świętowanie :) Nie patrzmy na kalorie, tylko rozkoszujmy się pysznym jedzeniem! Dzisiaj mam dla Was ostatni przedświąteczny przepis na pyszny sernik. W moim domu to ciasto jest obowiązkowe na każdą uroczystość. W połączeniu z masłem orzechowym i kajmakiem jest naprawdę pyszne... Wesołych Świąt!!!😚😚😚 Składniki (blaszka 23/33 cm): spód: herbatniki 220 g, masło 120 g, masa serowa(...)cukier 1 szklanka, śmietana 18 % 200 ml, żółtka 2 szt, jajka 4 szt, skórka starta z pomarańczy 1 łyżeczka, masło orzechowe 12 łyżek, dodatkowo: masa kajmakowa pół puszki, orzechy włoskie do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wykładamy na papier, dociskamy do dna blaszki
kulinarne odsłony paticynamonem. 1/2 jabłek wykładamy na spód ciasta. Następnie posypujemy je kolejną 1/3 ciasta i dociskamy. Wykładamy drugą połowę jabłek, wysypujemy na nie pozostałą część orzechowej masy i dociskamy. Dekorujemy wedle uznania. Opcjonalnie spryskujemy wierzch ciasta rozpuszczonym olejem kokosowym. Umieszczamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuOrzechowy biszkopt z kawałkami soczystych brzoskwiń, delikatna masa śmietankowa i mus brzoskwiniowy, dodatkowo przełożony małymi biszkopcikami. Doskonale sprawdzi się jako ciasto świąteczne, ale także jako "zwykłe", niedzielne ciasto. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, dlatego śmiało można zrobić je wcześniej i przechować w lodówce. To taki nasz wspólny, rodzinny wypiek. Łączy pokolenia, pozwala na wspólne spędzenie wolnego czasu
Domowa cukiernia Ewyklasyka polskiej kuchni, która ma tysiące odsłon. Moja propozycja to wiosenne, wypełnione po brzegi farszem ze świeżej i młodej botwiny, polane koperkowo-orzechowym masełkiem, które smakują obłędnie i z pewnością będą hitem każdego stołu. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2-3 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 2 pęczki botwiny 500g sera ricotta 4 łyżki posiekanego koperku(...)ząbki czosnku 1 pęczek koperku 70g orzechów włoskich Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinybrakowało sprzyjających okoliczności. W końcu jest - pyszny przekładaniec, z rodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom, które za ciastami nie przepadają (to chyba najlepsza rekomendacja) więc z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Przygotowanie kory orzechowej wymaga nieco więcej czasu ale, zwłaszcza na specjalne okazje, na pewno warto ten czas poświęcić. składniki: 8 białek 3/4 szklanki cukru(...)sitko do odsączenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam, dodaję stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części i z każdej piekę placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia
babka w formieCiasto miodowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody 1/2 kostki margaryny 3 łyżki miodu Wkładka orzechowa: 200 g posiekanych orzechów … Czytaj dalej Ciasto miodowe z orzechami i grysikiem
czarrna od kuchniskładniki na spód ciasta: ok. 285 g sucharów 350-400 g kremu orzechowo czekoladowego wykonanie: Suchary rozdrabniamy na konsystencję piasku. Dodajemy krem i dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem wylepiamy spód blaszki (ok.21x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na warstwę śmietankowo jogurtową: 1 galaretka wiśniowa 350 ml gorącej wody 350 – 400 g jogurtu, gęstego np. greckiego 400 ml śmietanki kremówki wykonanie
Domowy Smak Jedzeniałyżki przesianej mąki z proszkiem. 4. Dodajemy kakao, miód, masło orzechowe, wiórki i płatki. Całość mieszamy. 5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut, dzieląc ciasto na 3 placki. Podajemy z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym i ulubionymi owocami. W moim przypadku maliny i truskawki :) HALO HALO :) Czy są tu zwolennicy masła orzechowego ? Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na Życiesernik jest mało słodki, ale w połączeniu z masą krówkową jest w sam raz. Na pewno go jeszcze zrobię. Ciasto godne polecenia, słodkie i ten chrupiący słonecznik.... pyszności :) CIASTO: 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 10 dag masła łyżka smalcu 2 żółtka (białka odkładamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany SER: 1,50 kg zmielonego(...)śmietany 125 ml oleju 2 jaja 4 żółtka (białka odkładamy) szklanka mleka 2 budynie śmietankowe łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny sok z 0,5 cytryny ORZECHOWA BEZA: 6 białek (2 z ciasta, 4 z sera) 6 czubatych łyżek cukru 8 dag zmielonych orzechów włoskich 12 dag posiekanych orzechów łyżka kaszy manny łyżka mąki szczypta soli MASA
