Wielkanocny Mazurek w zdrowszej, lżejszej, odchudzonej wersji. Proste kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, wzbogacone mielonymi migdałami, które uformowałam w pisanki i wypełniłam daktylowo - orzechowy kremem. Dodam - mega łatwym kremem, bo cała robota to tylko zblendowanie daktyli z masłem orzechowym. Mazurki polałam gorzką czekoladą osłodzoną miodem, ozdobiłam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Mazurek to jedno(...)ręką na papierze do pieczenia, formuje kształt jajek, pamiętając o zagięciu boków wkładam do lodówki na ok. pół godziny przed upieczeniem nakłuwam ciasto w kilku miejscach widelcem piekę w 180 stopniach 15 minut SKŁADNIKI NA KREM DAKTYLOWO - ORZECHOWY ok 40 sztuk suszonych daktyli (wcześniej zalewam je wrzątkiem, powinny się moczyć ok. 30 minut) ok 4 łyżki wody
Upiecz sobie babeczkębrownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! Brownie zrobiłam w dwóch kolorach – jedna część jest z kakao, a druga z dodatkiem mleczka kokosowego. Zapraszam! // Składniki: Ciemna część: 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g z zalewą) 50 g mąki 5 łyżek kakao 3 łyżki masła orzechowego 80 g cukru Jasna część
Via Gustowłaściwości spulchniające. Jako jedyny zawiera sól. Poolish to mieszanina równych części wody i mąki z niewielką ilością drożdży ( do 1% ). Jego hydracja wynosi 100%, a konsystencja przypomina ciasto naleśnikowe. Charakteryzuje się świeżym orzechowym aromatem z delikatną nutą kwaskową. DOJRZEWANIE: Zaczyn, niezależnie od rodzaju dojrzewa od 6 do ok.16 godzin, a celem jest uzyskanie w pełni dojrzałego zakwasu, bo taki(...)wyraźnie wyrastają przybierając kształt naczynia w którym rosną. SKŁADNIKI: BIGA: * letnia woda – 1/3 szkl * mąka pszenna -2/3 szkl * świeże drożdże – 6 g * cukier – 1 szczypta CIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB
Ostra na Słodkoprzepisie nie ma ani odrobiny oleju, ponieważ ze zmielonych orzechów olej sam sie wytwarza. Jeśli nie używacie orzeszków solonych, koniecznie dodajcie sól! Słodko-słone domowe masło orzechowe - pyszne na kanapki, do ciast lub wyjadania łyżką wprost ze słoiczka! Polecam! SKŁADNIKI na wersję crunchy: 500 g + 125 g solonych orzeszków ziemnych (bez łupinek)WYKONANIE: 500 g orzechów podpiecz krótko(...)wyłączyć urządzenie, żeby się nie przegrzało. Gdy masło będzie już gotowe dorzuć pozostałą cześć orzechów, czyli 125 g. Zmiksuj krótko, aż powstaną maleńkie drobinki widoczne w maśle. Masło orzechowe przełóż do wyparzonego słoika i dobrze zakręć. Możesz je tak przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Jeśli podczas przechowywania zbierze się na wierzchu masła olej, nie martw się, wymieszaj
Słodko-Słony Świat IlonyKawa doskonale podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu. Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego(...)kawowa: 25 dag sera mascarpone ½ litra śmietanki 30% 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego 2 łyżki cukru pudru 3 listki żelatyny Dodatkowo: 15 dag markizów orzechowych Kakao do oprószenia Jak wykonać ? Spód: Biszkoptowe herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao, rozpuszczaną kawą, dodać rozpuszczone masło i utrzeć do konsystencji mokrego piasku. Rozsypać
Wanilia i Kardamonmoździerza. Do garnka wlewamy miód i całość mieszamy. Wciskamy sok z pomarańczy i cytryny i gotujemy sos przez 2 minuty. Powinien powstać gęsty syrop. Przestudzone ciasto nakłuwamy nożem, widelcem lub patyczkiem. Polewamy je powstałym orzechowym sosem. Odstawiamy na 15-20 minut. To czas gdy ciasto wchłonie płynne elementy sosu
Dzieje kuchennej Wiewióryzaskakujące połączenia są smaczne. To ciasto przypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: rukola z orzechową nutą oraz letnie borówki, jagody z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 100 g orzechów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego
Kuchnia w oparachciasto należy do tych lekkich i nie przesłodzonych. Delikatny orzechowy biszkopt wspaniale komponuje się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku
Pani na deserNa specjalne okazje🙂 Składniki biszkopt orzechowy: jajka 7 szt cukier kryształ 3/4 szkl mąka pszenna 10 dkg orzechy laskowe 18 dkg sól 1 szczypta proszek do
czarrna od kuchniKruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :) Przepis na około 36 mini babeczek. Ciasto
Trzeci talerzzdobyć. I tak użyłam jaj wiejskich, mąki ekologicznej, miodu od kolegi, który ma swoje pasieki na wschodzie Polski, masła orzechowego, które sama przygotowałam ze zdrowej mieszaniny orzechów laskowych, włoskich i nerkowców. Całość jest aromatyzowana przyprawami takimi jak kardamon i cynamon, ciasto jest bez żadnych sztucznych aromatów. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g mąki tortowej - 250 g mąki orkiszowej(...)minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw w misce na 45 minut do godziny. Podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt, który smarujemy cienką warstwą domowej roboty masła orzechowego o smaku trzech rodzajów orzechów. Blat rolujemy na jednolity wałek, który kroimy na mniejsze części i układamy we wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszce
SMYKWKUCHNInadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru. Jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. zamiast masła orzechowego. Ja wykorzystałam tahiny do przygotowania zdrowych domowych krówek z dodatkiem suszonych daktyli . Jak zrobić domowe tahini (pastę sezamową)? Składniki (na niecałe 200 ml): 1 szklanka
Chilli Czosnek i OliwaSernik z orzechowymi Michałkami to z decy dowanie porcja dla tych, którzy lubią połączenie sera i czekola dy z wyczuwalną nutką orzechów. Ciasto zaliczam do tych, które pasują na nie dzielne spotkanie z ro dziną i przyjaciółmi. Spróbujcie :) Skła dniki: 1 kg sera w wiaderku 1 1/3 szklanki cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) skórka otarta z połowy
ChilliJemyKlasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak. *tortownica 21 cm Składniki: 240 g masła 2/3 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z cytryny szczypta soli(...)dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i zmiksować na gładkie ciasto. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki. Składniki kruszonki zagnieść. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia a na wierchu ułożyć brzoskwinie. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTort jest dość słodki :) już same bezy są słodkie a dochodzi masło orzechowe i powidła śliwkowe :) szczerze mówiąc to mój osobisty przepis i wydaje mi
Wypieki Renenajlepsze ciasto wszech czasów! Smakuje rewelacyjnie, rozpływa się w ustach i jest uzależniające! Orzechowy biszkopt przełożony jest dwoma masami: czekoladowo – orzechową i śmietankową. Połączenie tych smaków sprawia, że ciasto smakuje nieziemsko! Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy czy święta Post Kostka Rocher pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje