ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:277/359)

Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem z agawy i migdałami 185

Macie ochotę na coś słodkiego? Ja miałam, ale że lato coraz bliżej i niekoniecznie potrzebuję dodatkowych złych i pustych kalorii, to staram się robić takie desery

Smaki Armine
DOMOWE KONOPPERSY 5996

Lubicie te wafelki? My tak, często kupowałam je moim synom do szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię

Z Majeczką w kuchni
Chleb żytni z orzechami laskowymi 130

Chleb orzechowy piekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012. To była już 7 edycja.  Dołączyłam swój bochenek do olbrzymiego kosza upieczonych pysznych bochenków z całego świata! Prosty, bezproblemowy i pyszny, z bloga Smaki Mojego Domu od Joli.  Bardzo polecam, 2 wersje do wyboru z dodatkiem drożdży lub tylko na samym zakwasie. Ja upiekłam bez dodatku drożdży.  Chleb(...)drożdżami. Składniki zaczynu: • 275g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 230g wody, • 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu żytniego (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej) Składniki ciasta właściwego • 455g mąki wysoko glutenowej (u mnie pszenna typ 650), • 185g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 395g wody, • 15g soli (1 łyżka), • 1,5 łyżeczki drożdży instant, • zaczyn

Leśny Zakątek
MÓJ DZIEŃ Z LUBELLĄ 178

sprawka photoshopa – to tylko dużo ruchu i racjonalne podejście do jedzenia. Zjadam wszystko to, co widzicie na blogu ( + to czego nie widzicie! :D ), ale nie całe ciasto – a jego kawałek. Zjadam nie całą pizzę – a jej kawałek ( no albo 3 :D ) A do tego jem bardzo regularnie i NIGDY nie opuszczam posiłków. Mój organizm tak już się(...)micha wypełniona po brzegi chrupiącymi płatkami, owocami, bakaliami i jogurtem naturalnym lub kefirem. … potem drugie śniadanie, np. w postaci koktajlu ( ten był bananowy z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym – pycha! ) … sycący obiad ( uuu , tu sobie lubię pofolgować :D ) oraz przekąski! Fajnie sięgnąć po chrupiące ciacha z bakaliami albo zdrowe batony! Nie tylko zaspokoją głód, ale i ochotę

Ostra na Słodko
Czekoladki - Babeczki z Masłem Orzechowym - a'la Reese's 209

minut. Następnie smarujemy drugą warstwą czekolady i znów wkładamy do zamrażalnika na kolejne 10-15 minut. W razie konieczności czynność powtórzyć. Następnie do foremek wykładamy porcje masła orzechowego zostawiając miejsce na zalanie czekoladą.  Znów umieszczamy w zamrażalniku na ok. 10-15 minut. Roztopioną czekoladę wlewamy do foremek i wygładzamy za pomocą noża lub szpatułki. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe czekoladki(...)rozpuszczonej czekolady karmelowej oraz gorzkiej. Dobrej jakości, belgijską czekoladę a także karmelową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. *foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą oleju lub masła - wtedy łatwiej odejdą od formy    Moje posty

Słodka Strona
Czas na brunetkę. Brownies 159

resztę mojego cudownego curdu, którego nie wsunęłam prosto z miseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni, tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam(...)wyjęłam z piekarnika. Przepis znalazłam w Biscuits, brownies and biscotti wydawnictwa The Australian women's weekly, jednak sporo w nim zmieniłam. Przede wszystkim podmieniłam masło orzechowe na curd, a mąki dałam tylko połowę, resztę zastępując zmielonymi orzechami laskowymi. Standardowo już zmniejszyłam ilość cukru. Efekt? Przeszedł moje oczekiwania. Uwielbiam ciężkie, lepkie brownies - i to właśnie takie jest. Najlepsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puszyste dyniowo - orzechowe muffiny 223

Jesień w pełni więc na tapecie dynia. Deser bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a dzięki orzechom dostarcza nam dużo energii.  Składniki, 22 sztuki: 250 g

cooklife
Muffinki marchewkowo-jabłkowe z kruszonką musli 119

rodzynek dodajemy płatki owsiane i w palcach rozcieramy płatki z rodzynkami – ma to na celu dodatkowe rozdrobnienie rodzynek i pokrycie płatków ich słodkim miąższem. Do tego dodajemy masło orzechowe i mieszamy już łyżką do połączenia składników. Odkładamy.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami.   Marchewkę obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach. Jabłko myjemy i kroimy(...)pieczenia, sodę, cynamon, sól. Suche składniki wsypujemy do mokrych i dokładnie, ale krótko mieszamy. Do masy dodajemy startą marchewkę i jabłka i delikatnie mieszamy, aż połączą się z ciastem.   Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Na wierzch każdej babeczki wykładamy porcję kruszonki – około łyżeczki na każdą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.   Gotowe wyciągamy

