ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:115/359)

Mrożone muffinki truskawkowo - orzechowe 158

malin 2 łyżki (lub więcej) miodu 1 puszka stałej części mleka kokosowego* Wykonanie: Do miski wsypać mąkę migdałową, dodać kakao, miód oraz masło orzechowe. Wszystko wymieszać do powstania zwartej masy (będzie dość klejąca). Ciasto przełożyć na spód foremek na mufinki (najlepiej silikonowych), dokładnie dociskając. Na to wykładać łyżkę masła orzechowego. Składniki na warstwę truskawkową umieścić w misie blendera i zmiksować

Healthy food explorer
40 śniadań na ciepło 1911

Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego

Moja smaczna kuchnia
babeczki orzechowe z wafelkami 170

łyżek oleju na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 duży wafelek z nadzieniem orzechowym  30 g czekolady łyżka mleka Przygotować ciasto na muffinki: mąkę przesiać, wszystkie suche składniki wmieszać razem. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć wszystko razem za pomocą rózgi. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 207

pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 200 g margaryny 2 łyżeczki sody 16 g cukru waniliowego Masa orzechowa na jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru

VioletoweKucharzenie
Baklawa 128

wody skorka z 2 cytryn 2 laski cynamonu Orzechy należy posiekać W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masło rozpuścić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć 5 płatów ciasta filo skropić masłem i wysypać trochę mieszanki orzechowej, Powtarzać za każdym filo Zostawić na wierzch 5 sztuk, górę również posmarować masłem. Przed pieczeniem naciąć baklawę na kawałki piec 50 minut w 180 stopni / przy

Gotowanie jest łatwe
O wspolnym pieczeniu. 163

Polsce takich wspolnie spedzonych chwil w kuchni jest bardzo malo wiec dzis postanowilam nadrobic zaleglosci.Korzystajac z okazji, ze trwa wlasnie "orzechowy tydzien" zorganizowany przez Ele z bloga My best food nie moglam upiec nic innego jak wlasnie ciasto z orzechami.Przyznam, ze mialysmy troche klopotu z zakupem orzechow. Nagle zabraklo ich w sklepach, tak jakby wszyscy swietowali orzechowy tydzien(...)uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase.Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko.Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy.Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C.Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku

Przysmaki Karolki
Tarta z malinami, serkiem Ricotta i karmelem z masła orzechowego ;-D 193

Sezon na maliny pomału dobiega końca, więc korzystając z ostatnich dni z dostępem do tych owoców, zapraszam Was serdecznie na przepyszną tarte z malinami, kremem z

SMYKWKUCHNI
Carrot cake pancakes - marchewkowe placuszki! 183

smakowych.  Całość do zrobienia w niespełna 15 minut! Jeśli rano nie macie zbyt wiele czasu - nie szkodzi. Przygotujcie ciasto na placuszki w wieczór przed, a rano tylko usmażcie i zjedzcie ze smakiem. Osobiście polecam dodatkową porcję miodu, masła orzechowego i banana - bomba energetyczna i zdrowotna, która nie zapycha, ale pozostawia przyjemne uczucie sytości. Składniki: 4 łyżki musli z suszonymi(...)sobą przy pomocy łyżki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron.  Na jeden placuszek przypada 1,5 łyżki ciasta.  Z podanych proporcji wychodzi ok. 5-6 placuszków.  Podajemy je z polewą z masła orzechowego* i plasterkami banana. Gotowe!  *łyżeczka masła orzechowego+ciepła woda      Smacznego! 🍂 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook

Kuchnia Ellie
Orzechowy skalniak 94

bezę w piekarniku na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowuję dolne warstwy skalniaka. Składniki: 1 duży słoik (300g) dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Krem orzechowy: 150 g prażonych orzechów lub masła orzechowego 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Krem czekoladowy: 1 ½ czekolady mlecznej ½ czekolady ciemnej 300 ml śmietany(...)smaruję dżemem. Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie. Orzechy mielę na masło. 300 ml śmietany ubijam na sztywno. Do śmietany dodaję masło orzechowe, cukier puder i żelatynę. Całość mieszam i wylewam na dżem. Przykrywam drugim blatem, który nasączam. Ciasto wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję krem czekoladowy. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i zostawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam

Słodki sentyment
Pieguski z orzechami laskowymi 135

Płatki owsiane mielimy na mąkę ale żeby były odrobinę wyczuwalne,następnie dodajemy mąkę ryżową,masło zmielone orzechy,cukier, cukier waniliowy,proszek do pieczenia, jajka i posiekaną czekoladę, zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie je rozpłaszczamy.Układamy na blaszce w odstępach bo urosną. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty(...)zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia.Powinny być kruchutkie. Życzę smacznego:)  Produkty Helio polecają się na święta. Masy makowe, masy orzechowe, bakalie, orzechy laskowe prażone  idealne do ciast i deserów

