ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:99/359)

WEGAŃSKIE CIASTO MARCHEWKOWE BEZ PIECZENIA 249

proszku. Polewa: 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW, 5 łyżek karobu, 1 łyżeczka syropu klonowego lub melasy karobowej lub innego słodu, ewentualnie 1 łyżka tahini lub masła orzechowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w kielichu blendera lub robocie kuchennym. Miksujemy do uzyskania zwartej masy. Przekładamy do ceramicznej lub szklanej formy. Wyrównujemy wierzch.  Składniki na polewę mieszamy. Polewamy ciasto

Jeść, by żyć w zdrowiu
Orzechowiec bezglutenowy 647

uwielbiają orzechy - np dla mnie:-) Przepis na masę podpatrzyłam u Ewy Wachowicz ale wykorzystałam ją w trochę innym połączeniu niż było w oryginalnym przepisie. Ciasto wyszło grzechu warte i stosunkowo łatwe do wykonania. Sama masa orzechowa właściwie nie może się nie udać, zważyć, itp. Słodki i mocno orzechowy smak w połączeniu z kakaowym biszkoptem i polewą orzechową daje mocne wrażenia(...)margarynę utrzeć na puch. Dodawać wystudzone orzechy i dalej miksować do połączenia składników. Dolny biszkopt nasączyć ponczem - nie musi nim ociekać ale każdy skrawek ciasta powinien dostać odrobinę wilgoci. Na nasączony biszkopt wyłożyć masę orzechową. Przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć po wierzchu.  Zrobić polewę . W rondelku rozgrzać margarynę, cukier i mleko. Dodać orzechy i podgrzać do połączenia. Jeśli

Ze smakiem bez glutenu
Rozgrzewająca tarta ze śliwkami 141

pomysł na coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory – śliwki z cynamonem pod orzechową kołderką w otoczeniu niezwykle kruchego ciasta. Mniam! Składniki Ciasto (porcja na 2-3 tarty) Ciasto można podzielić na porcje i zamrozić, nie będzie trzeba zagniatać następnym razem J ¼ kg mąki pszennej ¼ kg mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 1 kostka masła roślinnego 3 żółtka ¼ szklanki śmietany

Kulinarne Inspiracje
Piernik staropolski 174

temperaturze 160 o C przez 20 minut. Ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo miękkie trzeba zostawić je na blaszce aż trochę ostygnie i stwardnieje, a następnie ściągnąć go z blachy razem z papierem do pieczenia i zostawić do całkowitego ostudzenia. Tak samo upiec pozostałe 2 placki. Przygotować masę orzechową: Orzechy przebrać i zmielić np. w blenderze. Do garnka o grubym(...)ściągnąć papier. Pierwszy placek posmarować powidłami, położyć na nim drugi placek i całość obciążyć na jakieś 15 minut blachą do pieczenia. Na drugim placku rozsmarować masę orzechową i przykryć ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto obciążyć blacha do pieczenia i zostawić na około 1 godzinę. Piernik pokroić na 3 -4 cienkie pasy, każdy zawinąć w ścierkę i obwiązać sznurkiem. Ciasto odstawić

Mama Gotuje
Ciasto Snickers bez pieczenia + film 2983

Mega smaczne ciasto Snickers bez pieczenia idealne na deser czyli  bajecznie prosty i szybki w wykonaniu smakołyk, który zapewni rozkosz podniebieniu wszystkim kochającym słodkości.  składniki na formę 22 na 28 cm 350 g krakersów puszka masy krówkowej o smaku kawowym lub czekoladowym                 krem budyniowy 2 opakowania(...)rozpuszczamy masło, miód i cukier i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na ciastka przekładamy masę orzechową starannie ją rozprowadzając. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało na kilka godzin a najlepiej

Smakowite Dania
Orzechowe babeczki z masłem orzechowym-wilgotne i puszyste muffinki+FILM 137

