pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. (Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy z blaszki.) Schłodzone rozwałkowywać na podsypanej mąką(...)piekarnik, celem zmniejszenia temperatury. Ciastkom to nie zaszkodzi. Upieczone ciastka pozostawiać na blasze do przestudzenia i zastygnięcia witrażyków. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych lub orzechowych , z których możecie posklejać...choinki. Smacznego :) Ten przepis znajdziecie razem z innymi polecanymi przeze mnie na nadchodzące święta Bożego Narodzenia . Wystarczy, że klikniecie w świąteczny obrazek znajdujący się
Codzienna kuchnia niecodziennadodać masło. Całość dłońmi wyrobić na gładką masę, która nie powinna przyklejać się do ścianek miski. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, a następnie lekko wyrobić. Uformować bochenek (lub bochenki). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ponownie ściereczką aż do ponownego wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Wyrośnięte bochenki(...)wymaga szczególnej uwagi. Można go przygotować przy okazji np. gotowania obiadu. Kto się skusi i upiecze? :) Polecam Wam również inne wypieki: Kajzerki Bułeczki z czarnuszką Bułeczki orzechowe Chleb pszenno-żytni z musli
Codzienna kuchnia niecodziennacynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*)* z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za każdym razem >.<) Czytam. Oglądam. Uśmiecham się sama do siebie. Słońce świeci przez okno jakby już była wiosna . Lubię ferie. Może pójdę pobiegać, może poczytam, spotkam się ze znajomymi. Fajnie jest mieć(...)ok.1/2 jajka)szczypta soliUgotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. To samo robię z serem(zrobiłam to dwa razy). Dodaję żółtko, sól, mąkę i zagniatam na jednolite ciasto. Rozwałkowuje ciasto( na oprószonym mąką blacie) na długi wałek i kroję. Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę, mieszam(aby nie przywarły) i czekam, aż kluski wypłyną na powierzchnię, przykręcam trochę
More food, love and dreamsdelikatny, mięciutki tort orzechowy przekładany kremem na bazie masy kajmakowej. Przypomina mi tiramisu - tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do których ja również należę! :) Orzechowy tort kajmakowy PRZEPIS /źródło: link, poniżej przepis z moimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min. Biszkopt (na tortownicę o śr. 23 cm) 4 jajka(...)czas ubijając dodawać cukier (~1/3 szkl.), cukier waniliowy. Zwolnić obroty miksera, dodawać kolejno żółtka, wymieszać. Wyłączyć mikser. Dosypywać mąkę zmieszaną z orzechami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła). Piec ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, opuścić biszkopt formie na blat z wysokości
coolinarnastrefa.blogspot.comJak chyba większość lubię serniki. Przepisów jest wiele, ale ten przykuł moją uwagę. Banany uwielbiam, serniki też, więc połączenie musiało się udać. Jak praktycznie każdy
Gotowanie z pasjąWitam kochani Dziś ważne chwile. Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżeczki amoniaku szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady skórka starta z 3/4 pomarańczy (na małych oczkach) 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ciasto: W rondelku roztopić masło z czekoladą i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dodać zawartość rondelka i krótko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)strony. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Amerykany → Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe → Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji → Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową → Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto
Oryginalny smakBardzo zdrowe i bardzo smaczne ciasteczka gryczane z mnóstwem dobroci w środku - otrębami, migdałami, pistacjami, słonecznikiem, chia, suszoną żurawiną oraz gorzką czekoladą. Orzechowy smak mąki gryczanej dodatkowo podkreśliłam masłem oraz mlekiem migdałowym. Ciasteczka są bardzo sycące, świetnie pasują do jogurtu naturalnego czy szklanki gorącego mleka z cynamonem. Warto zaznaczyć, że nie zawierają cukru, jajek, masła, ani białej mąki. Jeśli otręby(...)łyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego
DefinicjaSmakumąki dodajemy jajko, olej, cynamon oraz tyle wody, żeby zagnieść zwartą i elastyczną kulkę ciasta. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Niech odpocznie. Z tej ilości ciasta, wałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych pierogów.Nadzienie:2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni(...)wcześniej lekko kruszymy w moździerzu bądź nożem. Jak piana z masła opadnie to rozpoczyna się palenie masła, zwiększamy wtedy czujność i pilnujemy. Masło ma mieć piękny złoty kolor i orzechowy aromat wzbogacony zapachem przypraw. Takim masłem polewamy pierogi.PS.: Jak komuś mało świątecznych aromatów to można do pierogów dodać jogurt z cynamonem :)PS.: 2 Zdjęcia „takiese„ bo Najcierpliwszy lampartuje
ladykitchenzbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na drugie śniadanie. Moja propozycja na dziś to drożdżowe rogale z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przypominają nieco popularne rogaliki, które można kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze - bo zrobione w domu :)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka30 g drożdży100 g margaryny0(...)małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około
Ciastkozercy" Ostatnio, w jednym ze znanych dyskontów, kupiłam sobie cudowne, kolorowe puszki na ciasteczka. Mając na uwadze nową zasadę - zawsze mieć przy sobie coś słodkiego, ale własnej
Słodkie PrzyjemnościAkcja "Mistrzowskie Smaki" z firmą Monini zmotywowała mnie do czegoś o wielowarstwowym smaku i aromacie. To oczywiście wymaga czasu i motywacji która w moim przypadku zaowocowała
Kuchnia PROzdrowotnacukru pudru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 130g miękkiego masła 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego około 200g kremu do pieczywa orzechowo – czekoladowego (użyłam nutelli) Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Orzechy przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w 160C na funkcji termoobieg przez około(...)minuty. Dodać żółtko, ekstrakt i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać przygotowaną mąkę z orzechami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 5. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto może się trochę kruszyć z powodu orzechów). Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką
Mała Cukierenkauprażonymi orzechami włoskimi, sokiem z pomarańczy, cynamonem i goździkami. To aromatyczne, zdrowe i słodkie smarowidło do pieczywa, które polubią nie tylko dzieci Idealnie sprawdzi się też do ciast, ciasteczek, muffinek, kremów lub naleśników. Zastosowań jest mnóstwo i jest pyszna! Polecam Składniki: 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 duża pomarańcza (lub 1,5 małej) 1/3 łyżeczki cynamonu malutka(...)potrzeby dosłodzić miodem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina → Tarta z ajerkoniakiem i figami → Hummus → Deser orzechowo-karmelowy
Oryginalny smakProste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i
Moja Delicja