Smaczna Strona
Jesienna Pani Walewska 140

obrotach miksera. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na dżemie, posypujemy 100 g orzechów. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2 cześć ciasta. Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g masła, w temperaturze pokojowej(...)jasnego kremu. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i ekstrakt. Na pierwszy placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 75 g masła 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej Masło roztopić, zdjąć z palnika Dodać posiekaną czekoladę, poczekać

kulinarnyswiatdomi
Muffiny z nutellą 140

krąży w sieci już kilka dobrych lat w troszkę innej wersji. Również na wielu blogach można go znaleźć. To pyszne waniliowe babeczki z czekoladowo-orzechowym smakiem nutelli . Na imprezy szkolne - rewelacja - wszystkie znikają !                 Składniki: 150g miękkiego masła niecała szklanka(...)się składników. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszać do masy za pomocą szpatułki. Na koniec lekko wmieszać nutellę tak aby powstały grube ciemne pasy w cieście. Nakładać do połowy papilotek i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 20-25 minut. Studzić na kratce. Polać polewą czekoladową

Pysznie & Pięknie
.1146. bo niedziela 116

Daaawno ich nie jadłam...W trakcie robienia zdjęcia jeszcze jeden mały goferek siedział w gofrownicy (wiec z ponizszego przepisu otrzymacie 2 i 1/2 gofra ;)) i został zjedzony z masłem orzechowym :) PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki (u mnie gryczana) ~miarka (22g) wegańskiej odżywki białkowej z grochu Shape It + saszetka smakowa o smaku wanilii ~lekko czubata łyżeczka mielonego lnu + 50ml ciepłej wody(...)100ml) i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dolać jeszcze odrobinę mleka sojowego. Porządnie rozgrzewamy gofrownicę, spryskujemy ją delikatnie olejem i wykładamy ciasto na gofry. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy, ja swoje gofry piekłam ok. 6-7 minut na najwyższej mocy. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy pozostawiamy je na chwilkę na kratce

breakfast of dreams
Szybki torcik bez pieczenia 222

dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki na spód: 50 g orzechów laskowych 80 g sucharków lub herbatników 60 g masła Składniki na masę: 250 g mascarpone 125 g greckiego jogurtu(...)tłuszczu, ostudzić. Zmielić w blenderze z sucharkami i masłem, tak by pozostały wyraźnie duże grudki orzechów dno foremki o przekroju 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać przygotowaną masę orzechową, równomiernie rozdzielić, ucisnąć łyżką i uformować dookoła foremki 1-cm rant. Odstawić do lodówki do stężenia serek ubić z jogurtem na pulchną masę. Wmieszać ziarenka z laski wanilii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
.791. nowości...canihua 137

może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek. Zmielone ziarna mogą służyć do wypieku chleba, jako panierka, a także jako dodatek do ciast, mleka, jogurtu. Canihua , podobnie jak komosa ryżowa, odznacza się  niezwykle wysoką zawartością białka bezglutenowego . W 100 g produktu znajduje się go ponad 15% . Ponadto, obydwie rośliny obfitują(...)pozbawiona jest związków saponinowych , dlatego nie wymaga dokładnego płukania przez spożyciem, niezbędnego w przypadku komosy. Po ugotowaniu wygląda bardzo podobnie jak quinoa (komosa) i tak też smakuje. Ma lekko orzechowy posmak i przyjemnie chrupie między zębami :) Dzisiaj jadłam ją w wersji śniadaniowej na słodko, ale myślę, że równie dobrze sprawdzi się na wytrawnie i muszę jak najszybciej wypróbować tę wersję

breakfast of dreams
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 186

gotuje na parze – ubija – emulguje – gotuje – rozdrabnia – sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny(...)sojowy – 3 łyżki TABBOULEH: * kuskus – 0,5 szkl * czerwona papryka – 0,5 szt * zielona papryka – 0,5 szt * żółta papryka – 0,5 szt * posiekane orzechowy laskowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MARYNATA: Do pojemnika do miksowania wkładamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz chili, naciskamy TURBO, siekamy. Dodajemy plastry pomarańczy oraz sok pomarańczowy, posiekany imbir, cukier oraz

Ostra na Słodko
Rudnickie kruche babeczki z orzechami – kuchnia podkarpacka 165

Rudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Idealnie krucha babeczka, a w niej kwaskowate owoce pod słodką orzechową pierzynką, tak w skrócie opisałabym rudnickie kruche babeczki z orzechami. Od razu przypadły nam do gustu. Łatwo je przygotować i nie są zbyt pracochłonne, ale przede wszystkim są pyszne. Bardzo polecam! :) Ten podkarpacki przepis pochodzi z Rudnika nad Sanem, z zeszytu Jadwigi(...)też pokochałabym Babcię Wisię :) Rudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Przepis z zeszytu Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem Składniki na 35-50 sztuk (zależnie od wielkości foremek): Ciasto: 300 g mąki krupczatki (może być też tortowa) 150 g masła 100 g cukru pudru 4 surowe żółtka Nadzienie: 3 jajka 100 g cukru pudru 100 g posiekanych orzechów włoskich

Trzeci talerz