Witam Kochani, zapraszam na pyszne, pulchne, mięciutkie i wilgotne babeczki-muffinki z kremem z masłem orzechowym. Osobiście bardzo lubię wypieki z dodatkiem masła orzechowego, jego słony smak super komponuje się z ciastami, ciasteczkami, kremami. Te babeczki zrobicie w kilka chwil i zapewniam, ze wyjdą, i będą każdemu smakowały :) Zapraszam również na film :)  SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzą 24 babeczki(...)składniki mokre-mieszamy trzepaczką do połączenia. Do drugiej miski dajemy składniki suche-mieszamy. Następnie do składników suchych dajemy mokre i wszystko mieszamy trzepaczką do połączenia składników, i uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto ma być lekko lejące. Dzięki temu babeczki idealnie wyrosną, będą puchate, puszyste i wilgotne. Następnie formę na muffinki wykładamy papilotkami, i napełniamy je do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 190

kaszą, jak również ciasta i desery, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Darek Kuźniak w swojej broszurce proponuje np.: “Zapiekane jabłka z cynamonem”, “Orzechową szarlotkę” czy “Brzoskwiniowo-karmelowe ciasto z bitą śmietaną”. Podczas gotowania warzyw w wolnowarze należy zaznaczyć, iż nie mają one tendencji do rozgotowywania się, jak to ma miejsce w przypadku gotowania

Moja Delicja
Szybka kokosowo-orzechowa krajanka (bez pieczenia) 147

przejść obok nich obojętnie   Składniki: 1 szklanka pokruszonych herbatników deserowych zbożowych (można użyć innych) 1 szklanka masła orzechowego z wiórkami kokosowymi* 1 szklanka cukru kokosowego 100 g masła około 100 g gorzkiej czekolady opcjonalnie: chrupiące kuleczki w czekoladzie (dekoracja do ciast) *jeśli takiego nie macie dodajcie do masy wiórki kokosowe Przygotowanie: Pokruszone herbatniki (nie rozdrabniamy ich w blenderze, mają(...)woreczka i np. użyć wałka do ich pokruszenia) wrzucamy do miski. W małym rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło z cukrem (na małym ogniu), następnie dodajemy szklankę masła orzechowego z wiórkami kokosowymi. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Naszą kokosowo-orzechową masę wlewamy do miski z pokruszonymi ciasteczkami. Mieszamy składniki. Masę wykładamy do małej foremki (20×20) wyłożonej papierem

Słodkie okruszki
Bezglutenowa babka orzechowa 141

tworzenie wielkanocnych przepisów, tak teraz drugi dzień z rzędu piekę baby – wczoraj prezentowałam Wam Babkę piaskową , a dziś będzie to Bezglutenowa babka orzechowa . Przepis dla osób, które muszą unikać glutenu, jajek lub laktozy. Ciasto robi się maksymalnie szybko i prosto. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby, które nienajlepiej czują się w kuchni. W tym roku, na moim świątecznym(...)masła orzechowego + rodzynki W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugim naczyniu wymieszaj olej z wodą i masłem orzechowym. Do składników suchych dodaj składniki mokre oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto nie powinno być bardzo zwarte (najlepiej jeśli będzie lekko płynne). Formy na babki wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Wypełnij je ciastem, tak aby wypełniło

365 dni dookoła kuchni
Babeczki z kremem budyniowym, czekoladą i masłem orzechowym 116

Maliny Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, przed wyłożeniem do foremek dobrze będzie wstawić je na chwilę do lodówki. Rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy placuszki pasujące wielkością do używanych foremek na babeczki. Polecam zaopatrzenie się w foremki metalowe – wtedy już nimi samymi wykroimy idealnej wielkości kawałki ciasta. Ciasto przygniatamy do ścianek foremek(...)czasie pieczenia nam nie „wstało“. Pieczemy w temperaturze 180 stopni dopóki ciasto się nie zarumieni. Nakładamy po 1/2 kostki czekolady i ponownie umieszczamy w piekarniku, aby czekolada się rozpuściła. Wyjmujemy babeczki z piekarnika, nakładamy na jeszcze ciepłą czekoladę po łyżeczce masła orzechowego i zostawiamy do wystygnięcia. Do rondelka wlewamy mleko zostawiając ok. pół szklanki do rozpuszczenia proszku budyniowego. Dodajemy łyżkę