Pani na desermoim ogródku aż uginają się od owoców więc przerabiamy jak się da. Dziś zapraszam na tartaletki z budyniem, owocami i nutką masła orzechowego, które ciekawie smakuje w tym połączeniu. Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli na nadzienie: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki(...)łyżka cukru 100 g masła 4 kostki czekolady z nadzieniem z masła orzechowego owoce: jagody, porzeczki, maliny, nektarynki, maliny, poziomki, agrest dodatkowo: papilotki na tartaletki Składniki ciasta zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nektarynki pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWspaniały, mocno orzechowy tort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki
Moje Kuchenne Rewelacjesłowa....Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne sposoby, mniej lub bardziej klasycznie. Moją ulubioną jest Szarlotka na orzechowym spodzie, ale inne też chętnie zjem. To ciasto na każdą okazję a zrobienie go do naprawdę żadna wielka filozofia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaokazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, orzechy czy pestki. składniki na formę 22 na 28 cm ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 150 g zimnego masła szczypta soli masa orzechowa 150 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 4-5 łyżek miodu 400 g prażonych orzechów ziemnych bez soli przepis ciasto(...)wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto można również rozwałkować na cienki placek, lub wylepić nim dno formy. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C, po czym wyjmujemy i lekko przestudzamy. masa orzechowa W garnku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy cukier oraz miód i ciągle mieszamy, żeby masa
Smakowite Daniaspróbowaniu tego omleta na pewno zmienicie zdanie! Jest bardzo puszysty a podczas pieczenia rośnie jak na drożdżach. W wierzch ciasta powciskałam pokrojone banany i zapiekłam w żeliwnej patelni. Był chrupiący od spodu a pulchny w środku. Polany sosem orzechowym na bazie masła orzechowego i syropu z agawy jest jeszcze lepszy! Danie idealnie nadaje się na lekką kolację czy na śniadanie(...)plasterki. Patelnię posmarować oliwą i wylać na nią ciasto. Powciskać na wierzch banany i opcjonalnie posypać cukrem trzcinowym. Zapiekać przez 30 minut, aż ciasto będzie ładnie przyrumienione i wyrośnięte. W czasie pieczenia przygotować sos. Masło orzechowe i syrop/miód rozpuścić w małym rondelku. Dodać wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić. Podawać z upieczonym omletem. Smacznego
JaglusiaChleb orkiszowo konopny z idealnie chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem i lekkim orzechowym posmakiem wart jest każdej minuty pracy poświęconej na jego przygotowanie. Długo zachowuje świeżość, jest prosty do wykonania i bardzo smaczny - podobnie jak mój ulubiony chleb żytni razowy na zakwasie Poniższy przepis na chleb orkiszowy z mąką konopną łączy w sobie zalety dwóch, zaliczanych do najzdrowszych, rodzajów mąki. Mąka(...)użycia GMO. Mąka konopna może mieć różny poziom wilgotności, ta z Domu Konopi idealnie nadaje się do wypieku chleba, jako dodatek do ciast i ciasteczek a nawet zagęszczacz do sosów, którym nadaje lekko orzechowy posmak. Jak zrobić chleb orkiszowo konopny Drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 3-4 łyżki wody, czubatą łyżkę mąki orkiszowej i odstawiam na około 10-15 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata