ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:266/359)

Ciasteczka z orzechami 114

Dzisiaj mam dla Was mega orzechowe ciasteczka. Może się skusicie :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka cukru kryształu - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g masła - 2 jajka - 1/2 szklanka śmietany 18% - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - skórka z jednej pomarańczy - szczypta soli oraz - 1 jajko - gruby cukier   Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy(...)stopniowo jajka, mąkę, sól, proszek, śmietanę oraz orzechy i skórkę pomarańczową. Całość zagniatamy, przekładamy na stolnicę i wałkujemy. Z ciasta wykrawamy foremkami różne kształty, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Ciasteczka pieczemy około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Herbaciane pancakes z ciecierzycy + Pocky! 177

mąki (u mnie z ekologiczna z pszenicy płaskurki,  ale może być zwykła pszenna tortowa) 10 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić dowolną mąką) 2 łyżki masła orzechowego szczypta soli pół banana jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100-150 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Sencha Silver Hamasa) + maliny (dostałam w promocji(...)zmiksować w blenderze na gładką masę,  która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.  Patelnię rozgrzać i dokładnie natłuścić, a następni umieścić na niej foremki. Gotowe ciasto przełożyć natłuszczonych foremek. Smażyć około 3 minut, następnie przewrócić foremki na drugą stronę i smażyć jeszcze około 1-2 minut. Ostrożnie wyjąć i podawać od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Poranek na słodko
Gorąca czekolada z adwokatem i praliną orzechową 214

płynu, rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną i ponownie wlewamy do garnka. Mieszać, dopóki czekolada nie zgęstnieje. Przelać do kubków. Na wierzch wlać trochę adwokata i posypać praliną orzechową. Krokant orzechowy:   Do rondelka wsypać cukier i wlać łyżkę wody. Na małym ogniu powoli podgrzewać   (najpierw utworzy się skorupa, która później będzie topnieć). Gdy karmel nabierze złotego koloru wsypać(...)były oblepione karmelem. Dodać 2 szczypty soli. Jeszcze ciepłe orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa całkowicie wystygnie umieścić ją w woreczku i potłuc wałkiem do ciasta na drobne kawałki

My simple kitchen
wspomnienie PRL-u - orzeszki 161

piekarniku około 20-25 minut pierwszą partie ,następne pieka sie szybciej ,bo foremki juz nagrzane.Po upieczeniu ,wyjmujemy orzeszki,chwilke czekamy na przestudzenie foremek i powtarzamy czynność z wyścielaniem foremki ciastem...Mam tylko 20 foremek i ten sam przepis wiekowy, pozostałość  komuny,więc bawienia było na 7 blach...A teraz grzecznie schowane przed członkami rodziny czekaja na masę ....:) Składniki(...)Wykonanie: Masło ucieramy na puszystą masę razem  z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy (najlepiej bardzo drobno podtłuczone) orzechy włoskie,laskowe. Bierzemy jedną połówkę orzeszka, napełniamy „z kopczykiem” masą orzechową i przykładamy drugą połówką orzecha. Posypujemy cukrem pudrem.Polewamy czekolada .lub lukrem. Najlepsze są po kilku dniach. Jak wytrzymają

w mojej kuchni
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 180

risotto. Można go dodawać do zup, które z powodzeniem zagęści. Sposób gotowania: Kubek ryżu wsypać do 1,5 kubka wody.     Ryż jest bardzo odżywczy o charakterystycznym orzechowym smaku - zawiera błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Wymaga dłuższego gotowania niż ryż biały.  Jest dobrym dodatkiem do farszów.     Słonecznik łuskany 250 g BIOOAZA: "Ekologiczne ziarna(...)witaminy E oraz niacyny (witaminy PP), a także składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Mogą one być jadane na surowo, prażone lub stosowane do wypieków ciast, herbatników i ciasteczek. Zarówno do dań pikantnych jak i słodkich, dań z ryżu, makaronu, zup, zielonych sałatek." Skład: 100% ekologiczny słonecznik łuskany Gramatura: 250 g Opakowanie: Woreczek Kraj pochodzenia: Grecja Wartość

Różowa kuchnia
Pizza z mąki owsianej 555

Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera ona całą gamę wartości odżywczych. Jest bogata m.in. w błonnik, wapń, sole mineralne i witaminy z grupy B. Może być zamiennikiem mąki pszennej w dietach bezglutenowych. Mąka owsiana stosuje się do wypieku chlebów, w celu wzbogacenia ich smaku i dodania wartości odżywczych. Zachęca(...)wykorzystania mąki w swojej kuchni. Istnieje cała masa ciekawych przepisów z jej użyciem. Dziś zapraszam na pyszną pizzę. Pizza z mąki owsianej Składniki: Ciasto: 300 g maki owsianej 100 g maki pszennej 7 g drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka   niecała łyżka soli zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy

Mania Gotowania
Masło orzechowe. 158

     Mój Mąż jest Zasłużonym, Honorowym Dawcą Krwi, co wiąże się z tym, że często oddaje krew. Za to dostaje czekoladę i dość sporą

Rozpustne gotowanie
Śniadanie do szkoły 302

także do pracy? Polecam z całego serca, tylko sprawdzone przepisy! Startujemy! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Ciasto czekoladowe Ciasto owsiane Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy budyń z kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Drozdżowe ślimaczki(...)cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Jogurt grecki z owocami Jogurt z bananem musli, kokosem i chia Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Jogurtowe placuszki Jogurtowe placuszki kakaowe Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty

