Macie ochotę na coś słodkiego? Ja miałam, ale że lato coraz bliżej i niekoniecznie potrzebuję dodatkowych złych i pustych kalorii, to staram się robić takie desery
Smaki ArmineLubicie te wafelki? My tak, często kupowałam je moim synom do szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię
Z Majeczką w kuchniChleb orzechowy piekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012. To była już 7 edycja. Dołączyłam swój bochenek do olbrzymiego kosza upieczonych pysznych bochenków z całego świata! Prosty, bezproblemowy i pyszny, z bloga Smaki Mojego Domu od Joli. Bardzo polecam, 2 wersje do wyboru z dodatkiem drożdży lub tylko na samym zakwasie. Ja upiekłam bez dodatku drożdży. Chleb(...)drożdżami. Składniki zaczynu: • 275g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 230g wody, • 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu żytniego (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej) Składniki ciasta właściwego • 455g mąki wysoko glutenowej (u mnie pszenna typ 650), • 185g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 395g wody, • 15g soli (1 łyżka), • 1,5 łyżeczki drożdży instant, • zaczyn
Leśny Zakąteksprawka photoshopa – to tylko dużo ruchu i racjonalne podejście do jedzenia. Zjadam wszystko to, co widzicie na blogu ( + to czego nie widzicie! :D ), ale nie całe ciasto – a jego kawałek. Zjadam nie całą pizzę – a jej kawałek ( no albo 3 :D ) A do tego jem bardzo regularnie i NIGDY nie opuszczam posiłków. Mój organizm tak już się(...)micha wypełniona po brzegi chrupiącymi płatkami, owocami, bakaliami i jogurtem naturalnym lub kefirem. … potem drugie śniadanie, np. w postaci koktajlu ( ten był bananowy z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym – pycha! ) … sycący obiad ( uuu , tu sobie lubię pofolgować :D ) oraz przekąski! Fajnie sięgnąć po chrupiące ciacha z bakaliami albo zdrowe batony! Nie tylko zaspokoją głód, ale i ochotę
Ostra na Słodkominut. Następnie smarujemy drugą warstwą czekolady i znów wkładamy do zamrażalnika na kolejne 10-15 minut. W razie konieczności czynność powtórzyć. Następnie do foremek wykładamy porcje masła orzechowego zostawiając miejsce na zalanie czekoladą. Znów umieszczamy w zamrażalniku na ok. 10-15 minut. Roztopioną czekoladę wlewamy do foremek i wygładzamy za pomocą noża lub szpatułki. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe czekoladki(...)rozpuszczonej czekolady karmelowej oraz gorzkiej. Dobrej jakości, belgijską czekoladę a także karmelową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. *foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą oleju lub masła - wtedy łatwiej odejdą od formy Moje posty
Słodka Stronaresztę mojego cudownego curdu, którego nie wsunęłam prosto z miseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni, tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam(...)wyjęłam z piekarnika. Przepis znalazłam w Biscuits, brownies and biscotti wydawnictwa The Australian women's weekly, jednak sporo w nim zmieniłam. Przede wszystkim podmieniłam masło orzechowe na curd, a mąki dałam tylko połowę, resztę zastępując zmielonymi orzechami laskowymi. Standardowo już zmniejszyłam ilość cukru. Efekt? Przeszedł moje oczekiwania. Uwielbiam ciężkie, lepkie brownies - i to właśnie takie jest. Najlepsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesień w pełni więc na tapecie dynia. Deser bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a dzięki orzechom dostarcza nam dużo energii. Składniki, 22 sztuki: 250 g
cookliferodzynek dodajemy płatki owsiane i w palcach rozcieramy płatki z rodzynkami – ma to na celu dodatkowe rozdrobnienie rodzynek i pokrycie płatków ich słodkim miąższem. Do tego dodajemy masło orzechowe i mieszamy już łyżką do połączenia składników. Odkładamy. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Marchewkę obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach. Jabłko myjemy i kroimy(...)pieczenia, sodę, cynamon, sól. Suche składniki wsypujemy do mokrych i dokładnie, ale krótko mieszamy. Do masy dodajemy startą marchewkę i jabłka i delikatnie mieszamy, aż połączą się z ciastem. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Na wierzch każdej babeczki wykładamy porcję kruszonki – około łyżeczki na każdą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Gotowe wyciągamy
Smaczna Stronaobrotach miksera. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na dżemie, posypujemy 100 g orzechów. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2 cześć ciasta. Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g masła, w temperaturze pokojowej(...)jasnego kremu. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i ekstrakt. Na pierwszy placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 75 g masła 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej Masło roztopić, zdjąć z palnika Dodać posiekaną czekoladę, poczekać
kulinarnyswiatdomikrąży w sieci już kilka dobrych lat w troszkę innej wersji. Również na wielu blogach można go znaleźć. To pyszne waniliowe babeczki z czekoladowo-orzechowym smakiem nutelli . Na imprezy szkolne - rewelacja - wszystkie znikają ! Składniki: 150g miękkiego masła niecała szklanka(...)się składników. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszać do masy za pomocą szpatułki. Na koniec lekko wmieszać nutellę tak aby powstały grube ciemne pasy w cieście. Nakładać do połowy papilotek i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 20-25 minut. Studzić na kratce. Polać polewą czekoladową
Pysznie & PięknieDaaawno ich nie jadłam...W trakcie robienia zdjęcia jeszcze jeden mały goferek siedział w gofrownicy (wiec z ponizszego przepisu otrzymacie 2 i 1/2 gofra ;)) i został zjedzony z masłem orzechowym :) PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki (u mnie gryczana) ~miarka (22g) wegańskiej odżywki białkowej z grochu Shape It + saszetka smakowa o smaku wanilii ~lekko czubata łyżeczka mielonego lnu + 50ml ciepłej wody(...)100ml) i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dolać jeszcze odrobinę mleka sojowego. Porządnie rozgrzewamy gofrownicę, spryskujemy ją delikatnie olejem i wykładamy ciasto na gofry. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy, ja swoje gofry piekłam ok. 6-7 minut na najwyższej mocy. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy pozostawiamy je na chwilkę na kratce
breakfast of dreamsdodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki na spód: 50 g orzechów laskowych 80 g sucharków lub herbatników 60 g masła Składniki na masę: 250 g mascarpone 125 g greckiego jogurtu(...)tłuszczu, ostudzić. Zmielić w blenderze z sucharkami i masłem, tak by pozostały wyraźnie duże grudki orzechów dno foremki o przekroju 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać przygotowaną masę orzechową, równomiernie rozdzielić, ucisnąć łyżką i uformować dookoła foremki 1-cm rant. Odstawić do lodówki do stężenia serek ubić z jogurtem na pulchną masę. Wmieszać ziarenka z laski wanilii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek. Zmielone ziarna mogą służyć do wypieku chleba, jako panierka, a także jako dodatek do ciast, mleka, jogurtu. Canihua , podobnie jak komosa ryżowa, odznacza się niezwykle wysoką zawartością białka bezglutenowego . W 100 g produktu znajduje się go ponad 15% . Ponadto, obydwie rośliny obfitują(...)pozbawiona jest związków saponinowych , dlatego nie wymaga dokładnego płukania przez spożyciem, niezbędnego w przypadku komosy. Po ugotowaniu wygląda bardzo podobnie jak quinoa (komosa) i tak też smakuje. Ma lekko orzechowy posmak i przyjemnie chrupie między zębami :) Dzisiaj jadłam ją w wersji śniadaniowej na słodko, ale myślę, że równie dobrze sprawdzi się na wytrawnie i muszę jak najszybciej wypróbować tę wersję
breakfast of dreamsgotuje na parze – ubija – emulguje – gotuje – rozdrabnia – sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny(...)sojowy – 3 łyżki TABBOULEH: * kuskus – 0,5 szkl * czerwona papryka – 0,5 szt * zielona papryka – 0,5 szt * żółta papryka – 0,5 szt * posiekane orzechowy laskowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MARYNATA: Do pojemnika do miksowania wkładamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz chili, naciskamy TURBO, siekamy. Dodajemy plastry pomarańczy oraz sok pomarańczowy, posiekany imbir, cukier oraz
Ostra na SłodkoRudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Idealnie krucha babeczka, a w niej kwaskowate owoce pod słodką orzechową pierzynką, tak w skrócie opisałabym rudnickie kruche babeczki z orzechami. Od razu przypadły nam do gustu. Łatwo je przygotować i nie są zbyt pracochłonne, ale przede wszystkim są pyszne. Bardzo polecam! :) Ten podkarpacki przepis pochodzi z Rudnika nad Sanem, z zeszytu Jadwigi(...)też pokochałabym Babcię Wisię :) Rudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Przepis z zeszytu Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem Składniki na 35-50 sztuk (zależnie od wielkości foremek): Ciasto: 300 g mąki krupczatki (może być też tortowa) 150 g masła 100 g cukru pudru 4 surowe żółtka Nadzienie: 3 jajka 100 g cukru pudru 100 g posiekanych orzechów włoskich
Trzeci talerz