ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:284/359)

ODTŁUSZCZONE PIECZONE PĄCZKI – czyli FIT KARNAWAŁ 372

CombiSteam Deluxe Electrolux ma funkcję szybkiego nagrzewania , więc robi się to błyskawicznie ) i po nagrzaniu wyłączamy. Wkładamy miskę z ciastem ( możemy delikatnie przykryć ściereczką ), uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w tym cieple do wyrastania ( aż podwoi objętość! ). Po wyrośnięciu wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy placek o grubości ok.1,5-2 cm ( robimy to delikatnie! ). Szklanką wycinamy pączki(...)upieczeniu nadziewamy konfiturą ( szpryca + tylka z wąską końcówką ). Zajadamy jeszcze na ciepło! Są pyszne! Ps. tak sobie teram myślę, żeby je zrobić jeszcze z budyniem, czekoladą i może masłem orzechowym! Ależ będzie pysznie! Ps. ten model piekarnika jest wymarzonym modelem dla wszystkich miłośników pieczenia! Piekarnik 3w1 daje możliwość pieczenia , gotowania na parze i odgrzewania potraw (nawet mrożonych!). Łączy działanie pary

Ostra na Słodko
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1175

następnie wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Rozwałkowane ciasto kroimy na około 4-centymetrowe kwadraty. Na każdy z nich nakładamy mniej więcej 1/3 łyżeczki farszu i zaklejamy po przekątnej. Długie boki naszego trójkąta „owijamy” wokół palca i sklejamy(...)przywarły do dna. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra

Dieta bez mleka
Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni 130

Ależ smakowity chlebek upiekłam! Lekko słodkawy, z chrupiącymi płatkami orkiszowymi i pestkami dyni. Idealny z dodatkiem masła i miodu, masła orzechowego, czekoladowego lub białego serka i ulubionej konfitury... Składniki: 150 g marchewki + 2 łyżeczki soku z cytryny 250 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna ) 50 g zmielonych migdałów 3 łyżki płatków orkiszowych (mogą być owsiane, żytnie(...)cytryny. Mąkę, migdały, płatki orkiszowe, pestki dyni, drożdże, sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem lub silikonowej formie na pieczywo. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut

coolinarny
Ciastka orkiszowe z czekoladą i migdałami 147

białka. Charakteryzuje się też sporą ilością m.in. witaminy A, B, E, PP, cynku, miedzi, selenu, kwasu krzemowego, czy też fitosteroli, które chronią przed chorobami układu krążenia. Posiada też przyjemny orzechowy smak. Wracając do ciasteczek... Są przepyszne i doskonale zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Cudownie chrupią i kusząco pachną.. Zresztą sami spróbujcie! (około 14 sztuk) 100g masła 80g cukru trzcinowego(...)mąkę, sodę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami czekolady oraz migdałami. Powstałą masę schłodzić w lodówce - minimum 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - nie co większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczyć. (Ciasto można wykładać za pomocą łyżki stołowej

Di gotuje
Naleśniki żytnie z nadzieniem kokosowym i jagodami 152

Alternatywa dla tradycyjnych naleśników pszennych. Te wykonane z mąki żytniej mają ciekawy, orzechowy posmak i są pyszne same w sobie, a co dopiero z takim nadzieniem :) Twarożek kokosowy to jedno z moich ulubionych wypełnień do naleśników. Jeśli lubicie słodkości, możecie go dowolnie zmodyfikować. Mamy sezon na jagody, więc zdecydowałam się podać naleśniki z orzeźwiającym musem z tym owoców. Oczywiście(...)łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych   Dodatkowo : 1/2 szklanki jagód  Rozgrzać patelnię. Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Przesmarować patelnię masłem przed pierwszym naleśnikiem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Jagody zmiksować na mus. Twarożek wymieszać z jogurtem i wiórkami. Na jeszcze ciepły naleśnik nałożyć nadzienie, złożyć na pół

Chocolate Muffin Blog
orzechowe BISZKOPCIKI 143

Składniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka

Luźna Kuchnia
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 279

kilogram płaskurki to przede wszystkim ludzka praca, co jak dla mnie jest w pełni uzasadnione i uczciwe. Dlaczego więc jest taka super? Osobiście uwielbiam jej lekko orzechowy smak i to, że praktycznie zachowuje się podczas wyrabiania, jak typowa mąka pszenna. Ponadto zawiera spore ilości antyoksydantów i wiele składników mineralnych, m.in. magnezu, fosforu i wapnia, stąd też jej ciemniejsza barwa(...)gluten pszenicy zwyczajnej. Natomiast osoby z celiakią bądź nietolerancją glutenu, mimo wielu plusów, powinny sobie odmawiać wszelkich wyrobów z płaskurki. Z płaskurki z powodzeniem można wytwarzać mąki, kasze, chleby, ciasta, makarony, tarty… Generalnie wszystko, co nam się zamarzy. Natomiast z racji innej budowy glutenu, wyrabianie ciasta należy dostosować do specyfiki płaskurki. Czasem więc konieczne jest dodanie większej ilości wody

gutfut
Makaroniki orzechowe 125

Oglądaj, dotykaj, słuchaj. Choćby kwadrans, choćby jeden błysk światła, choćby jedna rozmowa..." T. Kołodziejczak Ciasteczka dla wymagających. Nie za słodkie - z wierzchu twardawe a w środku miękkie. Mocno orzechowe. A podane na takich opłatkach dodatkowo zyskują na oryginalności. Jedne z moich ulubionych w te święta :) Uff... jeszcze mam dla Was kilka przepisów na ciasteczka;) Mam nadzieję, że nie staję się(...)wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego

My simple kitchen
Placuszki owsiane, Česká Hospoda 167

Śniadaniowa alternatywa dla owsianki i granoli. Podaję z masłem orzechowym i suszonymi daktylami. Pasują do nich również dżemy i słodkie syropy. Z takiej ilości składników wychodzi ok. 10 sztuk. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 ½ szklanki wody 3 łyżki sezamu lub wiórek kokosowych 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża garść rodzynek 1 duża garść(...)rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek 5, Rzeszów

Qlinarnie i Qlinarnie
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 189

Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe a zarazem smaczne ciastka. Idealne zarówno do kawki jak i na drugie śniadanko dla naszych pociech. Pełnowartościowy posiłek do szkoły. Polecam . Przepis znaleziony tutaj .Składniki na ok.40szt. :- 250g miękkiego masła- 3/4 szkl mąki orkiszowej(...)złoty kolor. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę , płatki owsiane i przestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość lepkie ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać

Smaczne Zdrowe
Sernik z masłem orzechowym 143

Przełom roku to moment wielkich podsumowań, refleksji i planów. Wolę patrzeć naprzód niż oglądać się za siebie, dlatego pierwszego dnia Nowego Roku 2018 życzę Wam i

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka orzechowe bez cukru. 186

zwykle. Jedzenie duszone, gotowane na parze lub pieczone w piekarniku. Niedzielne smakołyki tez odchudzone. Dziś przepis na ciasteczka bez cukru z mąką owsianą i pszenną pół na pół. Ciasteczka orzechowe 20 dag daktyli 5 dag rodzynków 1 szklanka mleka lub wody szczypta soli 2 jajka 3 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki) 1 szklanka(...)szczyptę soli. Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta. Na każdy placuszek wsypuj rozkruszone orzechy delikatnie wciskając je w ciasto. Upiecz ciastka w temp. 180 st C około 20 minut w zależności od wielkości. Sprawdż patyczkiem czy są dopieczone

Gotuj Sam!
KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA" 194

słodka (ale zawsze możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna. Ku mojemu zaskoczeniu Oliwka stwierdziła, że smaczniejsza od tej "ze sklepu". I zdrowsza! Do ciast i ciasteczek, naleśników i kanapek.  Dla mnie do jedzenia "ze słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej) ok 150 ml wody 300 ml śmietanki kremówki(...)dokładnie wszystkich, ale im więcej, tym mniej goryczy w nich zostanie. Pozbawione skórek orzechy wrzućcie do blendera i miksujcie do momentu, aż orzechy zaczną wypuszczać olej i powstanie masło orzechowe (podobnie jak w przypadku  tego masła orzechowego  ). Odstawcie. Do rondla wlejcie dwie łyżki wody i wsypcie cukier, wymieszajcie do momentu rozpuszczenia cukru.   Ustawcie rondel na niewielkim płomieniu

OliveandThyme
Orzechowe love 173

Kolejny przepis na ciasteczka last minute :) Orzechowe ciastka ze smakowitą konfiturą!  Znajdziecie go również w mojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po 0,5 szklanki orzechów włoskich i migdałów odrobina startego świeżego imbiru 4 łyżki masła szczypta soli 1 jajko(...)drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy ubite orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż do połączenia składników. Możecie również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około 1 godz. W między czasie piekarnik rozgrzewamy

Spektrum Smaku
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 132

orzechowym i bardzo kruchym spodzie z pewnością zadowoli każdego amatora serników. Dekoracja z bitej śmietany i gorzkiego kakao nie tylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów(...)cukru waniliowego 1-2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przeznaczone na spód przekładamy do miski i miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (do godziny). Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 2 części. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy

MyCookBook.pl
Nadziane ciasteczka migdałowo-orzechowe z płatkami pełnoziarnistymi 174

Naszła mnie ostatnio straszna ochota na domowe ciasteczka. Przeszukałam szafki w kuchni i ... z dostępnych składników powstały te oto małe słodkości - nadziane ciasteczka migdałowo-orzechowe z płatkami pełnoziarnistymi. Spróbujcie, zapraszam. ... ciasteczka może i nie są "najurodziwsze", ale za to są pyszne. Idealnie się sprawdziły jako towarzysz do popołudniowej herbatki. Składniki: (na blaszkę ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej + opcjonalnie troszkę(...)Orzech i migdały umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy. Do miski wkładamy miękkie masło (nie z lodówki). Dodajemy całe jajko, mąki, cukier puder i rozdrobnione orzechy i migdały. Zagniatamy ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto będzie lekko lepkie, ale powinno odchodzić od ręki (jeśli tak nie jest dodajemy odrobinę mąki pszennej). Na koniec dodajemy pokruszone płatki i znów

Słodkie okruszki