Moja smaczna kuchnia
Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja 127

połączyć, aby mogło powstać coś innego. Może akurat upiecze się coś o zaskakującej nucie? A jesli okaże się, że składniki w zestawieniu ze sobą nie pasuję i psują smak ciasta, to co wtedy? To nic. To przecież eksperyment, doświadczenie, nauka. Tylko tak powstają naprawdę dobre rzeczy…   Jesienią staramy korzystać się z każdego słonecznego dnia…Zbieramy szyszki(...)posiekane drobno orzechy laskowe. Mieszamy. Wyjmujemy z lodówki tortownicę, na spód herbatnikowy wykładamy masę piernikową, wyrównujemy i wierzch obsypujemy odstawioną porcją pokruszonych pierników. Następnie, bardzo delikatnie wykładamy masę chałwowo – orzechową. Ponownie wyrównujemy wierzch. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i w tej temperaturze pieczemy go przez ok. 15-20 min. Następnie zmniejszamy temp

Raj dla Podniebienia
Bułki poznańskie, czyli bułki z dupką 361

dupką, czy też przedziałkiem jak kto woli. Jest ciut z nimi zabawy (czekania głównie), ale ten smak jest warty zachodu. Bułki sa pełne w środku, miękkie, mają niepowtarzalny lekko orzechowy smak. Mamy długi weekend więc zabieraajcie się do pracy , będziecie bohaterami w swoich domach. Składniki na 8-9 sztuk: podmłoda: 2 g świeżych drożdży (nie nie pomyliłam się, słownie(...)zależy co macie) Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać do uzykania jedonlitej masy. Odstawić na 12 godzin do fermentacji. Sugeruję przygotowac podłmłodę wieczorem, a rano dokończyć resztę. Ciasto głównie: 400 g mąki przennej (typ od 45 do 750) 200 ml przegotowanej letniej wody (temp. pokojowa) 10 g świeżych drożdży łyżeczka soli + podmłoda Przygotowanie: W wodzie rozpuścić drożdże i połączyć ze wszystkimi składnikami

greenscarf
Gofry orzechowe 133

wytrawnie? Ja nie lubię bardzo słodkich dań, więc moje gofry postanowiłam wypiec dość neutralne. Takie neutralne można jeść z pikantnymi dodatkami lub na słodko. Co kto lubi :) Gofry orzechowe około 2 szklanek mąki pszennej 1 łyżka  cukru 2 jajka szczypta soli 100 g  masła (stopionego i przestudzonego) 1 szklanka mleka 2 łyżki mleka w proszku 30 g drożdży(...)miski wlej letnie mleko, dodaj cukier i 3 łyżki mąki.Dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. Gdy drożdże ruszą dodaj jaja, mleko w proszku, szczyptę soli i mąkę. Wyrób ciasto.   Dodaj pod koniec wyrabiania  masło i pokruszone orzechy - wymieszaj. Odstaw je na około 30 minut. Nagrzej gofrownicę. Ciasto nałóż łyżką, upiecz gofry do  chwili aż będą rumiane

Gotuj Sam!
Omlet marchewkowo-cynamonowy 169

Przepyszny, niezwykle miękki omlet w smaku przypominający najlepsze ciasto marchewkowe. Strukturą przypomina puszysty biszkopt pachnący cynamonem i... tak właśnie - świętami :) Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość tych smaków :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka mąki żytniej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki miodu Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać cynamon i mąkę. Wylać na patelnię(...)smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Podawać ze skórką pomarańczową i masłem orzechowym. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Zrób to sam. Domowa nutella 693

kiedy poczytacie jaki jest je skład to chyba trochę Was to zniechęci. Najwięcej tam cukru a nie orzechów i prawdziwej czekolady. Moja nutella, mój domowy krem, jest bardzo orzechowa, mocno czekoladowa i naprawdę przepyszna. Robiąc ją samodzielnie w domu wiem co jem i co podaję chłopakom. Taki krem orzechowo czekoladowy będzie doskonałym smarowidłem do tostów, ciasteczek, może nadzieję nim bułeczki(...)wyjedzą go po prostu łyżeczką ze słoika. Już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Ja już kupiłam większą ilość lasek wanilii i nastawię ekstrakt waniliowy żeby mieć zapas do świątecznych ciast i deserów. Zrobię też duży słoik cukru z prawdziwą wanilią bo dobrze mieć go pod ręką kiedy się sporo piecze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Smarowidło orzechowe z cynamonem 171

Hej! dziś coś ultra prozdrowotnego i nie codziennego, coś co możemy jeść na śniadanie lub kolację. Zainspirowany włoskim sposobem konsumpcji chleba maczanego w oliwie, postanowiłem stworzyć

Kuchnia PROzdrowotna
Nerkownik cytrynowo-żurawinowy 163

kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną, robiąc spód z ryżu preparowanego. Zwróćcie uwagę, by deser postał w lodówce kilka godzin przed jego serwowaniem. Przestrzegam przed krojeniem większych kawałków - zjada(...)mlekiem kokosowym. Rano odlać wodę, której orzechy nie wchłoną. Orzechy wrzucić do malaksera. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Zmiksować orzechy na drobną miazgę. Do miazgi orzechowej zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok z połówki cytryny, dodać stałą masę z puszki z mlekiem kokosowym oraz łyżkę miodu. Całość zmiksować, by składniki się połączyły. Wyłożyć masę do miski

Weekendy w domu i ogrodzie