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto orzechowe z dżemem 150

Spód ciasta: 150 g masła 1 szklanka mąki orzechowej 3/4-1 szklanka mąki pszennej razowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 3 łyżki cukru pudru ew. kwaśna śmietana szczypta soli Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki orzechowej 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki mąki razowej 140 g stopionego masła szczypta soli 1,5 szklanki posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich(...)powidła (użyłam dżemu z jeżyn) Składniki na kruszonkę zagnieść, odstawić do lodówki, by stwardniała. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać jajka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki

Czerwień i błękit
Sernik z ricotty z bekonem karmelizowanym w whisky i syropie klonowym 130

czasu do czasu nie wzgardzą dobrym ciastem pod warunkiem, że będzie można pokroić je siekierą. A tak na serio to kawał odjazdowego męskiego ciacha, chociaż znam również panie, które piszczą na jego widok (serio!). A więc co my tu mamy? Po pierwsze kapitalny słodko-słony kruchy spód na bazie masła orzechowego (bezglutenowy by the way ). Po drugie obłędny sernik(...)morskiej 120 g masła orzechowego 100% 20 g masła 1 żółtko 30 ml mleka * PRZYGOTOWANIE Orzechowy spód Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj masło orzechowe oraz tradycyjne, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Kolejno wstaw na 30 minut do lodówki. Foremkę pokryj od spodu papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy

Food Square
Przepisy na słodkości 2216

piankCiasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem II Ciasto z rabarbarem i budyniemCiasto z rabarbarem i budyniową piankąCiasto z truskawkami i pianką Drożdżowy mazurek królewskiFale Dunaju z galaretką  Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową Fale Dunaju z wiśniamiJabłecznikJabłecznik hiszpańskiJabłecznik słonecznyJabłecznik z różową piankąKilimandżaro  Kokietka Kora orzechowa KrólewiecKrólewiec z jabłkami Kwitnący tulipanMakowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik(...)masą grysikowąNapoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec z piankąPiernik siostry Anastazji  Rafaello na krakersachRodzynkowiecSernik gotowany Anastazji Sernik gotowany na miodowym cieście  Sernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową piankąSeromakowiec Strucla drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna Szarlotka

Kuchnia domowa Ani
Delicja ciasto na wyjątkowe okazje 1108

robić to co się lubi. Dziś ciasto z powodu tej wyjątkowej okazji mam dla Was ciasto, które idealnie nadaje się na takie okoliczności, jest dość pracochłonne, ale ten smak Wam wszystko wynagrodzi. Bo czy może być coś lepszego niż dwa placki orzechowe skrywające pomiędzy sobą masę chałwową i pijane biszkopty z nutką kawy, a do tego tą słodką całość wieńczy(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x37 cm) i pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Masa chałwowa: 300 g miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego Szklankę

Cynamonowe szczęście
Mazurek królewski 109

Mazurek królewski to mój ulubiony mazurek świąteczny, pomimo że moja rodzinka najbardziej lubi orzechowy Cały jego urok ukrywa się w dwóch kruchych ciastach, fenomenalnej masie budyniowej i puszystym biszkopcie. Ja go uwielbiam <3 Jeśli się skusicie gwarantuję, że Wam zasmakuje. Mazurek królewski Składniki: Ciasto kruche: 150 g margaryny (zimnej) 300 g mąki 1 całe jajko 1 żółtko

PatiGotuje
Ciasto niebo w gębie 1073

łyżeczka proszku do pieczenia Do mąki dodać margarynę, posiekać nożem, dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, każdą upiec osobno w nasmarowanej margaryną formie (25x25 cm), 15-20 minut w 180 stopniach. MASA ORZECHOWA : • 250-300 g łuskanych orzechów włoskich • szkl. mleka • 200-250 g masła • 1/3 szkl. cukru pudru • 2 łyżki cukru(...)pierwszy placek wyłożyć jabłka, przykryć drugim, lekko docisnąć, rozsmarować masę orzechową, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą, lub startą na tarce, schować do lodówki, by masa orzechowa stężała, mi najbardziej smakuje na następny dzień, wtedy ciasto jest lekko wilgotne

KUCHNIA POLSKA
Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 180

łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego garnka (szklanego lub emaliowanego bez oprysków), przykryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało. ********************************************************************************* PIECZENIE Dojrzałe ciasto podzielić na trzy części i każdą część rozwałkować na wielkość blachy, w której będzie pieczony piernik, na grubość ok 5mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C, przez ok 15-20 minut. Zaraz(...)twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeją. Wystudzone placki przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Oczywiście wybór przełożenia, należy do was. Można np. przełożyć masą kajmakową, masą orzechową, a nawet marcepanową. Po przełożeniu piernika, ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć deską lub odpowiedniej wielkości książkami. Piernik ten długo zachowuje świeżość, zwłaszcza wtedy, kiedy przechowywany jest w chłodnym miejscu

CookYourself

Proponowane wyszukiwania