ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:101/359)

WIELKANOCNE MAZURKI, BEZCUKROWE Z KREMEM DAKTYLOWO-ORZECHOWYM I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ 120

Wielkanocny Mazurek w zdrowszej, lżejszej, odchudzonej wersji. Proste kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, wzbogacone mielonymi migdałami, które uformowałam  w pisanki i wypełniłam daktylowo - orzechowy  kremem. Dodam -  mega łatwym kremem, bo cała robota to tylko zblendowanie daktyli z masłem orzechowym. Mazurki polałam gorzką czekoladą osłodzoną miodem, ozdobiłam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.  Mazurek to jedno(...)ręką na papierze do pieczenia, formuje kształt jajek, pamiętając o zagięciu boków wkładam do lodówki na ok. pół godziny przed upieczeniem nakłuwam ciasto w kilku miejscach widelcem piekę w 180 stopniach 15 minut SKŁADNIKI NA KREM DAKTYLOWO - ORZECHOWY ok 40 sztuk suszonych daktyli (wcześniej  zalewam  je wrzątkiem, powinny się moczyć ok. 30 minut) ok 4 łyżki wody

Upiecz sobie babeczkę
Wegańskie BROWNIE W DWÓCH KOLORACH z soczewicy 193

brownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! Brownie zrobiłam w dwóch kolorach – jedna część jest z kakao, a druga z dodatkiem mleczka kokosowego. Zapraszam! //   Składniki: Ciemna część: 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g z zalewą) 50 g mąki 5 łyżek kakao 3 łyżki masła orzechowego 80 g cukru Jasna część

Via Gusto
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 196

właściwości spulchniające. Jako jedyny zawiera sól. Poolish to mieszanina równych części wody i mąki z niewielką ilością drożdży ( do 1% ). Jego hydracja wynosi 100%, a konsystencja przypomina ciasto naleśnikowe. Charakteryzuje się świeżym orzechowym aromatem z delikatną nutą kwaskową. DOJRZEWANIE: Zaczyn, niezależnie od rodzaju dojrzewa od 6 do ok.16 godzin, a celem jest uzyskanie w pełni dojrzałego zakwasu, bo taki(...)wyraźnie wyrastają przybierając kształt naczynia w którym rosną. SKŁADNIKI: BIGA: * letnia woda – 1/3 szkl * mąka pszenna -2/3 szkl * świeże drożdże – 6 g * cukier – 1 szczypta CIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB

Ostra na Słodko
DOMOWE MASŁO ORZECHOWE 168

przepisie nie ma ani odrobiny oleju, ponieważ ze zmielonych orzechów olej sam sie wytwarza. Jeśli nie używacie orzeszków solonych, koniecznie dodajcie sól! Słodko-słone domowe masło orzechowe - pyszne na kanapki, do ciast lub wyjadania łyżką wprost ze słoiczka! Polecam! SKŁADNIKI na wersję crunchy: 500 g + 125 g solonych orzeszków ziemnych (bez łupinek)WYKONANIE: 500 g orzechów podpiecz krótko(...)wyłączyć urządzenie, żeby się nie przegrzało. Gdy masło będzie już gotowe dorzuć pozostałą cześć orzechów, czyli 125 g. Zmiksuj krótko, aż powstaną maleńkie drobinki widoczne w maśle. Masło orzechowe przełóż do wyparzonego słoika  i dobrze zakręć. Możesz je tak przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Jeśli podczas przechowywania zbierze się na wierzchu masła olej, nie martw się, wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Kawowy mieszaniec 1206

Kawa doskonale podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu. Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego(...)kawowa: 25 dag sera mascarpone ½ litra śmietanki 30% 5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego 2 łyżki cukru pudru 3 listki żelatyny Dodatkowo: 15 dag  markizów orzechowych Kakao do oprószenia Jak wykonać ?  Spód: Biszkoptowe herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao, rozpuszczaną kawą, dodać  rozpuszczone masło i utrzeć do konsystencji mokrego piasku. Rozsypać

