Torcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu(...)oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez około
Zabawa smakiempodwojenia objętości. Mąkę przesiać. Wsypać do jaj, dodać, mleko i wodę gazowaną. Miksować 3 minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać na 1 godzinę, aby dobrze. Na dzbanku/misce ustawić sitko, przelać ciasto, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, cienkie jak papier
moj przepis naorzechową z gruszkami."Składniki:2 jajka250 g mąki80 g cukru80 g masłaDodatkowo:125 g masła70 g cukru pudru50 g orzechów laskowychjajko2 łyżki mąki4 duże twarde gruszkicukier cynamonowySposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto(...)lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowanie kremu orzechowego:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy.Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych
Słodkie Przyjemnościteż dodać odrobinę kardamonu. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem, wyłożyć pierwszy płat ciasta, porozciągać by pokryło całe dno, posmarować masłem, posypać mieszanką orzechowo-cukrową, lekko docisnąć orzechy do ciasta. Powtórzyć czynność aż do wyczerpania ciasta. Ostatni płat ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem, ponakłuwać widelcem, zrobić nacięcia wg uznania- ja zrobiłam trójkąty, włożyć cały migdał do każdego kawałka
Smaki ArmineSkładniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/(...)wchłonie wodę, więc nić nie odcedzaj). Można śmiało przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Reszta masy makowej jest przeznaczona na makowiec z tego przepisu : Delikatny makowiec z orzechową kruszonką Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka sojowego 100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi) 150 g cukru szczypta soli Przygotowanie
greenscarfpomocy mieszadła/mieszadeł, przez około 2 minuty, ściągając szpatułką masło przyklejone do dna i boków misy. Dodać cukier trzcinowy (1 szklankę), biały cukier (3/4 szklanki) oraz masło orzechowe (1 szklankę) i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła/mieszadeł, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty). Następnie, stale miksując, dodać jaja (2 sztuki) i ekstrakt(...)margaryną, przy czym podobnie jak masło, musi być miękka. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są kruche, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i pysznie smakują masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję i pozwala połączyć się smakom. Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko
Gospodyni Miejskazagoszczą u mnie ani mazurki ani faszerowane jajka. Za mazurkami nie przepadam, na blogu można znaleźć całe dwa ( mazurek cytrusowy i mazurek z figami i masłem orzechowym ), nie lubię też ciast z kremami, ale dobrego sernika czy makowca nie odmówię. A jajka faszerowane najzwyczajniej wzbudzają we mnie odrazę... może kiedyś się skuszę, ale tymczasem wolę ładnie ugotowane żółtko w środku
bistro mamailości kakao, to przepis trafi idealnie w Wasz gust. Fun gorzkiej czekolady będzie w raju już po pierwszym kęsie. W smaku da się dodatkowo wyczuć delikatną nutę orzechową, w tym wypadku migdałową. Ciasto jest także bezglutenowe i bez laktozy. Składniki na niewielką keksówkę 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 45g stałego) 50g mąki migdałowej (ok. ½ szklanki) – można spróbować zastąpić mąką(...)kokosową lub orzechową 2 jajka 80g erytrytolu lub innego słodzidła (np. cukru lub ksylitolu) lub więcej 60g kakao w proszku (ok.3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. W tym czasie do miski wbić jajka i dodać słodzidło. Utrzeć z jajkami na jasnożółty kolor. Dodać ostudzony olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Mąkę migdałową wymieszać
Fabryka pomysłówWspaniałe drożdżówki ;) Wizualnie prezentują się świetnie, smakują jeszcze lepiej. Orzechowe nadzienie z odrobiną rumu zachwyci każdego. Mięciutkie, delikatne i aromatyczne. Nie można im się oprzeć ;) Z ciastem dobrze się współpracuję, nic tylko musicie sami się przekonać! :D Polecam. Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 45 ml oleju szczypta soli 1 jajko(...)dokładnie połączyć, lekko rozcierając :) Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę, delikatnie podsypać. Podzielić na około 8 części, każdą rozwałkować na prostokąt. Na placku rozsmarować orzechowe nadzienie, ponacinać i zwinąć go w rulonik. Podobnie postępować z pozostałymi kawałkami ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewywkrótce zawita na Waszym stole Wielkanocnym :) Najlepsze przepisy na Wielkanoc: Ciasta: Babka na białkach Miodownik z kremem budyniowym Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą
Kuchnia ŁukaszaCiasto: 500 g mąki, 125 ml mleka, 15 g drożdży, 3 jajka, 50 g cukru, 50 g roztopionego masła, 150 g zimnego masła, szczypta soli, masa orzechowa: 90 g orzechów laskowych, 75 g cukru 25 ml wody 400 g jagód, jajko Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące(...)upiekłam dwa ciasta w tortownicy o średnicy 16 cm). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wzdłuż dłuższego brzegu rozsmarować masę orzechową, na niej ułożyć jagody. Zawinąć ciasto w rulon, a następnie włożyć do tortownicy zwijając w „ślimaka”. w miarę dokładnie zlepiając. Następnie posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówobłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna KuchniaSkładniki 400 g mąki pszennej chlebowej 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek 70 g wiórków kokosowych 200 ml mleka kokosowego lub
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataspektakularnie rośnie, że pierwszą karpatkę którą upiekłam, można było nazwać himalajką. Parzone ciasto, z którego przygotowuje się ptysie, jest niesamowicie proste w "obsłudze", trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a najważniejsze, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Nawet na chwilę. Nigdy! Te ptysie z kremem orzechowym przygotowałam pod wpływem chwilowej zachcianki na coś do kawy. W godzinę były gotowe(...)polewać łyżką albo zanurzę czapeczki ptysi w czekoladzie, żeby uzyskać ładniejszy efekt. Kto się skusi na coś słodkiego w weekend? Wszak mamy karnawał:) Ptysie z kremem orzechowym Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 30% 200g mascarpone 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella
Obiad gotowywpadłam na pomysł, aby z niego upiec ciasto. Robiąc je zakładałam, że wyjdzie mocno słodkie, a jak zauważyliście nie lubię słodkich ciast i deserów. A tu miła niespodzianka babka wyszła przepyszna i wbrew pozorom jakby się wydawało nie jest słodka. Tak aromatyczne i pachnące orzechami ciasto można przygotować w chwilę. Idealne ciasto do kawy, czy popołudniowej herbatki. Składniki(...)cukrem ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt naturalny i krem czekoladowo - orzechowy - wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać 150 g zmielonych orzeszków ziemnych, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Ciasto piec
Ciastka - domowe słodkości