ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:109/359)

Czekoladowo - orzechowe ciasto z suszonymi śliwkami 219

wielbiciele orzechów laskowych. Ja się do nich zaliczam! ;) O cieście tym można rzec, że to taka wariacja na temat Murzynka ( któż nie zna jego smaku... ;) ). Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne, z wyraźną nutą orzechową. Zamiast śliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale nie będzie mniej smacznie :) Ciasto w sam raz na jesienną

Opowieści z piekarnika
Ciasto murzynek-łatwy przepis 471

aromat waniliowy lub rumowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania trochę kremu orzechowego -typu nutelka do przełożenia papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ubić jajka z cukrem, dodać śmietankę, aromat, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste.  Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać cukrem pudrem(...)zapobiegnie przypaleniu i stwardnieniu górnej warstwy ). Piec w piekarniku  nagrzanym do 170 ° C przez około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek się wypiekł. Wystudzone ciasto przekroić na pół i posmarować gotowym kremem orzechowym ( słoiczek można podgrzać w rondelku z wodą, aby się łatwo smarowało ). Posypać cukrem pudrem . SMACZNEGO

zielonacukinka
miodownik z orzechami bez jajek 144

łyżeczka sody z lekką górką 165 ml mleka 1 i 1/2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery równe części. Każdą część cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na jednym blacie rozsmarowujemy warstwę orzechową. Pieczemy każdy blat w oddzielnie w ok. 180-190 st. C na złoty kolor, przez(...)powidło śliwkowe złożenie ciasta: Wystudzone blaty przekładamy powidłem śliwkowym (ja powidłem posmarowałam tylko jeden blat) i masą, ostatni blat układamy z warstwą orzechową. Całość delikatnie obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce np. do spiżarki aby blaty zmiękły. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach. wpis zawiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowa tarta bez pieczenia i wyrzutów sumienia 157

trzeba ją od razu podawać. Jogurt będzie rozmiękczał masę orzechowa, która z czasem straci spójność. Dane nadal będzie pyszne, ale już nie tak efektowne, bo zmieni się w orzechowo-jogurtową masę. Orzechy – samo zdrowie Nie wiem czy wiecie, ale orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Zawierają co prawda tłuszcze – ale spokojnie – te zdrowe, czyli korzystne(...)nieco większe kawałki. Przełóż do foremki (koniecznie z wyciąganym dnem), rozprowadź równomiernie po dnie i bokach a następnie mocno dociskaj palcami, tak żeby orzechy utworzyły zwarte „ciasto”. Zadbaj o to, żeby masa orzechowa była dość gruba po bokach i dobrze ubita, bo inaczej będzie się łatwo kruszyła. Wstaw do zamrażalnika na 10 minut (możesz przechowywać zamrożoną tartę przez tydzień). Krok

Niedzielny kucharz
Naleśniki czekoladowe z bananami wg Pawła Małeckiego 188

jajka 500 ml mleka 3,2 % szczypta soli 180-200 gram mąki 1 łyżka kakao 3-4 łyżki oleju Ponadto: 4-5 bananów krem orzechowy 2-3 łyżki masła cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 20-30 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na naleśniki układamy pokrojone w plasterki banany. Naleśniki

kgwjanczewo
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 179

słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha. Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe. Składniki - na około 30 - 40 ciasteczek 250 g masła orzechowego 220 g mąki pszennej  200 g drobnego cukru trzcinowego 100 g niesolonego miękkiego masła 2  jajka  1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie (80 g)  posypki czekoladowej(...)wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną i wlać kilka kropli aromatu waniliowego. Ucierać, aż składniki się połączą, dodać 2/3 opakowania posypki czekoladowej i wymieszać na niskich obrotach miksera. Z ciasta uformować kulki o średnicy około 2 cm, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszczyć. Udekorować pozostałą posypką czekoladową i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową 201

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu prawdziwego 200g cukru kryształu ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 30g przyprawy do piernika Krem orzechowy: 600g orzechów włoskich 300g cukru pudru 300ml śmietanki 30% Ponadto: 2 słoiczki powideł śliwkowych 2 tabliczki(...)cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy zagotowaną śmietankę. Mieszamy do wystudzenia masy. Przełożenie: Blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy- powidła- blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku i oblewamy polewą. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i odstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Plaster Miodu 155

rozpuszczenia miodu. Lekko studzimy.    Ciasto ciemne rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy okręgi .( ma ich być 24). Na każdy nakładamy nadzienie Orzechowo  - rodzynkowe. Zlepiamy i formujemy kulki.     Kulki rozkładamy na cieście białym z dżemem:  po 4 w szerokość i 6 w długość blachy   Pieczemy 50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy Składniki