Wanilia i Kardamon
Ciasto z semoliny, z miodem i orzechami czyli Słodki Czwartek odc.162 200

moździerza. Do garnka wlewamy miód i całość mieszamy. Wciskamy sok z pomarańczy i cytryny i gotujemy sos przez 2 minuty. Powinien powstać gęsty syrop. Przestudzone ciasto nakłuwamy nożem, widelcem lub patyczkiem. Polewamy je powstałym orzechowym sosem. Odstawiamy na 15-20 minut. To czas gdy ciasto wchłonie płynne elementy sosu

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 112

zaskakujące połączenia są smaczne. To ciasto przypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: rukola  z orzechową nutą oraz letnie borówki, jagody z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 100 g orzechów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego

Kuchnia w oparach
CIASTO ORZECHOWY PUSZEK 166

ciasto należy do tych lekkich i nie przesłodzonych. Delikatny orzechowy biszkopt wspaniale komponuje się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :) SKŁADNIKI NA  CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku

Pani na deser
Tort orzechowy 278

Na specjalne okazje🙂 Składniki biszkopt orzechowy: jajka 7 szt cukier kryształ 3/4 szkl mąka pszenna 10 dkg orzechy laskowe 18 dkg sól 1 szczypta proszek do

czarrna od kuchni
Kruche babeczki orzechowe 212

Kruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :) Przepis na około 36 mini babeczek. Ciasto

Trzeci talerz
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 154

zdobyć. I tak użyłam jaj wiejskich, mąki ekologicznej, miodu od kolegi, który ma swoje pasieki na wschodzie Polski, masła orzechowego, które sama przygotowałam ze zdrowej mieszaniny orzechów laskowych, włoskich i nerkowców. Całość jest aromatyzowana przyprawami takimi jak kardamon i cynamon, ciasto jest bez żadnych sztucznych aromatów. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g mąki tortowej - 250 g mąki orkiszowej(...)minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw w misce na 45 minut do godziny. Podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt, który smarujemy cienką warstwą domowej roboty masła orzechowego o smaku trzech rodzajów orzechów. Blat rolujemy na jednolity wałek, który kroimy na mniejsze części i układamy we wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszce

SMYKWKUCHNI
Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać? 241

nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru.  Jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. zamiast masła orzechowego. Ja wykorzystałam tahiny do przygotowania zdrowych domowych krówek z dodatkiem suszonych daktyli .  Jak zrobić domowe tahini (pastę sezamową)?  Składniki (na niecałe 200 ml): 1 szklanka

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik z orzechowymi Michałkami 218

Sernik z orzechowymi Michałkami to z decy dowanie porcja dla tych, którzy lubią połączenie sera i czekola dy z wyczuwalną nutką orzechów. Ciasto zaliczam do tych, które pasują na nie dzielne spotkanie z ro dziną i przyjaciółmi. Spróbujcie :)     Skła dniki: 1 kg sera w wiaderku 1 1/3 szklanki cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) skórka otarta z połowy

ChilliJemy
ucierane z brzoskwiniami 144

Klasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak.  *tortownica 21 cm Składniki: 240 g masła  2/3 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z cytryny szczypta soli(...)dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i  zmiksować na gładkie ciasto. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki. Składniki kruszonki zagnieść. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia a na wierchu ułożyć brzoskwinie. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort bezowy z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi 161

Tort jest dość słodki :) już same bezy są słodkie a dochodzi masło orzechowe i powidła śliwkowe :) szczerze mówiąc to mój osobisty przepis i wydaje mi

Wypieki Rene
Kostka Rocher 7282

najlepsze ciasto wszech czasów! Smakuje rewelacyjnie, rozpływa się w ustach i jest uzależniające! Orzechowy biszkopt przełożony jest dwoma masami: czekoladowo – orzechową i śmietankową. Połączenie tych smaków sprawia, że ciasto smakuje nieziemsko! Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy czy święta Post Kostka Rocher pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania