ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:276/359)

Pesto z liści rzodkiewki 146

 Zastanawialiście się czasem jak wykorzystać produkty spożywcze, które na co dzień wyrzucacie? A może tak jak ja, nie mieliście pojęcia że można je do czegoś

kulinarnyJa
Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia 156

Lepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość  uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów

Niezły Młynek
Ule kakaowe 262

kakaowe Rok temu pojawiły się na blogu  Ule orzechowe i kokosowe ,  dziś postanowiłam dodać do kompletu ule kakaowe. Wykonuje się je na bazie herbatników, są nieco czasochłonne ze względu na to, że każdy jeden  ul trzeba wylepiać osobno, ale warto poświęcić trochę czasu. Składniki: Na około 12 dużych uli Na masę zewnętrzną: 100 g herbatników 75 g cukru(...)kajmakowej 2 łyżki wódki Na nadzienie: 1/5 puszki masy kajmakowej Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki.  Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Herbatniki zemleć na proszek,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę masy kajmakowej lub wódki, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych herbatników lub cukru pudru. Jeśli używamy wafli, wyciąć kieliszkiem małe kółeczka.  Złożenie: Odrywać

My sweet a life
Chlebek bananowy 134

odżywianiu, więc musiał pojawić się także tutaj :) Użyłam mąki jaglanej, tak zachwalanej na wielu blogach, ale powiem szczerze, że mojego serca nie skradła. Ma charakterystyczny smak, nieco wyczuwalny w ciastach (również w biszkopcie). Wypieki wychodzą, ale nie są puszyste. Mimo to, w chlebku bananowym spisuje się całkiem dobrze :) Polecam na śniadanie, lub jako kanapki na słodko :) Składniki: 4 dojrzałe banany(...)misce i łączymy z mokrymi. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut w 180*C. Kanapki z chlebka można smarować masłem orzechowym, serkiem homogenizowanym lub dietetycznym kremem czekoladowym. Wartości odżywcze: 1432 kcal w całym chlebku B: 25 g T: 62 g W:  197 g  *można zastąpić inną mąką: - ryżową

Chocolate Muffin Blog
FIT MAXI KING – FIT BATONIK Z KREMEM WANILIOWYM, KARMELEM, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 92

Ja się przeogromnie cieszę, że FIT seria spotkała się z tak dużym zainteresowaniem z Waszej strony! To dla mnie ogromna radość, a jednocześnie niesamowita motywacja do

Ostra na Słodko
Chlebek bananowy 146

Jesli poszukujesz pomysłu na dojrzałe banany, kliknij w zdjęcie i zobacz czego jeszcze potrzebujesz do przygotowania najpyszniejszego pod słońcem chlebka ;) To ciacho poza tym że jest

Życie zaczyna się w kuchni
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi na zakwasie 141

Pyszny bez dwóch zdań! Prażone płatki owsiane zmieniają smak bochenka, nadając mu lekkiej orzechowej nuty. Bardzo mi zasmakował w szczególności, gdy był ciepły i posmarowany masełkiem. Gorąco polecam!     Składniki: (na 2 małe bochenki)   120 g aktywnego zakwasu żytniego 450 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 15 g świeżych drożdży 450 g ciepłej wody(...)Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni do zarumienienia, ostudzić.   Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać zakwas, obydwa rodzaje mąk i golden syrop. Zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez 7-8 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i jednolite. Odstawić na bok na 10 minut.     Po tym czasie dodać podprażone na patelni płatki owsiane oraz wsypać

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto słoneczne orzechowe ze słonecznikiem (z kajmakiem, ok. 520 kcal/100g) 179

Kaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie.  Składniki: Biszkopt:  4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g)  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru  Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców(...)roślinne) 55 g (3,5 łyżki) cukru 30 ml mleka 2% 200 g słonecznika łuskanego  Krem:  133 g masła 85 g margaryny 400 g kajmaku o smaku orzechowym  1,5 kieliszka (21 g) nalewki orzechówki (tu: soplica orzech laskowy) Dodatkowo:  60 g herbatników  Przygotowanie:  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier

Malowane smakiem
Markizy orzechowe 178

Markizy orzechowe bardzo ciekawie się prezentują i są smaczne. Robi się je łatwo, jedyne co trzeba poświęcić, to czas ;-) Z poniższego przepisu wychodzi około 65 sztuk ciastek. SKŁADNIKI 200 g masła 1 jajko 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 160 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 120 g zmielonych orzechów włoskich + 65 połówek do dekoracji(...)orzechów włoskich) na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny do przekładania markiz: marmolada wieloowocowa lub inna dodatkowo: mąka do podsypywania  WYKONANIE Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do miski wsypać zmielone orzechy, dodać obie mąki, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, masło w temperaturze pokojowej, wbić jajko i zagniatać

