuje i ta wersja zasmakuje bardziej wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo-kakaowych, które od dzieciństwa kupuje nam babcia(...)Podsumowanie: Był to jeden z pyszniejszych testów jakie robiłyśmy ostatnio. Wszystkie pasty były super dodatkiem do wszelkich słodkich śniadań, szybkich deserów czy ciast. To takie urozmaicenie i przerywnik od klasycznych maseł orzechowych. Pycha! Aczkolwiek my osobiście popracowałybyśmy jeszcze nad składami past za co będą miały odjęte punkciki ;) Jabłka w cieście białkowo-owsianym z pastą z orzechów laskowych Amandin Pasta
Candy Pandaspowiecie na pyszne połączenie czekolady i orzechów laskowych, zamknięte pod postacią brownie? Brownie orzechowe to właśnie dwa powyższe elementy, wzbogacone o typowe składniki w tego rodzaju wypiekach (jajka, cukier, masło, itp.). Warto zauważyć, że ciasto z poniższego przepisu nie zawiera mąki , więc może przypaść do gustu osobom, które nie chcą lub nie mogą jej spożywać. Brownie orzechowe(...)jest trochę jak nutella, z mocnym akcentem czekoladowym, zza którego wyłania się aromat i smak orzechów. Te ostatnie są też wyczuwalne w strukturze ciasta, gdyż nie są rozdrobnione na pył. Jeśli macie ochotę na czekoladowo-orzechową pychotkę, przygotujcie formę o wymiarach 20x30cm i do dzieła :) Brownie orzechowe Składniki: 200g gorzkiej czekolady 150g orzechów laskowych 140g cukru trzcinowego 100g masła
Smakołyki Bereniki