Domowe ciasta
Podsumowanie roku 2019 134

warstwowa 7. Zapiekane rożki z tortilli 8. Fasolka szparagowa po katalońsku 9. Rolada serowa z jajkami i szynką 10. Ptasie mleczko z galaretką 11. Piernik z orzechowym kremem 12. Cytrynowiec Jak widzicie, wygrały ciasta, sałatki i przekąski imprezowe Dodam jeszcze, że wśród najchętniej oglądanych w zeszłym roku przepisów znalazł się jeszcze Kapsalon z 2018 roku, oraz zapiekanka makaronowa Gyros

Smaki Na Talerzu
Słodkości na wielkanocny stół 183

czekolady, ale sernik z fistaszkami oraz czekoladowy bez wątpienia w niczym mu nie ustępują. Pomarańczowy sernik świąteczny Sernik z fistaszkami Sernik czekoladowy Sernik z polewą czekoladowo-orzechową Dobrym rozwiązaniem może okazać się kombinacja ciasta z serem, dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto kakaowe z kulkami serowymi. Ciasto z serowymi kulkami Dla tych, którzy preferują Świeta w wersji FIT polecam przepis

Fitsweet.me
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 663

wierzchu:) Pomysł na nie znalazłam tu i lekko zmodyfikowałam:) W tym miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek(...)nasmaruj ją olejem.CIASTECZKA:Masło utrzyj z masłem orzechowym na gładką masę.Dodaj brązowy cukier i znów zmiksuj dokładnie.Wbij jajko i dolej extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość.Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta, formując je w kulki za pomocą łyżki

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśniki z masłem orzechowym, nutellą, poziomkami i bananami :))) 189

Składniki na ciasto naleśnikowe: (klik)Farsz:6 łyżeczek masła orzechowego6 łyżeczek nutelli1 banan5 łyżek poziomekPrzepis:Ciasto wykonujemy zgodnie z podanym wyżej przepisem. Po usmażeniu naleśników na każdy rozsmarowujemy najpierw masło orzechowe następnie nutellę i układamy albo plasterki banana albo po 1 łyżce poziomek i zawijamy. Jeśli ktoś ma pod ręką sos do lodów, jak najbardziej można nim ozdobić z wierzchu

Emcia Pichci
Arabskie ciasteczka Ma'amoul 200

wypestkowanych daktyli lub  pasty daktylowej * 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżka nasion sezamu szczypta cynamonu lub sproszkowanego kardamonu Nadzienie orzechowe (pistacjowe) ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji) 1/3 szklanki cukru 4-5 łyżek wody różanej Ciasto 250 g masła 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 500 g semoliny gruboziarnistej 1/4 szklanki cukru 2-3 łyżki wody(...)skorzystać z pasty daktylowej. Dodać olej, przyprawy, sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować kuleczki wielkości większego orzecha laskowego. 4.  Nadzienie orzechowe -  Wymieszać drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną. 5.  Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagniatać przez około 5 minut. 6. Wyrobione, plastyczne ciasto podzielić na 3-4 części, z jednej ulepić kulki wielkości

Słodki Kompromis
Tarta owsiana z jabłkami i aronią 156

pojawi się przepis z tymi leśnymi skarbami. Tarta już czekała chwilę na publikację, ale wiedziałam, że nie mogło jej zabraknąć na blogu, bo wyszła przepyszna. Idealne ciasto, które dzięki mące owsianej ma lekko orzechowy posmak, a do tego jabłka z cynamonem i kwaskowatą aronią dla przełamania słodyczy. Skuście się. Jak nie macie aronii może spróbujecie z borówkami lub jeszcze lepiej

My simple kitchen
Kakaowe naleśniki z masłem orzechowym i owocami 173

puszystą masę z dodatkiem cukru. Wsypujemy przesianą mąkę oraz kakao, wlewamy mleko. Miksujemy ponownie. Masa nie może być ani zbyt płynna ani zbyt gęsta. Z ciasta smażymy naleśniki. Każdy naleśnik smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pod koniec wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Sosem czekoladowym polewamy naleśniki. Dekorujemy owocami i bazylią

VioletoweKucharzenie