Passions hobbies life
Wielka Brytania: Dyniowo-orzechowe muffiny 177

ilością mąki i znacznie mocniej odsączę masę dyniową. Przejdźmy zatem do przepisu, który mój M. umieścił na absolutnym szczycie swojej listy top deserów stworzonych przez żonkę. Muffiny dyniowo-orzechowe 1 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szkl. dyni 1/3 szkl(...)razem miąższ z dyni, olej, jajka i cukier na gładką masę. Następnie dodać po łyżce mąkę z przyprawami. Do formy na muffiny włożyć papilotki i każdą w 3/4 napełnić ciastem, a wierzch posypać siekanymi orzechami. Z podanej ilości ciasta udało mi się upiec 15 muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Smacznego! Dzisiejszy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffinki Bananowo-Orzechowe 159

jajka250 g mąki85 g masła150 g brązowego cukruok. 3 łyżki białego cukru 180 g jogurtu naturalnego cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliok. 100 g orzechów włoskichMuffinki Bananowo-Orzechowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy sól - wszystko dokładnie mieszamy. W osobnym(...)proszkiem do pieczenia oraz solą i łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy przygotowanym ciastem do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi każdego muffinka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut do tzw. "suchego patyczka" (nie otwieramy

Słodka Strona
Mus z mango. 396

mango to świetna opcja dla tych, którzy uwielbiają mocno owocowe desery. Uniwersalny smak tego musu sprawia, że smakuje on doskonale zarówno jako samodzielny deser jak i dodatek do ciast i tortów. Dlaczego mus z mango jest taki wyjątkowy? Mus z mango świetnie się komponuje z innymi smakami, jest bardzo uniwersalny , choć po pierwszym kęsie może wydawać się ciut za słodki(...)jest dobre to co jest dobre, tylko to co lubimy jeść” Osobiście nie wyobrażam sobie łączenia mango z kremami mocno alkoholowymi, kremem kawowym lub kremem mocno orzechowym. Print Mus mango .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem. Course Deser, Dodatek do deseru Cuisine worldwide Keyword cytryna, mango, mus, mus z mango, żelatyna

SmartBake.pl
Idealny prezent dla fanów gotowania 125

prezentem właśnie dla tej osoby. Sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowe to urządzenie wszechstronne i wielofunkcyjne – pozyskują to, co najlepsze z owoców, poza sokami umożliwiają przygotowywanie wyśmienitych koktajli, zdrowych deserów i ciast, bomb witaminowych w postaci wyśmienitych lodów (dzieci są przeszczęśliwe! ), mleka roślinnego, tofu, przecierów i baz do zup, a nawet placków ziemniaczanych! Jestem przekonany, że obdarowana osoba będzie Wam wdzięczna(...)mojej kuchni jest dobrej jakości blender kielichowy. Dzięki temu urządzeniu poszerzysz swoje menu o nowe cenne pozycje: koktajle, szejki, smoothie owocowe, zupy krem, pesto, hummus, mleko sojowe, masło orzechowe i wiele, wiele innych. Moja mama np. używa swojego ukochanego blendera kielichowego do przygotowania najlepszych naleśników na świecie. Dzięki specjalnym ostrzom z jednej strony, będziecie mogli zmiksować/rozdrobnić naprawdę twarde

kuron.com.pl
trufelki orzechowe 134

Ostatnio trufelki i ciasteczka pojawiają się u mnie bardzo często, polubiliśmy słodkości na jeden kęs. Takie orzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie.  Składniki na około 40 sztuk: 100 g masła 8 łyżek płatków owsianych 10 biszkoptów 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych(...)obtoczenia Rodzynki zalać rumem i odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szwedzkie bułeczki cynamonowe – Kanelbullar 114

Szwecji. To cóż, że ze Szwecji Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym lub orzechowym Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb. U mnie oczywiście z kawą. Jakieś 2 lub 3 lata temu, piekłam te bułeczki po raz pierwszy(...)rozpuszczamy mas\u0142o, po rozpuszczeniu dolewamy do niego mleko.\r","Do m\u0105ki dodajemy dro\u017cd\u017ce i jajko, lekko mieszamy.\r","Dodajemy mas\u0142o z mlekiem i zarabiamy ciasto.\r","Ciasto ma by\u0107 elastyczne. Je\u015bli jest zbyt lepkie, delikatnie podsypujemy je m\u0105k\u0105.\r","Ciasto przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia

Mieszam w Garnku