ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:208/359)

Co zjeść na Bali? Balijskie jedzenie 153

podawany ze słodkim sosem sojowym, sosem orzechowym lub z Sambal Matah. Sambal Matah - dodatek do dań. Składa się głownie z szalotki, chilli, trawy cytrynowej oraz oleju kokosowego. Patrz:  dodatek do tempeh, Mahi Mahi i steku z tuńczyka. Sate Ayam - szaszłyki z kurczaka. Standardowo podawane z sałatką, ryżem i sosem orzechowym. Jedzcie je tylko i wyłącznie w sprawdzonych miejscach(...)albo oni naprawdę się w tym specjalizują.  Gado Gado - lekko podduszone warzywa polane sosem orzechowym. Kare Ayam / Vege - kurczak/warzywa w sosie curry. Standardowo, jak większość rzeczy podawane z ryżem.  DESERY, KTÓRE MUSISZ SPRÓBOWAĆ NA BALI Pisang Goreng - smażone banany w cieście. Najlepiej smakują polane syropem palmowym. Dadar Gulung - zielone naleśniki nadziewane kokosem, podawane z cukrem palmowym. Zielony

Czarnawisienka
Babeczki z masłem orzechowym 113

pieczenia, sodę oraz cukry. W drugim naczyniu łączymy ze sobą, najlepiej przy pomocy blendera, masło orzechowe, jaja, mleko i rozpuszczone masło.  Składniki z 1 i 2 naczynia łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy nasze ciasto do 3/4 wysokości. Każdą z nich posypujemy posiekanymi orzechami.  Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni

MamaOskarka
Przepis #163 Torcik jogurtowy z arbuzem 121

arbuza i zalewamy drugą częścią masy. Układamy drugie koło z arbuza i wylewamy trzecią część masy. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.  Wierzch możemy dowolnie udekorować na przykład kawałkami arbuza. Zamiast masła migdałowego do przygotowania spodu można użyć dowolnego masła orzechowego.  Smacznego

Health-Fit-Life
Pascha z masłem orzechowym 132

Jeśli zastanawiacie się jakie ciasto będzie w tym roku na moim wielkanocnym stole, to na pewno będzie to pascha. Moim zdaniem mazurki są za słodkie. Całkiem ok jest tylko mazurek orzechowy . Pascha jednak zawsze wygrywa w przedbiegach. I do tego może mieć dowolny smak – np. dziś będzie bardzo prosta pascha orzechowa z masłem orzechowym, wanilią i śliwkami. Smakuje słodko

Ugotowane pozamiatane
Kostka orzechowo-kokosowa na waflu 323

Sezon na ciasta z orzechami rozpoczęty. Poza dynią, to właśnie orzechy najbardziej kojarzą mi się z jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem

Bon appetit mon amie
Owsiane ciasteczka czekoladowo-cynamonowe 149

powidłem śliwkowym lub dżemem żurawinowym - będą równie smaczne :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka masła orzechowego 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu Płatki zmielić na mąkę. Banana rozgnieść widelcem. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm. Foremką wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem

Chocolate Muffin Blog
Bananowiec na orzechowym biszkopcie 102

Pyszny, puszysty lekko orzechowy biszkopt oraz niesamowicie delikatna i kremowa masa budyniowo-śmietanowa oddzielone warstwą dżemu morelowego i bananów, na wierzchu galaretka pomarańczowa… Tak, zdecydowanie to przepis na ciasto idealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej

MyCookBook.pl
Bananowe blondie z kawałkami czekolady 108

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Dietetyczne czekoladowe brownie bez mąki 167

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Na wielkanocnym stole 214

BountyShrek  Królewiec Królewicz z jabłkami  Ciasto 3 BITCiasto chałwowe Ciasto cappuccinoCiasto czekoladoweCiasto tortowe Ciasto baloweTiramisuJabłecznik Orzechowiec z pianką  Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową  Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący

Kuchnia domowa Ani
Krówki 180

Dodajemy cukier i mleko. Podgrzewamy 5 minut nie mieszając. Zdejmujemy z ognia masę. Dodajemy masło orzechowe, ziarenka wanilii. Mieszamy. Do takiej masy dodajemy przesiany cukier puder. Energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Wylewamy na formę. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki.    źródło " Ciasta i ciasteczka"Twój Styl

Anioły w kuchni
Panforte czekoladowe. 127

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane) owoce zlepione ciągnącą masą przypominającą miękki nugat. Istnieją dwa warianty klasyczne (miodowe) lub czekoladowe. Panforte jest słodkie, orzechowe z wyraźną nutą skórki pomarańczowej, może leżakować w temperaturze pokojowej nawet do dwóch miesięcy, warto więc upiec je już(...)temperaturę 120°C. Teraz wrzucamy połamaną w kostkę czekoladę i podgrzewamy mieszając do jej rozpuszczenia. Masę wlewamy do bakalii i mieszamy do połączenia, a następnie przekładamy do formy. Wierzch ciasta dociskamy i wygładzamy zwilżonymi wodą dłońmi. Pieczemy 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy Panforte z piekarnika i ostrym nożem odcinamy od brzegów formy, zostawiamy na około 45 minut