Kate's Kitchen
Babeczki z kremem budyniowym, czekoladą i masłem orzechowym 110

Maliny Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, przed wyłożeniem do foremek dobrze będzie wstawić je na chwilę do lodówki. Rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy placuszki pasujące wielkością do używanych foremek na babeczki. Polecam zaopatrzenie się w foremki metalowe – wtedy już nimi samymi wykroimy idealnej wielkości kawałki ciasta. Ciasto przygniatamy do ścianek foremek(...)czasie pieczenia nam nie „wstało“. Pieczemy w temperaturze 180 stopni dopóki ciasto się nie zarumieni. Nakładamy po 1/2 kostki czekolady i ponownie umieszczamy w piekarniku, aby czekolada się rozpuściła. Wyjmujemy babeczki z piekarnika, nakładamy na jeszcze ciepłą czekoladę po łyżeczce masła orzechowego i zostawiamy do wystygnięcia. Do rondelka wlewamy mleko zostawiając ok. pół szklanki do rozpuszczenia proszku budyniowego. Dodajemy łyżkę

Kate's Kitchen
Ryżowy przekładaniec 207

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.  Mąki przesiać przez z sitko z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.  Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając ciasto.  Biszkopt wylać na dużą blaszkę.  Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa  600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej(...)przecinamy wzdłuż na pół.  Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy.  Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem.  Wierzch drugiego biszkoptu smarujemy masę orzechową.  Wierzch posypujemy ryżem preparowanym.  Ciasto wkładamy w chłodne miejsce. Smacznego

Kuchnia smaków
Ryżowy przekładaniec 253

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.  Mąki przesiać przez z sitko z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.  Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając ciasto.  Biszkopt wylać na dużą blaszkę.  Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa  600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej(...)przecinamy wzdłuż na pół.  Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy.  Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem.  Wierzch drugiego biszkoptu smarujemy masę orzechową.  Wierzch posypujemy ryżem preparowanym.  Ciasto wkładamy w chłodne miejsce. Smacznego

Kuchnia smaków
Kora Dębu 216

zastąpiłam biszkoptem z galaretką , który imituje te popularne ciasteczka. Ciasto wygląda dość ciekawie w przekroju. Polecam w tej wersji lub podstawowej, czyli z delicjami w środku :) Biszkopt: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 szklanka orzechów mielonych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym Wkładka: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki(...)nakrywam folią spożywczą i odstawiam by masa wystygła. Masło  ucieram z  pozostałym  cukrem i dodaję porcjami zimny budyń. Na ciasto z galaretkami  wykładam   połowowe  masy budyniowej,  nakrywam blatem orzechowym,  przykrywam papierem do pieczenia następie  blaszką i odwracam otworami z galaretką do góry.  Z ciasta usuwam papier do pieczenia, smaruję pozostałą

Ciasteczkowy Potwór
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 164

Najlepszy z polskich pierników, miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem   😋 Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą. Lepszego ciasta na Święta nie znajdziecie :) To z poniższego przepisu możemy przygotować już dzisiaj, aby przed samymi Świętami uniknąć nawału dodatkowych zajęć. Piernik powinien dojrzewać minimum 2 tygodnie, więc bierzmy się do pracy 😀 Przepis(...)powoli dojrzało. Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 - 3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2 - 3 dniach skruszeją i niemal rozpływają się w ustach. Ochłodzone placki przekładamy lekko rozgrzanym, dobrze wysmażonym, prawdziwym powidłem śliwkowym. Można oczywiście dać i inne przełożenia, jak np. kajmakowe, masę orzechową, a nawet i marcepanową. Można też

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania