moich ulubionych – idealnie kruche, pięknie pachnące migdałami – ciastka, których zapach przywołuje Boże Narodzenie. Ta wersja jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej (dla miłośników orzechowych smaków polecam waniliowo – orzechowe księżyce ), choć tak naprawdę posmakują wszystkim Ciasteczka mogą być również pysznym, jadalnym prezentem dla najbliższych Wystarczy jedynie, że ładnie je zapakujecie i wręczycie bliskim osobom Gwarantuję(...)masła klarowanego Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę mąkę jaglaną, ryżową i migdałową, następnie dodaj słodziwo. Do mąki dodaj żółtko, esencję waniliową oraz masło klarowane. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na ok. godzinę. Następnie z ciasta formuj niewielkie kulki, każdą z nich rozwałkuj i formuj półksiężyce. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem
365 dni dookoła kuchnipszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy w misce na parze
mojewypiekiinietylkopszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy w misce na parze
mojewypiekiinietylkoTrza korzystać z sezonu truskawkowego ile się da...no i tak oto mamy drożdżówki z truskawkami i orzechową kruszonką..przepis gdzieś z netu..z moimi drobnymi zmianami. Owocowe szaleństwo trwa także u : Dagmary , Małgosi , Asy .. 500 g mąki około 250 ml mleka 60 g margaryny 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 duże jajko(...)wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować kruszonkę.Mąkę , mielone orzechy i cukier na kruszonkę wymieszać, dodać miękkie masło i zagnieść , robiąc kruszonkę.Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka
Moje domowe kucharzeniełyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem ferrero rocher 500 g masła 500 g mascarpone 400 g czekolady gorzkiej 350 g nutelli 250 g mielonych orzechów laskowych 220 g wafelków orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 1250 g masy czarnej 250 g masy pomarańczowej(...)przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około
Wędrówki po kuchnijuż sobie obiecałam, że co tydzień (póki mam czas) będę odhaczać jedną pozycję z mojej listy "do". W tym tygodniu padło na .. przepraszam za brak skromności.. genialne ciasto z ciecierzycy, zakochałam się w nim i przepadłam, aż sobie przepis gdzieś zapiszę, a nie mam tego często w zwyczaju o zgrozo, w następnym tygodniu zabieram się za jagielnika w wersji(...)cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym, z cebulką i brokułami A na osłodkę daktylowe batoniki kakaowe z ziarnem kakaowca, gorzką czekoladą i kandyzowaną gruszką i coś po prostu genialnego.. dyniowe
More food, love and dreamscukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli ok. 400 g masy kajmakowej (najlepiej o smaku orzechowym) ok. 150 g orzechów włoskich Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową) - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć(...)Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy pączki i znów
Słodka StronaJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka
W kuchni Karmel-itkipytanie. Największą częstotliwość jego zadawania można zaobserwować przy stoisku ze słodyczami, gdzie niepodważalną królową dziecięcych (i nie tylko) podniebień jest... CZEKOLADA !! Gorzka, biała, deserowa, mleczna, z dodatkami, karmelowa, orzechowa, itd., itd. Tysiące firm produkujących słodkie tabliczki, setki reklam w telewizji. Czekoladowy biznes kwitnie bez względu na porę roku, pogodę, święta, czy dni powszednie. Nie dziwię się wcale temu(...)ciacho. Mamy dla Was dzisiaj biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone. Jest przepyszny! Delikatny, bezglutenowy i rozpływający się w ustach! :) Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone pyszne, delikatne, bezglutenowe ciasto Składniki: Biszkopt: 12 dag startej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej
Moja Mama Gotujebyć koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur Delikatny, słodkawy w smaku topinambur, po ugotowaniu przypomina karczocha z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Niektórzy porównują go też do orzechów brazylijskich. Smak topinamburu zależy od tego w jakiej temperaturze jest przechowywany, w niskich temperaturach np. w lodówce zawarta w bulwach inulina przekształca się(...)szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataidealny, bo to oczywiście rzecz gustu, ale na pewno jest bardzo smaczny. Dodatkowo jest łatwy i szybki do zrobienia. Zrobiłam go na herbatnikach, więc nie wymaga zagniatania i chłodzenia ciasta oraz podpiekania spodu. Jest to tradycyjny sernik wzbogacony serkiem mascarpone. Jest delikatny, w sam raz słodki. Co tu dużo mówić, najlepiej wypróbować. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)proszek budyniowy i jeszcze raz zmiksowałam do połączenia. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam ją delikatnie łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na herbatniki. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na metalową kratkę
Waniliowe Improwizacjenieco dziwny. Wierzcie, że ziemniaczane naleśniki to danie zupełnie genialne. Są puszyste, mięciutkie i pożywne. Można je zjeść na śniadanie lub podwieczorek na słodko z odrobiną dżemu, masła orzechowego, polane miodem lub glazurą ze skondensowanego octu balsamicznego. Do tego trochę owoców i pyszne danie gotowe. Naleśniki można podać w wytrawnej wersji jako dodatek, np. do pieczonej kaczki. Tak właśnie zrobił(...)ziemniaków to poniedziałkowe śniadanie macie gotowe. Danie warto zrobić też od podstaw: ugotowanie kilku ziemniaków to kwestia kilkunastu minut. Potem wystarczy połączyć składniki jak w klasycznych naleśnikach i odstawić ciasto, żeby odpoczęło, a później usmażyć rumiane, puszyste racuszki, idealne na powolne, weekendowe śniadanie, podane z kawą, owocami, czy (w wersji heavy) z bitą śmietaną. A co! Składniki: 250 g ugotowanych
Niedzielny kucharzMożecie je podawać w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami. U mnie najlepiej sprawdzają się pestki oraz olej z pestek z dyni, który ma wiele właściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak. Polecam! (około 14 sztuk) 300g bananów (*) 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa) 3 łyżki maślanki (może być jogurt naturalny) 1 jajko Dodatkowo: 30g prażonych pestek z dyni(...)musi być idealnie gładkie.) Do bananów dodać pestki, jajko, mąkę, maślankę oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć jeszcze
Di gotujeMleko owsiane może być zamiennikiem mleka zwierzęcego dla osób z nietolerancją laktozy, alergików lub wegan. Takie mleko roślinne doskonale sprawdzi się do przygotowania koktajli, naleśników, puddingów
Oryginalny smaknieco dziwny. Wierzcie, że ziemniaczane naleśniki to danie zupełnie genialne. Są puszyste, mięciutkie i pożywne. Można je zjeść na śniadanie lub podwieczorek na słodko z odrobiną dżemu, masła orzechowego, polane miodem lub glazurą ze skondensowanego octu balsamicznego. Do tego trochę owoców i pyszne danie gotowe. Naleśniki można podać w wytrawnej wersji jako dodatek, np. do pieczonej kaczki. Tak właśnie zrobił(...)ziemniaków to poniedziałkowe śniadanie macie gotowe. Danie warto zrobić też od podstaw: ugotowanie kilku ziemniaków to kwestia kilkunastu minut. Potem wystarczy połączyć składniki jak w klasycznych naleśnikach i odstawić ciasto, żeby odpoczęło, a później usmażyć rumiane, puszyste racuszki, idealne na powolne, weekendowe śniadanie, podane z kawą, owocami, czy (w wersji heavy) z bitą śmietaną. A co! Składniki: 250 g ugotowanych
Niedzielny kucharzprośby, aby ponownie zrobić to ciasto... Sernik jest kremowy i jednocześnie zwarty, a spód lekko miękki i idealny w krojeniu. Smak nerkowców oraz kokosowy posmak wyczuwalny jest w całym cieście. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie przepadacie za takimi zdrowszymi deserami. Szczerze polecam! (Tortownica o średnicy 16 cm) Spód: 200g daktyli 200g mąki z orzechów nerkowca (*) Masa: 200g orzechów nerkowca(...)orzechów nerkowca, a następnie wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, Przygotować masę. Nerkowce zblendować z resztą składników na gładką i jednolitą konsystencję. Masę przełożyć na daktylowo-orzechowy spód. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. (*) Zamiast mąki możecie zmielić orzechy nerkowca. Mąka z orzechów nerkowca , same orzechy oraz mleczko kokosowe pochodzi ze sklepu Radix
Di gotujekarmelizowanymi orzechami Składniki: (na 900 ml lodów) 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 ml mleka 100 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 150 g cukru 2 łyżki likieru orzechowego karmelizowane orzechy: 75 g cukru 75 g orzechów włoskich Kremówkę, mleko i orzechy zagotować. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorące mleko do żółtek(...)żeby karmel pokrył je z każdej strony. Wyłożyć orzechy cienką warstwą na papier do pieczenia, zostawić do ostygnięcia. Orzechy w karmelu połamać na małe kawałki (najlepiej wałkiem do ciasta). Masę na lody przelać do maszynki. Pod koniec dodać pokruszone orzechy. Przełożyć lody do pudełka, zamrozić. Smacznego! Ja tymczasem idę się wykąpać i spać; przerażamnie fakt, że muszę wstać już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzy istnieje słodycz, która nie jest grzechem? Oczywiście! Na www.mangopapaja.pl mam dla Was wiele propozycji na fit słodkości, które nie zrujnują Waszej diety czy zdrowego
Mango Papajaskładników mineralnych! Przepis na ok. 30-35 placuszków , jeden to ok. 30kcal. Składniki na placuszki: - 350g surowej dyni (Hokkaido) - 350g jabłek ze skórką - 200g mąki gryczanej - 1 łyżka masła orzechowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki imbiru Składniki na mus: - 1 jabłko - sok z połowy pomarańczy - 1 łyżka syropu klonowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Dynię myjemy, osuszamy, kroimy(...)dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Startą dynię i jabłka umieszczamy wraz z resztą składników na placki w dużej misce i mieszamy do połączenia składników lub posługujemy się malakserem. Ciasto nakładamy na patelnię za pomocą łyżki lub przy użyciu rąk tworząc kuleczki i spłaszczając je , s mażymy bez użycia tłuszczu lub z jego minimalną ilością (moja patelnia pozwoliła
Be Fit Be StrongChleb z ziarnami na zakwasie...Okrągły, pachnący bochenek chleba.Na bazie mąki pszennej.Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej.Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.O chrupiącej skórce i miękkim, delikatnie orzechowym wnętrzu.Pyszny, domowy!Składniki:Zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego;85 g letniej wody;70 g mąki pszennej (u mnie typ 650).Namaczanka:40 g ziaren siemienia lnianego;110 g ciepłej(...)patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić.W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić
Gospodyni Miejska