Rozpustne gotowanie
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 182

długich perypetiach organizacyjnych mamy bilety na pociąg, który zawiezie nas na najstarszy jarmark świąteczny w Europie:) Ale to dopiero jutro- dziś jeszcze zdążymy z ciastkami! NUSSTALER (MAŚLANE CIASTKA CZEKOLADOWO ORZECHOWE) ( wg Pistachio )   135g masła w pokojowej temperaturze 100g cukru 1 łyżka syropu waniliowego 110g orzechów laskowych 150g mąki 28g ciemnego kakao (z wiatraczkiem:)) duża szczypta soli całe orzechy(...)sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno czekoladowe i orzechowe. Można spokojnie polecić na święta. Autorem tych pięknych podkładek jest

les mirabelles
DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 126

Nutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #31 - OLEJ Z PESTEK DYNI 118

Olej z pestek dyni zwany "zielonym złotem" to olej o zielono-brązowej barwie i orzechowym smaku oraz zapachu. Jest to olej bardzo aromatyczny i należy do

Kuchnia MagdaLeny
Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette 159

Myślicie, że orzechy nerkowca nie pasują do jajecznicy? Nic bardziej mylnego. Uprażone w połączeniu z awokado i orzechowym aromatem beurre noisette wznoszą jajecznicę na wyższy poziom

Oryginalny smak
Ciasteczka orzechowe 205

Ciasteczka są bardzo mocno orzechowe, bo składają się niemal z samych orzechów, a wszystkie składniki dodane poza nimi, są w ilościach tak minimalnych, że w ogóle nie są wyczuwalne Jeśli więc lubicie smak orzechów, koniecznie powinniście wypróbować przepis Ciastka robi się szybko i na tyle łatwo, że w ich przygotowanie śmiało można zaangażować dzieciaczki Mi pomagał Synek, dla którego robienie(...)Owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczamy obficie w cukrze pudrze. Kuleczki wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, na 15-20 minut. Przepis znalazłam na blogu gotowaniecieszy.blox.pl Artykuł Ciasteczka orzechowe pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
pączki na śmietance kremówce 166

domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży  2 łyżki cukru 7 żółtek 150 g masła 125 ml letniego mleka kieliszek spirytusu szklanka śmietanki kremówki płynnej dodatkowo: 2 słoiczki śliwki prażonej z czekoladą o smaku orzechowym Stovit szklanka cukru pudru kilka łyżek wrzątku  150 g skórki(...)cukru na puszystą białą masę. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać masę z żółtek, śmietankę i spirytus. Zacząć wyrabiać (najlepiej robotem z hakiem) i po chwili dolewać masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyrośnięte ciasto wymieszać, żeby wypuścić powietrze (ma opaść), ponownie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche ciastka z masłem orzechowym 133

ciastek 150 g masła orzechowego 100% 100 g masła w temperaturze pokojowej ¾ szklanki cukru brązowego 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki soli himalajskiej/morskiej ½ łyżeczki sody oczyszczonej * PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj ze sobą za pomocą miksera, aż składniki się połączą. Masę wstaw następnie na 1 h do lodówki. Z ciasta uformuj kule wielkości orzecha włoskiego(...)dużej blaszce). Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 15-20 minut na złotobrązowo. Zdejmij z blaszki po całkowitym wystudzeniu. Do ciastek z masłem orzechowym obowiązkowo podaj szklankę zimnego mleka

Food Square
Orzechowe pierożki w sosie pomarańczowym 220

wymieszać.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwiatki. Na jeden nałożyć farsz, przykryć drugim i dokładnie skleić brzegi.Sos. Orzechy włoskie grubo połamać. Sparzoną pomarańczę pokroić w plastry. Masło stopić, dodać cukier, cynamon, orzechy i plastry pomarańczy, smażyć 3-4 minuty.Pierożki wrzucać do wrzącej ,osolonej wody, ugotowane delikatnie wyjmować łyżką cedzakową.Gorące pierożki podawać z sosem pomarańczowo orzechowym

Kulinarny karnet Christophera
Bułeczki ślado - łapki. 133

łyżki cukru   Nadzienie; ok. szkl. masy kajmakowo - orzechowej   jajko do posmarowania bułeczek   Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać, następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze

Radość kipiąca uśmiechem.
Chlebek bananowy (bezglutenowy i bez cukru) 204

jogurtem naturalnym lub masłem orzechowym, polecam :) 3 dojrzałe duże banany 3 łyżki jogurtu greckiego 0/5 szklanki oleju rzepakowego jajko 1/5 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka sody Banany miksujemy z jogurtem, jajkiem i olejem. Dodajemy wymieszane suche składniki. Miksujemy chwilkę do połączenia składników po czym przelewamy ciasto do keksówki

Mienta blog
Staropolski piernik świąteczny cz.2 165

przed Wigilią dojrzałe ciasto piernikowe wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Dociąć do wymiarów blachy.* Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 160-170°C przez ok. 15-20 minut - do suchego patyczka. Wystudzone blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi lub masą orzechową, kajmakową, albo marcepanową. Zaraz

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania