ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:284/359)

bananowy sernik 114

Jak chyba większość lubię serniki. Przepisów jest wiele, ale ten przykuł moją uwagę. Banany uwielbiam, serniki też, więc  połączenie musiało się udać. Jak praktycznie każdy

Gotowanie z pasją
Tort orzechowy z masą nutella :-) 1 urodzinki bloga,urodziny brata i 100 post :-) 175

Witam kochani Dziś ważne chwile. Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy 129

łyżeczki amoniaku szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady skórka starta z 3/4 pomarańczy (na małych oczkach) 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ciasto: W rondelku roztopić masło z czekoladą i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dodać zawartość rondelka i krótko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)strony. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Amerykany → Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe → Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji → Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową → Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto

Oryginalny smak
Ciasteczka gryczane z masłem migdałowym, bakaliami i chia / FIT 176

Bardzo zdrowe i bardzo smaczne ciasteczka gryczane z mnóstwem dobroci w środku - otrębami, migdałami, pistacjami, słonecznikiem, chia, suszoną żurawiną oraz gorzką czekoladą. Orzechowy smak mąki gryczanej dodatkowo podkreśliłam masłem oraz mlekiem migdałowym. Ciasteczka są bardzo sycące, świetnie pasują do jogurtu naturalnego czy szklanki gorącego mleka z cynamonem. Warto zaznaczyć, że nie zawierają cukru, jajek, masła, ani białej mąki. Jeśli otręby(...)łyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego

DefinicjaSmaku
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 171

mąki dodajemy jajko, olej, cynamon oraz tyle wody, żeby zagnieść zwartą i elastyczną kulkę ciasta. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Niech odpocznie. Z tej ilości ciasta, wałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych pierogów.Nadzienie:2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni(...)wcześniej lekko kruszymy w moździerzu bądź nożem. Jak piana z masła opadnie to rozpoczyna się palenie masła, zwiększamy wtedy czujność i pilnujemy. Masło ma mieć piękny złoty kolor i orzechowy aromat wzbogacony zapachem przypraw. Takim masłem polewamy pierogi.PS.: Jak komuś mało świątecznych aromatów to można do pierogów dodać jogurt z cynamonem :)PS.: 2 Zdjęcia „takiese„ bo Najcierpliwszy lampartuje

ladykitchen
Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 166

zbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na drugie śniadanie. Moja propozycja na dziś to drożdżowe rogale z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przypominają nieco popularne rogaliki, które można kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze - bo zrobione w domu :)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka30 g drożdży100 g margaryny0(...)małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około

Ciastkozercy
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 123

" Ostatnio, w jednym ze znanych dyskontów, kupiłam sobie cudowne, kolorowe puszki na ciasteczka. Mając na uwadze nową zasadę - zawsze mieć przy sobie coś słodkiego, ale własnej

Słodkie Przyjemności
Fusilli z amarantusem, mango i groszkiem cukrowym 204

Akcja "Mistrzowskie Smaki" z firmą Monini zmotywowała mnie do czegoś o wielowarstwowym smaku i aromacie. To oczywiście wymaga czasu i motywacji która w moim przypadku zaowocowała

Kuchnia PROzdrowotna
Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem 327

cukru pudru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 130g miękkiego masła 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego około 200g kremu do pieczywa orzechowo – czekoladowego (użyłam nutelli) Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Orzechy przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w 160C na funkcji termoobieg przez około(...)minuty. Dodać żółtko, ekstrakt i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać przygotowaną mąkę z orzechami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 5. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto może się trochę kruszyć z powodu orzechów). Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką

Mała Cukierenka
Pasta figowa z orzechami włoskimi 119

uprażonymi orzechami włoskimi, sokiem z pomarańczy, cynamonem i goździkami. To aromatyczne, zdrowe i słodkie smarowidło do pieczywa, które polubią nie tylko dzieci Idealnie sprawdzi się też do ciast, ciasteczek, muffinek, kremów lub naleśników. Zastosowań jest mnóstwo i jest pyszna! Polecam Składniki: 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 duża pomarańcza (lub 1,5 małej) 1/3 łyżeczki cynamonu malutka(...)potrzeby dosłodzić miodem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina → Tarta z ajerkoniakiem i figami → Hummus → Deser orzechowo-karmelowy

Oryginalny smak
Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu 4348

Proste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i

Moja Delicja
Naleśniki zapiekane z serem i karmelizowanymi jabłkami 150

Jestem naleśnikowym miłośnikiem. Zja dam je z serem, dżemem, owocami, masłem orzechowym, nutellą...na sło dko, słono. Jest tyle pysznych opcji po dania tego dania, że z pewnością i ta wersja przypa dnie Wam do gustu. Lubicie naleśniki? :) Skła dniki: 300ml śmietanki 30% 500 ml mleka 15 dużych łyżek mąki pszennej łyżka oleju 3-4 łyżki cukru 4 jajka łyżeczka(...)Połowę śmietanki wlewamy do jajek i dosypujemy 1/3 mąki. Ubijamy kilka minut po czym powtarzamy zabieg, również z mlekiem. Na końcu dolewamy olej oraz ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstania pęcherzyki powietrza. O dstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. Smażymy (najlepiej na suchej patelni) z obu stron.   Sery wykła damy do miseczki i mieszamy

ChilliJemy
RECENZJA - Detoks cukrowy :) 153

prezentowany przez nią plan żywieniowy nie zawierał cukru, ani produktów w niego bogatych. Musisz pozbyć się m.in. wszystkich słodkości, niezdrowych i przetworzonych produktów żywnościowych, także miodu, surowych batonów owocowo-orzechowych oraz samych owoców! Tak, owoców również! I to nie jest wszystko! Całą listę produktów niedozwolonych znajdziesz w rozdziale czwartym. Tutaj zapoznasz się także z pełnym, rozpisanym planem posiłków, listą potrzebnych(...)zakończeniu programu dowiesz się jak masz postępować dalej, jak się żywić i jaki mieć stosunek do cukru. Zwieńczeniem całej trzytygodniowej pracy są przepyszne, słodkie desery - na koktajl, ciasto i lody. Napiszę tak - warto się troszkę przemęczyć, żeby później móc skosztować bez wyrzutów sumienia choć jeden z prezentowanych tam pomysłów na słodkie dania :)  Bardzo, ale to bardzo polecam

Zdrowie na języku :P
Wyrazista surówka z rzodkwi, selera i rukoli 277

Witajcie! Dziś będzie trochę o surówkach, które w naszej Polskiej tradycji obiadowej zawsze znajdowały swoje miejsce na talerzu. W czasach gdy robi się moda na wykwintnie

Kuchnia PROzdrowotna
Makaron z pieczoną dynią z nutą ostrości 165

Dynia piżmowa  kształtem podłużnym się charakteryzuje, lekko słodko i orzechowo smakuje. Jest bogatym źródłem potasu, witaminy B6, które na nas pozytywnie działają  i przeciwutleniaczy, które o nasze zdrowie dbają.  Dynię piżmową  powinny jeść osoby o obniżonym nastroju, dla poprawy humoru.  Polecam Wam danie makaronowe, łatwe i zdrowe.  W piekarniku dynię wypiekałam, którą(...)ząbki czosnku, ok. 1 płaską łyżeczkę mielonej słodkiej papryki wędzonej, ser grana padano. Przygotowanie: Połowa dyni wystarczy na jedno opakowanie 500 g makaronu. Z drugej połowy można np. upiec ciasto, zrobić zupę krem, lub wykorzystać do kolejnej porcji dania makaronowego. Pieczona dynia: Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki i włókna, nacinamy ją w kilku miejscach. Delikatnie polewamy olejem chili, oprószamy

Moniki Smakołyki
Pyszne babeczki bananowo-orzechowe 190

Polecam Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na doskonałe babeczki bananowo-orzechowe, które możecie dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Dla nas były wystarczająco słodkie i obeszło się bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec(...)blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 23-25 min aż babeczki się zarumienią

Ze smakiem i z pasją
Bułki na miodzie 142

lekko słodkie - bułki na miodzie. Poniższe bułki bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ w smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła(...)koniec dodać roztopione masło,  miód i sól. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą.   Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić

Ugotować

Proponowane wyszukiwania